[VC] Nieoklepana piechota ? ;)

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Borysss
Chuck Norris

[VC] Nieoklepana piechota ? ;)

Post autor: Borysss »

Serwus!

Bardzo lubię armie oparte na piechocie, na chociaż odrobinie poczciwego static CR, wspieranego przez bohaterów. Więc puki nie ma ograniczeń procentowych (ploty na temat 8ej edycji..) mam taką oto rozpiskę.
Duży wampir i BsB ładują się do GG, i po małym wampierzu do szkieli, które idą po bokach GG.
Myślałem, żeby dać hełmofon na lorda, i taki psikus jak idą takie trzy oddziały obok siebie, to przeciwnik zdecyduje się na szarżę na szkiele, a tu bęc WS7 na szkiele. No ale hełm i Drakenhof razem to ZŁO ;)
Jest trochę mało "śmieci", myślę czy nie zrzucić Varga, lub Wraithow i nie wrzucic jeszcze wilków i batów... kwestia do przemyślenia. Jak zwykle wszelkie komentarze mile widziane :-))
  • Vampire Lord @ 410 Pts
    General; Magic Level 3; Lance; Shield; Dread Knight
    Barded Nightmare; Lord of the Dead; Forbidden Lore; Balefire Spike; Walach's Bloody Hauberk; Dispel Scroll
  • Wight King @ 245 Pts
    Battle Standard Bearer; Barding; Heavy armour; Shield; The Drakenhof Banner; Skeletal steed
  • Vampire @ 180 Pts
    Magic Level 1; Necromancy;Lord of the Dead; Walking Death; Flayed Hauberk; Sword of Might
  • Vampire @ 185 Pts
    Magic Level 1; Necromancy; Lance; Heavy armour; Shield; Dread Knight; Barded Nightmare; Infinite Hatred; Book of Arkhan
  • 21 Skeleton Warriors @ 213 Pts
    Light Armour; Shield; FCG; Banner of the Endless Nightmare
  • 14 Skeleton Warriors @ 165 Pts
    Light Armour; Shield; FCG; War Banner
  • 10 Skeleton Warriors @ 84 Pts
    Light Armour; Shield; Musician
  • 8 Dire Wolves @ 74 Pts
    Doom Wolf
  • 19 Grave Guard @ 293 Pts
    Heavy Armour; Shield; FCG; Royal Standard of Strigos
  • 3+1 Cairn Wraiths + Banshee @ 225 Pts
  • Varghulf @ 175 Pts
Casting Pool: 7
Dispel Pool: 6
Models in Army: 82
Total Army Cost: 2249

///Borysss

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

hate na klocku GG to głupi pomysł jakiś fast czy latacz którego nie wytniesz w 1 turę combata ucieknie gdzieś w bok/ tył a ty musisz gonić. Mądry gracz wykorzysta hate na tak ważnym oddziale. Daj war banner :P

Borysss
Chuck Norris

Hm no nie wiem, uważam że wybiłbym raczej niejednego fasta i jakiegoś latacza tym oddziałem w pierwszej turze :twisted: ;-) Ale oczywiście ryzyko zawsze istnieje, jednak wydaje mi się że można z tym żyć i zrobić dobry użytek z GG z takim sztandarem.

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Tyle że jak tam siedzi bsb i wampir lord to ci GG i tak na statiku wygrają praktycznie każdy combat. A np 10 skinków już nie wybijesz podobnie nie zabijesz raczej orła który caleci ten oddział od tyłu czy boku i lipa gonisz mimo że nie chcesz.

Borysss
Chuck Norris

Na takie biegające za du@#% skinki dobrze by wziąć jakiś terror na wampira. Zawsze, by to utrudniło im życie!
Ale tutaj wychodzi problem, posiadania małej ilości śmieci, myślę czy nie zrzucić jednego Rare i w zamian dopakować "śmieci"

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Nie nie, bo wtedy nie masz szybkiego i wytrzymałego ataku na maszynki.
Wywalenie gulfa i wstawienie za niego 3x wilków czy 2x batów to kiepski biznes IMO

Borysss
Chuck Norris

W takim razie zostawię to tak jak jest, IMO Rare w VC jest bardzo dobre i zawsze, warto coś wcisnąć z tej grupy.
Zawsze pozostaje magia, nie jest jej w brew pozorom tak mało 7PD + BoA zawsze może przyczynić się do powstania nowego oddziału jakiegoś truchła. Wciąż zastanawiam się nad terrorem na jednym z wampirów i może upchnięciem periapta..

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

powiem ci tak, z 7PD +książką nie masz co fikać imho.
Wampiry nie są dobre do combatu, wpakowałeś mnóstwo ptk w 2 wampiry 1 poziomowe do klepania, co ci praktycznie nic nie daje. 7PD to jest mało, średnio przeciwnik posiada 6PD +2 scrolle. Myślisz, że się przebijesz czymś poważnym? wątpię. Szkielety będziesz mógł sobie robić bo ich nikt nie będzie rozpraszać a lepsze czary, cóż :)

Nowy oddział zombich to fajna sprawa jak masz czym je dorobić. rzucisz z 2 kości, zakładając, że przeciwnik ci wpuści/nierozproszy to będziesz miał max 7 zombich, a później będzie ci blokować inwokacje bo masz 5PD do jego 6. 50 dodatkowych ptk dla przeciwnika takie 7 zombich.

co do terroru, zanim twój wampir dojdzie z tym swoim terrorem do wroga to tam już dawno testy będą zdane od Wraightów albo Varga

black periapt dla Lorda, masz miejsce
2 vampa bym zrobił DarkAcolyte +Avatar of Death (GreatWeapon) +Flyed +Dispell Scroll (jak bardzo chcesz coś walczyć
3 vampa albo bym wywalił w ogóle i wstawił tańszego nekromantę dzięki czemu zmieściłyby się jeszcze 2 Cairn Wraights a jak nie, to tak samo Dark Acolyte +Lord of Dead +Book of Arkhan

wyciągasz z tego 9 PD +book +forbidden i 6DD +2scrolle jest ok
- zaczynasz bookiem, zależy na co rzucisz, ale zazwyczaj dispel będzie na 2 kościach w kluczowej sytuacji, więc zostaje ci 9pd do 4 DD przeciwnika, rzucasz popychaczkę z 2-3 kości z lorda (albo małego jeśli wylosował) na ten sam oddział np i już przeciwnik ma rozkminę czy użyć scrolla czy kostek. Jak kostki to masz wolną drogę do leczenia ran praktycznie. Przy 7PD nie wygląda to tak różowo.

Wraighty 3+1 to malutko one mają tylko 3T, wyciągnij 5+1.
moim zdaniem przyda ci się więcej psów 1 oddział to malutko, odchudziłbym szkielety albo nawet zdjął 1 gwardzistę (i tak tam będzie wamp stać to i tak będziesz miał pełne szeregi)
dodatkowe 5 czy 2x5 psów za 40ptk by pomogło trochę.

Pokombinuj. Wampiry raczej czarują niż walczą, jak nie przebijesz się z wskrzeszaniem to lipa. A do walki możesz nigdy nie dojść. Jak ktoś postawi ci za plecami jakąś latającą pokrakę obcinającą marsz to będziesz stał i patrzył jak wróg ciebie okrąża.
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Gasior
Postownik Niepospolity

Post autor: Gasior »

hahah
misha w dlugich slowach ujal to co i ja mysle
slaba rozpiska, ale przepraszam nie mam tyle czasu co misha :D
:twisted: always Vampire :twisted:

Awatar użytkownika
Horror
Mudżahedin

Post autor: Horror »

fajna rozpa tylko ja bym wyrzucil psy i cos jeszcze i zamiast tego wrzucil z 5 nietoperzy :)

Awatar użytkownika
Shyym
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Shyym »

misha pisze:Wraighty 3+1 to malutko one mają tylko 3T, wyciągnij 5+1.

tu się nie zgodzę, już trójka ma duży potencjał... a jak ktoś nie umie ich chować za terenami, oddziałami to i 6 nie pomoże

Awatar użytkownika
jamakot
Wodzirej

Post autor: jamakot »

ciekawa rozpa... muszę ją spróbować :)
]arrrr

ODPOWIEDZ