Skaveni 1500

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
PietrVonCarstein
Warzywo

Skaveni 1500

Post autor: PietrVonCarstein »

...
Ostatnio zmieniony 28 maja 2010, o 08:48 przez PietrVonCarstein, łącznie zmieniany 1 raz.

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

No to tak, chieftan bardzo dziwnie złożony, daj mu chociaż tarczę jakby miał się przed czymś bronić, sam ward na 5+ to za mało.
Inżynier z warlock optics jest bez sensu złożony, bo nie ma nawet spluwy, dzięki której mógłby wykorzystać ten +1BS (te gogle nie pozwalają na czarowanie przez przeszkody terenowe zasłaniające widoczność magowi).

40 slaves w oddziale zdziała tyle samo co 20 slaves w oddziale, czyli spokojnie możesz rozbić każdy z tych oddziałów na dwa (najlepiej znaleźć punkty i dać ich po 21 z muzykiem, potrzeba 6 trupów do paniki, a muzyk pomaga w walkach z wrogimi fastami czasem).

Oddziały po 20 clanratów są bez sensu, bo wystarczy jeden trup, by już miały mniej SCR i LD. Dodatkowo niewiele trzeba, by mieć nad nimi outnumber, czyli w walce leżą i kwiczą. To samo tyczy się stormverminów.

Nie wiem w ogóle na jaką armię składasz tą rozpiskę, ale jeśli potrzebujesz tyle jezzails, to wywal im championów, i tak taki niewiele zrobią, a to 30 pkt, które możesz przeznaczyć na kolejnego jezzaila albo na cokolwiek innego.

Ogólnie to brakuje mi w tej armii czegokolwiek mocniejszego do walki, chociażby doomflyera czy oddziału censer bearers. Jeśli masz i lubisz, to rat darts (5+1 giant rats) by się przydało, chociaż 1-2 oddziały, fantastycznie odginają szarże.

Ogólnie to mało masz modeli na te punkty, ja ostatnio na 1200 bez magii wycisnąłem 220 modeli, a na 1500 z pełną magią (2x inż i plague priest bez pieca) wycisnąłem tyle samo.
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

Awatar użytkownika
Cosmo
Oszukista

Post autor: Cosmo »

.........?
Oprocz Elektryka 2lev + 2xDS cala reszta do bani.
Chieftain zejdzie w moment od hitow zwyklych bolkow, nie mowiac juz o bohaterach. Jest za miekki (skoro juz chcesz go brac).
DoomWheel na male punkty? On jest do klepania large targetow przeciez a nie klockow.
Niepotrzebne Ci takie duze klocki Slavow. W combacie nawet jak dasz tam Chieftaina to dostaniesz w czape bo sa mieciutkie jak kaczuszka. Iloscia rank nie ma sie co podniecac - co najwyzej sciagniesz jakiegos fasta z wybuchu, wiec i tak sie nie zwroca.
Clanratow i Stormow strasznie latwo spanikowac przy takiej ilosci.
Lepiej rozbij te dwa kloce Slavow na trzy male i dorzuc Clanratow.
Championi w Jezzailach to strata punktow straszna. Wywal ich i dorzuc Clanratow do drugiego oddzialu. Ale znowu za duzo ich raczej na male punkty - w co chcesz tym strzelac. One sa tez do large targetow i kawalerii ciezkiej.
Widze ze lubisz Skyre, ale klimat to jedno, a grywalna rozpa to niestety nie to samo.
Ostatnio zmieniony 28 maja 2010, o 07:51 przez Cosmo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
PietrVonCarstein
Warzywo

Jakie propozycje zmian? Może ktoś przedstawi swoją rozpę na 1500 z Chieftainem jako Generałem, do tego hordowość + Stormvermini + wynalazki klanu Skryre :?: [-o<

Awatar użytkownika
Cosmo
Oszukista

Nie mam na tym kompie AB wiec dokladnie nie policze, ale sprobuj cos takiego:

Chieftain HA, shield, GW, Rival Hide Talisman, Foul Pendant.
Elektryk 2lev, Condenser, DoomRocket,
Elektryk 2lev, DS, DS,
Slaves (20),
Slaves (20),
Slaves (20),
Clanrats (27), sztandar, muzyk,
Stormi (27), FCG, shield, + ten banner za 10pkt (wyleciala mi teraz nazwa z glowy Banner of costam),
Monks (10), StormBanner,
Jezzails (5),
Jezzails (5),
Abominacja, spikes.
Jesli cos zostanie, to mozesz wrzucic Clanrata albo Slava/muzyka do Slavow.

Masz Chieftaina do pseudo-bicia, zabawki elektro, Stormow ktorzy moga cos zrobic razem z Chieftainem, blokersow do odginania szarz, wsparcie Clanratow, uderzenie Abominacji i Jezzaile na kawe/czolg/hydre. Tylko pamietaj ze Jezzaile strasznie szybko schodza a sa drogie, wiec je kitraj.

Awatar użytkownika
PietrVonCarstein
Warzywo

A Storm Banner? :? A można by prosić o wariant na 1500 w oparciu o ploty 8ed? :wink:

Awatar użytkownika
Cosmo
Oszukista

PietrVonCarstein pisze:A Storm Banner? :?
Co StormBanner? StormBanner masz na plutony. Ale z taka rozpa i tak Cie rozpierdola raczej.
PietrVonCarstein pisze:A można by prosić o wariant na 1500 w oparciu o ploty 8ed? :wink:
Nie. Osma edycja wprowadza tak masakryczna ilosc zmian ze nie ma co nad tym kminic poki co.

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Cosmo Ty to masz cierpliwość ;-) W każdym razie Pietr doceń to, bo to rzadko kto pisze komuś rozpiski.
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

ODPOWIEDZ