Wybory prezydenckie
Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo
Re: Wybory prezydenckie
media go nie pokazują ... lub pokazują wybiórcze fragmenty wypowiedzi bo nie chcą by miał poparcie to dość jasne.
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
Waldemar Pawlak 59.62%
Janusz Korwin-Mikke 55.77%
Kornel Morawiecki 48.08%
Andrzej Lepper 48.08%
Andrzej Olechowski 48.08%
Grzegorz Napieralski 48.08%
Marek Jurek 40.38%
Jarosław Kaczyński 36.54%
Bogusław Ziętek 36.54%
Bronisław Komorowski 32.69%
ciekawa zabawa, wyniki zresztą też
Janusz Korwin-Mikke 55.77%
Kornel Morawiecki 48.08%
Andrzej Lepper 48.08%
Grzegorz Napieralski 48.08%
Marek Jurek 40.38%
Jarosław Kaczyński 36.54%
Bogusław Ziętek 36.54%
Bronisław Komorowski 32.69%
ciekawa zabawa, wyniki zresztą też
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
Wolność Ekonomiczna: 38%, Tradycjonalizm: 23%, Wolności Obywatelskie: 51%
Logo Partii
Twoje poglądy polityczne są najbardziej zgodne z partią:
Socjaldemokracja Polska (66.25% zgodności)
Inne partie o zbliżonych poglądach:
Polskie Stronnictwo Ludowe (63.75% zgodności)
Sojusz Lewicy Demokratycznej (62.5% zgodności)
Obrazek poglądów
Najbliższa Ci ideologia to:
Socjalliberalizm
Ideologia Socjalliberalizmu opiera się na założeniu, iż państwo ma dbać o dobrobyt dla ludzi mniej zamożnych (powszechny dostęp do edukacji i innych podstawowych dóbr oraz zapewnienie miminum socjalnego). Socjalliberałowie postulują, by pańśtwo zachowało część instytucji użyteczności publicznej, a także odrzucają liberalne koncepcje indywidualistyczne.
Zarowno w przypadku kandydata na prezydenta jak i partii i pogladow wszystko sie zgadza
Logo Partii
Twoje poglądy polityczne są najbardziej zgodne z partią:
Socjaldemokracja Polska (66.25% zgodności)
Inne partie o zbliżonych poglądach:
Polskie Stronnictwo Ludowe (63.75% zgodności)
Sojusz Lewicy Demokratycznej (62.5% zgodności)
Obrazek poglądów
Najbliższa Ci ideologia to:
Socjalliberalizm
Ideologia Socjalliberalizmu opiera się na założeniu, iż państwo ma dbać o dobrobyt dla ludzi mniej zamożnych (powszechny dostęp do edukacji i innych podstawowych dóbr oraz zapewnienie miminum socjalnego). Socjalliberałowie postulują, by pańśtwo zachowało część instytucji użyteczności publicznej, a także odrzucają liberalne koncepcje indywidualistyczne.
Zarowno w przypadku kandydata na prezydenta jak i partii i pogladow wszystko sie zgadza
Ankiety nie wypełniam, głosuję na JKM.
Cała reszta niewiele się od siebie różni (sami socjaliści, zupełnie nijakie osobowości, bez programów (no może poza Ziętkiem )).
W drugiej turze nie idę wogóle (chyba że zdarzy się cud i JKM przejdzie).
Niestety rzeczywistość jest taka, ze ludzie głosują na tych co pokazuje TV i co im najwięcej naobiecują "opieki i pomocy", zamiast brać stery życia we własne ręce jak zaleca JKM. Takie społeczeństwo jest skazane na porażkę. Smutne.
Cała reszta niewiele się od siebie różni (sami socjaliści, zupełnie nijakie osobowości, bez programów (no może poza Ziętkiem )).
W drugiej turze nie idę wogóle (chyba że zdarzy się cud i JKM przejdzie).
Niestety rzeczywistość jest taka, ze ludzie głosują na tych co pokazuje TV i co im najwięcej naobiecują "opieki i pomocy", zamiast brać stery życia we własne ręce jak zaleca JKM. Takie społeczeństwo jest skazane na porażkę. Smutne.
Andrzej Lepper 76.92%
Janusz Korwin-Mikke 75%
Marek Jurek 61.54%
Waldemar Pawlak 57.69%
Jarosław Kaczyński 57.69%
Bogusław Ziętek 53.85%
Bronisław Komorowski 53.85%
Kornel Morawiecki 53.85%
Grzegorz Napieralski 50%
Andrzej Olechowski 42.31%
hm, miałem głosować na Olechowskiego, ale chyba zmienię decyzję i też zagłosuję na JKM, a co tam
( btw. ten Lepper mnie przestraszył )
Janusz Korwin-Mikke 75%
Marek Jurek 61.54%
Waldemar Pawlak 57.69%
Jarosław Kaczyński 57.69%
Bogusław Ziętek 53.85%
Bronisław Komorowski 53.85%
Kornel Morawiecki 53.85%
Grzegorz Napieralski 50%
Andrzej Olechowski 42.31%
hm, miałem głosować na Olechowskiego, ale chyba zmienię decyzję i też zagłosuję na JKM, a co tam
( btw. ten Lepper mnie przestraszył )
Waldemar Pawlak 59.62%
Grzegorz Napieralski 59.62%
Andrzej Lepper 55.77%
Kornel Morawiecki 55.77%
Bogusław Ziętek 53.85%
Bronisław Komorowski 51.92%
Janusz Korwin-Mikke 44.23%
Jarosław Kaczyński 40.38%
Marek Jurek 28.85%
O ile Napieralski byłby zgodny z obraną przeze mnie stroną polityczną, to jako kandydat tej strony jest zupełnie nieprzekonujący. Nawet nie bardzo jest na kogo głosować.
Grzegorz Napieralski 59.62%
Andrzej Lepper 55.77%
Kornel Morawiecki 55.77%
Bogusław Ziętek 53.85%
Janusz Korwin-Mikke 44.23%
Jarosław Kaczyński 40.38%
Marek Jurek 28.85%
O ile Napieralski byłby zgodny z obraną przeze mnie stroną polityczną, to jako kandydat tej strony jest zupełnie nieprzekonujący. Nawet nie bardzo jest na kogo głosować.
...mój bohaterlohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
Takie tam by Szymon Majewski. Parę tekstów mocnych niezależnie od preferencji
http://www.onet.tv/refleksje-szymoneta- ... ,klip.html#
http://www.onet.tv/refleksje-szymoneta- ... ,klip.html#
Janusz Korwin-Mikke 73.08%
Kornel Morawiecki 63.46%
Grzegorz Napieralski 61.54%
Andrzej Olechowski 59.62%
Jarosław Kaczyński 59.62%
Waldemar Pawlak 59.62%
Andrzej Lepper 55.77%
Marek Jurek 53.85%
Bogusław Ziętek 38.46%
W ogóle nie powinno być czegoś takiego jak sondaże przedwyborcze, mają zbyt duży wpływ na to jak ludzie głosują. Zamiast dowiadywać się o polityce z wiadomości i fałszowanych wykresów statystycznych, powinniśmy przysłuchiwać się twardym debatom gdzie politycy mogli by otwarcie poskakać sobie do oczu ale niestety jest jak jest...
Kornel Morawiecki 63.46%
Grzegorz Napieralski 61.54%
Andrzej Olechowski 59.62%
Jarosław Kaczyński 59.62%
Waldemar Pawlak 59.62%
Andrzej Lepper 55.77%
Marek Jurek 53.85%
Bogusław Ziętek 38.46%
W ogóle nie powinno być czegoś takiego jak sondaże przedwyborcze, mają zbyt duży wpływ na to jak ludzie głosują. Zamiast dowiadywać się o polityce z wiadomości i fałszowanych wykresów statystycznych, powinniśmy przysłuchiwać się twardym debatom gdzie politycy mogli by otwarcie poskakać sobie do oczu ale niestety jest jak jest...
Debata będzie po pierwszej turze.Marian pisze:
Co do fałszowanych wykresów statystycznych - chodzi Ci o sondaże?
Jest parę do których można mieć wątpliwości (np. Millward Brown i ich współpraca z TVN) ale w większości sondaże dosyć dobrze oddają długofalowe preferencje wyborcze Polaków (to że ludzie typu JKM nie są wysoko w sondażach to po prostu radykalność ich poglądów, aniżeli popularność - w ciągu ostatnich dwudziestu lat społeczeństwo zrobiło się bardziej centrowe [patrz - wyniki wyborów parlamentarnych 1991 i 2007 - i porównaj sobie ilość partii w Sejmie i jakie to partie są]).
W drugiej turze trzeba zacisnąć zęby i na Komorowskiego - mniejsze zło i nudna prezydentura z konserwą - lepsze od Kaczora (przestałem go nazywać złowrogim karłem bo okazało się że jesteśmy tego samego wzrostu...)Yudokuno pisze:
A w pierwszej...
- Napieralskiego nie należałoby popierać - musi dostać wynik mniejszy niż 7-9% i dostać kopa z przewodnictwa.
- Pawlak ma fajne podejście ale jest za dużo nepotyzmu...
- Komorowski i tak wejdzie do drugiej.
- Kaczor i tak wejdzie do drugiej - ale jest on po prostu szkodliwy dla państwa. Był w 1992, jest w 2010.
- Olechowski wydaje się być niegroźnym wyborem - liberalny, spokojny, porządny biznesmen, brak wpadek większych, zna języki, były minister spraw zagranicznych - nadaje się na prezydenta idealnie. Niestety, wybory wydarzyły się o pół roku za wcześnie. W listopadzie miałby szansę wejść do drugiej tury.
- O Korwinie-Mikke nie wspomnę, nie chcę przeklinać na forum.
- Lepper wg. NIE jest ciekawym wyborem - pokazanie kozakiewicza Komorowskiemu, Kaczorowi i państwu - wybranie kogoś kto nie powinien w życiu móc kandydować. Oczywiście, mało kto rozumie ideę głosowania negatywnego i/lub taktycznego.
Ostatnio zmieniony 3 cze 2010, o 21:01 przez Fanatyk, łącznie zmieniany 1 raz.
dla battloców trzeba dać dodatkowe prawa do głosowania, tylko my głosujemy na "normalnych" "ludzi"(czyli JKM i Andrzeja L.)
Reszta jest nudna i ciągle ich pokazują nikogo więcej(no Korwina i Leppera pokują tylko jak ci palną jakąś głupotę), ja już mam ich dość
Reszta jest nudna i ciągle ich pokazują nikogo więcej(no Korwina i Leppera pokują tylko jak ci palną jakąś głupotę), ja już mam ich dość
"Księga Armii Nocnych Goblinów"( 09.11.2011
http://www.docstoc.com/docs/94525591/No ... 99ga-Armii
http://www.docstoc.com/docs/94525591/No ... 99ga-Armii
-
- Powergamer Rozpiskowy
No, no - w 1991 to progu nie było.
Cóż, twierdzenie o środkowym głosującym...
A tak odnośnie Napieralskiego: złośliwy uśmiech Kalisza (zdaje się, że podczas ogłaszania kandydatury Grzesia) zdawał się sugerować, że Napieralski został wystawiony w tych wyborach po to, żeby potem go rozliczyć za słaby wynik i się pozbyć.
Likaonie - ja bym nie zestawiał bandyty Leppera z JKM.
Cóż, twierdzenie o środkowym głosującym...
A tak odnośnie Napieralskiego: złośliwy uśmiech Kalisza (zdaje się, że podczas ogłaszania kandydatury Grzesia) zdawał się sugerować, że Napieralski został wystawiony w tych wyborach po to, żeby potem go rozliczyć za słaby wynik i się pozbyć.
Likaonie - ja bym nie zestawiał bandyty Leppera z JKM.
Ostatnio zmieniony 3 cze 2010, o 21:08 przez bellman_eq, łącznie zmieniany 2 razy.
Co do wyborów prezydenckich to wynik zbliżony jak u sporej części:
Janusz Korwin-Mikke 75%
Waldemar Pawlak 63.46%
Jarosław Kaczyński 61.54%
Andrzej Lepper 59.62%
Grzegorz Napieralski 53.85%
Marek Jurek 51.92%
Kornel Morawiecki 51.92%
Bogusław Ziętek 38.46%
Co do testu na poglądy polityczne to wyszło mniej więcej tak jak myślałem:
http://www.testpolityczny.org/index.php?link=testw
Partia: Platforma Obywatelska (64,75 % zgodności)
Ideologia: Konserwatywny liberalizm
Wolność Ekonomiczna: 70%, Tradycjonalizm: 47%, Wolności Obywatelskie: 35%
Janusz Korwin-Mikke 75%
Waldemar Pawlak 63.46%
Jarosław Kaczyński 61.54%
Andrzej Lepper 59.62%
Grzegorz Napieralski 53.85%
Marek Jurek 51.92%
Kornel Morawiecki 51.92%
Bogusław Ziętek 38.46%
Co do testu na poglądy polityczne to wyszło mniej więcej tak jak myślałem:
http://www.testpolityczny.org/index.php?link=testw
Partia: Platforma Obywatelska (64,75 % zgodności)
Ideologia: Konserwatywny liberalizm
Wolność Ekonomiczna: 70%, Tradycjonalizm: 47%, Wolności Obywatelskie: 35%
- Zaklinacz Kostek
- Falubaz
@Likaon:
Lepper cały czas wali same głupoty.
Lest we forget:
Poczytaj sobie jego program wyborczy i popatrz na to co on NAPRAWDĘ mówi. Często jest to coś rozsądnego - ale sposób w jaki to mówi albo sposób w jaki prowadzi politykę go dyskwalifikuje.Zaklinacz Kostek pisze:@Likaon:
Nie bronię jego - ale ludzi którzy go podtrzymują w polityce - bo to BARDZO sprytni panowie po 50stce
Debata po pierwszej turze juz nie ma takiego znaczenia. JKM nie najprawdopodobniej nie dostanie sie do do drugiej tury wiec niestety go nie usłyszymy Chodzi mi o debaty, nie jedną a wiele, debaty dotyczące kolejno problemów w kraju. Ludzie widząc debaty powinni oceniać kandydatów według własnych kryteriów politycznych i z debat czerpać wiedzę o poglądach polityków. Co do sondaży to uważam, że w mniejszym bądź większym stopniu są fałszowane, jest to zbyt dobre narzędzie do wpływania na opinie jak i sensie oddania głosu na kandydata który według sondaży posiada poparcie 2% co jak juz było powiedziane w temacie wydaje sie głosem straconym.Fanatyk pisze:Debata będzie po pierwszej turze.Marian pisze:
Co do fałszowanych wykresów statystycznych - chodzi Ci o sondaże?
- Zaklinacz Kostek
- Falubaz
Podaj mi konkretny przykład. Nie chce mi się/nie mam czasu szukać konkretnych postulatów, które uważasz za rozsądne.Fanatyk pisze:Poczytaj sobie jego program wyborczy i popatrz na to co on NAPRAWDĘ mówi.Zaklinacz Kostek pisze:@Likaon:
Lest we forget:
Zapewne mam inne poglądy niż Ty ale jako koledze podpowiem Ci. Pierwsza tura jest właśnie po to by głosować na tego kto ci odpowiada najbardziej. Fakt że na 99.999999999999% osoba ta nie wygra nie zmienia tego, że dzięki poparciu powiedzmy 5-6% (ci którzy by zagłosowali na danego kandydata ale uważali że to strata głosu) osoba taka może zaistnieć powoli i tym samym twoje poglądy rosną w siłę. W pierwszej turze strata głosu to głosowanie na jednego z liderów (który i tak przejdzie do 2) zamiast na własnego najbardziej odpowiadającego ci kandydata. W 2 oczywiście głosujesz na tego którego uważasz za mniejsze złoThurion pisze:a glos oddany na kogos kogo popiera 1-2% ludzi, mimo trafnosci jego pogladow, uwazam za glos stracony
Np.Zaklinacz Kostek pisze:Podaj mi konkretny przykład. Nie chce mi się/nie mam czasu szukać konkretnych postulatów, które uważasz za rozsądne.Fanatyk pisze:Poczytaj sobie jego program wyborczy i popatrz na to co on NAPRAWDĘ mówi.Zaklinacz Kostek pisze:@Likaon:
http://prezydentandrzejlepper.pl/ --> ProgramAndrzej Lepper w programie wyborczym pisze: 1. Funkcjonowanie gospodarki.
Jestem zwolennikiem współistnienia różnych form własności, z zachowaniem kontroli państwa nad strategicznymi obszarami gospodarki takimi jak banki, górnictwo, energetyka. Uważam też, że należy wspierać tworzenie miejsc pracy choćby poprzez ulgi podatkowe dla przedsiębiorców, a także ograniczanie biurokracji.