jak zrobić sufit
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
jak zrobić sufit
Mam pytanie czy ktoś z was może wie jak zrobić takie sklepienie
tak na szybkiego dumając
- zastanowiłbym się na jakiej podstawie chcę mieć podstawę takiego filaru, np 6'kąt.
- jakiej wielkości ma być ta podstawa,
- przygotowałbym drut np miedziany i wziął z niego 3 paski tak by po złożeniu na pół i spleceniu zostawało jeszcze te kilka cm na sklepienie
- możnaby przygotować taki sześciokąt na podstawę również z jakiegoś drutu, tak by końcówki drutu z filara opleść w odpowiednich miejscach 6'kąta
- odpowiednio wygiąć drut i wykleić wnętrze kawałkami bloku technicznego czy plastikardu, chociaż ten nie będzie na tyle elastyczny by giąć go w łuk
- jak będzie widoczna i trwała forma "kielicha" takiej kolumny ze sklepieniem to dalsze prace -> GS, karton, plastikard i jedziemy.
to tak na szybkiego wydumany pomysł
jak chcesz mieć taki sufitek z kolumnami to np możnaby to robić bazując na starych kredkach, które są 6'kątne
sporo z tym zabawy tak czy siak
PS. z ciekawości po co ci to? dioramka jakaś?
- zastanowiłbym się na jakiej podstawie chcę mieć podstawę takiego filaru, np 6'kąt.
- jakiej wielkości ma być ta podstawa,
- przygotowałbym drut np miedziany i wziął z niego 3 paski tak by po złożeniu na pół i spleceniu zostawało jeszcze te kilka cm na sklepienie
- możnaby przygotować taki sześciokąt na podstawę również z jakiegoś drutu, tak by końcówki drutu z filara opleść w odpowiednich miejscach 6'kąta
- odpowiednio wygiąć drut i wykleić wnętrze kawałkami bloku technicznego czy plastikardu, chociaż ten nie będzie na tyle elastyczny by giąć go w łuk
- jak będzie widoczna i trwała forma "kielicha" takiej kolumny ze sklepieniem to dalsze prace -> GS, karton, plastikard i jedziemy.
to tak na szybkiego wydumany pomysł
jak chcesz mieć taki sufitek z kolumnami to np możnaby to robić bazując na starych kredkach, które są 6'kątne
sporo z tym zabawy tak czy siak
PS. z ciekawości po co ci to? dioramka jakaś?
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
mam zamiar zrobić fragment zamku w Malborku. Chodzi mi tu na razie o zamek wysoki i myślałem żeby odrazu sie pobawić i zrobić razem z wnętrzem żeby jakby co w środku grać. Ma to być w skali 1:50 czyli podobnej jak WFB.
Lewy, ciężką robotę sobie znalazłeś. Pal licho żebra, ale płaszczyzny! Trzeba by to robić z czegoś trwałego i elastycznego zarazem. Może by gruby brystol na wilgotno kształtować? Ja robiłam sztandary z brystolu, a mianowicie wycinałam dwa identyczne kawałki, wyginałam ręcznie obydwa na raz, a później klej cr pomiędzy i jest w miarę sztywne
Es ist wirklich phantastisch. Es ist wirklich ehrlich phantastisch. Es ist so phantastisch phantastich, ich glaube, ich würde es gerne klauen.
myślałem tez żeby zrobić z styroduru, a same krawędzie dopieścić brystolem
tektura (badz wczesniej wspomniany brystol) i wycinanie, klejenie, pasowanie.lewy pisze:myślałem tez żeby zrobić z styroduru, a same krawędzie dopieścić brystolem
ciezka robota, ale jezeli bedzie duzo elementow powtarzalnych to powinno dalej isc juz lzej.
no i z samej tektury da rade zrobic wszystkie sklepienia.
Łoj, takie nieregularne sklepienia kryształowe to dość karkołomna rzecz, nie lepiej sobie nieco uprościć sprawę i zrobić coś prostszego: http://photo.galeria.cyfrowe.pl/artykul ... _2/g12.JPG
Rzekłbym odwrotnie, od żeber należałoby zacząć, dzięki temu będziesz wiedział jak mają owe płaszczyzny wyglądać.Pal licho żebra, ale płaszczyzny!
Vae victis!
jeżeli chodzi o skalę 1:50 - czyli jak takie sklepienie jest o wysokości 4-5 metrów to w tej skali wyjdzie 8-10 cm. Tak?
Podstawa kolumny - widać że jest na poczatku większa później drugi poziom trochę mniejszy a jeszcze wyżej idzie już po całości do luków - a więc mój pomysł na szybko.
Masz śrubę i nakrętki. Pierwsza nakrętka która będzie przy podłożu mysi być największa, druga (czyli poziom wyżej) musi być mniejsza, a resztę kolumny np. nakręcić odpowiednio na śrubę, żeby przedstawiały ogólną formę kolumny sześciokątnej. Następnie od zwieńczenia kolumny gdzie odchodzą łuki można się posłużyć zwykłym kablem z izolacją (najlepiej miedzianym grubym wtedy można osiągnąć tak proste kształty w łatwy sposób - w Leroy, Obi do kupienia na rolki za niewiele dudków) i najzwyczajniej przylutować do odpowiedniej wg. Ciebie nakrętki która będzie prezentowała najwyższy punkt kolumny. Następnie szczeliny między nakrętkami, ozdoby z Gs-u, samo sklepienie odchodzące od drutów zwyczajnie z papieru - wtedy można pokombinować i myślę, że nie najdroższym kosztem, a przede wszystkim w miarę szybko mógłbyś uzyskać taki efekt. Oczywiście może być coś złego w moim rozumowaniu więc uwagi mile widziane.
Podstawa kolumny - widać że jest na poczatku większa później drugi poziom trochę mniejszy a jeszcze wyżej idzie już po całości do luków - a więc mój pomysł na szybko.
Masz śrubę i nakrętki. Pierwsza nakrętka która będzie przy podłożu mysi być największa, druga (czyli poziom wyżej) musi być mniejsza, a resztę kolumny np. nakręcić odpowiednio na śrubę, żeby przedstawiały ogólną formę kolumny sześciokątnej. Następnie od zwieńczenia kolumny gdzie odchodzą łuki można się posłużyć zwykłym kablem z izolacją (najlepiej miedzianym grubym wtedy można osiągnąć tak proste kształty w łatwy sposób - w Leroy, Obi do kupienia na rolki za niewiele dudków) i najzwyczajniej przylutować do odpowiedniej wg. Ciebie nakrętki która będzie prezentowała najwyższy punkt kolumny. Następnie szczeliny między nakrętkami, ozdoby z Gs-u, samo sklepienie odchodzące od drutów zwyczajnie z papieru - wtedy można pokombinować i myślę, że nie najdroższym kosztem, a przede wszystkim w miarę szybko mógłbyś uzyskać taki efekt. Oczywiście może być coś złego w moim rozumowaniu więc uwagi mile widziane.
Jeszcze Polska nie zginęła / Isten, áldd meg a magyart
Chyba ma raczej 8-10 metrówDaw pisze:jeżeli chodzi o skalę 1:50 - czyli jak takie sklepienie jest o wysokości 4-5 metrów to w tej skali wyjdzie 8-10 cm. Tak?
Es ist wirklich phantastisch. Es ist wirklich ehrlich phantastisch. Es ist so phantastisch phantastich, ich glaube, ich würde es gerne klauen.
8-10 metrów ma takie sklepienie? W takim razie makietka będzie miała 16-20 cm.bem pisze:Chyba ma raczej 8-10 metrówDaw pisze:jeżeli chodzi o skalę 1:50 - czyli jak takie sklepienie jest o wysokości 4-5 metrów to w tej skali wyjdzie 8-10 cm. Tak?
Dziękuję za poprawienie
Jeszcze Polska nie zginęła / Isten, áldd meg a magyart
na razie jeszcze nad wysokością się zastanawiam wszystko zależy od tego jak będzie mi szło odlewanie cegieł