8 edycja- pytania
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: 8 edycja- pytania
Ritual nie jest zbanowany w Legacy (albo Vintage) Co do inżyniera, jak grałem z bratem, to dołączył go do działa, no bo ma zasadę additional crewman, tak byłby zupełnie bezsensownym herosem....
Kasztan de True +1
A reszta kurka do szkoły uczyć się angielskiego a nie tworzyć własne polhammerowe dialekty.
"can never exceed 12 at any time " oznacza że nigdy nie może przekroczyć PULA a nie "YOU" liczby 12 pytanie tylko czy to oznacza że nadwyżka jest obcinana czy że jeśli w wyniku jakiegoś efektu pula urośnie do >12 to czy możliwe będzie użycie tego źródła, np mając 9 PD rypniemy czarek co da nam w efekcie +4 kostki czy możliwe będzie jego rzucenie skoro złamie to zasadę 12 PD
A reszta kurka do szkoły uczyć się angielskiego a nie tworzyć własne polhammerowe dialekty.
"can never exceed 12 at any time " oznacza że nigdy nie może przekroczyć PULA a nie "YOU" liczby 12 pytanie tylko czy to oznacza że nadwyżka jest obcinana czy że jeśli w wyniku jakiegoś efektu pula urośnie do >12 to czy możliwe będzie użycie tego źródła, np mając 9 PD rypniemy czarek co da nam w efekcie +4 kostki czy możliwe będzie jego rzucenie skoro złamie to zasadę 12 PD
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek
- Barbarossa
- Mniejsze zło
To z kostkami jest straszne, i to nie tylko z uwagi na pool... Wiele zdolności generuje kości tylko dla magów. Jeśli w erracie tego nie ogarną, to będzie chokapik.
No dobrze. Tylko pamiętaj że jak będziesz grał z kolegą to żebyś czasem nie wziął więcej niż jednego Lorda na mniej niż 3000 bo według tych "ważniejszych" zasad z AB to możesz tylko jednego...Mac pisze:No jeśli patrzeć na to, że "Rulebook rządzi", to jest w nim zapisana zasada na stronie 11 - że jeśli występuje sprzeczność między zasadami RB a AB, to górę biorą te z AB... ale to tyle z mojej strony. EOT.Remo pisze:To wujek Remo Ci określi.
Dopóki nie ma errat rządzi Rulebook a tam jest napisane że Żyrek to Unique a nie monster, monstrous cavarly czy inny tam badziew.
Jeżeli w najnowszym RB jest nowy podział na "troop types" i każda jednostka została jakoś okreslona i masz napisane, że Żyrek jest Unique to jest Unique i nie wiem nad czym tu jeszcze dyskutować.
Czasami zastanawiam się po co ludzie zadają pytania skoro i tak "wiedzą lepiej"?
Jest jeden problem, w nowym RB jest zapisek, że kompozycja armii nadpisuje te z AB i to wyjątek od "ważniejszości" AB... Co każe się zastanawiać, czy będzie można brać lordów poniżej 2k, oby nie.Remo pisze: No dobrze. Tylko pamiętaj że jak będziesz grał z kolegą to żebyś czasem nie wziął więcej niż jednego Lorda na mniej niż 3000 bo według tych "ważniejszych" zasad z AB to możesz tylko jednego...
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.
Ojej....Byro pisze:Jest jeden problem, w nowym RB jest zapisek, że kompozycja armii nadpisuje te z AB i to wyjątek od "ważniejszości" AB... Co każe się zastanawiać, czy będzie można brać lordów poniżej 2k, oby nie.Remo pisze: No dobrze. Tylko pamiętaj że jak będziesz grał z kolegą to żebyś czasem nie wziął więcej niż jednego Lorda na mniej niż 3000 bo według tych "ważniejszych" zasad z AB to możesz tylko jednego...
Oczywiście że można brać Lordów poniżej 2k. To co napisałem do Mac'a to był sarkazm, ironia...
- Murmandamus
- Niszczyciel Światów
supporting attack można wykonywac tylko do frontu ale czy jeżeli ktoś uderzy w nas też z boku to nasze suportingi też możemy dać do przodu czy je tracimy zupełnie?
Jest informacja, że modele stykające się z wrogiem nie mogą wykonywać supporting attacks.
Więc w sytuacji walki od frontu i jednego z boków, robiłbyś support attacks poza tym modelem stojącym z boku i walczącym z wrogiem w BtB.
Więc w sytuacji walki od frontu i jednego z boków, robiłbyś support attacks poza tym modelem stojącym z boku i walczącym z wrogiem w BtB.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.
Jasiuu..przeczytałem uważnie i uczciwie...otóż tak jak ktoś wcześniej napisałe - mam mieć 12 KOSTEK nie wiecej w każdym momencie fazy... czyli jak stracę połowę to znaczy że mogę doprodukować, bo nijak nie widzę zapisu MOŻESZ ZUŻYC 12 KOSTEK MOCY w JEDNEJ FAZIE MAGII.
DEATH na DE czarkach z PoD i zapisem Druchii Sorcerry...hmmm..
DEATH na DE czarkach z PoD i zapisem Druchii Sorcerry...hmmm..
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.
Nie możesztedzio pisze:Czy jak mam zamienionego czarodzieja w smoka to mogę nim jeszcze czarować?
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
Podczas pierwszej bitwy pojawila nam sie watpliwosc....
Aby sprawdzic, czy szarza doszła mierzy sie odleglosc od szarzujacego oddzialu do szarzowanego oddzialu, czy mierzy sie ruch potrzebny na dojscie (razem z manewrami) szarzujacego do szarzowanego?
Brzmi dziwnie, ale RB wskazuje na to, ze poprawne jest rozwiazanie pierwsze. Co jest tak naprawde mega wazne.
Zobrazowanie sytuacji.
Oddział, ktory chce zaszarzowac mierzy sobie zasieg do wrogiego oddzialu po najkrotszej linii. Potem rzuca na zasieg szarzy. Okazuje sie, ze rzucony zasieg przewyzsza zmierzona przed chwila odleglosc, czyli... wg podrecznika szarza dochodzi. Nie ma znaczenia jaki manewr (oczywiscie mowimy o tym jednym wheeelu o max 90stopniach) jest potrzebny, by modele faktycznie dostawic.
Czyli:
____________KKKKKK
____________KKKKKK
____________HKKKKK
OOOOG____________
OOOOO____________
OOOOO____________
OOOOO____________
Miedzy punktem H a punktem G jest 12" różnicy. Szarzujacy rzuca 13" a jest w strefie bocznej oddziału O. Jednak, zeby ominąć oddział M oddział szrzujacy musi realnie zużyć 16" ruchu.
Dochodzi czy nie? Zdaje sie, ze wg RB dochodzi, ale pewnosci nie mam....
Aby sprawdzic, czy szarza doszła mierzy sie odleglosc od szarzujacego oddzialu do szarzowanego oddzialu, czy mierzy sie ruch potrzebny na dojscie (razem z manewrami) szarzujacego do szarzowanego?
Brzmi dziwnie, ale RB wskazuje na to, ze poprawne jest rozwiazanie pierwsze. Co jest tak naprawde mega wazne.
Zobrazowanie sytuacji.
Oddział, ktory chce zaszarzowac mierzy sobie zasieg do wrogiego oddzialu po najkrotszej linii. Potem rzuca na zasieg szarzy. Okazuje sie, ze rzucony zasieg przewyzsza zmierzona przed chwila odleglosc, czyli... wg podrecznika szarza dochodzi. Nie ma znaczenia jaki manewr (oczywiscie mowimy o tym jednym wheeelu o max 90stopniach) jest potrzebny, by modele faktycznie dostawic.
Czyli:
____________KKKKKK
____________KKKKKK
____________HKKKKK
OOOOG____________
OOOOO____________
OOOOO____________
OOOOO____________
Miedzy punktem H a punktem G jest 12" różnicy. Szarzujacy rzuca 13" a jest w strefie bocznej oddziału O. Jednak, zeby ominąć oddział M oddział szrzujacy musi realnie zużyć 16" ruchu.
Dochodzi czy nie? Zdaje sie, ze wg RB dochodzi, ale pewnosci nie mam....
Czy coś przeoczyłem, czy pegazy mają -1 to hit na strzelanie a orzeł HE mimo że single nie ma ??
Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę, wybrali hańbę, a wojnę będą mieli także.
Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"
I love this game...
Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"
I love this game...
Ale wciąż są tylko dwa, co nie?Morrok pisze:Wystarczy, że przeciwnik jest w zasięgu szarży- szarża jest udana, nawet jak wheele spowodują,że bedziesz leciał 30 cali zamiast X+2d6"
Skoro nie ma już US, to prawdopodobnie tak jest.Ukalez pisze:Czy coś przeoczyłem, czy pegazy mają -1 to hit na strzelanie a orzeł HE mimo że single nie ma ??
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
Tak, pierwszy na początku w celu zmaksymalizowania i drugi żeby "domknąć" szarżę (oba za free)Andrzej pisze:Ale wciąż są tylko dwa, co nie?Morrok pisze:Wystarczy, że przeciwnik jest w zasięgu szarży- szarża jest udana, nawet jak wheele spowodują,że bedziesz leciał 30 cali zamiast X+2d6"
Pegazy (pegasus knights znaczy się) mają -1 to hit jak jest ich dwa lub więcej.Andrzej pisze:Skoro nie ma już US, to prawdopodobnie tak jest.Ukalez pisze:Czy coś przeoczyłem, czy pegazy mają -1 to hit na strzelanie a orzeł HE mimo że single nie ma ??
- Wiewior-lbn
- Chuck Norris
hej
mam pytanie odnosnie dawnego static combat rezolution(czy jakos tak)
dalej jest to na tej samej zasadzie?, bo jesli tak to wg mnie nikt niewiele będzie klocków z 4 szeregami , bo to sie nie bedzie po prostu oplacalo skoro teraz modele atakuja z 2 szeregów. Mam wrazenie ze to bedzie era 2rzedowych klocuszków
czy zmieniono coś jesli chodzi o sztandary? bo ostatnio byly nieuzywane za bardzo (chyba ze magiczne)
mam pytanie odnosnie dawnego static combat rezolution(czy jakos tak)
dalej jest to na tej samej zasadzie?, bo jesli tak to wg mnie nikt niewiele będzie klocków z 4 szeregami , bo to sie nie bedzie po prostu oplacalo skoro teraz modele atakuja z 2 szeregów. Mam wrazenie ze to bedzie era 2rzedowych klocuszków
czy zmieniono coś jesli chodzi o sztandary? bo ostatnio byly nieuzywane za bardzo (chyba ze magiczne)
ORGANIZUJEMY SPOTKANIA MALARZY FIGUREK W LUBLINIE , A W DZIALE SPRZEDAM SPRZEDAJE FIGURKI;)