Bretonnia, a VIII Edycja
Re: Bretonnia, a VIII Edycja
Jak wydadzą nową Bretę może będą. Po cichu liczę na jakąś reformę i wprowadzenie bardziej ciężkozbrojnych wojsk. Ew. bonusu dla kawalerii jak ma być po staremu. Jednak kiedy ma być nowy book do Brety to już jest dla mnie zagadką. Ma ktoś jakieś info?
rzeczywiście nie musimy mieć lorda na pegazie żeby zrobić cyrk?
kolejne pytanie, znajomy twierdzi że zgodnie z zasadą "jeżeli wojownik ma oprócz hand weapon inną broń to musi z niej korzystać" nasze chłopstwo nie ma warda na 6 za "hand weapon + shield" gdyż posiada na wyposażeniu halabardy/speary - czy to prawda?
kolejne pytanie, znajomy twierdzi że zgodnie z zasadą "jeżeli wojownik ma oprócz hand weapon inną broń to musi z niej korzystać" nasze chłopstwo nie ma warda na 6 za "hand weapon + shield" gdyż posiada na wyposażeniu halabardy/speary - czy to prawda?
Co do cyrku to jednak musimy mieć lorda aby brać ich do woli :/zeczywiście nie musimy mieć lorda na pegazie żeby zrobić cyrk?
Co do spearów to jest to prawda nie mamy opcji zrezygnowania z nich więc nie mamy warda. Za to pielgrzymi mają
Ostatnio zmieniony 10 lip 2010, o 15:46 przez Kwaśny, łącznie zmieniany 1 raz.
Kupię:
- 4 edycyjnych bretonnian knights on foot
- bretonnian trebuchet
-wood elves treekins
- bretonnian trebuchet
-wood elves treekins
Dzisiaj bitwa z High Elfami na 2500. Wynik: 11-9 dla Pani.
Wnioski i spostrzeżenia.
1. Trebusze świetne, ale wybuchają
2. Pegazy wolałem po staremu z 360 stopni Los, choć odrobine mocniesze w szarży.
3. szarża 2 lanc z generałem w White Lionsów to obecnie samobójstwo (zgodnie z erratą nie mają ASL)
Wynik byłby dokładnie odwrotny gdyby obudzony na końcu wreszcie Green Knight nie wyjechał z lasu i nie zabił Ethariona (czy jak mu tam), rozpędzając potem misztrów miecza.
Ergo- z elfami (DE i HE) jest pod górkę, trzeba mocno kombinować. Biją zawsze pierwsze i zazwyczaj mają przerzut trafienia, wypłacając nam kilkanaście hitów przed pierwszym uderzeniem w szarży.
Przy okazji zastanawiam się, czy Erranci muszą teraz testować Impetusa na każdy oddział do 24 cali (tyle mają max. ewentualny zasięg). Wydaje się, że tak.
Wnioski i spostrzeżenia.
1. Trebusze świetne, ale wybuchają
2. Pegazy wolałem po staremu z 360 stopni Los, choć odrobine mocniesze w szarży.
3. szarża 2 lanc z generałem w White Lionsów to obecnie samobójstwo (zgodnie z erratą nie mają ASL)
Wynik byłby dokładnie odwrotny gdyby obudzony na końcu wreszcie Green Knight nie wyjechał z lasu i nie zabił Ethariona (czy jak mu tam), rozpędzając potem misztrów miecza.
Ergo- z elfami (DE i HE) jest pod górkę, trzeba mocno kombinować. Biją zawsze pierwsze i zazwyczaj mają przerzut trafienia, wypłacając nam kilkanaście hitów przed pierwszym uderzeniem w szarży.
Przy okazji zastanawiam się, czy Erranci muszą teraz testować Impetusa na każdy oddział do 24 cali (tyle mają max. ewentualny zasięg). Wydaje się, że tak.
No to wtedy erranci byliby totalnie do dupy moim zdaniem :/ Oby tak nie było.Przy okazji zastanawiam się, czy Erranci muszą teraz testować Impetusa na każdy oddział do 24 cali (tyle mają max. ewentualny zasięg). Wydaje się, że tak.
Kupię:
- bretonnian trebuchet
-wood elves treekins
- bretonnian trebuchet
-wood elves treekins
przyszedł mi do głowy ciekawy pomysł:
profanacja z verdant heart i icon of quelness stojąca w dużym klocku chłopów w wielu szeregach który znajduje się swoją mniejszą częścią w lesie (dzięki czemu jest steady fast) razem z bsbkiem który ma virtue of noble disdain i banner of defence oraz ewentualnie małą magiczką z holy icon
co o tym myślicie?
byłby ward w combacie, bardzo dobry ward od strzelania, mega ward od magii, brak paniki od strzelania i magii, dangerous terrain dla przeciwnika, stubborn, leczenie elity z castowania Lore of Life i przerzuty LD.
mała magiczna nie jest konieczna w tym zestawieniu niemniej zmniejszył by się ward od magii.
czekam na twórczą krytykę
profanacja z verdant heart i icon of quelness stojąca w dużym klocku chłopów w wielu szeregach który znajduje się swoją mniejszą częścią w lesie (dzięki czemu jest steady fast) razem z bsbkiem który ma virtue of noble disdain i banner of defence oraz ewentualnie małą magiczką z holy icon
co o tym myślicie?
byłby ward w combacie, bardzo dobry ward od strzelania, mega ward od magii, brak paniki od strzelania i magii, dangerous terrain dla przeciwnika, stubborn, leczenie elity z castowania Lore of Life i przerzuty LD.
mała magiczna nie jest konieczna w tym zestawieniu niemniej zmniejszył by się ward od magii.
czekam na twórczą krytykę
Ikona i veardant na jednej nie moze być bo to dwa arcany. A pomysł średni bo klocek mega drogi.
Because I'M The Miz and I'M AWESOME!!!!
http://www.youtube.com/watch?v=iMt-MJ1h ... ure=fvwrel
http://www.youtube.com/watch?v=iMt-MJ1h ... ure=fvwrel
"Page 66 - LordsBłażej pisze: nie zauważyłem by zasada odnośnie brania pegazów zniknęła, więc nadal obowiązuje
Ignore the third paragraph in the sidebar"
Faktycznie pomyliłem 3ci paragraf z 4tym. Szkoda.
Jednakże jest jakaś niezgodność w
"Page 71 Special Units
Ignore the third paragraph in the sidebar"
Wyrzucają tą zasadę a zostaje u Lorda - dziwne.
Na małe punkty pewnie zasady się trochę pozmieniają, jak to było na border patrol.
@edit
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=25&t=24603 i gdzie to sprawiedliwość? Nie ma szans podejść chyba, że gra się na mega cyrku 3x5 pegazy. Ja chce powrót do 7ed, gdzie krasie dostawały w dupę na 10 dużych lancach w erranty war.
@edit
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=25&t=24603 i gdzie to sprawiedliwość? Nie ma szans podejść chyba, że gra się na mega cyrku 3x5 pegazy. Ja chce powrót do 7ed, gdzie krasie dostawały w dupę na 10 dużych lancach w erranty war.