Filler-ogólnie

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gerald_tarrant
Masakrator

Re: Filler-ogólnie

Post autor: gerald_tarrant »

Osobiście popieram fillery, jako urozmaicenie i obcięcie kosztów :P
Właśnie z powodu 8mej edycji moi Marauderzy dorabiają się obelisków swoich bóstw.
Martwi mnie tylko, że nie zmieszczę na podstawkach z kamulcami samych marauderów, a dawanie ich na górę wysokiego na dwóch chłopa obelisku nie będzie raczej za dobrze wyglądało...

Awatar użytkownika
BoB miniatures
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: BoB miniatures »

Ja fillerów nie popieram, bo później zawsze jest problem z usuwaniem modeli...

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

czemu? zazwyczaj zanim usuwasz filler to kilka modeli Ci już spadło... wystarczy mała podmiana fillera na 2-3 figurki. A bardzo często możesz zdjąć nawet cały filler.
Obrazek

Awatar użytkownika
pingu
Falubaz

Post autor: pingu »

No nie wszyscy lubią filery, bo mają problemy z odejmowaniem do 10.
Obrazek
Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...

Awatar użytkownika
Matijjos
Wodzirej

Post autor: Matijjos »

ja zastanawiam się nad zrobieniem fillera do man at armsów- taki wieśniacki wóz z jakimś rynsztunkiem jedzie sobie i ciągnie go koń albo dwa. jak myślicie czy takie coś powinno mieć wielkość (podstawka) rydwanu?

Awatar użytkownika
General Baga
Kradziej

Post autor: General Baga »

A ilu ma byc MAA?? Ogolnie pomysł fajny
I nigdzie w życiu nie wyjadę
Mnie u siebie horoszo
Na inne kraje lachę kładę
Tam w kieliszkach wyższe dno
Tu chcę umrzeć w kraju cnót

Awatar użytkownika
quidamcorvus
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: quidamcorvus »

Matijjos pisze:ja zastanawiam się nad zrobieniem fillera do man at armsów- taki wieśniacki wóz z jakimś rynsztunkiem jedzie sobie i ciągnie go koń albo dwa. jak myślicie czy takie coś powinno mieć wielkość (podstawka) rydwanu?
Powinno się mieścić w regimencie. Czyli jeśli chcesz wstawić podstawkę rydwanową, to oddział powinien mieć przynajmniej pięć szeregów.

Doman-
Wodzirej

Post autor: Doman- »

quidamcorvus pisze:
Matijjos pisze:ja zastanawiam się nad zrobieniem fillera do man at armsów- taki wieśniacki wóz z jakimś rynsztunkiem jedzie sobie i ciągnie go koń albo dwa. jak myślicie czy takie coś powinno mieć wielkość (podstawka) rydwanu?
Powinno się mieścić w regimencie. Czyli jeśli chcesz wstawić podstawkę rydwanową, to oddział powinien mieć przynajmniej pięć szeregów.
długość się zgodzi, ale szerokość nie, więc nie rób na rydwanowej :wink:

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Dokładnie. musi się dać zastąpić tą podstawkę tymi od piechoty. Np 2x8 możesz ciapnąć.

Awatar użytkownika
Dibo
Masakrator

Post autor: Dibo »

Ja robię filler do Bestmeńskich Gorów. Podstawka 50x50 a na niej obelisk (z kartonu po jajkach), jakieś pale, ponabijane głowy, jakieś prymitywne wzorki. Flufowo jest to rzecz niemal oczywista bo to coś na kształt herdstona. Duży plemienny obelisk wokół którego gromadzą sie Kózki.
Jeżeli oddział ma mieć 40 modeli a filer zastępuje 4 to w żaden sposób nie jest to bezczelne oszustwo. Myślę że jest to nawet lepsze rozwiązanie niż wsadzanie do oddziału inaczej wyglądających staro edycyjnych figurek.

Matijos - Duże filery są ok na półce, turniejowo to moim zdaniem słaby pomysł, zakrawający jednak na wspominaną już przez kogoś bezczelność graczy VC i ich Ghuli (1 za 6-8)
Czcij Koze !!

Twoja Stara gra w Age of Sigmar !

Awatar użytkownika
Wilczek.
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Wilczek. »

Dibo, jak zrobisz to wrzuć fotki :)

Ja natomiast myślałem o fillerku też do Gorów, mający przedstawiać zasadzkę, czyli jeden Gor za drzewem schowany, drugi utaplany w błocie itp, ale niestety chyba nie mam takiego skilla :/

Awatar użytkownika
Aron_Banalny
Masakrator

Post autor: Aron_Banalny »

Ja fillerów nie popieram, bo później zawsze jest problem z usuwaniem modeli...
problem totalnie na siłę.

filery spoko, tylko ich wykonanie musi być fest. i w mojej armii mam filery na 6 modeli i mnie to nie przeszkadza, na potrzeby turnieji założył bym że filer 6-cio kolesiowy to górna granica. większe już po konsultacji

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

Dibo pisze:Matijos - Duże filery są ok na półce, turniejowo to moim zdaniem słaby pomysł, zakrawający jednak na wspominaną już przez kogoś bezczelność graczy VC i ich Ghuli (1 za 6-8)
Przepraszam cie bardzo ale gram vapirami jak zauważyłem ze na 2,5k musze mieć 100 ghuli to mi ręce opadły... (mam 90) jak nie grasz vampirami i nie wiesz co to znaczy wydać 700zł na jakieś 800pkt to sie nie odzywaj i nie komentuj. [-X Jak grasz to ci sie dziwie ze nie robisz filerów po 6-8 model :shock:

ja mam 90 ghuli bo miałem 20 a reszte jakoś fartownie po 30zł za 10 sztuk kupowałem :mrgreen:
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

To jeśli Cię nie stać na ghule, to na nich nie graj... Nie musisz grać rozpą ctrl+c ctrl+v z tematu: "WYŻYŁOWANY GNIOT VC".

Tandor92
Chuck Norris

Post autor: Tandor92 »

Ogólnie nie przepadam za filerami, a jak już muszą być to jakieś z pomysłem, a nie aby było taniej. Wsadzenie do 20 clanratów czołgu z modelarskiego za 5 zł i zrobienie z tego 50 osobowego oddziału nie jest najlepszym pomysłem, tak samo jak robienie oddziałów przygotowujących zasadzki(same głowy i ew. ręce wystające z podstawki :wink: ). Nie stać kogoś na modele to niech szuka okazji na allegro, a jak i to jest za drogie to sorry, ale trzeba poszukać tańszego hobby.

Awatar użytkownika
Dibo
Masakrator

Post autor: Dibo »

Rasti, Tandor - Dokładnie to samo miałem odpisać koledze od wampirów. Sprawa jest super prosta nic nie "musisz", nie masz modeli to ich nie wsadzaj w rozpiske :roll:

Jarekk - Co do pieniędzy to daruj sobie wycieczki w tą strone .. akurat Bestie były (przed wydaniem plastików w zeszłym roku) najdroższą możliwą armią do zbierania (poza oryginalnymi Dogs Of War) więc wiem co oznacza wydawanie pieniędzy na figurki. Poza 1 (słownie jednym) oddziale w corach wszystko tam było z metalu.

Przepraszam za ten wywód troszkę sie zirytowałem.
Generalnie filery mają być ozdobnikami a nie sposobem na upchanie jak najtańszym sposobem jak największych ilości modeli.
Czcij Koze !!

Twoja Stara gra w Age of Sigmar !

Awatar użytkownika
Matijjos
Wodzirej

Post autor: Matijjos »

nad tym moim fillerem tak się zastanawiam, czy mógłby on być na 2 podstawki szeroki (piechotne) i 4 podstawki długi - pięć to nie wiem czy już nie za dużo

Awatar użytkownika
Szczur22
Oszukista

Post autor: Szczur22 »

Ja fillery stosuje tylko jako ozdobniki no i dla wygody. W Warriorach chaosu mam na podstawce 2x2 wojownika, głowę stegadona oraz kilkanaście innych- dary dla Khorna. W maruderach mam filler 2x3- 2 maruderów prowadzących na łańcuchach spawna. Figurek mi nie brak ale zawsze to pare mniej do przesuwania i łatwiejsze zdejmowanie turpów.

Wieszkto
Chuck Norris

Post autor: Wieszkto »

Generalnie filery mają być ozdobnikami a nie sposobem na upchanie jak najtańszym sposobem jak największych ilości modeli.
Popieram mają reprezentować jakąś scenę która odgrywa się w smrodku regimentu . Taka diorama która urozmaica widok kloca smaczek a nie jeden kolo na większej podstawce robiący za 4 .
-Qc- pisze:Sie naucz - to jest TROLL. Ja jestem ARTYSTĄ (artystOM dla groszka - ogladasz fulham w niedzielę nie?)

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

Ja stosuje fillery w każdym oddziale piechoty.
Ze względu na brak modeli, ale i na aspekt hobbystyczny.
Absolutnie nie widzę potrzeby nabijania kieszenie GW.
Wygląda to całkiem nieźle, a skoro filler jest w środku oddziału to nie ma problemu z identyfikacją...
W WoChu w warriorach mam 2 fillery, każdy zastępujący 6 modeli, musiałbym wydać kolejne 90 zł na box + farbki itp...
Po co skoro oddział z juggerem w środku lub stosem martwych trupów wygląda duzo lepiej niż banda ramię przy ramieniu. Moi marudzerzy natomiast urządzili sobie grill i pieką wilka VC nad ogniem.
Jedzenie wilków VC to w gruncie rzeczy średni pomysł ale kto by tam maruderów ogarniętych rządzą krwi rozumiał...;p
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

ODPOWIEDZ