BP a 8 edycja

Rozwój i dyskusje na temat rozwiązań przywracających grze balans.

Moderator: Barbarossa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sarlok
Mudżahedin

Re: BP a 8 edycja

Post autor: sarlok »

prosze mnie nie oskarzac, to nie tak ze chce zbanowac to co akurat dla mnie jest niebezpieczne. Z tymi machinami to byl przyklad tylko jezli magia tez moze umozliwic wygrana w 1 turze to tez jestem za zbanowaniem - oczywiscie wszystko w granicach rozsadku, nie chce przeciez calkowitego zakazu wytawiania katapult tylko moze zeby na male punkty zamiast 3 byly 2 a zamiast 2 hellstormow 1. To samo mozna zrobic z magami. Na wieksze punkty oczywiscie to ograniczenie powinno zniknac

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

Post autor: tomekjar »

Mac pisze:...
Co do pomysłu Tomekjara - ograniczanie jednych armii, bo inne mają trochę silniejsze jednostki? Nigdy się nie sprawdza, a wszyscy czują się pokrzywdzeni. Poza tym czy zanim przyszła myśl "zakaz dublowania i triplowania" przydałoby się zastanowić czy właśnie możliwości wystawiania jednostek nie są integralną częścią systemu jaki teraz mamy przed sobą? A jego zlikwidowanie wprowadziłoby jeszcze większy zamęt? W końcu 8ed. ze swoimi zasadami była tworzona jako całość, a ingerowanie w jeden czynnik może naruszyć konstrukcję na wielu poziomach, które na razie nie przychodzą nam do głowy...
...
Toć ja nie mówię, żeby jedne armie ciąć, a inne nie. Po prostu na daną grę / turniej zmienia się zasady kompozycji armii z podręcznikowych na lekko zmienione i przystosowane do punktów (np 3 działa na 2500 są jak najbardziej OK, na 1250 już nie za bardzo) / formatu (parówki zawsze miały jakieś ograniczenia) / tego czego oczekujemy od danej gry (grając z kumplem ustawiamy sobie np wymagane 35% Core, żeby było bardziej klockowo i epicko). Naprawdę super działa to w 40tce, gdzie takie zmiany są praktycznie na każdym turnieju:

Według podręcznika mamy tam do dyspozycji tzw Standard Force Organizsation Chart:
1-2 HQ
2-6 Troops
0-3 Elite
0-3 Fast Attack
0-3 Heavy Support

Turnieje na mniejsze punkty zwykle mają sloty przycięte, np następująco:
1 HQ, 2-6 Troops, 0-2 Elite, 0-2 Fast Attack, 0-2 Heavy Support

Pojawiają się zakazy triplowania slotów, zakazy dublowania slotów. Nigdy nie było banowania danych oddziałów / ingerowania w armie, ponieważ wszystko można "ustawić" i skorygować poprzez lekką modyfikację SFOC do potrzeb gry / turnieju. Największą ingerencją jest zwolnienie Necronów (Ogry przy nich to PG armia, serio...) z ograniczeń.

Osobiście wierzę, że w nowej edycji WFB takie działania również mogą być skuteczne i w miarę bezboleśnie balansować rozgrywkę bez grzebania w zasadach. Proponuję popróbować i zobaczyć zanim zacznie się grzebanie w bebechach poszczególnych armii / jednostek.

A co do BP: można na niego nie grać. I tyle!
Obrazek

Reksio
Wałkarz

Post autor: Reksio »

Zgadzam się z Tomkiem w całej rozciągłości. Najlepsze będzie wprowadzanie ograniczeń na poziomie poszczególnych turniejów zamiast "równoważenia" przez grupkę sędziów.

A co do maszyn, to jako gracz Imperium, powiem, że wcale nie czuję się super-pewnie, mając na swoim stanie max maszyn. Wystarczy 2 lataczy i ze 2 magów i właściwie mam pozamiatane ...

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

Necronów (Ogry przy nich to PG armia, serio...)
Śmiem się nie zgodzić :P . Moja gwardia ( top 3 armia obecnie ) dostaje od blaszaków regularne wklepy :P . Dodajmy, ze z tym samym graczem jak on gra wilkami ( top 2 armia obecnie ) idzie mi już sporo lepiej :P .
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Nie będzie żadnego "równoważenia" przez grupkę sędziów. Głównym problemem 8 ed. nie jest brak równowagi.

Reksio
Wałkarz

Post autor: Reksio »

Barbarossa pisze:Nie będzie żadnego "równoważenia" przez grupkę sędziów. Głównym problemem 8 ed. nie jest brak równowagi.
Poczekaj, mówisz o problemach 8mej edycji, gdy nie odbył się jeszcze żaden turniej na 8mą (albo odbyła się ich niezauważalna liczba) ? Nie za wcześnie trochę ? :) Może trzeba trochę poczekać i sprawdzić czy to co Ty widzisz jako problem jest też problemem dla innych ?

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Ja już wiem, że to, co widzę jako problem, jest też problemem dla innych. Teraz pytanie brzmi raczej: jak wielu innych?

I naprawdę nigdzie się nie śpieszę. Cierpliwie czekam. Gram w ten weekend na turnieju. Grywam bitwy domowe. Jeśli coś piszę, to - choć oczywiście mogę się mylić - robię to na podstawie sporej ilości doświadczeń.

Awatar użytkownika
eliah91
Masakrator

Post autor: eliah91 »

Barbarossa pisze:Teraz pytanie brzmi raczej: jak wielu innych?
Jeżeli chodzi o tych myślących, to wielu.
W pełni popieram wasz szatański plan. :wink:
Już kupiłem duuużżżooo szkieletów.
Obrazek

Piotrax
Kradziej

Post autor: Piotrax »

Eh juz nie bede oryginalny grając na szkieletach :(

Najrozsądniej się wydaje zagrac chociaż jeden duży turneij na niezmienionych zasadach i wtedy dywagowąc co zmienic trzeba. Bo raz że na papierze różnie wycodzą rzeczy, dwa że domowe batalie to też co innego sądzę :wink:

pzd

Awatar użytkownika
Jab
Kradziej

Post autor: Jab »

Dokładnie, ale i tak trzeba zrobić masę uściśleń... <szkoda że reszta LS nie może się przyłożyć tak jak Barb czy Gogol do tego co robią i zagłosować, by uściślić te najważniejsze rzeczy aby dało się grać bez kłótni>
Paskudny uśmiech power gamera

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Żeby być fair - Jankiel wcześniej uczestniczył w pracach i dyskusji. Teraz chyba wyjechał albo jest zajęty.

Natomiast ogólnie - tak, na razie tylko uściślenia w najważniejszych kwestiach. Nikt nic pochopnie nie zamierza zmieniać, nie bójcie się, żaden balancing patch też Wam na razie nie grozi.

Jeśli po dwóch turach okaże się, iż prawdą jest, że 8 ed. opiera się wyłącznie na kombowaniu rozpiskowym i turlaniu (na co wskazują wszystkie moje bitwy) to wybieramy plan B i tyle.

Plan B nie przewiduje wprowadzania ograniczeń kompozycyjnych na modłę BP do ksiąg armii, o to możecie być w 100% spokojni :D

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: JaceK »

eliah91 pisze:

I pewnie równie wielu myślących nie ma problemów z nową edycją.
Ja rozumiem, że niektórzy nie lubią zmian, ale bez przesady.

Nawet 2 lokale niczego nie udowodnią. Bo ludzie dopiero się uczą zasad.

Najlepszym przykładem są zasady skirmisherów, których poważni gracze uznali za całkowitą biedę, by po bitwie zrobić nagle wielkie oczy. Pograjcie, taktyka jest teraz w zupełnie innych miejscach.
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Chmura
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Chmura »

JaceK pisze:
eliah91 pisze:

I pewnie równie wielu myślących nie ma problemów z nową edycją.
Ja rozumiem, że niektórzy nie lubią zmian, ale bez przesady.

Nawet 2 lokale niczego nie udowodnią. Bo ludzie dopiero się uczą zasad.

Najlepszym przykładem są zasady skirmisherów, których poważni gracze uznali za całkowitą biedę, by po bitwie zrobić nagle wielkie oczy. Pograjcie, taktyka jest teraz w zupełnie innych miejscach.
=D>
Wreszcie ktoś kto normalnie myśli.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

"Znieść wszystkich, którzy mają inne zdanie, niż ja"

- bardzo oświecone podejście, gratuluję

Awatar użytkownika
Chmura
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Chmura »

Barbarossa pisze:"Znieść wszystkich, którzy mają inne zdanie, niż ja"

- bardzo oświecone podejście, gratuluję
Widzę, że przydałoby Ci się stanąć w kolejce po poczucie humoru.

Awatar użytkownika
Szemkel
Chuck Norris

Post autor: Szemkel »

A co ma piernik do wiatraka?

Myślę, że trzeba poczekać aż ludzie wyrobią sobie zdanie. Nie wszyscy wierzą na słowo i sami chcą zobaczyć jak to działa. Dyskusja na zasadzie ja widzę, a ja nie widzę i Ci nie wierzę to przelewanie z pustego w próżne.
Naród polski jest wspaniały! Tylko ludzie kur...

Awatar użytkownika
Kanadian
Falubaz

Post autor: Kanadian »

Dajcie sobie spokój z BP, w pewnym momencie był tak żałosy że się armi wystawić nie dało. Trzeba było ślęczyć nad BP i wczytywać się czy przypadkiem jest wszystko ok.

Mi tam bardzie się podobały zasady Euro.

Ale to tylko ja.

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Nijlor »

Przepraszam, a czym grałeś ??

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

DE, Lizaki, VC :P ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Deliberitus886
Mudżahedin

Post autor: Deliberitus886 »

Panowie chciał bym drogi LS zapytać o taką rzecz .
A no w RoRach DoW są regimenty zajmujące podwójne sloty <czyli slot bohaterski i slot rzadki > chciałbym muc je wystawiać dalej , mam pytanie prośbę raczej .
Gdzie je zaliczać do limitu oddziałów rzadki czy do puli bohaterów. Ponieważ raczej na GW liczyć gracze DoW nie mogą , czy LS mogła by rozważyć tę sprawę < w najbliższym czasie>.
Widzę Wszystko

ODPOWIEDZ