PYTANIA ODNOŚNIE ZASAD TOMB KINGS
Moderator: Shino
Re: PYTANIA ODNOŚNIE ZASAD TOMB KINGS
Jeśli już ktoś o to pytał, to przepraszam, nie znalazłem odpowiedzi Czy licz będąc w Kaszkiecie i mając Neferra's Plaques of Mighty Incantation może przerzuć kostki na Light of Death?
I jeszcze jedno: czy dobrze rozumiem zasady z 8ed - walka wręcz z Kaszkietem: czy bije się w T4 gwardzistów (gdy są w kaszkiecie) a gdy gwardziści spadną po zadaniu 2 ran kaszkietowi bije się w T3 licza? Gwardzistów można oczywiście normalnie wskrzeszać dokąd kaszkiet nie zejdzie? Gdy są gwardziści nie można ataków lokować bezpośrednio w licza, bo bije się po maszynie jako całości? Noszony przez licza ward lub Collar of Shapes chroni cały kaszkiet w strzelaniu i walce wręcz, bo maszyna jest teraz jedną całością?
I jeszcze jedno: czy dobrze rozumiem zasady z 8ed - walka wręcz z Kaszkietem: czy bije się w T4 gwardzistów (gdy są w kaszkiecie) a gdy gwardziści spadną po zadaniu 2 ran kaszkietowi bije się w T3 licza? Gwardzistów można oczywiście normalnie wskrzeszać dokąd kaszkiet nie zejdzie? Gdy są gwardziści nie można ataków lokować bezpośrednio w licza, bo bije się po maszynie jako całości? Noszony przez licza ward lub Collar of Shapes chroni cały kaszkiet w strzelaniu i walce wręcz, bo maszyna jest teraz jedną całością?
- gerald_tarrant
- Masakrator
liche nie może przerzucać light of death
dokładnie takMarek15 pisze:Jeśli już ktoś o to pytał, to przepraszam, nie znalazłem odpowiedzi Czy licz będąc w Kaszkiecie i mając Neferra's Plaques of Mighty Incantation może przerzuć kostki na Light of Death?
- mortimerto
- "Nie jestem powergamerem"
A ja mam takie pytanie: Z ilu tomb guardów max. może składać się jeden oddział?
Battlowe ciasto: k3 szklanek mąki, d6 jajek, klocek masła i na 4+ szklanka mleka. Zabełtac, zamieszać, włożyć do piekarnika na 4 tury, wyjąć, powąchać i pokłócić się, że jajek powinno być d6+2 bo ciacho nie wyszło...
mortimerto pisze:Drogi krasnoludzki graczu, czyżbyś porządnie się napił że wstawiasz rozpiskę brodatych w dział z informacjami o turniejach?
Lorens pisze:Sory - prosze admina o wykasowanie tego postu
Pytanko o kaszkiecik, a nawet kilka.(zawsze rozwazam zwyklego Liche Priesta a nie High Liche Priesta)
1. Czy licz jezdzi na kaszkiecie czy tez jest jego obsluga. Jak strzele cztery rany w rydwan pod herosem to rydwan znika a heros biegnie dalej z lejcami w lapach. W kaszkiecie jak sprzedam cztery rany w kaszkiet to sciagam herosa(licza). Skoro jezdzi to czy ma 6ke save od guardow bo stoi w erracie ze obsluga i kaszkiet ma najlepszy save/ward w ekipie a skoro dostaje w tyte licz od kaszkietu dlaczego ma nie byc obsluga, a skoro jest obsluga to czy wszyscy maja 4+ ward jezeli licz ma odpowiedni talizmanik.
2. Czy w takim razie razny zadane w kaszkiet sciagajace licza moge brac na Collar, i jezeli uznamy ze tak to czy moge na collar przyjac rany ktore zadaje guardom przeciez to potencjalne rany w licza??
3. Czy moge przywracac rany na kaszkiecie i ile?
4. Czy liche chowa sie przy ostrzale pod maszyna czy jest osobnym celem jak np na rydwanie czy monsterze.Faza strzalu. Laduja 4 rany. Jedna na liczu trzy na kaszkiecie(w efekci po ranie na strazniku i jedna z dwch potrzbnych w kaszkiet zeby zdjac licza). Czy liche schodzi bo dostal jedna rane tu a druga tu, czy liczymy mu tylko jedna rane??
5. Jezeli rzucimy na licza Net of Amynthok, czy to oznacza ze liche z kaszkietem jest automatycznie wylaczony na jedna ture z rozgrywki?(w zasadzie na dwie bo jeszcze tura przeciwnika)
Domyslam sie wiekszosci odpowiedzi ale chcialbym poznac opinie wszechswiata a i moze kumous podsunalem kilka pomyslow. np. nie wstawiac nigdy hlp na kaszkiet:D
Pozdro i milej walki
1. Czy licz jezdzi na kaszkiecie czy tez jest jego obsluga. Jak strzele cztery rany w rydwan pod herosem to rydwan znika a heros biegnie dalej z lejcami w lapach. W kaszkiecie jak sprzedam cztery rany w kaszkiet to sciagam herosa(licza). Skoro jezdzi to czy ma 6ke save od guardow bo stoi w erracie ze obsluga i kaszkiet ma najlepszy save/ward w ekipie a skoro dostaje w tyte licz od kaszkietu dlaczego ma nie byc obsluga, a skoro jest obsluga to czy wszyscy maja 4+ ward jezeli licz ma odpowiedni talizmanik.
2. Czy w takim razie razny zadane w kaszkiet sciagajace licza moge brac na Collar, i jezeli uznamy ze tak to czy moge na collar przyjac rany ktore zadaje guardom przeciez to potencjalne rany w licza??
4. Czy liche chowa sie przy ostrzale pod maszyna czy jest osobnym celem jak np na rydwanie czy monsterze.Faza strzalu. Laduja 4 rany. Jedna na liczu trzy na kaszkiecie(w efekci po ranie na strazniku i jedna z dwch potrzbnych w kaszkiet zeby zdjac licza). Czy liche schodzi bo dostal jedna rane tu a druga tu, czy liczymy mu tylko jedna rane??
5. Jezeli rzucimy na licza Net of Amynthok, czy to oznacza ze liche z kaszkietem jest automatycznie wylaczony na jedna ture z rozgrywki?(w zasadzie na dwie bo jeszcze tura przeciwnika)
Domyslam sie wiekszosci odpowiedzi ale chcialbym poznac opinie wszechswiata a i moze kumous podsunalem kilka pomyslow. np. nie wstawiac nigdy hlp na kaszkiet:D
Pozdro i milej walki
jasne że tak w końcu z collara przenosisz wounda a takowego dostajesz dopiero jak niezdasz żadnego sejvaMazi88 pisze:Czy Tomb King z WSV 4+, majacy takze collara ( czyli transferacje ran na 4+ ) moze uzyc obu? NP. dostaje wounda, nie zdaje WSV, to uzywa collara? W opisie collara nie pisze, aby był to WSV albo regenka.
Specjalista nie jestem ale skoro nikt nie odpowiada...dagome pisze:Pytanko o kaszkiecik, a nawet kilka.(zawsze rozwazam zwyklego Liche Priesta a nie High Liche Priesta)
Pozdro i milej walki
ad1. kaszkiet jest traktowany jako warmaszina a nie rydwan wiec jednostki go obslugujace ( licz + 2 guardow) sa w nowej edycji jedynie woundcounterkami wiec zgodnie z zasadami bierzesz najlepszego sejva kazdego rodzaju jaki wystepuje wsrod obslugantow dla kazdego zadanego wounda
ad.2 jw
ad.3 zdaje sie ze jak na katapulcie wiec d3
ad.4 jak w pirwszym punkcie licz jest obslugantem maszyny wiec nie da sie w niego strzelac tylko strzelasz w maszyne
ad.5 jesli nie zdasz testu sily ( wg podrecznika bierzesz sile obslugi) to tak ale tu pewny nie jestem
- Naviedzony
- Wielki Nieczysty Spamer
Wydaje mi się, że nie. Skoro nie można wybrać impactów to nie można też stompa. Napisane jest: "one, normal close combat attack".
Wg mnie tak.Bałagan pisze:To teraz inny pytanko
z inkatacji rzucam dodatkowy atak na scorpa lub uszatki
czy można wybrać jako atak stompa?
stop też jest atakiem cc. Analogicznie do 7ed. dając tą inkantacje Królowi z kosiarką mógł wykożystać specjalny atak.
Ja mam znów swoje pytanie: czy scorp ma stompa czy thunderstompa bo to jest dla mnie kluczowe przy robieniu rozpy