Bretonnia, a VIII Edycja

Bretonnia

Moderatorzy: Jagal, Milczek

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tofic
Chuck Norris

Re: Bretonnia, a VIII Edycja

Post autor: Tofic »

@Tedzio
Jak już wskoczyłeś na nasze forum, to mógłbyś wytłumaczyć, które modlitwy są RiP i pod ile się je dispeluje.
Obrazek

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Jeli dobrze odczytalem RB, to zwykły Killing blow zawiera się w Heroic Killing blow. Innymi slowy bohater z virtue of heroism na 6 sadza nie tylko smoki, potwory, ogry czy pegazy, ale też piechotę, jazdę i beasty. Czy moje rozumowanie jest poprawne? Jesli tak, to muszę przyznać, ze to virtue coraz bardziej mi sie podoba. :twisted:
Obrazek
Obrazek

kufel007
Mudżahedin

Post autor: kufel007 »

Zabija wszystko oprócz swarmów :)
Kupię:
Bretonnia
Ogre Kingdoms
Wood Elves

Awatar użytkownika
tedzio
Masakrator

Post autor: tedzio »

Tofic pisze:@Tedzio
Jak już wskoczyłeś na nasze forum, to mógłbyś wytłumaczyć, które modlitwy są RiP i pod ile się je dispeluje.
w 8ed? to są boundy, czyli rzucasz normalnie jak każdy czar, ale tam nie może ci tego gościa wywalić miscastem
plevel 4
ripy to
Przerzuty hit/wound
ward 4+
unbreakable

Awatar użytkownika
Marcin z Bretonnii
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Marcin z Bretonnii »

Dębek pisze:Jeli dobrze odczytalem RB, to zwykły Killing blow zawiera się w Heroic Killing blow. Innymi slowy bohater z virtue of heroism na 6 sadza nie tylko smoki, potwory, ogry czy pegazy, ale też piechotę, jazdę i beasty. Czy moje rozumowanie jest poprawne? Jesli tak, to muszę przyznać, ze to virtue coraz bardziej mi sie podoba. :twisted:
Jest jak najbardziej poprawne. Nie zapominaj też, że zostało zniesione ograniczenie zakazujące używania broni magicznej z Virtue of Heroism.

Zyt
Warzywo

Post autor: Zyt »

Taaak. Sword of Bloodshed i Virtue of Heroism. Nic poza kulką go nie zegnie...

tymon69
Warzywo

Post autor: tymon69 »

Hej, ja się skłaniam ku takiej wersji Lorda:

-Sword of Strife
-Dragonhelm
-Luck Stone
-Potion of Foolhardiness
-Virtue of Heroism

Większa przeżywalność, a raz na gre jak szarżuje też ma 7 ataków.

Zyt
Warzywo

Wczoraj użyłem czegoś takiego:

Virtue of Heroism
Sword of Strife
Enchanted Shield
Dragonbane Gem
Potion of Speed

Oczywiście siedział też na hipciu. Graliśmy z kumplami taki mini turniej. Rozwalił Hydrę i mantykorę w jednej bitwie, abominację i dzwonek w drugiej. Trzeciej bitwy nie dograliśmy bo nas świt zastał ale z He to mógłby ewentualnie smoka zjeść... Planuję jeszcze kumpla na spering z Greaterami naciągnąć, zobaczymy co z tego wyjdzie...

Pozdrawiam,
Zyt

tymon69
Warzywo

Dragonhelm robi to samo co Enchanted Shield i Dragonbane Gem, a kosztuje 10 pkt., a nie 15 pkt.

Zyt
Warzywo

Fakt... O tym nie pomyślałem... Thx za pomysł...

hesus51
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: hesus51 »

Czy ktos się zastanawiał nad problemem niedostatecznej ilości kostek do czarowania. Częsta sytuacja - rzut 2D6=4-5, statystycznie niby powinno byc 6. Wiadomo można wziąźć power stona ale to na raz a co dalej? Pytanie wynika z pewnego rozczarowania, przy któreś już bitwie z minimalną ilością kości.

Awatar użytkownika
Celedor
Kretozord

Post autor: Celedor »

Statystycznie z 2D6 wychodzi 7. :wink:
Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

takie ryzyko. czary maja znacznie wiekszy potencjal ale ryzyko wieksze(miscast/slaby rzut na wiatry magii)
mozna PS (ale wtedy slabiej wyglada antymagia)
mozna byc farciazem i ciagnac lepiej channgeling.

kufel007
Mudżahedin

Celedor pisze:Statystycznie z 2D6 wychodzi 7. :wink:
Taaaa wyszło by 7 jakbyś rzucał 1.000.000.000.000 albo i więcej razy
A w realu kto zagwarantuje, że nie będziesz rzucał 1 i 1 co turę? :P
Kupię:
Bretonnia
Ogre Kingdoms
Wood Elves

Awatar użytkownika
Demoniec
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Demoniec »

kufel007 pisze:
Celedor pisze:Statystycznie z 2D6 wychodzi 7. :wink:
Taaaa wyszło by 7 jakbyś rzucał 1.000.000.000.000 albo i więcej razy
A w realu kto zagwarantuje, że nie będziesz rzucał 1 i 1 co turę? :P
Po prostu przy każdym rzuci największa jest szansa na 7, bo najwięcej kombinacji na dwóch kostkach ją tworzy. Oczywiście można co turę rzucać dwa 2, ale takie myślenie do niczego nie prowadzi. Zakładanie wyników w okolicy średniej daje zazwyczaj dobre efekty.

kufel007
Mudżahedin

Boshe! Jak przy skończonej ilości powtórzeń można mówić o "szansie". Szansę masz zawsze 50% albo wypadnie albo nie :P
Kupię:
Bretonnia
Ogre Kingdoms
Wood Elves

motrax
Pseudoklimaciarz

Post autor: motrax »

Czy banner of the lady of lake zdejmuje stead fasta?
Knight is sworn to valour
his heart knows only virtue
his blade defend the helpless
his might uphold the weak

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Post autor: Gniewko »

Niestety nie. A szkoda, byłby wtedy chorągwią idealną.
Lepiej doma iść za pługiem, niż na wojnie szlakiem długiem.

tymon69
Warzywo

Prawdopodobieństwo, że na dwóch kościach wypadnie 7 lub więcej wynosi 58%, 6 lub więcej 72%, 5 lub więcej 83%, 4 lub więcej 92%, 3 lub więcej 97%.

Zakładanie wyników z okolicy średniej daje dobre efekty przy dużej ilości powtórzeń, tylko wtedy działa prawo wielkich liczb.

Awatar użytkownika
slawowid
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: slawowid »

Witam, wszystkich Bretończyków w AB przy formowaniu lancy jest napisane coś takiego(czego notabene jakoś w 7 edycji udało mi się nie zauważyć :D):
"Note that any Knight that is in position to fight, but is not actually in base contact with an enemy, cannot target specific models to attack."
i w związku z tym mam bardzo istotne pytanie, czy kiedy np. krasie stoją w formacji 2 kolumn z królem na tarczy jako jedynym modelem w 1 ranku to czy pozostali rycerze spoza 1 ranku (czyli ci po bokach, atakujący tylko ze względu na zasadę lancy) oraz supporting attack muszą atakować króla czy właśnie ze względu na powyższy cytat nawet nie mogą go atakować i nawalają po zwykłych w oddziale?

A jeśli muszą atakować króla to jak to jest w momencie gdy ci boczni powiedzmy z prawej strony mają do wyboru (którego nie mogą dokonać) tylko 2 bohaterów przeciwnika???

Proszę i z góry dziękuję za szybką i najlepiej jak to możliwe podręcznikowo (zasadowo) uzasadnioną odpowiedź :D
Niech pogańskie duchy strzegą ziemi naszych przodków po wsze czasy!

ODPOWIEDZ