Leśne elfy na 2250.

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
ksuM
Falubaz

Leśne elfy na 2250.

Post autor: ksuM »

Cześć.

Z racji, że nienawidzę przeciwko nim grać, postanowiłem ich zbierać.
Narazie 6 bitew za mną - same wygrane.

Na początku próbowałem smoka (wziąłem po prostu rozpiskę Blessa i prowadząc WE absolutnie pierwszy raz straciłem tylko połowę orła i połowę maga od miscastu grając z przeciwnikiem, z którym zazwyczaj jest po równo - dla mnie obrzydliwe).

Teraz co innego, bo tamta była za słaba:

-----------------------------------------------------------------------------------

Spellweaver - lvl. 4, fabryka treesingingów, 3 X DS - 350.
Wardancer Noble - teleport - 140.
Alter Noble - wiadomo co ma - 158.
Noble BSB - SotCM, Briarhearth - 135.

10 GG - 120.
10 GG - 120.

8 driad - 96.
8 driad - 96.

8 WD - muzyk, bladesinger - 165.

5 WR - sztandar - 148.
5 WR - sztandar - 148.

Drzewo - 285.
Drzewo - 285.

-----------------------------------------------------------------------------------------
6PD + 2 boundy.
4DD + 3 scrolle.
-----------------------------------------------------------------------------------------

Nigdy nie grałem wcześniej na 4 characterach, ale u WE mają oni tyle zastosowań, że aż głupio ich nie wykorzystywać.
Szczególnie jestem podekscytowany Moonstonem - daje niewiarygodne wprost, jak na WFB, możliwości.

Chętnie bym dodał po 1 WR oraz dał jednym warbannera, ale naprawdę nie ma z czego.

Za mało jeszcze nimi ugrałem, żeby móc stwierdzić, czy taka ilość modeli wystarcza wood elfom i czy 4 characterów to jednak nie za dużo.
Wyjdzie w praniu.

Jakieś opinie?

Chętnie bym usłyszał słowa konstruktywnej krytyki od doświadczonych generałów leśnych elfów :wink:

Awatar użytkownika
Torres
Wodzirej

Post autor: Torres »

Nie wiem czy potrzebujesz 4 herosow. Chyba bym jednak wywalil WD noblea i wrzucil Moonstone'a na BSB.
Sztandard raczej nie potrzebuje tej obrony a w ten sposob wyciagniesz 140 p.
Bedziesz mial na WR. Rzeczywiscie masz troche malo modeli, ale tak naprawde nie masz skad wyciagnac punktow na wiecej.
Ogolnie rozpiska mi sie podoba.

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

zamień treeemana na wayów i bedziesz miał sporo punktów :)
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

ksuM
Falubaz

Hmm.

Kosa: ale to wtedy kompletnie inna rozpiska by była...
Leci też BSB w tej sytuacji, bo bez drzew to on nie ma prawa bytu.
Ja chcę mieć poważne anvile.

Torres: po co BSB teleport?
Przecież to działa tylko na niego i jego oddział, a do WD nie może dołączyć.

Dzięki za odpowiedzi;]

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

och

BSB w We tak czy siak jest potrzebny. Bezmyślne jest twierdzenie, że wystawia sie go tylko dla drzew, nastepnie BSB moze dołączyc do WD, a dwa drzewak niby fajne ale zbyt szybko można je stracić, jedno w zupełnosći starcza :)
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Torres
Wodzirej

Post autor: Torres »

Czemu BSB nie mozna do WD? :)
Nie wywalaj drzew!!! Wiele armii jest w ogole nie przygotowanych do radzenia sobie z 2 treemanami i potrafia sami wygrac bitwe. Bedziesz rzucal piosnki jedna koscia? Czy dwoma?

ksuM
Falubaz

Tylko gość z wardancer kindred może dołączyć do wardancerów - czy się mylę tutaj?

Kosa: po co BSB koło WD?
Jak gram dobrze i zaszarżuję jest zbędny.
Jak spierdo... i dostanę szarżę od klocka to i tak nic mi nie pomoże.

Torres: jak narazie miałem spore szczęście przy rzucaniu jedną (przyzwyczajenie z ogrów :wink: ). Brak miscastów jest super.

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

ksuM pisze: Na początku próbowałem smoka (wziąłem po prostu rozpiskę Blessa i prowadząc WE absolutnie pierwszy raz straciłem tylko połowę orła i połowę maga od miscastu grając z przeciwnikiem, z którym zazwyczaj jest po równo - dla mnie obrzydliwe).

Teraz co innego, bo tamta była za słaba:
Hehehe... niezle. Najpierw piszesz, ze zalozyles mega maske, a potem piszesz, ze armia za slaba... Zamierzasz kolege gnebic bez straty nawet jednego modelu? Uwzzaj, bo to go moze zniechecic do grania w ogole... ;)
ksuM pisze: Nigdy nie grałem wcześniej na 4 characterach, ale u WE mają oni tyle zastosowań, że aż głupio ich nie wykorzystywać.
Wierz mi, ze zwykle regimenty maja jeszcze wiecej zastosowan. W welfach mimo wszystko bardziej oplaca sie inwestowac w jednostki, niz w herosow.
Nie licz tez za bardzo na Moonstone, bo niestety w praktyce rzadko udaje sie go wykorzystac (przez dlugi czas to testowalem, wiec wiem, co mowie). Tak samo plewny jest Calaigor's Stave, ale o tym juz pisalem w innych tematch, wiec nie bede sie powtarzal.
Jednym przedmiotem, ktory zawsze sie splaca, i to zwykle w 300%, jest HoDA. Poza tym niezbedne sa jeszcze tylko scrolle (w liczbie min.3) Jesli masz maga lorda, to przydatne jest Ranu's Heart, jesli masz smoka - warto wrzucic warda na 3+.

Cala reszta to dodatki luksusowe. ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Do tancerzy mozna sie teraz normalnie dolaczac (w 6 edycji bylo to zbronione).
Obrazek

ksuM
Falubaz

Kilka pytań.

1) Czemu staff jest kiepski uważasz?
W 3 bitwach dzięki niemu w 1 turze podsunąłem las pod klocki wroga z WD w środku.
Ostatnio dałem się złapać na WAAGHA, ale więcej tego nie powtórzę.
A jak ktoś do niego wchodzi - 2 razy na 2 próby udało mi się w jednej turze zniszczyć CAŁY klocek magią - 20 szkieletów i 20 bigunsów. Miałem wtedy 8 PD co prawda.

2) Moonstone rzeczywiście się nie sprawdza?
Chętnie bym go jednak spróbował...
Choć za tego nobla mógłbym dać drugi oddział tancerzy - sam czuję, że potrzebuję więcej modeli.

Zostanie mi mag, fajny alter i BSB bardzo augmentujący całą armię.
Chyba tak będzie lepiej.

Dzięki za wyjaśnienie sprawy z dołączaniem do wardancerów - znacznie ułatwi mi trzymanie maga.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

Jak wywalać to biegacza. Na 7mą edycję średnio się spisuje. BSB z ochroną (pancerze, Wardy) to bezsens. On nie ma walczyć - daje przerzuty i +1 CR -> to jego zadanie. Czasem u mnie np. tacha Haila. W herosów w WE się nie inwestuje za dużo - więcej w tej armii dają jednostki (standardowy oddział - łuki, Wildy - kosztuje tyle co heros).

Rozpa spoko, ale Calaignor miał rację bytu w 6 ed. Teraz szkoda punktów.

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

ksuM pisze:i prowadząc WE absolutnie pierwszy raz straciłem tylko połowę orła i połowę maga od miscastu grając z przeciwnikiem, z którym zazwyczaj jest po równo - dla mnie obrzydliwe).
Podzielam Twój ból i niechęć do tej armii.

Przegrałem WE 2 (DWIE) partie towarzyskie. Jedną z Blessem (ale on akurat przypadkiem rozegrał partię życia :P ), jedną z Vardenem (To ja akurat rozegrałęm "partię życia" a rebours).
Silny turniej lokalny w Ożarowie wygrałem z przewagą 10 punktów nad Dukiem.
Do dupy z taką armią. Nie gram więcej tym szajsem.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

ksuM pisze: 2) Moonstone rzeczywiście się nie sprawdza?
Chętnie bym go jednak spróbował...
Ostatnio w Gorzowie mi go brakowało - teleport by mi się przydał przeciw Bretce czy VC.

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

ksuM pisze:1) Czemu staff jest kiepski uważasz?
Opcja search sie kłania. Tym razem jeszcze Cie wyreczam:

http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 1602#51916

Jedy Knight pisze: Przegrałem WE 2 (DWIE) partie towarzyskie. Jedną z Blessem (ale on akurat przypadkiem rozegrał partię życia :P ),
E tam... to łatwe zwyciestwo było. ;)
Welfy na 2 drzewach to plewy.
Ostatnio zmieniony 27 maja 2007, o 11:28 przez bless, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

bless pisze:Welfy na 2 drzewach to plewy.
Zgadzam się :) Przekonałem się już o tym z rok temu i przez ten czas tylko raz zagrałem na 2óch Treemanach. Trudno dwa ukryć przed działami, katasami itp. Jedno zawsze można w swój własny las schować. No i od 7 ed. nie ma teleportacji Drzewców :(

ksuM
Falubaz

Znalazłem ten topic wcześniej o Calaingorze, ale to w ogóle nie tyczy się tej rozpiski.

Mam 6 kości i jednego maga, co umożliwia mi rzucanie 6 treesingingów jedną kością + 2 boundy.
W tym wypadku żadnej różnicy miedzy 6 a 7 ed.

BSB ma warda dla obrony przed kowadłem, stopą itp.
A -2/-3 do hita też jest fajne w utrzymaniu go przy życiu.
Czasami jednak musisz wyjść na otwartą przestrzeń.
Wiadomo, że nie chcę nim walczyć.

Alterowi dam kilka szans - jak będzie wtapiał, zamienię go na nobla z moonstonem.

2 drzewo też jest optional - popróbuję, zobaczę.

Karol J
Chuck Norris

Post autor: Karol J »

Kowadło nie może chyba w pojedyńczego charactera on foot walić jak jest sam (tak w armybooku do dwarfów przy kowadle jest napisane).

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Karol J pisze:Kowadło nie może chyba w pojedyńczego charactera on foot walić jak jest sam (tak w armybooku do dwarfów przy kowadle jest napisane).
Nie może :) Ale czemu od razu ten BSB ma biegać solo ?? Nie można go do WD wrzucić ?? Ja używam wersję "wyklętą" z hailem i biega se w WD i jak dotąd zginął sporadyczną ilość razy (właściwie gdy ginęły całe WD od brejka, albo raz na WI gdy przyjmowałem szarżę innych WD z Lordem i BSB).

ksuM
Falubaz

Teraz jak wiem, że może dołączyć do WD, dam mu teleporta po prostu.

A wyklętej wersji nie potrzebuję, bo mam altera.

Dzięki za różne porady:)

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

nie wiem co macie do WD z teleportem...? mi sie jakos sprawdza...
co do calaingora na magu. czasem mozesz chciec zaczarowac sobie z bestii lub lifa i wtedy 25pkt w pizdu idzie...

co do gier... bylem w sobote na urodzinach WD w glasgow... udalo sie zagrac z jakims ich dobrym kolesiem DE... na 1700 pkt dostal maske a na stole byly tylko 2 lasy w tym moj ;) zaczynam z miejscowymi grac ;) trzeba trenowac :D
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

ODPOWIEDZ