Rozpiski WE - (8 edycja od strony 339)

Wood Elves

Moderator: Gremlin

Zablokowany
Awatar użytkownika
MAĆKO
Kradziej

Re: Rozpiski WE

Post autor: MAĆKO »

doszedlem do mam nadziej poprawnego wniosku że bede ich wystawial 7 w szeregu...

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

Sprawdź i zobacz czy to Ci przypasuje...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
goboss
Masakrator

Post autor: goboss »

bigpasiak pisze:No i zawsze to tani i mobilny sztandar tam gdzie potrzeba, wystarczy 1 kolo bo boku i w odpowiedni sposób ustawieni idealni do wyciągania magó z klocków a w dodatku teraz mają warda 5+ też na magię 8)
nie wiem za bardzo o co chodzi.
jedyne co mi przychodzi do głowy, jeśli chodzi o pojedynek magowie/wildzi to szarża w formacji (w liczbie 5) 3 na 2, żeby 4 modele stykały się z magiem. w takim wypadku, żeby zawsze mieć 4 modele może w tej edycji bardziej opłaci się wystawić 6 czy 7.

Awatar użytkownika
MAĆKO
Kradziej

Podobna rozkmine mamy;>

Awatar użytkownika
goboss
Masakrator

przyszedł mi jeszcze jeden pomysł apropo tego co napisał Pasiak.
szarżujemy wildami na bok klocka w formacji "gęsiego", żeby jak najmniej spadło, potem przeciwnik robi reforma. po reformie mag musi się stykać z wildami chyba, że coś się zmieniło i wtedy atakujemy dwoma wildami po magu.

Awatar użytkownika
MAĆKO
Kradziej

nie musi sie stykać... w tym problem.

Awatar użytkownika
Wojtuś
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Wojtuś »

Witam graczy WE, dawno nie grałem Leśniakami i coraz bardziej mi się podobają (spam drzew). :mrgreen: Stworzyłem więc rozpiski na parówkę i chciałem usłyszeć Wasze opinie na ich temat. Głównie interesuje mnie nowe Drzewo, jak się spisuje?

http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=25&t=25030
https://idefly.pl - robimy koszulki, bluzy itd dla klubów!

Awatar użytkownika
MAĆKO
Kradziej

Nowe drzewo jak juz pisalem gdzies tutaj w liczbie (1) ściaga na siebie ogień i tyle... jest szansa że zejdzie w 1 turze nic ciekawego... IMO 2-3 drzewa to jest moc:D i warto je w takij ilosci wystawiac razem z dryadami i treekinami.

Awatar użytkownika
goboss
Masakrator

gadanie, że nie ma gdzie go schować. jak jest kilka oddziałów do ubicia to drzewo niekoniecznie spada pierwsze.
zawsze znajdzie się jakiś impas czy domek za którym można schować drzewko w razie potrzeby.
po dupie dostaje z armiami gdzie są magiczne maszynki. warto przypomnieć, że można mu dać +2 do T.
dzięki thunderstompowi naprawdę szybko zabija klocki.. zawsze w WE tak było, że drzewo przyjmuje klocek, a potem na bok wpadają driady czy coś innego i pozamiatane.

Awatar użytkownika
goboss
Masakrator

grałem dzisiaj z demonami rozpiską zamieszczona w tym temacie. format 2900.
kolega wystawił: blodka, syrenke, 2xherald tzeentch z master of sorcery (jeden bsb), 40 horrorów, 25 demonetek, 2x1 find, 3x5 seekerek, 2x5 furii, 2x6 flamerów :twisted:

14:6 w plecy, myślałem, że będzie gorzej.

moja rozpa nie ma co zrobić z blodkiem, w ogóle teraz nie ma co z nim zrobić. jest to prawdopodobnie jedyna armia, która będzie wystawiać coś tak mocnego, dlatego nie wiem czy jest sens składać jakiegoś lorda chalangera pod niego.
zabił treekiny, driady, resztą uciekłem.

flamery są straszne, trzeba to przyznać, 30 cali zasięgu od pierwszej tury... treeman przetrwał 3 salwy jednych flamerow aż w końcu w nie wpadł (dostał 2 rany), został jeden, ale wyleczył je z life i wstały aż 3.. w następnej turze wpadły driady i je pokroiłem.
drugie zblokowałem orłem od boku i 3 tancerzami od przodu (jeden doszedł po s&S) przez kilka tur, potem wpadły driady, ale rzucił ifkę na +2 do T.

miał sporo śmiecia, a ja straciłem w 2 turze treekiny od bloodka, także nie miałem jak ruszyć klocków, zadałem jedną rane syrence ze snajperek, wystrzelałem i wymagowałem większość śmiecia. potem rane dostał też bsb (snajperki).

układało się nieźle.. ale w 4 turze chyba rzuciłem misscasta na d6 s4 (1 z life) z 3 kości w finda, zabiłem sobie 4 tancerzy i społowiłem bsb.. mag przeżył. potem kolega myślał, że się dobrze zastawił (seekerki, furie, z tyłu blodek jakieś 9 cali od tancerzy). nie pomyślał, że mogę zaszarżować furie, zrobiłem tak, przebiłem się i pobiegłem na 10 cali.
gdyby nie misscast mógłbym wpuścić 1 dużą pi*** bo mag i bsb by nie spadli, a tak pierwsza dispel, druga weszła i pozamiatała.
w tej turze wciągnął też syrenką lorda na orle, zabiłem czempiona dostając rane, w następnej dostałem rane, ale zabiłem syrenę.

myślałem, że będzie gorzej.. :P

Awatar użytkownika
kubon
Falubaz

Post autor: kubon »

Spellweaver @ 250
4lvl Lore of Beast

Spellweaver @ 250
4lvl Lore of Life

12 GG @ 156
Musican, Champion

12 Dryads @ 144
12 Dryads @ 144
12 Dryads @ 144

7 Treekins @ 455
7 Treekins @ 455

W sumie 1998 pkt ;)

Taka rozpa. Treekiny i driady mają cisnąć i jeśli coś spadnie po drodze, wstawać dzięki magii życia, a potem dzięki magii bestii mają dostać boosta w postaci Great Fire Dragona :mrgreen: Nie wiem czy nie przesadziłem z Treekinami :-k

Rozpa będzie prawdopodobnie testowana na DE albo Zielonych ;)
‎... And then God said 'Let metal bands have the most insanely awesome, twisted, kickass music videos known to man'.

And Satan said 'That's what I was thinking'.

Awatar użytkownika
MAĆKO
Kradziej

nie nudzi sie wam? a po 2 na ch** wrzucacie ciągle takie same rozpiski:]? Przecież nie ma co oceniać....

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

2 arcy zamiast jednego.
Obrazek

Awatar użytkownika
goboss
Masakrator

wkleiło się 2 razy.
Ostatnio zmieniony 4 sie 2010, o 18:34 przez goboss, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
goboss
Masakrator

rozłóż unity driad po 8 sztuk, żeby było 4x8.
usuń 4 driady i czempiona/łucznika, wstaw wand of the wych elm na jednego z magów.

IMO masz za mało jednostek wsparcia, nawet przy 4 unitach driad. gdzie schowasz magów jak spadną łuki?
treekiny są dobre, ale 2k to za mały format by wstawić 2 duże oddziały.
proponuję zamiast jednego oddziału treekinów wstawić: orzeł lub dwa, tancerzy, wildów, coś w tę deseń.

w ogóle nie widzę dwóch arcymagów :)
nie masz pewności, że w każdej turze rzucisz choć 3 czary, bo magia jest strasznie losowa.
brak bsb moim zdaniem to też wada tej rozpiski, bsb się teraz cholernie przydaje.

Awatar użytkownika
Koone
Wałkarz

Post autor: Koone »

1 Spellweaver @ 330 Pts
Lore of Life; Magic Level 4; Longbow
Wand of Wych Elm [55]
Lamentation of Despairs [25]

1 Noble @ 100 Pts
General; Longbow
Starfire Arrows [25]

10 Glade Guard @ 120 Pts
Longbow

10 Glade Guard @ 120 Pts
Longbow

10 Glade Guard @ 120 Pts
Longbow

10 Glade Guard @ 120 Pts
Longbow

3 Treekin @ 195 Pts

3 Treekin @ 195 Pts

8 Dryads @ 96 Pts

8 Dryads @ 96 Pts

Casting Pool: 6

Dispel Pool: 4

Models in Army: 64

Total Army Cost: 1492

Będę walczył z armiami które mają duże klocki, więc treekiny rozłożyłem na dwie jednostki do flankowania i sciągania steadfasta, chociaż nie wiem czy to odpowiednio... trwały wybór
Obrazek

Awatar użytkownika
goboss
Masakrator

zrobiłbym z tego nobla bsb, a maga generałem, bo maja tyle samo LD, a mag ma więcej woundów.

wstawiłbym oddział wildów albo nawet 2, żeby jak najszybciej zabić magów.
na małe punkty zabijasz lorda maga i pozamiatane.

nie wiem czy bym pakował punkty w łuki.
ewentualnie jakaś 2x10 z muzykiem do zdejmowania śmiecia na te punkty powinno spokojnie wystarczyć.

oszczędzasz 240 punktów wstawiasz kolejny unit driad i np. wildów.
poszukałbym też punktów na orła.

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

goboss pisze: wstaw wand of the wych elm na jednego z magów.

bzdura, wiesz ile to 25% z 2000?
Obrazek

Awatar użytkownika
goboss
Masakrator

racja. mój błąd.

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Piotras »

Uwielbiam Was, jesteście tacy uprzejmi :D
Tak se myślałem i jakoś na dniach wrzucę jakby moja rozpa wyglądała :)

Zablokowany