dwarfy na VIII by Bartys

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
kauczuk
Mudżahedin

Re: dwarfy na VIII by Bartys

Post autor: kauczuk »

na jakie to jest punkty?

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: JaceK »

2900
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Matej
Chuck Norris

Post autor: Matej »

A może jakiś raporcik byś strzelił z tego tura? :)

519 pktów za rangerów jest przerażające, ale podejrzewam, że chłopaki mogą namieszać :)
ten r of courage jest tam taki niezbędny? Podejrzewam, że i tak mają bsbka ze sobą, a zawsze to ze dwóch chłopa może być więcej, albo z tymi 6 punktami wejdzie forging na dziale.

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Bartys, no aż tak dalekie nasze koncepcje nie były :)

Ja jednak chciałem w ogóle zrezygnować z Hammerersów (bo jednak wydaje mi się, że zbyt łatwo ich ominąć, a punktów w nich znowu tak wiele nie ma) na rzecz 3x strzelców (Thundzi na zmianę z Kusznikami).
No i do tego jednak Organki i 2xGyrosy (bo jednak steam gun'y wydają się kuszące bardzo).
No i minimalnie w herosach.

Martwi mnie co prawda, że mam tylko 1 oddział do walki, ale muszę to sprawdzić, żeby wiedzieć czy rzeczywiście jest to problem.

Wygląda to tak:

Organ Gun @ 120.0 Pts

Gyrocopter @ 140.0 Pts
Gyrocopter @ 140.0 Pts

6 Miners @ 66.0 Pts
5 Miners @ 55.0 Pts

Cannon @ 105.0 Pts
Engineer

Cannon @ 105.0 Pts
Engineer

Grudge Thrower @ 170.0 Pts
Engineer
Rune of Accuracy
Rune of Penetrating (x2)

1 Grudge Thrower @ 145.0 Pts
Engineer
Rune of Accuracy
Rune of Penetrating

13+1 Thunderers @ 221.0 Pts
mu,st, ch(Brace of Pistols)

13+1 Thunderers @ 221.0 Pts
mu,st, ch(Brace of Pistols)

17+1 Quarrellers @ 259.0 Pts
Great Weapon; ch, mu, st

28+1 Rangers @ 519.0 Pts
Great Weapon; Rangers; Throwing Axes; Heavy Armour; Shield; St(Rune of Courage); Mu, Ch

Thane BSB@ 165.0 Pts
Master Rune of Challenge
Rune of Brotherhood
Master Rune of Gromril
Rune of Speed

Runelord @ 469.0 Pts
Anvil of Doom; General; Great Weapon; Gromril Armour; Shield
Master Rune of Balance
Rune of Spellbreaking
Spelleater Rune
Rune of Preservation
Rune of Stone
Obrazek

kauczuk
Mudżahedin

ja gram podobna rozpa ale tej nie rozumiem zabardzo

po co avil przy tak malej liczbie do pchania
jak i mali minerzy w takich ilosciach
do tego sa rangerzy ale w ich przypadku to mozna i bez avila bo to dziala
a thundy jak bym robil sobie defensa to bym wolal jak co kuszoli z dwurakami na rzecz walki

o i jeszcze jedno pytanie
po co shield rangerom, i nie wolisz jakos wzmocnic tego bsb?

Awatar użytkownika
Fojtu
Mudżahedin

Post autor: Fojtu »

po co avil przy tak malej liczbie do pchania
jest do pchania calkiem sporo, a przeciez kowadlo raczej glownie spowalnia a nie pcha

jak i mali minerzy w takich ilosciach
zeby miec pewnosc ze jakis oddzial szybko wyjdzie i zacznie kroic maszyny

kauczuk
Mudżahedin

ok. a co bedzie kroilo reszte? rangerzy jak wejda w jakas horde to utknal i z flanek ich wybija. rozumiem ze dziala i gyrosy tak ?

znaczy bo pytam, bo ja osobiscie, gram z mobilnymi armiami lub masowka i wychodze z zalozenia ze albo sie robi offense albo defense. u ciebie to widze taki srodek. ze tam atak na maszynki, gyrosy, a reszta strzela i czeka na szarze. ale to wtedy to bez sensu ci drodzy rangerzy z jakimis bajerkami, co tak naprawde srednio wychodza. a jak avil dla ciebie jest do spowolniania no to widac ze stawiasz na defense

moze zamiast rang- longi i wtedy wzmocnisz bsb

poza tym niewiem jak wy gracie bo ja na turnieje nie laze, choc gralem ale dla mnie jak mam dzial tyle co ty, a mam, to pierwsze co to rozwalam wrogie. jak na bitwach rzeczpospolitej :)
jak jestem drugi to najpierw sie modle :D
a minerzy nawet fajny pomysl ale wyjda w 2 rundzie, w 3 zaatakuja jesli nie popchniesz, hm do tego czasu zostawiajac dziala to moze juz mnie nie byc
a jak zagrasz z kims bez dzial no to zleje tych minerow bo pewnie co zaatakuja to sami zgina

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Rangerzy mają wyciągnąć z linii wroga jeden oddział.
Najpierw MoChallange, potem stand and shoot toporkami.

Jak ktoś dostanie z 20 toporków z S5 to już trochę łatwiej z nim będzie rozmawiać.
Zawsze to ok. 6 zabitych modeli przed walką (co może dać efekt zmniejszenia ilości szeregów i braku steadfasta).

Z mojej perspektywy to jest trochę dywersyjny patent, bo przeciwnik musi albo podzielić siły, żeby zaatakować Rangerów, albo leci wszystkim na maszyny, ale wtedy wystawia się na atak z tyłu/boku.

Kowadło ma do popychania sporo: Rangerzy, 2xMinerzy.

Koncepcja Bartysa jest o tyle bezpieczniejsza, że ma Hammersów, którzy mogą blokować dostęp do maszyn.
A ci Minerzy są mali, bo jak nie będą mieli w co atakować, to poświęcone na nich punkty duże nie są, więc i zmarnowanie ich nie boli.
Zawsze jednak mogą cisnąć od flanki jakichś łuczników.
Ostatnio zmieniony 9 sie 2010, o 16:36 przez JaceK, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

kauczuk
Mudżahedin

tak moga ale atakujac cos pewnie sami sie zlamia w takiej liczbie
a dywersja jest dywersja ale nie bedzie dla niej wsparcia a niewiadomo jak wyjdzie to rzucanie na 6 w standzie (jesli sie nic nie zmienilo)
zalezy w co ale jak cos mocnego to dla mnie sie nie oplacaja toporki, a tarcze to juz wogole zbedne. zreszta moga ci zrobic jak mi, stoi horda lucznikow z voleyem i wowczas musisz jakos ich zjesc. niby od tego sa dziala ale u ciebie bez me to od kostek zalezy duzo

ogolnie wiesz wszystko zalezy z czym grasz, jak z czyms mobilnym czy silnie magiczne to mysle ze bedzie ci ciezko

a kowadlo, zobacz, tak czy siak, w 2 rundzie rangerzy juz beda jakos w walce, to ok 500 pkt dla 11 minerow? to wtedy lepiej kusze i jak co popchnac do ratowania tych rangerow

a moze nie ma -1 za zasieg dla throwow jak w 7ed? bo w podreczniku nie ma o tym slowa a wsumie uzywaja w tym akapicie missiles

Bartys
Kradziej

Post autor: Bartys »

ja popycham bardzo często właśnie hamów z królem. Jacek wcale nie jest łatwo ich ominąć bo skoro longów mam od 1, 2 no czasami (raz mi się chyba tak zdażyło) turze w cc to hamy biegają po 12" a najczęściej idą a potem już szarżują.

gyrosa jestem w stanie przetestować ale jeszcze muszę pomyśleć. W twojej rozpie Jacek imo masz za mało do cc, niby masz dwa gyrosy ale ja się sam zastanawiam czy nie mam za mało do bitki.

Kowadło jest do popychania i tak długo jak co ture ma chociaż jeden unit do pchnięcia (nawet minerów w maszynkę) tak długo jest co pchać. Minerzy w 5tkach czy 6tkach nawet jak nie mają żadnego rozsądnego celu na który mogą się rzucić jak bok fasta czy maszynka do są dobrą, tanią przeszkadzajką i sam fakt że mogą odgiąć jakiś kloc i zginąć to już wystarczy.

A rangerzy zabijają mnóstwo oddziałów a nie jeden ;)

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Rangerow chyba nie mozna pchnac w kombat (nawet z kowadelka) w pierwszej turze, prawda? Wystawienie jako scout sprawia, ze maja zakaz szarzy w pierwszej turze. Dobrze mowie?
Obrazek

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Dobrze mówisz, Bless.
Zasada jest taka: "cannot declare a charge in the first turn".

Co do rozpy...
Król jest spox i Hammerersi są spox (mam modele z Gamezone'a, więc tym lepiej).
Ale uważam, że w dobie hord, Żyrosy są ekstra mocne.
Obrazek

kauczuk
Mudżahedin

dobrze. polac mu ! :)

ja sie nie zgadzam z ta rozpiska na przykladzie swojej. masz jeden front a to za malo gdy sie rangerzy zablokuja o inna horde. dostaniesz flankami, przegrasz cc, twoja liczba rangerow jest taka sobie wiec cie zlamia bo bedziesz miec mniej szeregow

no to jak jest z tymi toporkami? jest -1 za zasieg?

Bartys
Kradziej

masz rację bless ale oni po to mają challenge żeby nie musiec szarzowac w pierwszej.
gyros jest oczywiście spoko i powiedziałem że go przetestuje ale jeszcze nie wiem chwilowo jak go zmiescic.

A i proszę komentować moje rozpy a nie Jacka ;)

kauczuk
Mudżahedin

to ja, ze nie widze rozpiski bo na tamtej stronie:
ja:
nie lubie nie miec na lordzie warda, przerzut jest fajny ale jak ktos ma no save to nawet ten pierwszy na 2+ cie nie ratuje, zwazajac ze masz dwuraka
po 2 bsb ma nie byc z hammerkami i lordem? tylko ma byc skautem? no to dalbym mu warda

po 3 wiemy stuborn na hamkach ale masz ich malo wiec beda ginac, a ja lubie miec tam bsb by przerzucac. moze sie uda byc niedaleko bsb ale nigdy nie wiadomo

po 4 zablokuja ci rangerow jakims klocem, i hamki ida na pozarcie

ja mam podoba rozpe, robi furore ale jak jest wiecej wrogow to ciezko

odpowie mi ktos z tymi toporkami?

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

kauczuk pisze:po 4 zablokuja ci rangerow jakims klocem, i hamki ida na pozarcie
Teoria.
Rozpiski na nową edycję nie mają jakichś kolosalnych ilości oddziałów, które tak prosto przepychają Hammerersów.
A Rangerów to jednak wystawiam ja, a nie przeciwnik i wystawię ich tak, żeby nie utknęli.
kauczuk pisze:odpowie mi ktos z tymi toporkami?
No chyba rzeczywiście coś się tu zmieniło.
Toporki nie mają tylko kary za move&fire.

No to raczej bieda :?
Obrazek

kauczuk
Mudżahedin

no wlasnie quick nic im nie daje ze nic.

co do rangerow, ja to wiem z praktyki, gralem z bretka co miala 45 lucznikow w 1 oddziale. wlazlem w nia i niestety sie zablokowalem. rozne rzeczy spowodowaly czemu ale dostalem lance we flanke. rangerzy to nie hamki posypaly sie, niestety :(

ja mam podobna rozpe do twojej i tez mi sie podoba hamkowy oddzial ale wiekszy i dopakowany.
Ostatnio zmieniony 9 sie 2010, o 21:17 przez kauczuk, łącznie zmieniany 1 raz.

Bartys
Kradziej

ja widze rozpe, która mi się jak na razie sprawdza

as na 1+ dla bsb wystarczy.
lord dostał warda bo musi mieć jakąś rekompensatę straty rune of steel.
Bsb musi być z rangersami - inna opcja to marnotrawstwo tego komba
toporki to fajny dodatek ale to nie dla nich bierzesz ten klocek a jak zakładasz że ustawiłbyś go w scoutcie tak żeby dać się zaraz zablokować to sorry ale problem już nie leży w jednostce...

kauczuk
Mudżahedin

jak to zablokowac? rangerzy sa po to by dostali w 1 albo 2 sami zaatakowali
ale sprobuj stac obok np hordy lucznikow ;) i tak naprawde wtedy sztuka jest ich wlasnie nie atakowac, ale jesli musisz np. to dostajesz z flank. i wtedy wlasnie jest potrzebne cos co uwolni ta blokade, np hamki co szybko biegna :) i w dupe to co cie flankuje o ile sie wytrwa :)

Bartys
Kradziej

horda łuczników to nie jest coś co jest w stanie zablokować ten klocek albo zmusić mnie do nie szarżowania, policz sobie jak wyglada ten combat. Umówmy się że ja będę grał po swojemu a ty po swojemu i jak będziemy dostawać w dupe to wtedy będziemy sami swoje rozpy zmieniać, bo widzę że chyba nie dojdziemy do porozumienia w tej sprawie.
Polecam również turnieje bo to na nich widać co się gra a czym się lepiej nie bawić.
pozdrawiam.

ODPOWIEDZ