Witam,
jest to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość i z góry przepraszam za wszelkie błędy. W WFB jestem świeży, ale w końcu udało mi się uzbierać trochę armii i sklecić swoją pierwszą rozpiskę. Póki co jest robocza bo nie mam wszystkich modeli, ale proszę o fachowe porady i nie używanie żargonu (jeszcze nie znam wszystkich skrótów i zawiłości zasad). Opierałem się na tym co przeczytałem tu (na forum) i na podręczniku do 6. edycji.
1x Chieftain
shield
warlock-aug. weapon
25x clanrats (FCG) +WFT (ratling) 145ptk. + 70ptk.
shields
spears
25x clanrats (FCG) +WFT (ratling) 145ptk. + 70ptk.
shields
spears
21x slaves (muzyk) 44ptk.
(to gdzieś podpatrzyłem i nie do końca wiem czy ustawić ich 3x7 czy 7x3 i dlaczego)
21x slaves (muzyk) 44ptk.
25x plague monks (FCG) 200ptk + 30ptk.
banner shroud of dripping death
4x jezzails 80ptk.
1x WLC 90ptk.
1x engineer 90ptk.
1lvl magician
dispell scroll
dispell scroll
1x engineer 115ptk.
1lvl magician
doomrocket
warp condenser
wyszło mi z tego 1219 punktów.
P.S. Zapomniałem wspomnieć, że moimi przeciwnikami będzie VC i HE a to zdaje się jest dość istotne przy tworzeniu rozpiski.
Szczury 1200
Szczury 1200
Ostatnio zmieniony 7 sie 2010, o 12:56 przez pret0rian, łącznie zmieniany 1 raz.
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
nie najgorzej jak na początek, możesz spokojnie czymś takim pograć.
Drobna uwaga:
1x Chieftain
great weapon
shield
warlock-aug. weapon
w tym przypadku nie będzie i tak w stanie używać GW bo masz magiczną broń, więc wywal tego dwuraka.
Drobna uwaga:
1x Chieftain
great weapon
shield
warlock-aug. weapon
w tym przypadku nie będzie i tak w stanie używać GW bo masz magiczną broń, więc wywal tego dwuraka.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
Szczerze to ta rozpiska wygląda jak pod 7ed (a piszesz, że nawet pod 6). Jeżeli tak, to nie jest taka zła, chociaż to i owo dałoby się poprawić. ALE jeżeli będziecie grali na zasady 8ed, to :
- Bohaterowie wojownicy potrzebują dobrej ochrony, nawet bardzo dobrej
- nie możesz mieć 2 scrolli
- masz zdecydowanie zbyt małe oddziały, 30 to absolutne minimum, 40 jest lepsze, ale 50+ to jest to czego szukasz
- 4 jezzaile raczej nie są w stanie zagrozić przeciwnikowi. Albo dużo, albo w ogóle.
- sztandar amii oraz generał z minimalnie 6 Ld to praktycznie obowiązek
Z wartych polecenia opcji to dobrze opancerzony warlord na rat ogrze (oczywiście biorąc pod uwagę HE/VC jako przeciwnika), seer (chociaż na te punkty kosztuje naprawdę sporo), 40+ slavów i spory zestaw maszyn (działa, miotacze, katapulty, moździerze) strzelający do przeciwnika gdy ten w nich siedzi czy abominacja (ale to typowy no-brain). Chociaż wszystko zależy od modeli jakie masz do wykorzystania,
Przejrzyj ten temat. Podręcznika nie zastąpi, ale da ci lepsze pojęcie o tym co 8ed oferuje. Zerknij też na erraty na stronie GW do army booka.
A jeżeli gracie na zasady 6-7ed to daj znać
- Bohaterowie wojownicy potrzebują dobrej ochrony, nawet bardzo dobrej
- nie możesz mieć 2 scrolli
- masz zdecydowanie zbyt małe oddziały, 30 to absolutne minimum, 40 jest lepsze, ale 50+ to jest to czego szukasz
- 4 jezzaile raczej nie są w stanie zagrozić przeciwnikowi. Albo dużo, albo w ogóle.
- sztandar amii oraz generał z minimalnie 6 Ld to praktycznie obowiązek
Z wartych polecenia opcji to dobrze opancerzony warlord na rat ogrze (oczywiście biorąc pod uwagę HE/VC jako przeciwnika), seer (chociaż na te punkty kosztuje naprawdę sporo), 40+ slavów i spory zestaw maszyn (działa, miotacze, katapulty, moździerze) strzelający do przeciwnika gdy ten w nich siedzi czy abominacja (ale to typowy no-brain). Chociaż wszystko zależy od modeli jakie masz do wykorzystania,
Przejrzyj ten temat. Podręcznika nie zastąpi, ale da ci lepsze pojęcie o tym co 8ed oferuje. Zerknij też na erraty na stronie GW do army booka.
A jeżeli gracie na zasady 6-7ed to daj znać
O największy z wielkich! Co będziemy robić w tej edycji? To samo co w każdej głupcze... Opanowywać świat!
Opolski klub gier bitewnych "WarAcademy"
Ok, GW wywaliłem, póki co to plan był, że będziemy grać na zasady 6. edycji chociaż pewnie skończy się tak, że za te pół roku (bo tyle pewnie minie zanim wszyscy poskładają armie swoje) skołujemy sobie podręcznik do 8., ale oddziały po 40+ to duży cios w portfel chociaż na stole będą prezentowały się imponująco na pewno.
zamien WFT na mortary - WFT ma bardzo bolesną tabelke misfire... poza tym sympatyczna rozpa choc ja chieftaina zamieniłbym na warlorda (45 punktów a jaka róznica xD) wyrzucisz jezzaile dajesz mu jakiś armorek enchanted shield przerzut armour savów albo talisman of preservation i do boju ; ) zamieniłbym tez jedne klanrat na slavy 40+ ale to juz kwestia gustu
Abominacja to nie jest nobrain ; p nobrain to jest latarka rozwalająca park maszynowy po misfirerze - dla mnie abominacja to po prostu jedyny nielosowy rare jaki mamy
Abominacja to nie jest nobrain ; p nobrain to jest latarka rozwalająca park maszynowy po misfirerze - dla mnie abominacja to po prostu jedyny nielosowy rare jaki mamy
dzięki za fachowe rady, ale pytań/wątpliwości mam jeszcze kilka. Z tego co czytałem to warlord może wejść od większej ilości punktów niż 1,2k, któż miałby być BSB i z jaki sztandar miał mieć? Czy gdybym dał np. 8 jezzaili to zmieniłoby to coś? Oprócz tego znalazłem 10 gutter/night runnerów i assasyna, co o nich sądzicie? I w końcu jak ustawić tych slave'ów 3x7 czy 7x3, dlaczego i czy w ogóle to się opłaca? Wybaczcie jeśli to gdzieś już było, ale skoro mam już temat i ktoś już się nim zainteresował to chciałbym zapytać o wszystkie frapujące mnie sprawy.
Więc:
W 8ed pomijanie są ograniczenia slotów, zamiast nich są ograniczenia % punktów.
Więc masz:
25%+ Cory
0-50% Speciale
0-25% dla rarów, lordów i herosów (każda kategoria osobno)
Więc warlord jak najbardziej się zmieści na 1200 pkt.
Zostanie BSB to opcja tylko dla chieftaina. Jaki magiczny sztandar? Zależy od ciebie (ale nawet bez niego warto brać BSB)
Jak już musisz wystawiać po 21 slavów to 5x4+1, ale lepiej byś wyszedł łącząc te dwa oddziały ze sobą (5 z przodu oczywiście).
Jezzaile to bicz na ciężką kawalerię i potwory (dają radę też przeciwko maszynom),wiec jeżeli twoi znajomi będą ich używać to na te punkty 8-9 powinno dać radę. Ale strzelanie do piechoty (nawet tej elitarnej) to zwykłe marnotrawstwo amunicji, a 8ed to jednak edycja piechoty.
Guttrzy bardzo fajni, nightci moga być, assasini za drodzy (ale dla zabawy czemu nie).
W 8ed pomijanie są ograniczenia slotów, zamiast nich są ograniczenia % punktów.
Więc masz:
25%+ Cory
0-50% Speciale
0-25% dla rarów, lordów i herosów (każda kategoria osobno)
Więc warlord jak najbardziej się zmieści na 1200 pkt.
Zostanie BSB to opcja tylko dla chieftaina. Jaki magiczny sztandar? Zależy od ciebie (ale nawet bez niego warto brać BSB)
Jak już musisz wystawiać po 21 slavów to 5x4+1, ale lepiej byś wyszedł łącząc te dwa oddziały ze sobą (5 z przodu oczywiście).
Jezzaile to bicz na ciężką kawalerię i potwory (dają radę też przeciwko maszynom),wiec jeżeli twoi znajomi będą ich używać to na te punkty 8-9 powinno dać radę. Ale strzelanie do piechoty (nawet tej elitarnej) to zwykłe marnotrawstwo amunicji, a 8ed to jednak edycja piechoty.
Guttrzy bardzo fajni, nightci moga być, assasini za drodzy (ale dla zabawy czemu nie).
O największy z wielkich! Co będziemy robić w tej edycji? To samo co w każdej głupcze... Opanowywać świat!