Pytania początkującego
Moderator: #helion#
Re: Pytania początkującego
"Modele z zasadą harcowników (Skirmishers) nigdy nie blokują linii widzenia, zaś same są widziane / dają osłonę (Cover) zgodnie ze swoim rozmiarem - zależnym od typu jednostki. Zasada ta nie obowiązuje, kiedy harcownicy ścieśniają się do walki - wtedy blokują linię widzenia normalnie".
Pytanie:
Czy zwykłe modele np:. Halabardnicy dają osłone Ouridersom hard cover? I czy outriders mają kare -2 do trafienia za takiego oddzialu?
Jeżeli Hero nie przyjmnie czelendza a jest tylko on sam na pegazie to może zadawać ataki ?
Pytanie:
Czy zwykłe modele np:. Halabardnicy dają osłone Ouridersom hard cover? I czy outriders mają kare -2 do trafienia za takiego oddzialu?
Jeżeli Hero nie przyjmnie czelendza a jest tylko on sam na pegazie to może zadawać ataki ?
wg mnie tak, halabardnicy dają kawalerii hard cover.
Bohater jak nie ma gdzie się wycofać tak żeby nie walczyć, albo nie ma innego który pójdzie do chalenga to nie może odmówić. Tak było w 7, 8ed zasady jeszcze słabo znam, więc mogę się mylić
Bohater jak nie ma gdzie się wycofać tak żeby nie walczyć, albo nie ma innego który pójdzie do chalenga to nie może odmówić. Tak było w 7, 8ed zasady jeszcze słabo znam, więc mogę się mylić
Dalej tak jest, bohater nie może odmówić challenga jeśli nie ma się gdzie schować. Co do pierwszego pytania to w uściśleniach jest "Jeśli większa część oddziału (lub, w wypadku modeli pojedynczych – modelu), do
którego strzelamy, jest przesłonięta przez inny oddział, cel ma twardą osłonę." czyli wynika z tego jeśli na drodze Outridersów są halabardnicy to maja minus do trafienia.
którego strzelamy, jest przesłonięta przez inny oddział, cel ma twardą osłonę." czyli wynika z tego jeśli na drodze Outridersów są halabardnicy to maja minus do trafienia.
jeśli chcesz strzelić z outriderów którzy stoją za jakąś piechotą to nie masz kary, natomiast jeśli przeciwnik chce do nich strzelać ma minusy za hardcover
doczytać trzeba dokładnie
doczytać trzeba dokładnie
Staram się czytać dokładnie, może coś przegapiłem, jeśli tak oświeć mnie, wg vlos jeśli miedzy strzelcami a celem jest jednostka która ma rozmiar o wielkości równej lub mniejszej o tylko 1 od celu lub strzelca, to obowiązuje kara za hard cover. No chyba ze faktycznie czegoś nie zrozumiałem
jeśli są równe rozmiarem, zarówno cel jak i jednostka będąca celem (strzelcy nie są więksi od celu jak i jednostki "zasłaniającej), a zakładamy że to piechota, nie stojąca na górce), a pomiędzy nimi jest jednostka o tej samej wielkości to po prostu najzwyczajniej nie widzisz, przykładDeathall pisze:Staram się czytać dokładnie, może coś przegapiłem, jeśli tak oświeć mnie, wg vlos jeśli miedzy strzelcami a celem jest jednostka która ma rozmiar o wielkości równej lub mniejszej o tylko 1 od celu lub strzelca, to obowiązuje kara za hard cover. No chyba ze faktycznie czegoś nie zrozumiałem
1) gobosy z łukami (stoją w terenie otwartym, nie na górce) chcą strzelać do halabardników zasłoniętych przez handgunny, poza obrys handgunnów wystaje jeden halabardnik, wtedy gobosy mają -2 do trafienia za Hard cover
gdyby halabardy były zasłonięte całkowicie, wtedy Gobosy nie mogą strzelać
2) gobosy z łukami(analogicznie jak wyżej) chcą strzelić w outriderów znajdujących się za jednostką handgunnów, tak czy siak mają -2 karę za hard cover
tak to wygląda w podręczniku
1. Moim zdaniem tak.
2. Czołg to teraz rydwan. Poza tym, poprawcie mnie proszę jeśli się mylę, ale chyba już nie trzeba wystawiać wszystkich maszyn jednocześnie.
2. Czołg to teraz rydwan. Poza tym, poprawcie mnie proszę jeśli się mylę, ale chyba już nie trzeba wystawiać wszystkich maszyn jednocześnie.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.
Z tego co wiem, to przez jakiś czas był taki news (i nawet powiedział to sedzia). Ale potem chłopaki doczytały i okazało się, że idą wszystkie naraz (chociaż powiedział to ten sam sędzia, więc może nie jest to na 100% )
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
Jedni i drudzy się opłacaja, w zalezności na kogo grasz. Są upierdliwi dla przeciwnika, a wangard zrobił z nich jeszcze lepszy oddział niż był IMO.
Radzę skleić po 5 (pamiętaj omuzyku ) oba oddziały jak masz z czego, jak nie to ja polecam outriderów.
Radzę skleić po 5 (pamiętaj omuzyku ) oba oddziały jak masz z czego, jak nie to ja polecam outriderów.
Grejt Puzon of de Empajer