Podstawki na magnesy

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Felu
Mudżahedin

Podstawki na magnesy

Post autor: Felu »

Witam, chcę zrobić metalowe podstawki pod regimenty. Jest jakiś sprawdzony sposób? Gdzie coś takiego kupić?

Z góry dzięki,

Felu.

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

http://bitspudlo.com/
tu sprzedają metalowe blaszki cięte pod wymiary standardowych oddziałów a można też zamówić niestandardowe wymiary.
Wystarczy dorobić ranty (np. z pustych ramek po figurkach).
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Felu
Mudżahedin

Post autor: Felu »

I jak to się skleja? Zwykła kropelką?

Awatar użytkownika
jachu_ka
Chuck Norris

Post autor: jachu_ka »

Kropelką albo lepiej jakimś dwuskładnikowym np poxipolem.

Awatar użytkownika
eliah91
Masakrator

Post autor: eliah91 »

jachu_ka pisze:Kropelką
Odradzam.
Kropelka jest strasznie słaba.
Sporo Magnesów się odczepia (oczywiście tych większych).
Najważniejsze jest żeby magnes był czysty.
Nie dotykamy go bez potrzeby.
Mi osobiście się magnesy szybko znudziły.
Często odpadają.
Dla mnie to zbyt czasochłonna zabawa.
Robiłem nawet kokony z wikolu (sporo tego staffu poszło), ale raczej efekt był mizerny.
Teraz będę przewoził w metalowej walizce tylko duże modele(baty, BC, spirithosty itd).
Obrazek

Awatar użytkownika
jachu_ka
Chuck Norris

Post autor: jachu_ka »

eliah91 pisze:Odradzam.
Kropelka jest strasznie słaba.
Tylko w zbyt dużych ilościach, jeśli da się jej odpowiednio mało a obie powierzchnie są płaskie to trzyma solidnie.
Inna sprawa, że przy magnesowaniu X podstawek prościej i szybciej użyć gluta z kleju w który wpycha się magnes i gotowe. Tylko że to nie powinien być wikol :shock:

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

que?

ja mam ok 80% armii na magnesach (reszta będzie już niedługo)...
na początku tez miałem z nimi problemy... słabo się trzymały, itp. Teraz już mam opracowaną odpowiednia technikę i nic mi nie odpada - wszytko się trzyma. Nawet te największe...

Moje spostrzeżenia:
Dobrze jest przyklejać magnesy tak by miały więcej jak jedno miejsce styku z podstawką, czyli żeby bokiem też czegoś dotykały - kleje kropelką lub czymś tańszym :)
Aby wzmocnić trzymanie obkładam magnes GS-em - innym sposobem jest obklejenie jakimś sensownym klejem (nie wikolem!) - ja używałem swego czasu ośmiorniczki.
Warto tak przyklejać magnes żeby dotykał podłoża (metalowej płytki) jak figurka stoi na trayu - dzięki temu siła przyciągania (która zazwyczaj wyrywa magnesy z podstawek) jest równoważona odpychaniem samej blaszki :
W trakcie użytkowania figurki trzeba zsuwać z blaszek a nie podnosić - jest to łatwiejsze a przy okazji pomaga ratować te biedne magnesy
Obrazek

orelha
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: orelha »

ja uzywam osmiorniczki i nic sie jeszcze nie odkleilo a nawet mialem problemy zeby odczepic magnes od podstawki jak chcialem go przykleic gdzie indziej, jedyna wada to taka ze trzeba odczekac z 24h zanim sie przyklei dobrze

Awatar użytkownika
eliah91
Masakrator

Post autor: eliah91 »

jachu_ka pisze:gluta z kleju w który wpycha się magnes i gotowe. Tylko że to nie powinien być wikol :shock:
Tak robiłem. Magnes w róg przyklejony na kropelkę.
Gdy klej wyschnął oklejałem go wikolem.
Ja stężał robił się kokonik.
Asassello pisze:Warto tak przyklejać magnes żeby dotykał podłoża (metalowej płytki) jak figurka stoi na trayu - dzięki temu siła przyciągania (która zazwyczaj wyrywa magnesy z podstawek) jest równoważona odpychaniem samej blaszki

Magnes dotykał treya.
Ciężko mi było też znaleźć najlepszą wielkość magnesu.
Mniejsze słabo trzymały, większe trzymały za bardzo.
Zresztą i tak jak walizka dostanie kopa albo spadnie z czegoś to modele się łamią i odpadają.
Uprzedzając głupie pytania:
Nie nie kopie własnej walizki ani nią nie rzucam.
Wystarczy kilka razy przejechać się zatłoczonymi busikami w okolicy Lublina, żeby się przekonać jak obcy ludzie traktują twój bagaż.
Obrazek

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

może przeterminowana kropelka? ;-) bo już nie wiem co mogło być nie tak w Twoim przypadku...
ja tam jestem zadowolony z moich magnesów - okrągłe 5x2, a dla kawalerii ze dwa takie:)
Obrazek

Awatar użytkownika
#helion#
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: #helion# »

ja też stosuję 5x2, piesze metale i plastiki po 1, kawaleria plastikowa 1, a z elementami metalowymi 2, wyjątkowo (np. Gamezone) stosuję 3, co do kleju to na zmianę stosuję gluta jak i żywiczny (w pistolecie), ten drugi jest dość dobry do tego, ale kluczem jest tak jak mówi Asassello, mieć przynajmniej 2 punkty styku; ja dodatkowo po wyschnięciu jeszcze oblewam naokoło glutem magnes, tak aby tylko powierzchnia styczności z blachą pozostała sucha, reszta to skorupa :wink:
"(...)Imperium raz zaatakowane, zawsze kontratakuje(...)"
Kajus C+, Misja Kleopatra
Obrazek
GALERIA

Yori
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Yori »

Można też odwrócić bieguny i do wnętrza podstawki wkleić podkładki pod śruby (doskonale są przyciągane przez magnes i łatwo je wkleić do wnętrza podstawki, gdyż duża powierzchnia jest pokryta klejem). Tak przygotowane figurki umieszczać w pudle, którego dno wyłożone jest folią magnetyczną, możliwie najgrubszą, czyli o największej sile przyciągania. Folię taką o szerokości 66 cm kupujemy na metry.

ODPOWIEDZ