TEMAT OGÓLNY

Bretonnia

Moderatorzy: Jagal, Milczek

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Re: TEMAT OGÓLNY

Post autor: Gniewko »

Ale chodzi ci o figurkę czy o długość prawdziwego miecza? Jeśli to drugie, to około 150 cm, czyli trzy stopy. Nie są to wielkie Zwohandery z końca średniowiecza, jakich używają np. Landsknechci czy imperialni Greatswordzi, ale raczej czternastowieczne bastardy/półtoraki.
Lepiej doma iść za pługiem, niż na wojnie szlakiem długiem.

Awatar użytkownika
Dibo
Masakrator

Post autor: Dibo »

A jak chodzi o figurki to cal max 1,5 cala :wink:

Kto z was (poza emiel regisem - trebusz dla ciebie już przekazany) pojawi sie na ślunskim masterze ?
Czcij Koze !!

Twoja Stara gra w Age of Sigmar !

emiel_regis
Oszukista

Post autor: emiel_regis »

dziękuje dobry człowieku, przyda się na pewno :twisted:

db100
Pseudoklimaciarz

Post autor: db100 »

jaka stopa ma 50 cm ? O_O i jak mozna mieć miecz 1,5m o_O
Galeria : http://picasaweb.google.pl/111482416722908443131
Usługi : http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=110&t=25816
CoolMini : http://www.coolminiornot.com/artist/DeCha

=====================================================================
Bretonia -> 3k -> aktualnie ostre baty
Beastmen -> 1k -> jeszcze większe baty niż jak gram bret'ą :]

tryton
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: tryton »

wg moich informacji "półtoraki" to 110 - 140 cm

emiel_regis
Oszukista

raczej koło 1,5 m, koło 80-100 cm to standardowe miecze długie

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Matis »

Queści używają dwóraków( < nie wiem jak to się pisze) nie mieczy półtora ręcznych
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów

Wolfgar
Chuck Norris

Post autor: Wolfgar »

Dokładnie, a półtoraki to błędna niefachowa nazwa i są to długie miecze jak wspominał Regis. No i fakt 1,50m to troche dużo chyba że wyłącznie paradny.

emiel_regis
Oszukista

great weapon to niekoniecznie dwurak... miecz bastardzi spokojnie mógł mieć 1,5 m a dwuręcznym zdażało się mieć mniej. A to co chłopcy mają w łapach to na 90% bastardy a nie jakiekolwiek dwuraki - a przynajmniej nie kojarzę takiego typu dwuraka.

Tandor92
Chuck Norris

Post autor: Tandor92 »

Może nie znasz takiego typu dwuraka bo to Warhammer Fantasy Battle? Twórcy nie muszą znać historii i militariów.
Ale Bękart to na pewno nie jest, bo trzymając miecz oburącz widać część rękojeści, i to dość sporo.
http://www.games-workshop.com/gws/catal ... prod780930
pierwszy model z lewej.

Jest to po prostu jakiś wymyślony rodzaj miecza oburęcznego i tyle. Nie ma co się nad tym głowić. Kto z was słyszał o rycerzach noszących komody na plecach? :wink:
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2010, o 17:21 przez Tandor92, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Z nazewnictwem mieczy jest ogólnie spory chaos. Stopa ma nieco ponad 30cm (w zależności od okresu historycznego i regionu od 32 do 38), co przy trzech stopach daje miecz o długości 130-140 cm.

Co do samych nazw - bastard lub miecz bastardowy to popularny półtorak (choć sama nazwa półtorak jest popularnym uzusem językowym, a nie oficjalną nomenklaturą) - rękojeści tych mieczy są dłuższe od zwykłego miecza jednoręcznego (takich jak miecz przypisywany Henrykowi V, przechowywany w Tower, czy chociażby Szczerbiec, który jest jednak wybitnie mieczem ceremonialnym, a nie bojowym), ale krótsze od mieczy wielkich (flambergi, zwohandery, miecze księcia Walii z Tower), które nierzadko miały na rękojeści próg oddzielający jedną dłoń od drugiej czy też ricasso na ostrzu z dodatkowym krótszym jelcem, używanym przy skróceniu dystansu.

Dodam, że bastardy nie były też typowymi mieczami długimi (Langschwerty, Fechtschwerty itp) - miecz długi miał wybitnie dwuręczną rękojeść, ale ostrze jedynie nieznacznie dłuższe od miecza jednoręcznego (o jakieś 15-20 cm).

Przed wnioskiem końcowym kilka porównań długości mieczy i ich parametrów:

- gladiusy rzymskich legionistów - w zależności od okresu od 60 do 90 cm (im później, tym stawały się dłuższe)
- miecz jednoręczny z końca XIV wieku - 100 cm (w tym ostrze 80) - to miecz, który posiadam osobiście, dokładna kopia miecza przechowywanego w Waffensammlung w Wiedniu, datowanego na 1380-1390
- miecz wielki piechoty niemieckiej ze zbiorów zbrojowni na zamku Churburg - 170 cm (datowany na około 1500 rok, typowy "imperialny greatsword")
- miecz półtoraręczny, znaleziony pod Płowcami (1331) - 130 cm, przechowywany w Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie

Wniosek: miecze questing knightów opisane są jedynie jako "broń wielka" na potrzeby gry. Biorąc pod uwagę fakt, że:
a) Bretonnię na podstawie elementów uzbrojenia i opancerzenia można "datować" na pierwszą połowę XIV wieku
b) niemożliwą rzeczą jest używanie konno miecza wielkiego (greatsworda)

Questingowie posiadają miecze półtoraręczne vel bastardowe, typowe dla tego okresu, po około 120-130 cm.
Rzecz jasna całym tym wywodem można sobie zadek podetrzeć, bo dane historyczne nijak mają się do świata fantasy, gdzie możliwe jest wsadzenie na konia elfa, który walczy halabardą ;) Niemniej, chciałem jakoś uargumentować swoje stwierdzenia.

I na koniec sprostowanie - 150 cm w moim pierwszym poście to stanowcze nadużycie, pisane bez głębszego zastanowienia. Chodziło mi o orientacyjne trzy stopy, które odpowiadają wymiarom typowego bastarda.

Wolfgar
Chuck Norris

Post autor: Wolfgar »

Powiem tyle, masz całkowitą racje w całym poście :D

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Może mi ktoś podać wzór na ruch jednostajnie przyśpieszony prostoliniowy?? Chce obliczyć z jaką prędkością będą biegli rycerze w stronę gobosów :D

Awatar użytkownika
Matijjos
Wodzirej

Post autor: Matijjos »

V= S/T to chyba to

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

To na jednostajny prostoliniowy

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Ale co ty chcesz obliczyć? Średnią prędkość z jaką jechali? Prędkość w momencie kiedy uderzyli we wroga? Przyspieszenie?

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Chodzi mi tylko o wzór. To z ryckami dodałem żeby Jagal się nie czepiał, że nie na temat

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Mon Dieu....głupota nieziemska, ale też trochę cywilnej odwagi żeby się przyznać ;) W googlach w 5 sekund znajdziesz wszystkie wzory jakie chcesz.

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Żeczywiście, kombinowałem trochę jak skaven.

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Post autor: Jagal »

Matis pisze:Chodzi mi tylko o wzór. To z ryckami dodałem żeby Jagal się nie czepiał, że nie na temat
Matis pisze:Żeczywiście, kombinowałem trochę jak skaven.

dżisas... Panie widzisz a nie grzmisz... :shock: i jeszcze na sam koniec ortograf w pięknym stylu... Gniewko jak to zobaczy to zejdzie na zawał...
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.

Snot Fanpage <<--- , klikać! ;)

ODPOWIEDZ