Pytania wszelakie ... ;)
Moderator: JarekK
Re: Pytania wszelakie ... ;)
Raczej jasne.
W Frenzy jeśli jednostka może zadeklarować szarże to musi to zrobić, Vanguard mówi o tym, że jednostce niewolno daklarować szarż co jest nadrzędne. Jest wyjątek i chyba nawet opisany w LS, że można przeprowadzić szrżę w 1 turze, jeśli się zaczynało, jednostką z Vanguard za pomocą popychaczki.
W Frenzy jeśli jednostka może zadeklarować szarże to musi to zrobić, Vanguard mówi o tym, że jednostce niewolno daklarować szarż co jest nadrzędne. Jest wyjątek i chyba nawet opisany w LS, że można przeprowadzić szrżę w 1 turze, jeśli się zaczynało, jednostką z Vanguard za pomocą popychaczki.
Szczur22 pisze:Bez BSB to jak bez wacka do burdelu. Napijesz się drinka, ale akcji nie bedzie bo spanikujesz.
Vanguard a frenzy Gdy jednostka podlega zasadzie Vanguard i Frenzy, nie może szarżować w pierwszej turze, gdyż opis vanguard stanowi: "Cannot declare a charge", zaś frenzy: "If a a unit COULD declare a charge, then it must do so unless a Leadership test is passed."
uściślenia
uściślenia
- Khuman
- Ciśnieniowiec
- Lokalizacja: Wrocławskie pastwiska / The Gamblers ()====[]>>>>>>>>>>>>
bardziej kluczy słowo "declare" niż jakie kol wiek inne... bo jak by nie było to nie jest deklaracją tylko przymusowym ruchem... ale w obecnej sytuacji stwierdzam że nie można, bo nie można deklarować, a frenzy jest przymusową deklaracją i koniec.
a co sądzicie o tym pomyśle masowego panikarstwa, dzięki lore of slannesh i death? + kilka inny rozwiązań
a co sądzicie o tym pomyśle masowego panikarstwa, dzięki lore of slannesh i death? + kilka inny rozwiązań
- gerald_tarrant
- Masakrator
pomysł fajny, będę testować niedługo, to opowiemKhumanor pisze:
Faktycznie.Khumanor pisze:bardziej kluczy słowo "declare" niż jakie kol wiek inne... bo jak by nie było to nie jest deklaracją tylko przymusowym ruchem... ale w obecnej sytuacji stwierdzam że nie można, bo nie można deklarować, a frenzy jest przymusową deklaracją i koniec.
"Three things make the Empire great: faith, steel and gunpowder".
- Magnus the Pious
- Magnus the Pious
No, nie inaczej !!!Dymitr do Lohosta pisze:Wrocław nie jest częścią Śląska, który jest powszechnie rozumiany jako Górny Śląsk, geograficzny matole
- gerald_tarrant
- Masakrator
ile teraz uciekają dyskowcy?
3k6, tak jak wcześniej?
3k6, tak jak wcześniej?
- Khuman
- Ciśnieniowiec
Budda pisze:tak w kwestii upewnienia sie: MoK na kawalerii nadal daje atak konikom ?
daje koniom bo frenzy dostaje cała jednostka czyli konie i jeździec, a nie tylko jeździecSiriael pisze:Nie, tylko jeźdźcom.
np. markujesz kolesia na smoku i bonusowo smok ma frenzy bo jest napisane że dostaje cała jednostka, a nie tylko jeździec
a jak koleś ma z bazy frenzy czy też z przedmiotu ( np.: berserker sword ) nie dostaje bo w "bomyśle" chodzi o jeźdźca
np.: tak jak mamy w przypadku bloodknightów którzy mają z bomby frenzy w tedy wiadomo że działa tylko na jeźdźców czy też wicherka na coldone ( o ile to możliwe ) też coldone nie dostanie frenzy
pozdrawiam
ps.: chyba że wyszedł jakiś FQ którego przegapiłem bo ostatnio nie mam czasu ich czytać
- gerald_tarrant
- Masakrator
mok daje frenzy koniom dalej
- Khuman
- Ciśnieniowiec
oczywiścieGrolshek pisze:Jeśli widziałeś moją ostatnią rospę i wynik z Thunderstompa wygląda na to iż kawaleria, piechota i artyleria mogą ładnie grać razem...
przecie piechota nie jest teraz taka wolna jak kiedyś ( już miałem przyjemność widzieć szarże krasnali na 15" )
helki nigdy nie byłem zachwycony nimi jako siła armatkowa, wolałem je stosować jako napór, teraz jak mają Tstopa i 3d6 łatwiej idą do przodu ( zalecenia LS żeby test rampage był na LD helki ), a przy okazji nie można robić flee ani stand & shoot
kawaleria mocna jak zawsze, nie widziałem zapisku LS że pary SV nie działa na kawalerię, więc tzeenchowcy też mogą dać radę z lancą
teraz WoCh jest bardzo mocny na magach albo t albo nic ( choć to kombo z death i slanneshem może być bardzo mocne )
na jednostkach Khorne i tęcza, slaanesh w ogolę się nie nadaje, a nurgle można czasem wybrać, bo jednak pojawia się dużo unitów 2x 20 strzelców
no i giganty też warto markować szczególnie slaanesha i Khorna bo jednaj chadzają jednostki z 8T, nurgle też z tego samego powodu co przy jednostkach ( no i nie ma +1 to hit za LT )
Nieprawda - dostaje model, i o ile można podywagować i zinterpretować, że konik jest frenzy to smok nie jest częścią modelu jeźdżca, a więc frenzy mu nie przysługujeKhumanor pisze: daje koniom bo frenzy dostaje cała jednostka czyli konie i jeździec, a nie tylko jeździec
np. markujesz kolesia na smoku i bonusowo smok ma frenzy bo jest napisane że dostaje cała jednostka, a nie tylko jeździec
Jeśli Twoja logika byłaby słuszna to i banner of rage daje frenzy konikom oraz czar Slaanesha "Hysterical frenzy" (bo one obdarzają cały unit szałem).
kawaleria nigdy nie ma bonusu z parry saveKhumanor pisze: kawaleria mocna jak zawsze, nie widziałem zapisku LS że pary SV nie działa na kawalerię, więc tzeenchowcy też mogą dać radę z lancą
- Khuman
- Ciśnieniowiec
1. faktycznie może ze smokiem przegiąłem ale nie czytałem jak jest traktowany w 8ed., jeśli jest "zwykłym" montem to dostaje frenzyWaldi pisze:Nieprawda - dostaje model, i o ile można podywagować i zinterpretować, że konik jest frenzy to smok nie jest częścią modelu jeźdżca, a więc frenzy mu nie przysługujeKhumanor pisze: daje koniom bo frenzy dostaje cała jednostka czyli konie i jeździec, a nie tylko jeździec
Jeśli Twoja logika byłaby słuszna to i banner of rage daje frenzy konikom oraz czar Slaanesha "Hysterical frenzy" (bo one obdarzają cały unit szałem).
2. dobrze kombinujesz
- gerald_tarrant
- Masakrator
Czy można wystawiać Archaona na piechotę?
A jeśli tak to ile kosztuje punktów?
Bo figurka jest i piechotna i konna...
A jeśli tak to ile kosztuje punktów?
Bo figurka jest i piechotna i konna...
Jak grasz z kumplem na special charactery to tak. Na turniejach generalnie sie gra bez speciali wiec nie. Statystyki sa chyba w storm of chaos nie wiem czy sa w kodeksie bo pominalem przy czytaniu dzial ze specialami bo nie byl mi do szczescia potrzebny