Nie. W nowym podręczniku są listy armii i każda jednostka ma przyporządkowany troop type (np infrantry, cavalry, monster itd).gloot pisze:To czy coś jest monsterem ocenia się po podstawce?
kilka pytań początkującego 2
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: kilka pytań początkującego 2
Podczas strzelania z Helki trafiłem centralnie stegadona, a moje pytanie jest takie: hity są rozlosowywane czy wszyscy dostają d6 hitów?
Losujesz w co idzie hit z siłą 10 i D6 ran. A reszta dostaje pojedynczy hit z siłą 5.Saito pisze:Podczas strzelania z Helki trafiłem centralnie stegadona, a moje pytanie jest takie: hity są rozlosowywane czy wszyscy dostają d6 hitów?
Niemożliwe jest chyba wciągnięcie do walki oddziału, na którego się nie szarżowało.Andrzej pisze:Jeśli jesteś w stanie dostawić się do oddziału demonetek choćby kantem, to szarża jest możliwa. W tym wypadku wiązałaby się dodatkowo z wciągnięciem do walki któregoś z oddziału Bloodletterów.
A w podanym wyżej przykładzie należałoby chyba tak zwheelować oddział by zetknąć się kantem z demonetkami a one się powinny dostawić.
Jeśli oddział nie może dostawić się do celu szarży nie zachaczając o wrogi oddział podczas "close the door", to wtedy następuje wciągnięcie do walki oddziału który blokuje dostawienie i przestawienie wszystkich oddziałów tak, by jak najmniej ingerować w sytuacje na polu bitwy.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
To ja mam coś z strony 18
"...if there is no way to at all to completing the charge against an enemy unit without touching another then the charging unit must also declare a charge against the other unit(s)"
"...if there is no way to at all to completing the charge against an enemy unit without touching another then the charging unit must also declare a charge against the other unit(s)"
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
pozostali też dostają d6 ran, losujesz tylko kto dostał S10X.Maciek pisze:Losujesz w co idzie hit z siłą 10 i D6 ran. A reszta dostaje pojedynczy hit z siłą 5.Saito pisze:Podczas strzelania z Helki trafiłem centralnie stegadona, a moje pytanie jest takie: hity są rozlosowywane czy wszyscy dostają d6 hitów?
Ja nie wiem, chyba naprawdę to trudno zrozumieć mimo, że jest powtarzane od wyjścia 8ed.? Proste i logiczne skojarzenie:Eltharion pisze:MR działa w przypadku słonka czy tez 6 z life ??
Bo troche głupie i nie logiczne jest zeby nie działał -.-
1. MR daje ward save
2. Słoneczko, Dwellersi itp. nie pozwalają na ward save
3. Wniosek - ...
Resztę pozostawię Tobie, wierząc iż logika nie umarła, a trwanie przy swoim zniknęło.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."
str. 114 RB- d6 ran dostają tylko Ci co dostali z big-hita.Kozioł pisze:pozostali też dostają d6 ran, losujesz tylko kto dostał S10X.Maciek pisze:Losujesz w co idzie hit z siłą 10 i D6 ran. A reszta dostaje pojedynczy hit z siłą 5.Saito pisze:Podczas strzelania z Helki trafiłem centralnie stegadona, a moje pytanie jest takie: hity są rozlosowywane czy wszyscy dostają d6 hitów?
ad1 nawet jesli generał ma mniejszy LD od oddziału to oddział ma taki sam LD bo przejmuje go z zasady Inspiring Presence.
Czolgi nie skacza, to nie bajka Disneya! to WHFB! (ale mysle, ze moga lewitowac ) Maszyna oblewa wszystko oprócz LD i T.lohost pisze:aha, jeszcze jedno pytanko, czolg teraz nie oblewa juz inicjatywy tylko skacze nad pitka z I tego swojego dowodcy czolgu?
a, gdzies przeczytalem na forum ze maszyny oblewaja I, natomiast w RB znalazlem ze oblewaja ale LD i T. a odnosnie ze maszyna zawsze uzywa LD zalogi, jak ma sie to do snajperek? czy tak samo jak w M&H czy tym razem maszyna ma LD zalogi?
Witam,
Zaczynam dopiero grać i mam pytanie odnośnie magii:
-jest napisane, że nie mogę dublować czarów na czarodziejach.
jak to jest np:
u wampirów:
-mam lorda znającego cały lor i 2 wampiry 1 i 2 poziomu
Lord zna wszystkie czary, a u pozotałych - losuje normalnie czy znając tylko zerowy czar ?
u demonów:
-2 oddziały pink hororów pierwszego poziomu oba znają 1 czar czy tylko jeden oddział zna czar a drugi już nie ?
Pozdrawim,
Marcin
jak to jest np:
u wampirów:
Lord zna wszystkie czary, a u pozotałych - losuje normalnie czy znając tylko zerowy czar ?
u demonów:
-2 oddziały pink hororów pierwszego poziomu oba znają 1 czar czy tylko jeden oddział zna czar a drugi już nie ?
Pozdrawim,
Marcin
- gerald_tarrant
- Masakrator
1.małe vampy znaja tylko 0MarcinMP pisze:Witam,
jak to jest np:
u wampirów:
u demonów:
Pozdrawim,
Marcin
2.wszystkie Horrory znają swoją "1", jeśli mają wystarczającą ilość modeli
Dzięki za odpowiedź, ale w związku z odpwiedzią nasówa mi się 2 pytanie:gerald_tarrant pisze:1.małe vampy znaja tylko 0MarcinMP pisze:Witam,
jak to jest np:
u wampirów:
u demonów:
Pozdrawim,
Marcin
2.wszystkie Horrory znają swoją "1", jeśli mają wystarczającą ilość modeli
W RB jest napisane, że losuje czary każdym czarodziejem, ale w powyższej sytułacji lord blokuj mi wylosowanie innych czarów poza zerówką. Ok. Co w styułacji kiedy lord zostanie zabity ?
Mogę wylosować czary - bo nie losowałem i już nie ma ograniczeń dublowania czarów czy dalej znam tylko zerówkę - oboma wampirami ?
czary losuje się tylko raz - na początku rozgrywki, nie można w czasie gry "nauczyć" się nowych zaklęć.MarcinMP pisze: W RB jest napisane, że losuje czary każdym czarodziejem, ale w powyższej sytułacji lord blokuj mi wylosowanie innych czarów poza zerówką. Ok. Co w styułacji kiedy lord zostanie zabity ?
Mogę wylosować czary - bo nie losowałem i już nie ma ograniczeń dublowania czarów czy dalej znam tylko zerówkę - oboma wampirami ?
czyli:
dalej znam tylko zerówkę - oboma wampirami
Ale idąc tym tokiem rozumowania -czary losuje na początku to dla przykładu: pierwszemu wampirowi na kostce wypada 1, a drugiemu 5 i 6. czyli mam wylosowane czary. Niestety lord mi blokuje możliwość ich używania, ale jeżeli umrze to mogę używać wylosowwanych na początku gry czarów czy tylko mam dalej zerówkę ?Waldi pisze:czary losuje się tylko raz - na początku rozgrywki, nie można w czasie gry "nauczyć" się nowych zaklęć.MarcinMP pisze: W RB jest napisane, że losuje czary każdym czarodziejem, ale w powyższej sytułacji lord blokuj mi wylosowanie innych czarów poza zerówką. Ok. Co w styułacji kiedy lord zostanie zabity ?
czyli:dalej znam tylko zerówkę - oboma wampirami
Grająć dwoma lordami szmanami goblińskimi chciałbym wiedzieć czy wrazie śmierci jednego czy drugi bedzie mógł rzucać wiecej czarów niż 2 bo pierwszy znał na początku miał 4. Bo przy bitwach na większe punkty branie czarodzieji bedzie bez sensu.