8 edycja- pytania

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Re: 8 edycja- pytania

Post autor: bigpasiak »

Mac pisze:
bless pisze:Pytanie: Collar of Zorga działa na hersów bedacych monsterami (np. duże demony)?
Q: Does a character have a troop type? If yes, do all of the rules that
apply to that troop type apply to the character? And will the
character be affected by special attacks or spells that affect that troop
type? (p96)
A: Yes to all questions.
Page 43 – The Collar of Zorga
Change the last sentence to “Any cavalry and monstrous cavalry
mounts, war beasts, monstrous beasts and monsters (ridden or
unridden), and creatures pulling chariots require 6s to hit the
bearer in close combat.”
Nie ma tu nic o charakterach.
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

bigpasiak pisze:
Mac pisze:
bless pisze:Pytanie: Collar of Zorga działa na hersów bedacych monsterami (np. duże demony)?
Q: Does a character have a troop type? If yes, do all of the rules that
apply to that troop type apply to the character? And will the
character be affected by special attacks or spells that affect that troop
type? (p96)
A: Yes to all questions.
Page 43 – The Collar of Zorga
Change the last sentence to “Any cavalry and monstrous cavalry
mounts, war beasts, monstrous beasts and monsters (ridden or
unridden), and creatures pulling chariots require 6s to hit the
bearer in close combat.”
Nie ma tu nic o charakterach.
Ale jest o monsterach. A z cytatu Maca wynika, ze herosi podlegaja wszystkim zasadom typu jednostki, jaka są. Ergo - greater demon trafia orka z collarem na 6+. Ladna i zgrabna kombinacja cytatów. Dzięki za opowiedz, Mac.
Obrazek

katerek
Masakrator

Post autor: katerek »

Bez sensu dyskusja przecież zawsze tak było i w tej edycji tak też jest...Pasiak bez urazy ale czasem chyba lubisz po prostu pogadać dla samego gadania.
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

katerek pisze:Bez sensu dyskusja przecież zawsze tak było i w tej edycji tak też jest....
Nieprawda. W zeszlej edycji bylo to wyprostowane dopiero uściśleniami sedziowskimi.
Teraz tez nie byloby to jednoznaczne, gdyby nie cytat podrzucony przez Maca.
Obrazek

katerek
Masakrator

bless cytat podrzucony przez Maca jest ogólnie dostępny więc zainteresowane tematem osoby go znają. To nie jest tak że Mac nagle wyciągnął go z kapelusza, dlatego też uważam to za bezsensowne bo teraz będziemy zamiast rozmawiać o zasadach toczyć batalie kto więcej FAQ przeczytał i jak je kto interpretuje.
Ja gram OnG i dla mnie jest to oczywista oczywistość żeby dokładnie poznać zasady mojej armii, dlatego problem widzi ktoś kto wyrywa coś z kontekstu zasad bez przeczytania wszystkich wątków które dotyczą danego tematu.

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

katerek pisze:bless cytat podrzucony przez Maca jest ogólnie dostępny więc zainteresowane tematem osoby go znają. (...) Ja gram OnG i dla mnie jest to oczywista oczywistość żeby dokładnie poznać zasady mojej armii, dlatego problem widzi ktoś kto wyrywa coś z kontekstu zasad bez przeczytania wszystkich wątków które dotyczą danego tematu.
Troche racji masz. Odpowiedz byla dostepna. Mea culpa, ze nie pamietałem faqa ogolnego a odpowiedzi szukalem w faqu O&G, gdzie odpowiedzi nie znalazlem. Jestem wdzieczny Macowi, ze ma lepsza pamiec ode mnie. Tyle.
Obrazek

katerek
Masakrator

bless za dużo na głowę bierzesz :) i się robią dziury :)...
a co do zeszłej edycji to masz rację :) ahh ta wiara w LS :)

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Hydra dostaje z Great cannona, jak działamy:
a) ranimy i rzucamy D6 a następnie bierze D6 regenek i każda nie zregenerowana rana na 5+ jest przerzucana na obsługanta
b) ranimy i rzucamy regenkę, następnie D6 ran i każda z tych ran ma szansę na 5+ być przerzucona na obsługanta
c) ranimy i rzucamy regenkę, następnie ta rana może być przerzucona na obługanta na 5+ (i w związku z tym D6 ran się marnuje gdyż obsługant może dostać jedynie jedną ranę)
c) ranimy i rzucamy na regenkę, następnie ta rana może być przerzucona na obsługantów na 5+ (i zadajemy D6 ran, jeśli wypadnie 2 to giną obaj obsługanci)?

która wersja jest poprawna i dlaczego? :)
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

pierwsza "c"

:)

na poganiaczy przerzucamy "unsaved wound"

a dodatkowo z FAQ:

Q: When a Monster and Handlers unit suffers a Wound from an
attack that causes Multiple Wounds, is the multiplier applied after
rolling to see who is wounded? (p73)
A: Yes.

Awatar użytkownika
Jorge
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Jorge »

Ja bym powiedział ze to hydra dostaje woundy bo :
W FAQ jest napisane:

"Wounds that would normally be
randomised between the War Hydra and its handlers are
instead all applied against the War Hydra."

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Jorge ma racje

Nie wiedziałem, że jest taki zapisek w erracie do DE.
Przepraszam za ew. wprowadzenie w błąd.

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Czyli wg FAQ do DE wszystkie rany idą zawsze w Hydrę... są też tego plusy - zawsze będzie miałą Ld i nie będzie musiała zdawać Monster Reaction :)

Awatar użytkownika
Jorge
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Jorge »

Tak , ale czasami lepiej zdjąć jednego poganiacza niż pożegnać się z hydrą :wink:

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Karli pisze:Czyli wg FAQ do DE wszystkie rany idą zawsze w Hydrę... są też tego plusy - zawsze będzie miałą Ld i nie będzie musiała zdawać Monster Reaction :)
A snajperki i Transmutacja?

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Wygląda na to, że Hydra jest jednym modelem więc wszelkie czary idą tylko w nią. Poganiacze są traktowani jedynie jako markery (podobnie jak w maszynach) i nie biorą udziału w grze.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Karli pisze:Wygląda na to, że Hydra jest jednym modelem więc wszelkie czary idą tylko w nią. Poganiacze są traktowani jedynie jako markery (podobnie jak w maszynach) i nie biorą udziału w grze.
...I nie dają LD :) Już to było wałkowane. Są częścią jednostki, która na stole jest tak "duża" jak Hydra. Więc jak mam snajperkę typu "target model in a unit" to chyba nie zabronisz mi trafić poganiacza? lub czar "each model in a unit" to powinno to działać na poganiaczy.

katerek
Masakrator

Lidder pisze:
Karli pisze:Wygląda na to, że Hydra jest jednym modelem więc wszelkie czary idą tylko w nią. Poganiacze są traktowani jedynie jako markery (podobnie jak w maszynach) i nie biorą udziału w grze.
...I nie dają LD :) Już to było wałkowane. Są częścią jednostki, która na stole jest tak "duża" jak Hydra. Więc jak mam snajperkę typu "target model in a unit" to chyba nie zabronisz mi trafić poganiacza? lub czar "each model in a unit" to powinno to działać na poganiaczy.
Zabronię...RB 73 Monsters & Handlers...Poganiacze nie mogą być sami w sobie celem, zawsze celem jest monster a gdy wejdzie rana to na 5+ poganiacz idzie w piach.

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Nie zabronisz.
Opis zasady Sniper:
A Sniper shot can even target a character riding on the back of a ridden monster or chariot if he wishes, or indeed any specific model where target is usually rolled for randomly
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
Mike
Mudżahedin

Post autor: Mike »

A Sniper shot can even target a character riding on the back of a ridden monster or chariot if he wishes, or indeed any specific model where target is usually rolled for randomly
Popraw mnie, ale właśnie cała ta dyskusja chyba toczy się z tego powodu, że się nie losuje czy idzie w hydrę czy w popychli, bo tak mówi AB. Nie ma losowania => nie możesz targetować
Żaba pisze:P.S. aczkolwiek smok jest niewątpliwie absolutnym samcem alfa i przywódcą stada bez niego ani rusz... :mrgreen:
true
Bestialski_Brokuł pisze:(...)potem się okaże(...) Shadowblade to nie asasyn tylko nazwa firmy od mokrej roboty, która ostatnio przeprowadziła szeroką rekrutację :wink:

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Jest chyba jednym modelem z kilkoma charakterystykami. Tak jak kawaleria lub maszyna. Kawalerzysty z konia snajperką nie ściągniesz, a mimo to Ld modelowi daje...

Zablokowany