wiecie coś na temat?Peroox pisze:Dobry pomysł z Seahammer.
Kiedyś gdzieś czytałem, że krasnoludy mają łodzie podwodne takie K-booty.
Krasnoludzki fluff czyli książki, historie itd.
Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer
Re: Krasnoludzki fluff czyli książki, historie itd.
Brodopyski mam pytanie
"Księga Armii Nocnych Goblinów"( 09.11.2011
http://www.docstoc.com/docs/94525591/No ... 99ga-Armii
Chyba U-booty ;]
Ale szczerze powiem, że nic na ten temat nie wiem.
Natomiast mogę się założyć, że były napędzane alkoholem ;D
Ale szczerze powiem, że nic na ten temat nie wiem.
Natomiast mogę się założyć, że były napędzane alkoholem ;D
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."
Czy mógłbym prosić aby przed treścią postów zdradzających jakiekolwiek treści jakiejkolwiek fabuły umieszczać słowo "SPOILER" albo coś podobnego? Nie jest tego tutaj wiele ale jednak czasem się komuś coś wymsknie, a np. przygód Gotreka i Felixa jeszcze nie udało mi się przeczytać, bo 30zł za tak chusteczkowo wydaną książkę wolę zwykle przeznaczyć na jakiś blister i nigdy się nie mogę zdobyć na zakup Tyle w ramach mojego zrzędzenia
- Drunken_Dwarf
- Wałkarz
likaon polecam lekturę "Dwarfs: Stone and Steel", tam jest kilka informacji dotyczących floty krasnoludów oraz w rulebook'u do Man 'o' War'a.
pozdrawiam
pozdrawiam
Kto pije ten łebski,
kto pości ten kiepski.
kto pości ten kiepski.
Panowie, mam pytanie: jakie są główne kolory tych największych twierdz krasnoludzkich? Potrzebne mi to bo bardzo chcę fluffowo uzasadnić malowanie swojej armii na różne kolory w różnych regimentach.
No i Hamków chcę pomalować tak, żeby było w tym oddziale chociaż po 4-5 reprezentanów większych twierdz, jako że są oddziałem "specjalnym" ;]
IMHO jest to fajniejsze od malowania na jeden kolor całej armii. No i połączone siły Dwarfów to jest to!
No i Hamków chcę pomalować tak, żeby było w tym oddziale chociaż po 4-5 reprezentanów większych twierdz, jako że są oddziałem "specjalnym" ;]
IMHO jest to fajniejsze od malowania na jeden kolor całej armii. No i połączone siły Dwarfów to jest to!
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."
Google Cahir, google
Znalezione na bugman's brewery:
Official GW colours for Dwarf Karaks as shown in the Dwarfs Collector's Guide:
Karaz-a-Karak: Yellow & Blue
Zhufbar: White & Dark Blue
Karak Eight Peaks: Black & Red
Karak Azul: Green
Barak Varr: White & Light Blue
Karak Drazh: Red & Yellow
Karak Varn: Blue & Red
Karak Ungor: Black & White
Karak Azgal: Green & White
Też maluję armie jako połączone siły, w erze schyłku potęgi naszych walecznych krasnoludów wydaje mi się to dobrze dopasowane (chociaż te plotki o schyłku i wymieraniu krasnoludów to jakieś brednie i pomówienia gw !!! ).
pozdrawiam
Znalezione na bugman's brewery:
Official GW colours for Dwarf Karaks as shown in the Dwarfs Collector's Guide:
Karaz-a-Karak: Yellow & Blue
Zhufbar: White & Dark Blue
Karak Eight Peaks: Black & Red
Karak Azul: Green
Barak Varr: White & Light Blue
Karak Drazh: Red & Yellow
Karak Varn: Blue & Red
Karak Ungor: Black & White
Karak Azgal: Green & White
Też maluję armie jako połączone siły, w erze schyłku potęgi naszych walecznych krasnoludów wydaje mi się to dobrze dopasowane (chociaż te plotki o schyłku i wymieraniu krasnoludów to jakieś brednie i pomówienia gw !!! ).
pozdrawiam
Krasnoludy podjęły okrzyk, rogi zagrały długo i mocno ze szczytu wzgórza.
...-Oto tutaj stawiam kamień krzywd Zhufbaru i stąd się nie ruszymy! - zawołał król czystym głosem, niosącym się ponad wrzawą orków.
-Odniosę zwycięstwo, stojąc na tym kamieniu, albo zostanę pod nim pochowany.Żaden krasnolud nie ruszy się na krok w tył za tę linię. Śmierć lub zwycięstwo!...
Moje malowanie
...-Oto tutaj stawiam kamień krzywd Zhufbaru i stąd się nie ruszymy! - zawołał król czystym głosem, niosącym się ponad wrzawą orków.
-Odniosę zwycięstwo, stojąc na tym kamieniu, albo zostanę pod nim pochowany.Żaden krasnolud nie ruszy się na krok w tył za tę linię. Śmierć lub zwycięstwo!...
Moje malowanie
A propos wymierania to jak pamiętam to były gorsze okresy w historii pokurczy, na przykład niedługo po tym jak slany zaczęli się bawić w szachy górami krańca świata
"Księga Armii Nocnych Goblinów"( 09.11.2011
Dzięki wielkie, Bandit. Jako wytłumaczenie - wolałem napisać tutaj, bo w googlach wyskoczyły mi jakieś pierdoły z polskich pseudo-for WFB...
Jak przetłumaczyć słowo "masons", użyte w Grudgelore? Chodzi o nazwę klanu, a po niej w nawiasie jest taki oto zwrot. Tak, też pomyślałem o masonach, ale to chyba nie te czasy Będzie chodziło o murarza, to właściwe tłumaczenie? Może Rakso odpowie, on zjadł zęby na takich podręcznikach
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
masz bardzo dobre skojarzenie. Masons to masoni czyli murarze. Tak nazywali się ludzie wznoszący gotyckie katedry, którzy później łączyli się w pewnego rodzaju stowarzyszenia by ostatecznie dać podwaliny wielkiej teorii spiskowej z masonami w roli głównej.
Tak więc Murarze jako tłumaczenie jest jak najbardziej poprawne
Tak więc Murarze jako tłumaczenie jest jak najbardziej poprawne
Pozwolę sobie jeszcze dopełnić od powiedz Raksa. Mason to również : Wolnomularstwo, inaczej masoneria lub sztuka królewska – międzynarodowy ruch mający na celu duchowe doskonalenie jednostki i braterstwo ludzi różnych religii, narodowości i poglądów. Ruch ten charakteryzuje się istnieniem trójkątów masońskich, loż wolnomularskich, obediencji oraz rozbudowanej symboliki i rytuałów. Masoneria to także zespół bractw o charakterze elitarnym i dyskretnym. Inną cechą wolnomularstwa są legendy i teorie spiskowe na jej temat. Nauka badająca historię wolnomularską i idee wolnomularskie nazywa się masonologią.
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
Myślę, że to jednak nie ten sam ciężar gatunkowy Krasnoludy wyznają jedną religię, poglądy prawdopodobnie też Runy / magia runiczna to nie jest wyłącznie kwestia tajemniczych symboli, no chyba że i masoni nagminnie parali się takimi kwestiami.Rakso_The_Slayer pisze:a Gildia Inżynierów
Choć Ci bardziej zdeterminowani pewnie znajdą jakieś podobieństwa
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
- Slayer Zabójców
- Masakrator
Czy w khazalidzie słówko "Khazad" oznacza krasnolud? Mi się zawsze wydawało, że w Warhammerze "Dawi" to krasnolud, a "Khazad" się wziął z Tolkiena.
Z tego, co wiem, słówko "Khazad" w takiej formie pisowni nie występuje w świecie Warhammera. Jest "kazad" (forteca, miasto), "kazak" (wojna lub bitwa), "khaz" (podziemna sala, sala pałacowa) oraz "khazid" (miasto, osiedle). U Tolkiena "khazad" znaczy jednak faktycznie "krasnolud" (Baruk Khazad! Khazad ai-menu!- Topory krasnoludów! Krasnoludowie biją!)
Żeby nie być gołosłownym- znaczenia z khazalidu zaczerpnięte z: A. Nunez, Dwarfs- Stone and Steel, London 2002; Przykład z Tolkiena: J.R.R. Tolkien, Władca Pierścieni. Powrót Króla, tłum. M. Skibniewska, Warszawa 2002
Żeby nie być gołosłownym- znaczenia z khazalidu zaczerpnięte z: A. Nunez, Dwarfs- Stone and Steel, London 2002; Przykład z Tolkiena: J.R.R. Tolkien, Władca Pierścieni. Powrót Króla, tłum. M. Skibniewska, Warszawa 2002
Mój blog: http://arsbelli.blogspot.com/
"Kiedy atakujecie- wyjcie jak furie!"- Thomas "Stonewall" Jackson
"Kiedy atakujecie- wyjcie jak furie!"- Thomas "Stonewall" Jackson