Państwowe studia - czy powinny być platne ?
Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo
-
- Mudżahedin
Re: Państwowe studia - czy powinny być platne ?
Licencjat stal sie teraz po prostu wyksztalceniem srednim.
To tak samo starsi ludzie sie burzyli, ze w latach 20 i 30 ciezko bylo zdac mature a cos sie po tym mialo.
Potem za komuny juz wiekszosc miala mature, teraz wiekszosc bedzie miec licencjat. Poziom sie podnosi i teraz odpowiednikiem wyzszego wyksztalcenia[w porownaniu do lat 50tych czy 60tych] bedzie doktorat.
To tak samo starsi ludzie sie burzyli, ze w latach 20 i 30 ciezko bylo zdac mature a cos sie po tym mialo.
Potem za komuny juz wiekszosc miala mature, teraz wiekszosc bedzie miec licencjat. Poziom sie podnosi i teraz odpowiednikiem wyzszego wyksztalcenia[w porownaniu do lat 50tych czy 60tych] bedzie doktorat.
HE 2.5k
jest mala roznica w tym co piszesz. mianowicie ilosc lat potrzebnych na edukacje. Kiedys wyganano mniej, teraz juz 17 lat trzeba sie edukowac. Jesli za 50 lat trzeba bedzie sie ekukowac 20 lat to bedzie znaczylo ze w kraju nie bedzie komu robic bo kazdy bedzie studiował albo sie uczyl... Jak nie ma komu robic to emeryci nie dostana kasy.. Ogolna anarchia i bieda..
Podpis usunięty, gdyż narusza regulamin forum podpunkt 5.1 http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=12&t=69
pozdrawiamy
Administracja
pozdrawiamy
Administracja
-
- Mudżahedin
Juz sie praktycznie musisz edukowac 21lat zeby miec "wyzsze" wyksztalcenie na tle spoleczenstwa. 6podstawowka, 3gimnazjum,3liceum,5studia[no 4.5 niektóre inż mgr], 4doktorat.
Ale z drugiej strony i tak juz sie trzeba uczyc cale zycie zeby pracowac gdziekolwiek bo w kolko jakies nowosci sie pojawiaja. Life long learning.
Ale z drugiej strony i tak juz sie trzeba uczyc cale zycie zeby pracowac gdziekolwiek bo w kolko jakies nowosci sie pojawiaja. Life long learning.
HE 2.5k
Flameon pisze:Toś się popisał swoim humanizmem-SaH- pisze:bo sam jestem humanistom
A w temacie z większości piszących wychodzi taka polaczkowość ,że wstyd czytać....
twoje posty nic nie wnosza, zlepek sarkazmu i "polaczkowatego" narzekania. typowe..
Podpis usunięty, gdyż narusza regulamin forum podpunkt 5.1 http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=12&t=69
pozdrawiamy
Administracja
pozdrawiamy
Administracja
Flameon pisze:Toś się popisał swoim humanizmem-SaH- pisze:bo sam jestem humanistom
A w temacie z większości piszących wychodzi taka polaczkowość ,że wstyd czytać....
O kurde, ale błąd! Przepraszam, tak jest jak na szybko się pisze. No i fakt, że wykształcenie humanistyczne, nie polonistyczne mam a w dobie tych wszystkich dostępnych badziewnych form jak "przyszłem" czy "tam pisze" to człowiek się gubi czasem
To fight Chaos on the battlefields, not to grow rich and fat in the golden halls of the capital, that is the purpose of our Cult! - Boomed Luthor's voice at the Council
-
- Mudżahedin
Pisze jest już dopuszczone. Pisze = jest napisane. Oba poprawne, ale nie równie ładne.
HE 2.5k
http://www.rjp.pan.pl/index.php?option= ... &Itemid=58cold turkey pisze:Pisze jest już dopuszczone. .
...i znowu pierdolisz jak potrzaskany
...mój bohaterlohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
do usług, choć ja literaturoznawca.Żaba pisze:cholerna klika językoznawców - najwyższy czas rozgonić tę bandę wykształciuchów na cztery wiatry
Ż.
A co do powyższego problemu językowego: dotyczy on niemal wszystkich języków słowiańskich
...mój bohaterlohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
cold turkey pisze:Pisze jest już dopuszczone. Pisze = jest napisane. Oba poprawne, ale nie równie ładne.
Czlowieku zloozuj - mowie to generalnie o Twoich wypowiedziach, bo draznisz mocno spora grupe modow i czesc adminow.
Ja jestem za odpłatnymi studiami na kierunkach nieprzyszłościowych.
Żal duszę ściska gdy ja na zaliczeniu mam obliczać wcięcia kątowe, poprawki, itp. a na kierunku "sala obok" na zaliczenie semestru mają zaśpiewać piosenkę o lodowym zamku
Dlaczego odpłatne?
-Obciążają państwo a sami się nie uczą. Do takich prac można przydzielić licealistkę - np. przedszkolanka z wykształceniem wyższym... po kiego?
Żal duszę ściska gdy ja na zaliczeniu mam obliczać wcięcia kątowe, poprawki, itp. a na kierunku "sala obok" na zaliczenie semestru mają zaśpiewać piosenkę o lodowym zamku
Dlaczego odpłatne?
-Obciążają państwo a sami się nie uczą. Do takich prac można przydzielić licealistkę - np. przedszkolanka z wykształceniem wyższym... po kiego?
Uprawianie seksu jest dla każdego faceta imperatywem. Kształtowanie wyglądu bez wątpienia służy poprawieniu swej atrakcyjności, a co za tym idzie możności uprawiania seksu. Jeśli robisz to tylko dla siebie, to znaczy, że chcesz uprawiać seks z samym sobą. Jeśli budujesz mięśnie dla siebie, to jesteś pedałem
potrzeby rynku pracy zmieniają się zbyt szybko, by jakakolwiek ustawa mogła to dobrze regulować. Wszystko, albo nic.mikadorus pisze:Ja jestem za odpłatnymi studiami na kierunkach nieprzyszłościowych.
a Kto mowi ze liste kieronkow nieprzyszlosciowych ma regulowac ustawa:P. Rownie dobrze moze to robic rozporządzenie;)
pozdrawiamy
Administracja
pozdrawiamy
Administracja
Spoko. Ale trzeba jeszcze określić, jakie są przyszłościowe, a jakie nie. A tego ani Ty, ani nikt inny nie jest w stanie sensownie określić.na kierunkach nieprzyszłościowych.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
albo wszystko albo nic.mikadorus pisze:Ja jestem za odpłatnymi studiami na kierunkach nieprzyszłościowych.
Dlaczego odpłatne?
sam rynek potem reguluje- skoro przyszlosciowy kierunek da ci prace to spokojnie naklady finansowe przelkniesz. jak nie- to zastanowisz sie czy potrzebujesz tego papierka.
ps.sam tez mogles sie bawic w spiewankowycinanki.
pps.przedszkolanka to akurat zly przyklad-tam musi byc bardzo odpowiednia osoba (zarowno pod wzgledem mentalnym jak i merytorycznym)
Ale do teatru czy do filharmonii byś sobie poszedł co? ewentualnie dobrą poprawnie napisaną książkę przeczytał...mikadorus pisze:Ja jestem za odpłatnymi studiami na kierunkach nieprzyszłościowych.
Dlaczego odpłatne?
Nie ma czegoś takiego jak kierunki mniej lub bardziej potrzebne o tym decyduje rynek pracy. A nie ktoś tam gdzieś za biurkiem, jedyne co, to można zachęcać ludzi do obrania pewnej drogi np. fundując na określonych kierunkach stypendia.
A i tak studia powinny być płatne, a pieniądze wydane na polepszenie jakości tej nauki a nie na załatanie dziury w budżecie. Problemem jest nie tyle mnogość uczelni ale jakość nauczania na wielu z nich. Jak się to nei zmieni to nadal będzie tak że zaoczni będą potrzebni bo trzeba jakoś dofinansować naukę dziennym.
I żeby nie było skończyłem zarówno bezpłatne jak i płatne studia.
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek