Jak robić podstawki ?
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
Jak robić podstawki ?
Bardzo was prosze o porade robienia podstawek i zwykłych i pod odziały . zwykle robie że sypie piasek , sprayem na brązowo i troche trawki ale niewygląda to zadowalająco
Z jakiej firmy najlepiej trawki używać . ja używam z GW
Mam do dyspozycji :
piasek
chrobotek ( czerwony i biały )
śnieg
trawke
imitacje kory drzewnej
prosze o porady
Z jakiej firmy najlepiej trawki używać . ja używam z GW
Mam do dyspozycji :
piasek
chrobotek ( czerwony i biały )
śnieg
trawke
imitacje kory drzewnej
prosze o porady
Moje gg ? ok - 11632281
Pozdrawiam X.
- Deliberitus886
- Mudżahedin
Ja tam maluje na czarno , i dwa przejścia barwy docelowej ,zazwyczaj robie podstawkę w ciapki z ziemi czarnej albo zielonej, brązowej .
Widzę Wszystko
- Tiger Brown
- Kradziej
Chrobotka nie lubię, bo wygląda jak... chrobotek (a nie jak miniatura jakiejś roślinności). Po trawkę i zarośla to udaj się do sklepu modelarstwa kolejowego, bądź zajrzyj tu: http://www.modelarski.martel.pl/
Ja na piasek/żwirek (zwykle robię mieszankę różnej gradacji ziaren) kładę ciemny brąz, na to 2-3 rozjaśnienia aż do beżu, przecierając suchym pędzlem. Na to idzie trawka długa, albo krótka i kępki długiej. Boki podstawek maluję "podkładowym" ciemnym brązem. Skromnie, bo mi się nie chce więcej gimnastykować z podstawkami. Gorzej było jak zobaczyłem lizackie podstawki siostrzeńca i nie wytrzymałem - zabrałem tę nędzę i dorobiłem roślinność dżunglową z akwarystycznych roślinek. Tu trzeba było się trochę więcej wysilić niż przy krasiach.
Ja na piasek/żwirek (zwykle robię mieszankę różnej gradacji ziaren) kładę ciemny brąz, na to 2-3 rozjaśnienia aż do beżu, przecierając suchym pędzlem. Na to idzie trawka długa, albo krótka i kępki długiej. Boki podstawek maluję "podkładowym" ciemnym brązem. Skromnie, bo mi się nie chce więcej gimnastykować z podstawkami. Gorzej było jak zobaczyłem lizackie podstawki siostrzeńca i nie wytrzymałem - zabrałem tę nędzę i dorobiłem roślinność dżunglową z akwarystycznych roślinek. Tu trzeba było się trochę więcej wysilić niż przy krasiach.
"Pomaluję wasze figsy" - w przypadku niektórych to brzmiałoby jak groźba.
1.Tiger Brown mógł bys zademonstrować zademonstrować z tą trawą bo podoba mi się pomysł ale efektu końcowego nie widzę.
2. A ja zacząłem ostatnio używać zamiast piasku kaszki manny i bardzo sobie to cenię. A fajnie wygląda korek imitujący większe kamienie.
3. Jakim kolorem rozjaśniasz ciemny brąz żeby był taki ziemisty (do suchego pędzla, niestety nie znam nazw z palety kolorów gw)
2. A ja zacząłem ostatnio używać zamiast piasku kaszki manny i bardzo sobie to cenię. A fajnie wygląda korek imitujący większe kamienie.
3. Jakim kolorem rozjaśniasz ciemny brąz żeby był taki ziemisty (do suchego pędzla, niestety nie znam nazw z palety kolorów gw)
- Deliberitus886
- Mudżahedin
Ja to robie tak że kładę najpierw mieszaninę ziaren piasku różnej grubości ale nie wszędzie bo pozostawiam puste miejsce na trawkę , potem podkład i przejścia barwy docelowej , zależy jeszcze czym cieniujesz , najlepiej nie białym rozjaśniać tylko barwą rozjaśnioną <ja robie to 2 i 3 raz metodą suchego pędzla>.
Potem w puste miejsca trawka na Wikol i wykończenie białych zaschniętych powierzchni .
Dopiero potem ostatnie 3 nałożenie barwy ostatecznej .
Proporcje barw jakie stosuje to
1 kolor + rozjaśniacz <kolor + biały 1:1> w stosunku 2:1
2 Kolor + rozjaśniacz w stosunku 1:1
3 Wypełnienie dziur i to samo krok 1i 2 na wikol ale przedtem czarny.
4 Wykończenie Kolor + Biały w stosunku 2:1
Możesz tam w te puste miejsca wkleić co chcesz kamienie beki itp.
Co do trawek nie nakładaj na dużo wikolu bo wtedy trawka się po prosu pozlepia z podłożem i jej nie można ładnie postawić <jak kołtun wygląda>, są jeszcze fajne trawki na płótnie długie i gęste.
Jak chcesz możesz zrobić wodę moją metoda czyli , jakiś przezroczysty klej i mieszasz klej z farbką ciemną jakąś w stosunku 3 kleju i 1 farbki , im więcej kleju tym jaśniej i nakładasz na miejsce gdzie ma płynąć potok , ale oczywiście na ciemną podstawkę.
Ewentualnie najpierw malujesz dno potoku potem nakładasz klej albo biały przezroczysty Epoksyd z małą ilością utwardzacza w raz a farbą 6 mieszaniny i 1 farby ładnie to w tedy wygląda , jak chcesz mieć ładną krystaliczną wodę nie dodajesz farby , w ted to widać ładne dno , żółte niebieskie jakie ci odpowiada.
Potem w puste miejsca trawka na Wikol i wykończenie białych zaschniętych powierzchni .
Dopiero potem ostatnie 3 nałożenie barwy ostatecznej .
Proporcje barw jakie stosuje to
1 kolor + rozjaśniacz <kolor + biały 1:1> w stosunku 2:1
2 Kolor + rozjaśniacz w stosunku 1:1
3 Wypełnienie dziur i to samo krok 1i 2 na wikol ale przedtem czarny.
4 Wykończenie Kolor + Biały w stosunku 2:1
Możesz tam w te puste miejsca wkleić co chcesz kamienie beki itp.
Co do trawek nie nakładaj na dużo wikolu bo wtedy trawka się po prosu pozlepia z podłożem i jej nie można ładnie postawić <jak kołtun wygląda>, są jeszcze fajne trawki na płótnie długie i gęste.
Jak chcesz możesz zrobić wodę moją metoda czyli , jakiś przezroczysty klej i mieszasz klej z farbką ciemną jakąś w stosunku 3 kleju i 1 farbki , im więcej kleju tym jaśniej i nakładasz na miejsce gdzie ma płynąć potok , ale oczywiście na ciemną podstawkę.
Ewentualnie najpierw malujesz dno potoku potem nakładasz klej albo biały przezroczysty Epoksyd z małą ilością utwardzacza w raz a farbą 6 mieszaniny i 1 farby ładnie to w tedy wygląda , jak chcesz mieć ładną krystaliczną wodę nie dodajesz farby , w ted to widać ładne dno , żółte niebieskie jakie ci odpowiada.
Widzę Wszystko
- Tiger Brown
- Kradziej
Poszukaj w moich postach fotek ruin wieży z klocków, tam są miejsca z krótką i długa trawką. W wątku Dipping - testowanie poszukaj fotki szczurasków z Warpfire Throwerem - to moja dość typowa podstawka.Grochu17 pisze:1.Tiger Brown mógł bys zademonstrować zademonstrować z tą trawą bo podoba mi się pomysł ale efektu końcowego nie widzę.
Do podstawek i makiet używam farb dla plastyków - szkoda kasy na cytadelki itp. Kolor odpowiada Scorched Brown, można nawet domieszać czerni i zaczynać z ciemniejszego. Rozjaśniam dodając Buff, czyli taki kremowy, kawa z bardzo dużą ilością mleka, pirazydrzwi coś w rodzaju Bleached Bone'a; dodaję na oko; jak podłoże jest "płaskie" tzn. ma mało zróżnicowane ziarna, to daję jeden odcień pośredni między Scorchedem i Buffem. Jeśli jest duże zróżnicowanie (piasek, kamienie, głazy) to daję więcej odcieni pośrednich, czasem pomiędzy nimi dorzucam przecierkę zielenią i szarością, dla przełamania monotonii.3. Jakim kolorem rozjaśniasz ciemny brąz żeby był taki ziemisty (do suchego pędzla, niestety nie znam nazw z palety kolorów gw)
"Pomaluję wasze figsy" - w przypadku niektórych to brzmiałoby jak groźba.
A ja się zastanawiam nad pewną sprawą [= Mianowicie chodzą mi po głowie "lodowe" podstawki. Ktoś już tutaj przedstawiał swoją koncepcję w armii DE ze śnieżnymi. ale mi mało
Ze śniegiem dam sobie radę (wikol+woda+soda). Ale chciałem uzyskać efekt półprzezroczystości w lodzie i zastanawiałem się z jakiego materiału można coś takiego zrobić, aby przypominały podstawki grubą krę lodową niż płytką zamarzniętą sadzawkę. Szkło odpada ze względu na wagę i pewnie cenę. Przez chwilę myślałem o silikonie ale według mnie bezbarwny nadal dla mnie za mało przezroczysty. Może ktoś z Was już próbował?
Ze śniegiem dam sobie radę (wikol+woda+soda). Ale chciałem uzyskać efekt półprzezroczystości w lodzie i zastanawiałem się z jakiego materiału można coś takiego zrobić, aby przypominały podstawki grubą krę lodową niż płytką zamarzniętą sadzawkę. Szkło odpada ze względu na wagę i pewnie cenę. Przez chwilę myślałem o silikonie ale według mnie bezbarwny nadal dla mnie za mało przezroczysty. Może ktoś z Was już próbował?
jest przymulastoprzezroczysty i na jak lód wyglądałby trochę za plastikowo.
może pleksi? bardzo lekka, wytrzymała, niezbyt droga, no i oczywiście świetnie imituje lód.
można by jeszcze spróbować z żywicą bezbarwną, można ją łatwo barwić, ale kosztowo chyba odpada
może pleksi? bardzo lekka, wytrzymała, niezbyt droga, no i oczywiście świetnie imituje lód.
można by jeszcze spróbować z żywicą bezbarwną, można ją łatwo barwić, ale kosztowo chyba odpada
Hmmm pleksi muszę obczaić czy sprzedają w jakichś bryłach bądź 1cm-2cm planszach.
No dobra, sprawdziłem pleksi na allegro, nawet 50mm sprzedają, nie jest źle a cena: 200mm X 200mm X 25mm to 38zł ale wikol najpierw sprawdzę (zastanawiam się czy jakby rozcieńczyć to nie będzie bardziej przezroczysty i czy nie straci swoich właściwości twardnienia) [=
Dobry pomysł z wikolem zrobię jakąś foremkę i obczaję jak wyjdzie Dzięki za rady [=Rasti pisze:Wikol po zaschnięciu jest przezroczysty. Ogólnie z jego pomocą można uzyskać ciekawy efekt lodu.
No dobra, sprawdziłem pleksi na allegro, nawet 50mm sprzedają, nie jest źle a cena: 200mm X 200mm X 25mm to 38zł ale wikol najpierw sprawdzę (zastanawiam się czy jakby rozcieńczyć to nie będzie bardziej przezroczysty i czy nie straci swoich właściwości twardnienia) [=
Hmm ciekawy pomysł (= A ja mam pecha, nie mogę w Wawie znaleźć przezroczystego wikolu, same białe [= wikolo podobne Dragony [=
To chyba miałem jakiś stary bo zrobiłem mały odlew i nawet po tygodniu stania (bo zapomniałem o odlewie) nadal jest biały :D:D