Orcs & Goblins 2000

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sarlok
Mudżahedin

Orcs & Goblins 2000

Post autor: sarlok »

Lords

Black Orc Warboss - amulet ward 4+, buty +1 atak
Orc Great Shaman - Level 4

Heroes

Orc Shaman - Level 2
Night Goblin BSB - pancerz ward 4+
7x Night Goblin Big Boss - dwurak

Core

52 Night Goblin - sieci, muzyk, sztandar
49 Orc Bouz - FCG, 2 choppy

Special

20 Black Orcs - FCG, Sztandar +1 atak/one use only

Rare

Gigant

razem 2002 punkty

wszyscy herosi goblinow do night goblinow, warboss i great shaman do orkow, maly szaman do black orkow

Taktyka:
dajemy przeciwnikowi podejsc 1 ture, tak zeby byl okolo 15-17 cali od nas. (jezeli jest strzelajacy to podchodzimy) potem deklaracja waaagh. Boyzy z warbosem i BO biegna automatycznie, gobliny na 2+. Maszerujemy 8 cali, po czym szaman rzuca waaagh - wpadamy kolenje 2k cali i jestesmy wbici we wroga. bijemy jako pierwsi i mamy przerzut trafienia. w pierwszej turze BO wyplacaja 18 przeczucanych atakow atakow z S5, Boyzy 44 z S4 plus warboss 6 z S6, gobliny 22 z S3 plus big bossy 21 z S6. po rozwaleniu pierwszych celow na ktore wpadlismy, ustawiamy sie na kolejne i powtarzamy zabawe, szaman co ture rzuca waaagh, juz nawet nie po to rzeby gdzies biec, tylko zeby atakowac pierwszym z przerzutem

gralem ta rozpiska jedna bitwe z armia:

serek na dzwonie z leczeniem
30 stormverminow ze stormbanerem
30 monkow z banerem przerzucania trafien i zranien
2 razy 45 slaveow
lightning cannon
10 canser bererow
doomwheel
abominacja
goly bsb
elektryk z granatem spaczeniowym

efekt - masakra myszy zostal tylko dzwon n 4 woundach, sam stracielem tylko giganta, reszta regimentow przedszebioan ale cala, wygrana roznica okolo 1800 pkt

Awatar użytkownika
maciom
Chuck Norris

Post autor: maciom »

gigant nie potrzebny wywal go daj best bashe dla genia i jakies fasty do odginania

ale zamysł rozpy fajnie klimatowo :mrgreen:
czy jeśli mam przedmiot, który pozwala mi przerzucać każdego warda to, czy mogę też przerzucać ochronę magiczną?

Awatar użytkownika
sarlok
Mudżahedin

gigant jest rzeczywiscie do wywalenia, na jego miejsce spokojnie mozna dac cos bardziej uniwersalnego, niemniej jednak te 3 regimeny na waaagh wbijaja w ziemie co tylko moga :mrgreen:

Awatar użytkownika
maciom
Chuck Norris

możesz dac savageów z 2 chopami i to miecie system
czy jeśli mam przedmiot, który pozwala mi przerzucać każdego warda to, czy mogę też przerzucać ochronę magiczną?

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Wex daj raport bo wybacz ale trudno mi te masakrę szczurów zobaczyć tak z papieru ; p Nie żebym sam nie miał epickich porażek, ale powiedz cos o tym xD

Awatar użytkownika
sarlok
Mudżahedin

mniej wiecej wygladalo to tak
szczury ustawily sie od mojej lewej w kolejnosci:
doomwhel, niewolnicy z elektrykiem, mnisi zarazy, niewolnicy, abomka, stormverminy z serkiem na dzwonie, canser berery
orki:
gigant, orki z duzym szaman i generalem, gobliny ze wszystkimi herosami, black orki z malym szamanem

pierwsza tura orkow:
podchodze kawalek, strzelam z eatbuta do elektryka, wchodzi jedna rana

pierwsza tura szczurow:
skaveny leca do przodu, serek rzuca plage na gobliny zabijajac 26, kolo zabija giganta na jednego strzala

druga tura orkow
deklaruje waagh, ide 8 cali i rzucam waagh z duzego szamana, gobliny i black orki wpadaja w abomke, orkom zabraklo 1 cala i staneli na widelcu mnichom i doomwhelowi, elektryk przezyl kolejnego eatbuta
obomka zabita, gobliny goniac wpadly w niewolnikow, black orki w regiment z dzwonem

druga tura szczurow
mnisi i kolo szarzuja w orki, canserbererzy od boku w black orki walczace ze stormverminami
serek daje zatrute ataki stormverminom
gobliny posiekaly niewolnikow, mnisi z przerzutami i doomwhel zabily z polowe orkow, ale orki ustaly, black orki zabily serka, ale same zostaly przedszebione zostalo ich okolo 6 ale udalo im sie uciec, stormverminy ich nie gonily zeby nie dac sie wystawic goblinom od boku, canser bererom nie udalo sie dogonic black orkow

trzecia tura orkow
zbieram black orki, rzucam waagh w efekcie gobliny wpadaja w dzwon, a black orki w 5 canser bererow
w tej turze to ja mam przerzuty, wiec orki wygrywaja starcie z mnichami i kolem, mnisi przegonieni, kolo ucieklo za plansze, gobliny oblaly test na strach bo byly za daleko od generala w efkcie zabijanie stormverminow szlo im strasznie wolno nie mniej jednak walke wygraly chyba wtedy tez zginal szczurzy bsb ktory byl w regimencie stormow, black orki zabily reszte canser bererow, zostalo ich 3 albo 4, zginal maly szaman

trzecia tura szczurow
z niewolnikow wychodzi elektryk i rzuca granat w orki, orkow zostalo z 15, gobliny ciagle walcza ze stormami znow nie zdajac testu na strach, oblinskich herosow ubywa

czwarta tura orkow
orki szarzuja w niewolnikow, rzucam waagh wybijaja ich, gobliny nadal nie zdaja feara ale tluka szczury jak tylko moga

czwarta tura sczurow
walka goblinow ze stormami gobliny znow nie zdaja feara,

piata tura orkow
orki ida na pomoc goblinom, szaman z eatbuba wreszcie dobil elektryka, black orki zaszarzowaly na dzwon

piata tura skavenow
wszystkie stormy martwe zostal sam dzwon

szósta tura orkow
rzucam waagh, black orki i gobliny bija dzwon, ale ward save go chroni

szósta tura skavenow
to samo

w efekcie szczurom zostal dzwon na 4 woundach
ja stracilem giganta, malego szamana i 4 goblinskich herosow
z regimenow przezylo 3 black orkow na 20, okolo 16 goblinow na 52, ze 13 orkow na 49, duzy szaman, general, goblin bsb, i 3 goblinskie herosy

bitwe wygralem dzieki czarowi waagh, nie dosc ze popycha cala armie na 2k6 to jeszcze atakuje sie jako pierwszy z przerzutem na trafienie. mysle ze w duzym stopniu wygralem dlatego ze moja rozpiska byla niekonwencjonalna a przeciwnik nie spodziewal sie takiego stylu gry

edit: lightning cannon chyba nikogo nie zabil, w pierwszej albo drugiej turze wybuchl
Ostatnio zmieniony 2 sty 2011, o 03:46 przez sarlok, łącznie zmieniany 1 raz.

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

Nieźle. Chyba przeciwnik nie za bardzo starał się dispellować twoje Waagh, czyż nie?

Awatar użytkownika
sarlok
Mudżahedin

staral sie oczywiscie, w pierwszej turze nie rzucalem go bo nie bylo sensu, w drugiej czyli w kluczowym momencie gry rzeczywiscie mialem farta ze wyszlo, bo serek probowal rozpraszac, w nastepnych turach juz serka nie bylo wiec ciezko bylo rozproszyc czar kiedy ja mam +4 do rzutu

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

tych 7 goblinów z dwurakami bije pierwszych jak ma dwuraka i afs? bo chyba zasady się znoszą i bijesz po inicjatywie...
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
sarlok
Mudżahedin

tak wlasnie gralismy, ale to byly nocne gobliny wiec mialy inicjatywe 4

Awatar użytkownika
Yahoo82
Kradziej

Post autor: Yahoo82 »

Dmtrij pisze:tych 7 goblinów z dwurakami bije pierwszych jak ma dwuraka i afs? bo chyba zasady się znoszą i bijesz po inicjatywie...
Oczywiście, że zasady się nie znoszą - asf to asf bez względu na broń.

Co do rozpiski - zamiast giganta dałbym 5 trolli i gitara. Klimatycznie jest, tylko gorzej, jak shaman z waaagh dostanie miscasta...
Klocek 52NG z Gobbo big bossem i NG bossem, pełnym fcg, siatami i fanolami jest super.
Hordy zwykłych orkasów nie testowałem.
BO byłyby super, gdyby kosztowały 2-3 punkty mniej. Ale i tak je wystawiam, bo nic lepszego nie ma.
Za 3 miesiące nowa książka i nowe koncepcje!
Obrazek

I może następnym razem ktoś łaskawie napisze co jest nieregulaminowe w podpisie zanim go wypierdzieli?

Awatar użytkownika
Aron_Banalny
Masakrator

Post autor: Aron_Banalny »

Oczywiście, że zasady się nie znoszą - asf to asf bez względu na broń.
Yahoo, z całym szacunkiem to bzdura
wszystko rozwiązuje RB strona 66 w akapicie ASL

Awatar użytkownika
maciom
Chuck Norris

to czemu WL z HE mają ASF??

Marcins
Masakrator

Post autor: Marcins »

bo mają lepszy asf i z great weaponem jest nadal asf

Awatar użytkownika
sarlok
Mudżahedin

my gralismy tak ze asf i asl sie znosily ale goblinom to i tak nie przeszkadzalo

katerek
Masakrator

Post autor: katerek »

sarlok pisze: Taktyka:
dajemy przeciwnikowi podejsc 1 ture, tak zeby byl okolo 15-17 cali od nas. (jezeli jest strzelajacy to podchodzimy) potem deklaracja waaagh. Boyzy z warbosem i BO biegna automatycznie, gobliny na 2+.
Jak już to goblinki w tej sytuacji biegną na 4+. +1 za szeregi i +1 za BB.
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek

Awatar użytkownika
maciom
Chuck Norris

a nie jest tak że za każdego big bossa dostajemy + 1 ??

katerek
Masakrator

Post autor: katerek »

WAAAGH pisze:a nie jest tak że za każdego big bossa dostajemy + 1 ??
Niestety nie "led by one or more warbosses or bigbosses recive +1..."
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek

ODPOWIEDZ