Wizard lvl 0
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
- swieta_barbara
- habydysz
Wizard lvl 0
Czy mag o poziomie 0 moze dalej channelowac kosci i rzucac czary?
Przykladowo wampir lord 3 poziom stracil z miskasta 3 poziomy, zostalo mu leczenie, czy moze nim dalej ciskac? W rulebooku nic nie znalazlem na ten temat, ale moze zle szukalem.
Przykladowo wampir lord 3 poziom stracil z miskasta 3 poziomy, zostalo mu leczenie, czy moze nim dalej ciskac? W rulebooku nic nie znalazlem na ten temat, ale moze zle szukalem.
Q: If a Wizard has had his level reduced to 0 does he still counts as
a Wizard and can he still attempt to channel Power and Dispel
dice? (p28)
A: Yes.
Q: If a Wizard has had his level reduced to 0 and he still knows
one or more spells, can he attempt to cast them? (p31)
A: No.
FAQ prawdę Ci powie.
dice? (p28)
FAQ prawdę Ci powie.
Się podepnę - a jak w takim wypadku z używaniem Arcane Items?
Złomowisko: https://goo.gl/photos/xRMRQZGkEgCpcHcx5
- swieta_barbara
- habydysz
Swietne pytanie!
I jak tu nie zakladac oddzielnych watkow dla poszczegolnych kwestii?!
I jak tu nie zakladac oddzielnych watkow dla poszczegolnych kwestii?!
Tylko czarodzieje posiadający lvl mogą nosić Arcane Items(RB p. 176). Co prawda GW dodało w FAQ "wizard level 0" jednak jest to tylko określenie potoczne, gdyż Wizard posiada poziom z przedziału 1-4(RB p. 28).
Wizard z poziomem 0 nie może nosić Arcane Items.
Wizard z poziomem 0 nie może nosić Arcane Items.
FAQ jest dziwny. Jest Wizardem na potrzeby channel, ale już nie na potrzeby casta. Rozumiesz to? bo ja nie. W RB masz, że wizard może czarować, wg FAQ nie. Używanie Arcane Items wg RB jest zabronione.
musi mieć 1,2,3 lub 4 żeby to był prawdziwy level. cała reszta to wymysł FAQ, które nie ma oparcia w zasadach.jakiś wizard level będzie miał
- swieta_barbara
- habydysz
RB 28:
"Models that can cast spells are known collectively as Wizards [...]"
"Wizards have level from 1 to 4 [...]"
"Models that can cast spells are known collectively as Wizards [...]"
"Wizards have level from 1 to 4 [...]"
to doszedł 2. argument za tym, że nie mogąswieta_barbara pisze:"Models that can cast spells are known collectively as Wizards [...]"
Ale nawet jak ma level 0 to nie może chyba wyrzucić Arcane Itemów? Nosi je nadal. A może to mieć znaczenie, bo w Beastmenach mam taki Stone of Spite, który może wysadzić w powietrze wszystkie Arcane Itemy w promieniu 18" i zadać ich byłym posiadaczom obrażenia.
nie Marku, obawiam się że nie rzucają ich na ziemię i nikt o tym nie mówił..."nosić" to potocznie używać...a przynajmniej mam taką nadzieję.
ja jestem przekonany że skoro FAQ wprowadza pojecie Wizard lvl 0, to chyba overwrituje RB. (takie jest chyba założenie faq i errat), nie widzę zatem problemu by -23589124 levelowy mag użył pałki +1 do dispela
ale to tylko tak IMO
ja jestem przekonany że skoro FAQ wprowadza pojecie Wizard lvl 0, to chyba overwrituje RB. (takie jest chyba założenie faq i errat), nie widzę zatem problemu by -23589124 levelowy mag użył pałki +1 do dispela
ale to tylko tak IMO
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.
Z RB str. 504. Skoro według FAQ, istnieje coś takiego jak Wizard level 0 i model w takim stanie wciąż pozostaje Wizardem, to na pewno może nosić przedmioty z działu Arcane Items. Poza tym:Only a
character with Wizard level can carry an
Arcane Item.
Q: If a Wizard has had his level reduced to 0 does he still counts as
dice? (p28)
Powyższe odpowiedzi świadczą o tym, że model funkcjonuje jako Wizard niezależnie od danej sytuacji, a więc zapewne funkcjonuje również w ten sam sposób, posiadając Wizard level 0. Tym samym, może używać posiadane przez niego Arcane Items.Q: Can a fleeing model dispel spells or use magic items? (p24)
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."
No i jeszcze to
Jest Wizardem na potrzeby channel ale już czarować nie może. Proponuje tradycyjnie rzucić kostką (tak własnie uściślamy) czy może nosić arcane
Jest Wizardem na potrzeby channel ale już czarować nie może. Proponuje tradycyjnie rzucić kostką (tak własnie uściślamy) czy może nosić arcane
Skoro może chanleować to i arcane'a użyć. Jedyne czego mu się zabrania to rzucania czarów, w dalszym ciągu może użyć scrolla czy odpalić arcanowego boundspella. Z grubsza chodzi o to że stracił tyle mocy że własnych czarów już nie rzuca.
Przedyskutujmy to sobie spokojnie na LS, rzut kostką zostawmy w tej grze na inne rzeczy.
Przedyskutujmy to sobie spokojnie na LS, rzut kostką zostawmy w tej grze na inne rzeczy.
- Cauliflower
- Ciśnieniowiec
Czyli rozumiem przez to, że horrory, których liczba spadnie do <6 nadal będą chanellowały kostki?
W AB jest napisane, że są one czarodziejem, którego level określany jest co turę w zależności od ilości. Jest też wypisane coś takiego jak "level 0 - 5 or less models"
W AB jest napisane, że są one czarodziejem, którego level określany jest co turę w zależności od ilości. Jest też wypisane coś takiego jak "level 0 - 5 or less models"
malfoj pisze:Ty to zawsze musisz kogos upokorzyc przy stole
FAQ jest dosyć oczywisty w tej kwestii - wciąż możesz channelować kości i wciąż jesteś magiem, jak masz level 0.Cauliflower pisze:Czyli rozumiem przez to, że horrory, których liczba spadnie do <6 nadal będą chanellowały kostki?
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."