Night Goblins
Moderator: Kołata
Night Goblins
Witam!
Zastanawiam się w jakiej opcji najlepiej wystawiać nocniki.
Opcja "bieda" - 67 pts.
21 Goblinów z muzykiem
Po prostu robią za tłum i to wszystko. Zamiast nich można mieć fasta, 10 łuczników, rydwan dla maga albo dopakowanie pozostałych oddziałów. Osobiście uważam, że opcja ta była niezła w 6 edycji, gdy gobosy były po 2 pts. Teraz raczej nieopłacalna.
Opcja "standard 1" - 112 pts
25 Goblinów, muzyk, sztandar, 1 fanatyk
Opcja chyba najczęściej spotykana. Standardowy, dość niedrogi klocek z bonusem w postaci fanola. Całkiem niezły oddział jak na swoją cenę. Choć nie jest to jakaś super rewelacja. Najczęściej decyduję się właśnie na "standard 1".
Opcja "standard 2" - 122 pts
25 Goblinów, muzyk, sztandar, siatki
Opcja popularna na śląsku. Fanatyka zastępujemy sieciami. Sieci znacząco poprawiają zdolności bojowe nocników, a raczej ich przeżywalność. IMO dobra opcja w ofensie.
Opcja "lux" - 162+ pts
30 Goblinów, muzyk, sztandar, sieci, 1 fanatyk (lub więcej)
To jest już naprawdę przyzwoity oddział. Dużo zielonego z wszelkimi bonusami. Problem jest jednak prosty. Drogo to wychodzi! W końcu to gobliny... A płacimy tyle co za 25 Orków. Mam mieszane uczucia co do tego oddziału. Wziąłbym ich może do ofensu. W defensie to chyba strata punktów.
Opcja "jajko niespodzianka"
Standardowy oddział, tyle że naszpikowany fanolami. Drogi. Dobry tylko na armie takie jak bretonnia lub na turnieje z tajnymi rozpami.
Opcja "stikkas"
Wersje "bieda" lub "standard 1" przerabiamy na łuczników. Nie ponosimy żadnych kosztów. Tracimy uniwersalne 5+ sejwa w CC. Zyskujemy nieuniwersalne, ale za to mocne ponad 20 strzałów w large targety. Świetna sprawa na giganty oraz nieopancerzone latające potwory takie jak mantikora, gryf czy winged nightmare. Wbicie 2-3 ran na takim stworku powoduje, że nasz klocek już się zwraca!
Warto brać gdy:
-wystawiamy opcję "bieda"
-wystawiamy opcję "standard 1" w rozpie defensywnej
-gramy na przeciwnika, który zawsze wystawia coś z tych miłych celów które wymieniłem
Biorę ich teraz na testy
Oczywiście występują małe odchyły od tych wersji które wymieniłem. Ale jeśli ma ktoś jeszcze jakiś ciekawy pomysł, to chętnie się dowiem
Zapraszam do dyskusji. Co wystawiacie? Co się sprawdza? etc.
Pozdrawiam!
Zastanawiam się w jakiej opcji najlepiej wystawiać nocniki.
Opcja "bieda" - 67 pts.
21 Goblinów z muzykiem
Po prostu robią za tłum i to wszystko. Zamiast nich można mieć fasta, 10 łuczników, rydwan dla maga albo dopakowanie pozostałych oddziałów. Osobiście uważam, że opcja ta była niezła w 6 edycji, gdy gobosy były po 2 pts. Teraz raczej nieopłacalna.
Opcja "standard 1" - 112 pts
25 Goblinów, muzyk, sztandar, 1 fanatyk
Opcja chyba najczęściej spotykana. Standardowy, dość niedrogi klocek z bonusem w postaci fanola. Całkiem niezły oddział jak na swoją cenę. Choć nie jest to jakaś super rewelacja. Najczęściej decyduję się właśnie na "standard 1".
Opcja "standard 2" - 122 pts
25 Goblinów, muzyk, sztandar, siatki
Opcja popularna na śląsku. Fanatyka zastępujemy sieciami. Sieci znacząco poprawiają zdolności bojowe nocników, a raczej ich przeżywalność. IMO dobra opcja w ofensie.
Opcja "lux" - 162+ pts
30 Goblinów, muzyk, sztandar, sieci, 1 fanatyk (lub więcej)
To jest już naprawdę przyzwoity oddział. Dużo zielonego z wszelkimi bonusami. Problem jest jednak prosty. Drogo to wychodzi! W końcu to gobliny... A płacimy tyle co za 25 Orków. Mam mieszane uczucia co do tego oddziału. Wziąłbym ich może do ofensu. W defensie to chyba strata punktów.
Opcja "jajko niespodzianka"
Standardowy oddział, tyle że naszpikowany fanolami. Drogi. Dobry tylko na armie takie jak bretonnia lub na turnieje z tajnymi rozpami.
Opcja "stikkas"
Wersje "bieda" lub "standard 1" przerabiamy na łuczników. Nie ponosimy żadnych kosztów. Tracimy uniwersalne 5+ sejwa w CC. Zyskujemy nieuniwersalne, ale za to mocne ponad 20 strzałów w large targety. Świetna sprawa na giganty oraz nieopancerzone latające potwory takie jak mantikora, gryf czy winged nightmare. Wbicie 2-3 ran na takim stworku powoduje, że nasz klocek już się zwraca!
Warto brać gdy:
-wystawiamy opcję "bieda"
-wystawiamy opcję "standard 1" w rozpie defensywnej
-gramy na przeciwnika, który zawsze wystawia coś z tych miłych celów które wymieniłem
Biorę ich teraz na testy
Oczywiście występują małe odchyły od tych wersji które wymieniłem. Ale jeśli ma ktoś jeszcze jakiś ciekawy pomysł, to chętnie się dowiem
Zapraszam do dyskusji. Co wystawiacie? Co się sprawdza? etc.
Pozdrawiam!
Na slasku popularniejsza jest opcja standard 2 z 30 gobasami z tego co zauwazylem ; )
Swoja droga ladnie to zabrzmialo. To nikt poza naszym wojewodztwem tak nie wystawia?! : P
Ja klockow NG nie preferuje praktycznie wcale w chwili obecnej.. Znacznie wiecej daje mi wystawienie 5 fastow, ktore mam pewnosc ze niezaleznie czy spanikuja, czy zostana wystrzelane, czy z flee przebiegna po moich oddzialach - nie spanikuja nikogo
Swoja droga ladnie to zabrzmialo. To nikt poza naszym wojewodztwem tak nie wystawia?! : P
Ja klockow NG nie preferuje praktycznie wcale w chwili obecnej.. Znacznie wiecej daje mi wystawienie 5 fastow, ktore mam pewnosc ze niezaleznie czy spanikuja, czy zostana wystrzelane, czy z flee przebiegna po moich oddzialach - nie spanikuja nikogo
po testach , stwierdzam , że opcja z siatkami mimo iż jest niezła w teorii
to działa raczej słabo...
a po ostatnich gierkach gdzie fanatycy mi zabili pół regimentu orków i żadnej figurki wroga stwiedzam, że moje 3 odziały NG lądują na półeczce ewentualnie jako slave'i u brata...
to działa raczej słabo...
a po ostatnich gierkach gdzie fanatycy mi zabili pół regimentu orków i żadnej figurki wroga stwiedzam, że moje 3 odziały NG lądują na półeczce ewentualnie jako slave'i u brata...
Ja ostatnio widuje 30stki z fanatykiem, bądź kilkoma nawet i sieciami. Osobiście nielubie gobasów, więc nieużywam, jedyne u mnie w armii to będą fasty. Jakbym miał wystawiać, bo bym ich wystawiał właśnie w opcji "lux", ale bez sztandaru, bo się za częstko odbijają.
- Murmandamus
- Niszczyciel Światów
a mówimy tu o nocnych. A zwyczajne?
Tłum z sv na 4+
takie 25 z bossem i muzykiem do kuszenia i powstrzymywania
ale raczej zwolennikiem typu biedy nocnych albo 25 z dwoma fanatykami bez sieci z muzykiem i bossem
Tłum z sv na 4+
takie 25 z bossem i muzykiem do kuszenia i powstrzymywania
ale raczej zwolennikiem typu biedy nocnych albo 25 z dwoma fanatykami bez sieci z muzykiem i bossem
za 2 pkt wiecej od zwyklego z tarcza masz orkasa z tarcza - ws wyzszy, t wyzszy, ld wyzszy, sila wyzsza.
opyla sie?
opyla sie?
- Murmandamus
- Niszczyciel Światów
Nie. Zatem Orki. A Giobliny jako poświęcalne mięsko.
Ja jestem zwolennikiem opcji "bieda+", czyli 25 z muzykiem. Nie mogę się przemóc i zapłacić za oddział goblinów więcej niż 100 punktów, bo oni i tak zawsze giną nic wcześniej nie robiąc.
A licky boom boom down!!!
Dlatego najlepiej niedawać im sztandaru .Ja jestem zwolennikiem opcji "bieda+", czyli 25 z muzykiem. Nie mogę się przemóc i zapłacić za oddział goblinów więcej niż 100 punktów, bo oni i tak zawsze giną nic wcześniej nie robiąc.
ja zazwyczaj biore 25 nockow z muzykiem i fanolem(tudziez dwoma) jako bodyguardow(goblin bodyguard ) jakiegos fajnego klocka. zawsze troche odstraszaja wroga od zbytniego zblizania sie do mojego klocka z magiem dajmy na to.
a siatki sa do dupy.
a siatki sa do dupy.
ja uzywam opcje standard 2
24-25sztuk
akurat ja im sztandar daje...zykle maja Ld giena,bsb...zlamac sie az tak latwo nie daja jak siateczke zarzuca....
opcja tylko siatki to nieporozumienie-nie widze zastosowania...
a w fanatykow nie wierze...moze w opcji z great szamanem orczym zeby wykorzystac "GPS" przy popychaczce...
24-25sztuk
akurat ja im sztandar daje...zykle maja Ld giena,bsb...zlamac sie az tak latwo nie daja jak siateczke zarzuca....
opcja tylko siatki to nieporozumienie-nie widze zastosowania...
a w fanatykow nie wierze...moze w opcji z great szamanem orczym zeby wykorzystac "GPS" przy popychaczce...
Ja, jako, że moje rozpiski Orka nie widziały, wystawiam na 2-2,5k 5 oddziałów nocników.:
-3 oddziały w opcji "Extravaganza", czyli 30 n. gobbo, muzyk, szmatka, siatka, 2 fanoli, razem 187 punktów
-2 oddziały w opcji "Jajko niespodzianka", czyli 20 n. gobbo z ukami i 3 fanolami, razem 135 pkt
Działa to raczej odstraszająco, niz bijąco, ale co tam, w ciągu 10 bitew zaszarżowane zostały te oddziały chyba z 5 razy
-3 oddziały w opcji "Extravaganza", czyli 30 n. gobbo, muzyk, szmatka, siatka, 2 fanoli, razem 187 punktów
-2 oddziały w opcji "Jajko niespodzianka", czyli 20 n. gobbo z ukami i 3 fanolami, razem 135 pkt
Działa to raczej odstraszająco, niz bijąco, ale co tam, w ciągu 10 bitew zaszarżowane zostały te oddziały chyba z 5 razy
-
- "Nie jestem powergamerem"
ja chwilowo stawiam na opcje "bieda" - w rozpie defensywnej; troche testowalem opcje 30+std+muz+sieci jak oddzial czarnucha na dziku,ale ze koncepcja sie zmienila to i ta opcja chwilowo w odstawce;
opcja bieda nie jest zla - chodzace +4 do CR, tansze od fasta, fajna opcja do wsparcia combatu w ktorym utknal gigant
opcja bieda nie jest zla - chodzace +4 do CR, tansze od fasta, fajna opcja do wsparcia combatu w ktorym utknal gigant
Ja wystawiam 30 NG z muzykiem, sztadarem, siatkami i 2 fanolami i musze powiedziec ze maja lepsza przezywalnosc niz orki kosztuaj co prawda troche wiecej niz 25 orasow ale trudniej im panike zasiac i przeciwnik przewaznie lekcewazy oddzial nocnikow i nowi fanatycy sa swietni
W zasadzie tacy sami jak starzy, bo na piechocie i tak raczej takie same straty robią (no jak walniesz z -3AS to piechota raczej niebedzie mieć ).nowi fanatycy sa swietni