Chaos 1350pts

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Chaos 1350pts

Post autor: Aldean »

Rozpiska zrobiona na turniej ktory ma sie odbyc w plocku jakos w sierpniu(do konca jeszcze nie wiadomo). Bedzie to parowka na 1350pts, gdzie mozna miec tylko 4lvle magii i bound liczy sie jako lvl.
Rozpa po paru testach sprawdzila sie...jednak 3 jednostki latajace, w ttym terrorysta robi swoje
Co o niej sadzicie? Jak wy to widzicie?
Z gory dzieki i pozdrawiam
1 * Exalted Chaos Champion @ 262 Pts
Mark of Tzeentch; General; Lore of Tzeentch; Flail; Chaos Armour
Golden Eye of Tzeentch [30]
Enchanted Shield [10]

1 Daemonic Mount @ [50] Pts

1 Exalted Daemon @ 275 Pts
Mark of Chaos Undivided
Diabolic Splendour [20]
Soul Hunger [25]

1 Chaos Chariot @ 120 Pts
Mark of Chaos Undivided
Mark of Chaos Undivided

5 Chaos Knights @ 165 Pts
Mark of Chaos Undivided
5 Chaos Knights @ 165 Pts
Mark of Chaos Undivided
5 Chaos Warhounds @ 30 Pts

3 Screamers of Tzeentch @ 99 Pts
7 Chaos Furies @ 105 Pts

Casting Pool: 4
Dispel Pool: 3

Models in Army: 30
Total Army Cost: 1341

Awatar użytkownika
Crom
Chuck Norris

Post autor: Crom »

wydaje się być całkiem spoko. a z kim grasz w sojuszu?

tym piątkom knightów przydaliby się chociaz muzycy. zresztą do nich nie jestem do konca przekonani - może ze wsparciem chariotów są w stanie cos zrobić... bo tak to raczej mała siła przebicia. ja uzywam 4 z muzykami, ale jako podpuchy, nie główną siłę

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Sojusznik to DE na 2 magiczkach plus jakis bohater...2 bolce, fasty, strzelcy, CoK z warbannerem i harpie:)

No o muzykach tez myslalem...ale musialbym zdjac jedna furie, dopiero wtedy byliby muzycy (w dwoch oddzialach).
Ale furie bardzo ludzie...fear outnumber na rydwanach...czy na jakis strzelcach...dlatego chyba zostawie 7 furii:)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Crom
Chuck Norris

fear outnumber na rydwanach to raczej tylko na goblińskich albo he :P a strzelców ludzkich :D furie są głownie na maszyny

Awatar użytkownika
Izo
Falubaz

Post autor: Izo »

No ja dalej wolałbym 5 chosenów albo 4 khorna (wcale dużo nie droższe). Co do fear out number to najlepiej na krasnoludzkie obsługi dział :D Jednak dalej 7 to na te punkty za dużo jak na mój gust (ja i tak korzystam najczęściej z 5/6).

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Izo pisze:No ja dalej wolałbym 5 chosenów albo 4 khorna (wcale dużo nie droższe).
Khorne odpada bo mam generala z marka tzeentch

Awatar użytkownika
Crom
Chuck Norris

ja bym jednak tą jedną furię odjął i dał tych muzyków

Awatar użytkownika
Ratzing
Kretozord

Post autor: Ratzing »

Największym IMO błędem tej rozpy jest brak potężnej siły uderzeniowej, jaką dysponuje chaos. Chociaż tych jednych knightów sczołzenić, taka piątka za wiele nie zawojuje...
Uerph.

Awatar użytkownika
Izo
Falubaz

Aldean pisze:
Izo pisze:No ja dalej wolałbym 5 chosenów albo 4 khorna (wcale dużo nie droższe).
Khorne odpada bo mam generala z marka tzeentch
Zrób demona generałem, master of mortals i jadziesz :D + 2x4 khorników, masz kopa, masz 2 kostki dispella więcej. Wyrzuć jeden chariot wstaw kolejne psy i jesteś w domu :D Zastanawiałbym się też nad wywaleniem marki tzeentcha z championa, daniem 2 leveli daemonowi (wole shadow lub death niz magie tzeentcha w tym wypadku), z exlata robisz czempiona undivided z gaze of the gods (ewentualnie khorne, ale mało punktów na to) nastepnie wywalasz screamery i wrzucasz za to beastmen chariot :) Pytanie czy chciałbyś takich zmian :D i czy masz figurki :D Ale ja bym z taka armią poszedł właśnie.

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Demon za wrazliwy na obstrzal zeby byl generalem, ale wyprobuje ten motyw. Exalted Khorna imo nie daje rady...za latwo go zlapac w pulapke.
BTW nie mam chariota do bestii:] a screamery musza byc...tym bardziej ze dodam tych muzykow jednak do knightow

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Izo
Falubaz

Po 1 możesz go schować do furii, a po drugie, da się nim latać tak, żeby omijać strzelanie (on nie jest przecież large targetem :)). Exalted khorne'a jest ok, ale u ciebie punktów na to nie znajdę :D Zreszta trzeba khorniarzy screenować pieskami i nie ma problemu. Screamery mogą być - to świetny latacz.

Awatar użytkownika
Crom
Chuck Norris

hmmm, do furii? nie mozna przyłączac bohaterów do oddziałów lataczy...

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

mietkie, najbardziej razi mnie:

- wtopienie 70 pkt w bezuzyteczny mark tzeentcha, dla czego? dla golden eye'a? exalted to nie lord, a steed to nie smok, zwyczajnie sie nie opyla...

- demon w miare ok.. ale ja bym:
1. jesli tzeentchowiec to koniecznosc, to dorzucilbym 2lvl, wtedy masz max turniejowy, wiec mozesz pomagowac.. dodatkowo zamiast hungera dalbym scrolla, teraz nie masz zadnego.. a przy 4DD to mimo ograniczenia magii w grze z np szczurami plyniesz jak kaczuszka..
2. ale osobiscie to bym kolesia dal z 1lvl magii, undiv generala + exalted khorna (jesli twierdzisz ze latwo jest go zlapac w pulapke.. to radze troche wiecej pograc i pocwiczyc nie dawanie sie robic w bambuko..)

- rycerze... ani chosen, ani khorne = zmarnowane 330pkt.. 165 pkt za 5AS5, 5AS4 to sie kompletnie nie opyla.. jeszcze nie dajace kostek DD, ani nie bedac e Imm to psych, IMO najgorsza konfugracja rycerzy jaka mozna zrobic

- do pieskow furii i screamerow nie mam zastrzezen ;) chociaz furii moglo by byc 6, starczy

pzdr !!

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Jak do sojuszu z de, to cienkie...

Pieski
Super, 30 pkt, a de nie beda zgarnialy ostrzalu, 1 oddzial to za malo

2x5 knightów, ja 4 ani 5 nie wystawiam bez khorne`a albo chosenów, bo przebijalnosc kuleje

Skoro masz mark of tzeentch,a koles ma 2 sorcereski, to macie 6 lvl, a mozna miec 4. Mam nadzieje, ze de maja 2 scrolle chociaz?

Kolesia i demona zamienilbym na 3 exaltów na daemonic mountach, albo: demon: master of mortals, soul hunger, splendour, exalt z gazem i som na demonic mouncie.

Jak charioty, to beastmańskie, tańsze!

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

4 lvl na sojusz? czyli 4lvl na 2700 pkt armii? chyba kogos pogrzalo <lol>

no ale nic... duzo to nie zmienia, jedynie utwierdzilo mnie to w jedynej slusznosci mniej wiecej takiej armii:

1 Exalted Daemon @ 280 Pts
Mark of Chaos Undivided; General
Blade of the Ether [45]
Master of Mortals [5]

1 Exalted Chaos Champion @ 237 Pts
Mark of Khorne; Frenzy; Chaos Armour; Shield
Gaze of the Gods [30]
Sword of Might [20]

1 Daemonic Mount @ [50] Pts

4 Chaos Knights of Khorne @ 187 Pts
Mark of Khorne; Frenzy; Barding; Heavy Armour; Shield; Musician

4 Chaos Knights of Khorne @ 187 Pts
Mark of Khorne; Frenzy; Barding; Heavy Armour; Shield; Musician

Mark of Chaos Undivided

3 Screamers of Tzeentch @ 99 Pts

6 Chaos Furies @ 90 Pts

1 Tuskgor Chariot @ 85 Pts
Mark of Chaos Undivided

Casting Pool: 2

Dispel Pool: 5

Models in Army: 33

Total Army Cost: 1345

IMO to jest duzo lepsze od tego twojego..i jednoczesnie zachowuje twoja koncepcje

pzdr !!

Awatar użytkownika
Izo
Falubaz

Crom pisze:hmmm, do furii? nie mozna przyłączac bohaterów do oddziałów lataczy...
Nawet z flyingiem? To mnie zaskoczyłeś, chociaż i tak nigdy tego nie zrobiłem ale thx for info ogólnie :D

Awatar użytkownika
Crom
Chuck Norris

nawet z flyingiem

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

jedyny demon jakiego oplaca sie uzywac to kornik z rerolem hitów i s6.

Thurion - ten twoj mimo bicia bez sejva ma tylko 4 ataki, tylko 5 siły, i nie ma rerola hitów - płynie sam od wszystkiego. Moze w fascie ugrzeznac, o kawie z t4 nie wspominajac...

A w wersji kornowo-rzeznickiej, w obstawie flesh houndów dajaych lukałta i magic resitance rzezni okrutnie :D

ODPOWIEDZ