Zastanawiam się w jakiej opcji najlepiej wystawiać nocniki.
Opcja "bieda" - 67 pts.
21 Goblinów z muzykiem
Po prostu robią za tłum i to wszystko. Zamiast nich można mieć fasta, 10 łuczników, rydwan dla maga albo dopakowanie pozostałych oddziałów. Osobiście uważam, że opcja ta była niezła w 6 edycji, gdy gobosy były po 2 pts. Teraz raczej nieopłacalna.
Opcja "standard 1" - 112 pts
25 Goblinów, muzyk, sztandar, 1 fanatyk
Opcja chyba najczęściej spotykana. Standardowy, dość niedrogi klocek z bonusem w postaci fanola. Całkiem niezły oddział jak na swoją cenę. Choć nie jest to jakaś super rewelacja. Najczęściej decyduję się właśnie na "standard 1".
Opcja "standard 2" - 122 pts
25 Goblinów, muzyk, sztandar, siatki
Opcja popularna na śląsku. Fanatyka zastępujemy sieciami. Sieci znacząco poprawiają zdolności bojowe nocników, a raczej ich przeżywalność. IMO dobra opcja w ofensie.
Opcja "lux" - 162+ pts
30 Goblinów, muzyk, sztandar, sieci, 1 fanatyk (lub więcej)
To jest już naprawdę przyzwoity oddział. Dużo zielonego z wszelkimi bonusami. Problem jest jednak prosty. Drogo to wychodzi! W końcu to gobliny... A płacimy tyle co za 25 Orków. Mam mieszane uczucia co do tego oddziału. Wziąłbym ich może do ofensu. W defensie to chyba strata punktów.
Opcja "jajko niespodzianka"
Standardowy oddział, tyle że naszpikowany fanolami. Drogi. Dobry tylko na armie takie jak bretonnia lub na turnieje z tajnymi rozpami.
Opcja "stikkas"
Wersje "bieda" lub "standard 1" przerabiamy na łuczników. Nie ponosimy żadnych kosztów. Tracimy uniwersalne 5+ sejwa w CC. Zyskujemy nieuniwersalne, ale za to mocne ponad 20 strzałów w large targety. Świetna sprawa na giganty oraz nieopancerzone latające potwory takie jak mantikora, gryf czy winged nightmare. Wbicie 2-3 ran na takim stworku powoduje, że nasz klocek już się zwraca!
Warto brać gdy:
-wystawiamy opcję "bieda"
-wystawiamy opcję "standard 1" w rozpie defensywnej
-gramy na przeciwnika, który zawsze wystawia coś z tych miłych celów które wymieniłem
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Biorę ich teraz na testy
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Oczywiście występują małe odchyły od tych wersji które wymieniłem. Ale jeśli ma ktoś jeszcze jakiś ciekawy pomysł, to chętnie się dowiem
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Zapraszam do dyskusji. Co wystawiacie? Co się sprawdza? etc.
Pozdrawiam!