Witam. Mam problem odnosnie misfire (armata na 3-4, katapulta na 2-3)
Zawsze myslałem że działa to tak że armata nie strzela w tej turze i następnej. Ale jak sie wczytałem to pisze że:
cannot fire this turn OR in the controlin player next turn
Czyli wychodzi że gracz może sobie przy tym misfajerze wybrać czy armata nie strzela w tej albo w nasępnej turze?
Pytanie o misfire wynik na 2-3
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Pytanie o misfire wynik na 2-3
Ostatnio zmieniony 28 lut 2011, o 17:39 przez turalyon, łącznie zmieniany 1 raz.
- Offspringman
- Kretozord
jest napisane
słowo "lub" może oznaczać jedną z opcji, lub obie równocześnie.
słowo "lub" może oznaczać jedną z opcji, lub obie równocześnie.
- Król Goblinów
- Wodzirej
@offspirngman, wojowniku mowy Polskiej, Miodek powiedział ze obie formy są poprawne
co do misfire'a to lol, "OR" oznacza albo "a", albo "b" , ale na pomoc śpieszy następny akapit mówiący żeby na obie (2) tury obrócić model, na znak misfire'a.
co do misfire'a to lol, "OR" oznacza albo "a", albo "b" , ale na pomoc śpieszy następny akapit mówiący żeby na obie (2) tury obrócić model, na znak misfire'a.
Jeśli to jest "a" lub "b" to z matematycznego punktu widzenia powinno się wyiberać w której turze nie strzela. Ale myślę że cały problem leży w tym że "or" nie do końca znaczy "lub". To znaczy chodzi mi o to że u nas i u anglików to słowo ma różne znaczenia. Ale tak czy siak nie strzela w tej i następnej.
W tej kwestii obowiązuje nadal werdykt Rady Języka Polskiego, a nie MiodkaKról Goblinów pisze:@offspirngman, wojowniku mowy Polskiej, Miodek powiedział ze obie formy są poprawne
http://www.rjp.pan.pl/index.php?option= ... &Itemid=58
Tak, wiem, że to offtop, ale też się czuję wojownikiem mowy polskiej
Co do missfire'a - angielskie or nie jest całkowicie jednoznaczne z polskim lub - działo/katapulta nie strzela i w danej turze, i w następnej.