Jak zacząć zbierać chaosowe puszki
Moderator: JarekK
Re: Jak zacząć zbierać chaosowe puszki
+ 7, tez tak w sumie uważam, szkoda że moi koledzy tak chyba niezbyt
No to okej, raczej przymierzę się do zbierania chaosu
Bardzo podobają mi się modele, więc tak, raczej ich
No to okej, raczej przymierzę się do zbierania chaosu
Bardzo podobają mi się modele, więc tak, raczej ich
- smiejagreg
- Ciśnieniowiec
Spokojnie, Koledzy poszli na całość i ledwie chłopak ochłonął i wybrał Chaos ( ) to już musowo musi wybrać mono - armię. Niech się spokojnie zastanowi i wybierze świadomie, poza tym dlaczego musowo 1 bóg? Jak khornici, to bez dysków, jak tęczowcy, to mniejsze p...lnięcie, jak nurglici, to brudasy sakramenccy, jak slaaneszyci to kompletnie zakręceni co niektórzy. Spoko, do wyboru do koloru. Ostatecznie mogą być jednostki z różnymi markami, kwestia podejścia...
Ostatnio zmieniony 5 mar 2011, o 22:34 przez smiejagreg, łącznie zmieniany 1 raz.
chodzilo mi ze jedono bogowa armia najlepiej klimatycznie pasuje (sam gram khorn + magia tzeetcha). a nie że odrazu musi mono armię składać. mówiłem tylko żeby zastanowił sie który bóg jest najlepszy ( co jest największym dylematem dla osób grających chaosem [szczegulnie dla mnie był]).
WoCH W.19/R.9/P.7
Razem:35
- Khuman
- Ciśnieniowiec
- Lokalizacja: Wrocławskie pastwiska / The Gamblers ()====[]>>>>>>>>>>>>
kiedyś to był klimat chaosu.. mono każdy " najeżdżał " na innych wyznawców a teraz porobiło się polityczne gówno... masakra, pierdolo...ny archaon mógł go zabić ten orc
lubię generalnie 2 bogów... a właściwie to jednego z pewnymi elementami drugiego, ale oczywiście chodzi o Khorna, jest bardzo ciekawy jeśli ktoś się wczyta w stare podania pisane krwią
ps.: właśnie robię warshraina nurglowego, koledze ( for Loko )
lubię generalnie 2 bogów... a właściwie to jednego z pewnymi elementami drugiego, ale oczywiście chodzi o Khorna, jest bardzo ciekawy jeśli ktoś się wczyta w stare podania pisane krwią
- smiejagreg
- Ciśnieniowiec
Powinien wyjść wóz pełen g...na i robaliKhumanor pisze:kiedyś to był klimat chaosu.. mono każdy " najeżdżał " na innych wyznawców a teraz porobiło się polityczne gówno... masakra, pierdolo...ny archaon mógł go zabić ten orc
A serio dla początkujących, to proponuję zacząć jednak od batalionu - właściwie wszystko może się przydać, czasem trafia się w okazyjnej cenie... Wychodzi nieco taniej niż osobno każdy oddział. Potem czarodziej i heros oraz bsb. Apotem... ho, ho, helka?
Ostatnio zmieniony 5 mar 2011, o 22:59 przez smiejagreg, łącznie zmieniany 1 raz.
- Khuman
- Ciśnieniowiec
- Lokalizacja: Wrocławskie pastwiska / The Gamblers ()====[]>>>>>>>>>>>>
kto wie może i taki będziesmiejagreg pisze:Powinien wyjść wóz pełen g...na i robali
A serio, to proponuję zacząć jednak od batalionu - właściwie wszystko może się przydać, czasem trafia się w okazyjnej cenie... Wychodzi nieco taniej niż osobno każdy oddział. Potem czarodziej i heros oraz bsb. Apotem... ho, ho, helka?
helene też mam w planach zrobić własnego projektu... będzie Khornowo, przecie tam na pewno jest uwięziony jakiś demon price Khorna, czytaj mistfire 3
bogowie chaosu jest ich 4 khorn(ten od napier...alania i szału) nurgel ( od zarazy) shlaanes i tzeentch (magia).
możesz jednostką dać piętno boga(tyllko jednego) i każde piętno daje co innego np. khorna szał , tzeentch magiczną ochrone na 6+
możesz jednostką dać piętno boga(tyllko jednego) i każde piętno daje co innego np. khorna szał , tzeentch magiczną ochrone na 6+
WoCH W.19/R.9/P.7
bogowie to nie są normalne figurki. możęsz kupić bohatera poświęconemu danemu bogowi np. czarodziej nurgla, błogosławiony bohater khorna. figurki te róznią się stylem ( u khorna pełno na przykład czaszek, broni, kolców i takich tam a u tzeentch mutacji np. mag z ptasią głową czy bohater z dwoma i to bez oczu ). mówi się żę jak khorn jest dobry to chodzi często o piętno którę daje szał (+1atak ale musisz kiedy tylko możesz szarżować na wroga chyba że ZP zdasz ale ZP WoCH jest dość wysokie wiec nie masz sie czym martwić).
figurka które widziałeś to najprawdopodobniej bohater z piętnem khorna.
figurka które widziałeś to najprawdopodobniej bohater z piętnem khorna.
WoCH W.19/R.9/P.7
- smiejagreg
- Ciśnieniowiec
Trzeba by chyba jednak zacząć od armybooka - tam wszystkie rzeczy są. Oprócz fluffu są tam zdjęcia figurek, opisy bohaterów i regimentów, opisy arkanów i przedmiotów magicznych używanych w grze, itp. A armybooki często można kupić okazyjnie na Allegro lub na tym forum... Polecam armybooka.pojutrzee pisze:Aha tak na marginesie, kto to jest ten tzeenth czy jak mu tam i Khorn?
Są figurki przygotowane przez GW mające insygnia konkretnego boga - są to bohaterowie oraz czarodzieje, natomiast wiele figsów będzie wyznawcami konkretnych bóstw dopiero jak pomalujesz je w odpowiednim schemacie kolorystycznym - głównie regimenty. możesz również spokojnie opracować własny schemat kolorystyczny - kwestia wyobraźni i dobrego smaku.
Yhm, sam nie wiem czy potrafię malować figurki, bo nigdsy tego nie robiłem ;p więc zobaczy się, ale i tak nawet jeżeli nie umiem, od kiedyś trzeba zacząć się uczyć No tak więc razem z batalionem kupię nieco farbek i tego khorna i jakiegos maga, a i tu pada pierwsze pytanie: Jakie farbki kupić? Jeżeli chodzi o te jakieś wzory jak malować, to najlepiej na khornowsko, bo mi się ten model spodobał, kolorki tez spoko Tak więc ile i jakie farbki ( kolory, ja kupuję z cytadela, najlepsze sa ponoć ) no i tyle, już niedlugo bede zamawial i w sumie to się boję o jedną rzecz.. otóż kasę uzyskałem sprzedając konsolę PSP koledze w klasie i działała wysmienicie za mojego grania, ale jak on grał to nie dosc ze na nastepny dzien od sprzedania rozwalił karte, musialem mu naprawiac przez wszystkie przerwy w szkole :p to jeszcze teraz pisze ze ma "bricka" czyli konsoli nie da sie odpalic w zaden sposób i mówi ze to moja wina i ze mu smiecia sprzedalem.. nie sadze, ale modlę się, aby nie zadał kasy za zwrot, to jest dosc porzadny gosc, wiec chyba nie bedzie, poza tym mowilem mu ze zadnych gwarancji nie daje OBY! , bo inaczej se pogram, ale za parę miechów dopiero bo kasy nie bede mial ;/
- smiejagreg
- Ciśnieniowiec
Opracuj schemat kolorystyczny, na jego podstawie określ kolory, których potrzebujesz, następni kup po 2 odcienie kolorów - ciemny i jasny.
Jeżeli chodzi o czerwienie, to sporo osób narzeka na GW - ja mam Vallejo i nie narzekam... Z GW polecam na 100% metaliki - boltgun metal i mithril silver - obowiązkowe. Jak chcesz mieć jeszcze pośredni - to chainmal - też super.Złote - chyba też GW, choć IMHO gorsze niż srebrne.
Dodatkowo zaopatrz się oczywiście w pędzle - na początek mogą być Magpole czy Italeri - ale zawsze z naturalnego włosia - dłużej wytrzymują. Ja najdłużej maluję Italeri retuszerskim 00, bardzo długo mi trzyma a kosztował 4,60 zł. Powodzenia.
Jeżeli chodzi o czerwienie, to sporo osób narzeka na GW - ja mam Vallejo i nie narzekam... Z GW polecam na 100% metaliki - boltgun metal i mithril silver - obowiązkowe. Jak chcesz mieć jeszcze pośredni - to chainmal - też super.Złote - chyba też GW, choć IMHO gorsze niż srebrne.
Dodatkowo zaopatrz się oczywiście w pędzle - na początek mogą być Magpole czy Italeri - ale zawsze z naturalnego włosia - dłużej wytrzymują. Ja najdłużej maluję Italeri retuszerskim 00, bardzo długo mi trzyma a kosztował 4,60 zł. Powodzenia.
Umm, nie za bardzo łapię się w kwestii farbek, czyli mówisz żeby opracować sobie własny sposób malowania figsów, pomalować jak chce? No to ja bym WoCh chętnie pomalował na jakieś czarno- czerwone kolorki, myślę że takie pasują, jakieś oczywiście jak mówiłeś obowiązkowe farbki, i jakiś złoty, srebrny i najwyżej niebieski ;p
W takim razie, będę to wszystko zamawiał ze strony http://www.warfaber.pl więc jakie będą nazwy tych kolorków? ( sorka że tak du*y zawracam, ale w tych kwestiach jestem ciemny i mimo wszystko pomocy potrzebuję ) Jeżeli chodzi o to, że jest parę firm farbek, no to najlepiej jakieś najokazalsze, dobre, nie koniecznie tanie
Co do pędzelków to tam popatrzę, ale jakbym nie wiedział jaki, to się zgłoszę o kolejną pomoc ;p
EDIT: Dobra, kolejny problem, otóż właśnie na tej stronie w/w ( WARFABER.PL ) jest tylko khorn na tym takim dinozaurze czy co to jest, a nie ma pieszego, ani konno, a ja chcialem raczrej pieszego, wiec co robic? Szukac aukcji na allegro czy zamawiac z innego sklepu?;p
W takim razie, będę to wszystko zamawiał ze strony http://www.warfaber.pl więc jakie będą nazwy tych kolorków? ( sorka że tak du*y zawracam, ale w tych kwestiach jestem ciemny i mimo wszystko pomocy potrzebuję ) Jeżeli chodzi o to, że jest parę firm farbek, no to najlepiej jakieś najokazalsze, dobre, nie koniecznie tanie
Co do pędzelków to tam popatrzę, ale jakbym nie wiedział jaki, to się zgłoszę o kolejną pomoc ;p
EDIT: Dobra, kolejny problem, otóż właśnie na tej stronie w/w ( WARFABER.PL ) jest tylko khorn na tym takim dinozaurze czy co to jest, a nie ma pieszego, ani konno, a ja chcialem raczrej pieszego, wiec co robic? Szukac aukcji na allegro czy zamawiac z innego sklepu?;p
- smiejagreg
- Ciśnieniowiec
Próbuj gdzie indziej , np. na Cytadela.pl - tam są farby GW i inne wraz z kolorami pokazanymi -chyba... Dobrze się zastanów i określ z góry kolory, jakich będziesz potrzebował. Warto również poczytać przedtem co nieco o malowaniu na tym forum , ja tu właśnie najwięcej się dowiedziałem A, jeszcze jedno - figsy się podkładuje - dobry będzie czarny podkład GW!
Co do figurek, to na Cytadeli też jest ich mnóstwo, polecam też sklep Bitewne.eu - w miarę tanio i mają całość farb Vallejo, z których korzystam pół na pól z GW... Poza tym wszystkie większe sklepy internetowe...
Można kupować figsy na Allegro, na Border Princess też jest zakładka , można w sklepach internetowych, wg uznania.
Co do figurek, to na Cytadeli też jest ich mnóstwo, polecam też sklep Bitewne.eu - w miarę tanio i mają całość farb Vallejo, z których korzystam pół na pól z GW... Poza tym wszystkie większe sklepy internetowe...
Można kupować figsy na Allegro, na Border Princess też jest zakładka , można w sklepach internetowych, wg uznania.