Sędziowski Rynsztok

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Re: Sędziowski Rynsztok

Post autor: Durin »

Ale odwołujac się do logiki i znajomości języka.... w battlu implikacja wsteczna nie występuje, nigdzie nie wystepuje praktycznie:)... nie mam podstaw to takiego rozumienia tej zasady?
Ja bym sugerował palenie do przodu.
no to jedną kwestie mamy rozwiązaną;p

Ja bym właśnie do sekcji worst play wrzucił zrzucanie ripa w takim momencie (mam duzo I atakuje pierwszy i rozpraszam) nigdy tego nie zrobiłem bo to imo przegięcie, ale to już zależy od gracza, można też interpretować to tak że mam czar który daje mi +3 ws, +3 ataki, + 2siły + 2 ini ale mnie zabija;p. W ogóle kwestie rozpraszania ripów powinno się jakoś ujednolicić, lub niektóre zagrania wpisać do worst playa.
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

W kwestii oka: jest napisane, że jeśli mag używa tej zdolności, nie może w tej turze rzucać własnych czarów - If the sorcerer uses this ability he may not cast any of his own spells this turn.

1) zdanie to nie ma wyraźnie określonego czasu - "od tego momentu" ani "już" - zamiast tego mamy "w tej turze".
2) zasada ta byłaby w zasadzie zbędna, gdyby dopuszczona była interpretacja, że można wpierw rzucić własne czary, a potem z oka - różnica "kolejności" jest w większości przypadków kosmetyczna
3) z tego względu wnoszę, że bardziej zgodne z logicznym celem zasady jest przyjęcie interpretacji "wstecznej".

Tyle.

Awatar użytkownika
Tutajec
Postownik Niepospolity

Post autor: Tutajec »

a tak z ciekawości które czary typek traci jak kulnie miscasta 10-12 ?
Obrazek

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Dobre Tutaj :D

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

runepriest pisze:a tak z ciekawości które czary typek traci jak kulnie miscasta 10-12 ?
Dobry kmin, traci czary przeciwnika, ale levele swoje.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

I w następnej znów może używać straconych czarów. Już to przerabiałem :) Podobnie jest z horrorami, niszczarki działają na nie tylko 1 turę.

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

to imho walujecie.
s.28 - each wizard knows a number of spells equal to his level, chosen randomly at the start os each battle.

czyli albo:
- traci sie swoje i przeciwnika (w kolejnej turze zna sie znowu wszystkie spelle przeciwnika),
- traci sie tylko swoje bo przeciwnikowi sie "kradnie" spelle wiec nie mozna stracic czegos czego sie formalnie nie posiada.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

http://img819.imageshack.us/i/eotgq.jpg/

Znamy i swoje czary i przeciwnika, swoich po prostu nie możemy już castować. Zgodnie z uściśleniem nie możemy użyć oka w odpowiedzi na miscast by minimalizować szansę utraty własnych.

Czyli w momencie miscasta znamy swoje czary też, czyli losujemy między czarami z oka a czarami własnymi.

Awatar użytkownika
Drwal
Falubaz

Post autor: Drwal »

na jakich podstawkach wystawia się arcane creatures? czyli te wszystkie manticory i smoki z 6 czaru z beasta

nie ma tego w uściśleniach

Awatar użytkownika
Remx
Chuck Norris

Post autor: Remx »

Drwal pisze:na jakich podstawkach wystawia się arcane creatures? czyli te wszystkie manticory i smoki z 6 czaru z beasta

nie ma tego w uściśleniach
Sam sobie już odpowiedziałeś na podstawkach "manticory i smoka" :P
Jak chcesz taki czar rzucić musisz posiadać taki model i go wystawiasz a z automatu masz w boxie podstawkę pod takiego stwora :)
Daemons, X-Wing & Black Tea

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Zakłada się że 50x50 to takie ekstremalne minimum, aczkolwiek podstawka po smoku HE w przypadku powiększonej wersji jest bardziej na miejscu.

mlepkows
Wodzirej

Post autor: mlepkows »

Nie wiem czy to było już poruszane ale chyba wywołałem jakąś małą nawalankę na TWF taką sprawą:

Czy po zdjęciu ASF (Speed of Asuryan) przez ASL z katapulty z Arachnaroka swordmasterzy mają ASL (z dwuraków) czy walą po inicjatywie? Z jednej strony SoA pozwalało niejako olać dwuraki (bo nie jest normalnym ASFem), więc gdy zniknęło powinny obowiązywać normalne zasady, czyli bicie na końcu z dwuraków. Z drugiej strony Flinger daje to samo co dwurak (ASL) więc jest argument, że ASL+ASL+ASF= po inicjatywie, bo 2xASL nic tu nie zmienia.

Maciek

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

RAW:

-Masz zdolność że bijesz jak ASF mimo posiadania dwuraka.

-Tracisz ASF, ale dwuraka masz nadal, więc bijesz ostatni.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

mlepkows pisze:Nie wiem czy to było już poruszane ale chyba wywołałem jakąś małą nawalankę na TWF taką sprawą:

Czy po zdjęciu ASF (Speed of Asuryan) przez ASL z katapulty z Arachnaroka swordmasterzy mają ASL (z dwuraków) czy walą po inicjatywie? Z jednej strony SoA pozwalało niejako olać dwuraki (bo nie jest normalnym ASFem), więc gdy zniknęło powinny obowiązywać normalne zasady, czyli bicie na końcu z dwuraków. Z drugiej strony Flinger daje to samo co dwurak (ASL) więc jest argument, że ASL+ASL+ASF= po inicjatywie, bo 2xASL nic tu nie zmienia.

Maciek
IMO kwestia jest dość jasna.
HE olewają ASL jedynie z broni (AB p.43 + Errata HE), więc jeśli dostaną go z innego źródła to wtedy ASL z ASF znoszą się.
Obrazek

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

kudłaty pisze:RAW:

-Masz zdolność że bijesz jak ASF mimo posiadania dwuraka.

-Tracisz ASF, ale dwuraka masz nadal, więc bijesz ostatni.
Ekhm. :oops:
Tak naprawdę, to nie jest takie proste, ale - gwoli zdrowia psychicznego graczy - tak należy sędziować i koniec. [-o<
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Zgodzę się z JJ. Rozpisałem to sobie i wychodzą sprzeczności. Trzeba coś założyć. W tym wypadku, że zdolność HE, czyli ASF+bonus, to jedno. Zresztą gracze do tego intuicyjnie dotychczas podchodzili i szkoda im teraz mieszać.

Awatar użytkownika
zembol
Oszukista

Post autor: zembol »

Bardzo proszę o wypowiedź w kwestii następującej (i analogicznych szarży) w kontekście zapisu na str. 22 RB i uściśleń sędziowskich:
szara jednostka deklaruje szarżę na bohatera C - prawidłowo się do niego dosuwa i następuje close the door.

1. Zgodnie z zapisem na str. 22 jako, że szara jednostka zadeklarowała szarżę tylko na bohatera (bo przecież nie mogła zadeklarować szarży na więcej niż 1 jednostkę) nie może wejść w kontakt z jednostką A (i mamy sytuację z rys A - jest ona dokładnie opisana w RB).

2. Przynajmniej 2 razy spotkałem się jednak na turniejach z sędziowaniem wg którego, jeśli w trakcie close the door jednostka musi dotknąć innego przeciwnika wciąga go w CC (sytuacja B) - nie widzę jednak podstaw do takiej interpretacji w RB (na wspomnianej stronie nr 22 jest wprost zapisany zakaz czegoś takiego).

3. Jak to się ma do uściślenia dotyczącego szarż (które niestety nie jest najlepiej sformułowane) - czy zabrania ono takich szarż (zmieniając zasady RB)? Jakie jest wobec tego obowiązujące sędziowanie takich sytuacji?

Obrazek
Obrazek Obrazek
Nowe Lizaki: 110/30/89 | Demoniszcza: 16/0/11 | 101st Abn Div: 4/1/8

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Środkowy diagram. (A)
"Nie ma problema", nie ma żadnego zakazu, full legal.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
zembol
Oszukista

Post autor: zembol »

Ok, dzięki!
Obrazek Obrazek
Nowe Lizaki: 110/30/89 | Demoniszcza: 16/0/11 | 101st Abn Div: 4/1/8

Awatar użytkownika
Drwal
Falubaz

Post autor: Drwal »

Ja mam nurtujące pytanko odnośnie ghoulkina...

Moc jest zinterpretowana tak:
"units of crypt ghouls (and accompanying characters) may make a march move before the game..."

Czy mogę tym ruchem wejść do domku przed grą? Bo teoretycznie do domku nie można wchodzić marszem ale logiczne jest, że jak mogę marszować to i mogę się normalnie ruszać.
Ostatnio zasędziowano, że nie mogę wejść, ale też 2 sędziów było niezgodnych ;]

Rozumiem, że reforma tym nie mogę zrobic :wink: ?

Co wy na to?

Zablokowany