Szarża smokiem a kloc blisko nieco blokujący ruch

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Urban
Falubaz

Szarża smokiem a kloc blisko nieco blokujący ruch

Post autor: Urban »

Sytuacja następująca
Obrazek

zielone- kloc bestii
żółte- kloc bestii
czerwone- treekiny
czarne- smok

1) smok i treekiny szarżują w tej samej torze na kloc żółty, jeśłi jako pierwsze dostawiętreekiny, maksymalizujac z prawej strony to czy smokiem mogę zaszarżować na żółty kloc i dostawić go z prawej strony?

2) Jeśli w 1 pada nie- czy wtedy, maksymalizując treekiny do lewej strony, aby wystawały z prawej mogę szarżować smokiem na żółty kloc? problem polegał na tym, że robiąc odpowiedni piwot nie mieścił się zahaczając o oddział zielony. Mimo wszystko, po przyłożeniu go obok treekinów, nie zahaczał o oddział czerwony. Czy obie z tych szarż są możliwe czy nie?

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Jeśli dwie jednostki szarżują na ten sam unit (który nie ucieknie) to turlasz kostkami jednocześnie za każdą jednostkę - jeśli obie dojdą to dostawiasz obie - tak żeby zmaksymalizować liczbę walczących. Nie jest tak, że najpierw dostawiasz jedną, turlasz i dostawiasz drugą.

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Źródło takiej odpowiedzi? Bo rulebook mówi, że szarże wykonuje się po kolei, a nie symultanicznie (chyba że coś przeoczyłem).
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista

Post autor: LuciusII »

RB p. 23 Multiple Charges on a Unit.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro. :wink:

Awatar użytkownika
Cauliflower
Ciśnieniowiec

Post autor: Cauliflower »

Urban pisze:Sytuacja następująca

1) smok i treekiny szarżują w tej samej torze na kloc żółty
Litości!
Turze

Źródło: słownik ortograficzny, wydawnictwo videograf II str. 700!!!
malfoj pisze:Ty to zawsze musisz kogos upokorzyc przy stole
Obrazek

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

ale w dalszej części postu nie zrobił błędów, a okazji było mnóstwo, więc może to takie 'potknięcie' aczkolwiek wypalające gały heheh #-o
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

katerek
Masakrator

Post autor: katerek »

Patrząc na ten rysunek to na luźnego rysia zmieścisz i smoka i treekiny od przodu. Przesuń treekiny w prawo w taki sposób że skrajny prawy będzie rogiem dotykał skrajnego zółtego i masz miejsce na smoka.
A nawet gdybyś smokiem nie szarżował to nadal tyle samo żółtków walczy z treekinami.
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek

Awatar użytkownika
zembol
Oszukista

Post autor: zembol »

Urban pisze:Sytuacja następująca
Obrazek

zielone- kloc bestii
żółte- kloc bestii
czerwone- treekiny
czarne- smok

1) smok i treekiny szarżują w tej samej torze na kloc żółty, jeśłi jako pierwsze dostawiętreekiny, maksymalizujac z prawej strony to czy smokiem mogę zaszarżować na żółty kloc i dostawić go z prawej strony?

2) Jeśli w 1 pada nie- czy wtedy, maksymalizując treekiny do lewej strony, aby wystawały z prawej mogę szarżować smokiem na żółty kloc? problem polegał na tym, że robiąc odpowiedni piwot nie mieścił się zahaczając o oddział zielony. Mimo wszystko, po przyłożeniu go obok treekinów, nie zahaczał o oddział czerwony. Czy obie z tych szarż są możliwe czy nie?
Co tu robisz Urbanie? :)

1- nie. choć takie szarże rozpatruje się jednocześnie, to muszą spełnić normalne warunki szarży: smok szarżuje robiąc pivota - potem ruch po prostej do kontaktu i close the door. Jeśli stoją tam już treekiny to smok nie ma jak stanąć w kontakcie przed close the door (nie może wisieć nad unitem). Być może mozna to zrobić odwrotnie (tzn. najpierw dostawiając smoka - zależy jak daleko przed szarżą znajdowały się treekiny).

2. bez problemu. dotkniesz fontem smoka do narożnika treekinów i zrobisz ctd.
Obrazek Obrazek
Nowe Lizaki: 110/30/89 | Demoniszcza: 16/0/11 | 101st Abn Div: 4/1/8

misha
Wielki Nieczysty Spamer

co niby zabrania postawić smoka z prawej strony? by stykał się rogiem z jednym żółtym i tak jest zmaksymalizowane
skoro miał udaną szarżę
odległość treekinów od żółtego niespecjalnie ma coś do znaczenia imo, jak szarże obie były udane to obie jednostki dochodzą, ustawiasz jak chcesz byleby zmaksymalizować, czy się mylę?

Awatar użytkownika
zembol
Oszukista

Post autor: zembol »

No imho nie bardzo. Pytanie brzmiało: czy jeśli treekiny stoją jak na obrazku (czyli są już dostawione do CC) można doszarżować z prawej smokiem. No i nie mozna, bo smoka nie da się dostawić i domknąć (musiałby stanąć na treekinach i wirtualnie się domknąć, a tak nie można).
Generalnie robiąc te szarże w jednej tórze mozna bez trudu takiego problemu uniknąć (chyba, że treekiny są za blisko i smok na ukos się nie mieści pomiędzy nimi a szarżowanym unitem). Ale chciałem Konradowi odpowiedzieć na pytanie.
Do i make myself clear, czy narysować? Bo trudno to wyrazić słowami :roll:
Obrazek Obrazek
Nowe Lizaki: 110/30/89 | Demoniszcza: 16/0/11 | 101st Abn Div: 4/1/8

misha
Wielki Nieczysty Spamer

a no tak :)
trochę inaczej zrozumiałem pytanie, ale nic to późna godzina i mózg już nie pierwszej świeżości

ODPOWIEDZ