Witam!
Czy rydwany TK, ktore wykonaly ruch przed bitwa dzieki zasadzie Vanguard, moga szarzowac dzieki Incantation of Urgency jesli mialy pierwsza ture?
Dzieki!
Vanguard i szarzowanie z Inkatacji
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Chyba z animozji można tylko tak szarżować.
Czy od Vanguarda można się powstrzymać i dzięki temu szarżować?
Chodzi mi tak naprawdę o interpretację zapisu z faqa:
czy czytamy go RAW i jednosti z Vanguardem MUSZĄ SIĘ RUSZYĆ przed rzutem na zaczynanie?
Chodzi mi tak naprawdę o interpretację zapisu z faqa:
Czy czytamy go RAI i oznacza on, że ruchy Vanguard są przed rzutem na zaczynanie,Q: Must units with the Vanguard deployment special rule be moved
before the roll to see who gets the first turn? (p79)
A: Yes.
czy czytamy go RAW i jednosti z Vanguardem MUSZĄ SIĘ RUSZYĆ przed rzutem na zaczynanie?
Jak dla mnie oznacza to, że nie możesz poczekać z ruchem vanguard na rzut rozpoczynający - musisz go zrobić (lub nie robić) zanim będziesz wiedział kto zacznie.
Złomowisko: https://goo.gl/photos/xRMRQZGkEgCpcHcx5
Twoje pytanie wynika z blednego tlumaczenia kwestii poruszonej w FAQ'u. Pytanie dotyczy tego, KIEDY odbywa sie ruch Vanguard, jesli gracz sie na niego zdecyduje. A nie tego, czy ten ruch MUSI byc wykonany. Zauwaz, ze w opisie zasady w podreczniku stoi: "...units with the Vanguard special rule can immediately make a 12" move ..."zembol pisze:Czy od Vanguarda można się powstrzymać i dzięki temu szarżować?
Chodzi mi tak naprawdę o interpretację zapisu z faqa:Czy czytamy go RAI i oznacza on, że ruchy Vanguard są przed rzutem na zaczynanie,Q: Must units with the Vanguard deployment special rule be moved
before the roll to see who gets the first turn? (p79)
A: Yes.
A zatem moze, a nie musi wykonac ten ruch, ale jesli sie zdecyduje, to musi go wykonac zanim zostanie rozstrzygniete, kto ma pierwsza ture (a co moj przeciwnik rowniez zrobil dokladnie na odwrot).
Vanguard nie jest przymusowy. Jednak jeśli go chcesz wykonać, to musisz to zrobić przed rzutem na zaczynanie.
Ok, o to mi chodziło. Też tak to interpretuję, ale spotkałem się z usilnym imputowaniem czego innego. A teraz mam dla wałkarzy słowo od LSLidder pisze:Vanguard nie jest przymusowy. Jednak jeśli go chcesz wykonać, to musisz to zrobić przed rzutem na zaczynanie.