Mantic Games - konkurent dla GW?

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jacobs
Falubaz

Re: Mantic Games - konkurent dla GW?

Post autor: Jacobs »

Smh pisze:wiatrak miele mąkę, z której powstają pierniki
Mąkę to mieli młyn gościu :lol2:

No offence ;)
wenanty pisze: Anioł zagłady przerzuca się na budżetową kawę? Koniec świata (sic!).
Turniejowo nowe WE

12/4/5

Scisca
Wałkarz

Post autor: Scisca »

Nie zgadzam się do końca :) W przypadku Mantic vs. GW cena jest kluczowa i chyba każdy ma tego świadomość. Ogólnie ich figurki są trochę gorszej jakości (oprócz części undeadów) i chyba nikt z tym nie będzie polemizował :) Jedyne o czym warto rozmawiać, to właśnie różnica w cenie za produkt zastępczy :P Moim zdaniem Wraciaki pod tym względem wypadają in plus.

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Post autor: Smh »

Abaddon pisze:
Smh pisze:wiatrak miele mąkę, z której powstają pierniki
Mąkę to mieli młyn gościu :lol2:

No offence ;)
no fakt... młyn napędzany wiatrakiem ;P za duży skrót myślowy ;)

no offence ofc ;)

@Scisca warto rozmawiać w sposób rozsądny a nie prowadzący zaraz do wojny na noże no chyba, że będą to czelendże turniejowe ;)
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

Scisca
Wałkarz

Post autor: Scisca »

Ojtam, ojtam ;)

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Wszystkim, którzy mają wątpliwości, dorzucę moje doświadczenia z Mantic Games.

Jeśli chodzi o jakość, to:

Ghule Mantic > Ghule GW
Zombie Mantic >>> zombie GW (bezkonkurencyjnie, GW zombie to chłam)

Moja refleksja jest taka, że malowanie, które widzicie na stronie mantica, jest niekiedy ujowe i naprawdę pogarsza wygląd modeli. Warto dać im szansę w realu.

A co do Orków.... właśnie przyszło do mnie 50 modeli undeadów od Mantica. Do zamówienia dorzucili darmową ramkę nowych orków i muszę powiedzieć, że są całkiem nieźli. Lepsi od starych plastikowych orków GW, choć mają bardziej "ludzkie" proporcje. Ozdoby też czynią z nich coś pomiędzy orkami GW a warriorami chaosu.

Wyglądają po prostu jak przygarbiony paker w solidnej zbroi - a'la barbarzyńca. IMO poza Orkami da się z nich wyciągnąć fajnych np. marauderów chaosu light armour+shield (po zmianie główek i ew. dodaniu tarcz z marauderów WFB).

Fajne też są dodatkowe 2 snotlingi na każdej wyprasce 3 orków :)

Zgadzam się, że Elfy Mantica to trochę tragedia i większość tych modeli metalowych, które puszczają, to kiepścizna, ale plastiki im naprawdę wychodzą coraz lepsze.

Jak wydadzą jeszcze z 5-6 plastikowych boksów (najbardziej marzę o Imperium i Dark Elfach) to naprawdę będzie to solidna alternatywa - tym bardziej, że modele Empire state troops należą do najbrzydszych wzorów GW i naprawdę łatwo by było zrobić coś wykopsanego (hełmy a'la konkwistadorzy i jazzzda) na ich miejsce.

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Barbarossa pisze: Do zamówienia dorzucili darmową ramkę nowych orków i muszę powiedzieć, że są całkiem nieźli.
Barb jeśli byłbyś w stanie to ja chętnie odkupie tego kurdupla w czerwonej ramce:

Obrazek

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Chyba nie odsprzedaję, fajny i mi się przyda bardziej niż grosze, które mógłbym za niego chcieć :wink:

Gwoli uprzedzenia - ten model ma leżeć na plecach i z tyłu figurka jest płaska jak deska.

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Barbarossa pisze:Chyba nie odsprzedaję, fajny i mi się przyda bardziej niż grosze, które mógłbym za niego chcieć :wink:

Gwoli uprzedzenia - ten model ma leżeć na plecach i z tyłu figurka jest płaska jak deska.
ech zapłaciłbym bugmańskim XXX jakimś ;)

wiem, że leży... na takiej pozycji mi właśnie cholernie zależy ;)

- Ulegasz stereotypom.

Awatar użytkownika
Loizok
Falubaz

Post autor: Loizok »

Co do tych orków, widziałem je na żywo i faktycznie trochę wojowników chaosu przypominają. Przyczepiliśmy nawet takiemu orkowi głowę od ghula manticowego i wyglądał bardzo chaosowo ;) (niestety nie mieliśmy żadnej główki od chaosu żeby poprzymierzać)

Awatar użytkownika
Don_Silvarro
Chuck Norris

Post autor: Don_Silvarro »

Ronnie Renton i Alessio Cavatore byli wczoraj gośćmi w 'żywym' programie Beasts of War. Skrót najważniejszych rzeczy:

1) Około piździernika wydadzą grę "science fiction" (cudzysłów dlatego, że IMO niestety to będzie nie tyle sci-fi, co 'fantasy w kosmosie' na wzór 40k...), ale to nie to forum, więc przejdźmy do KoW:
2) Po roku od wydania pierwszych reguł Kings of War, Mantic wchodzi w 'fazę drugą'. Pod koniec wakacji wyjdzie nowa, odświeżona wersja reguł podstawowych wraz z rozszerzonymi army listami i fluffem dla ośmiu frakcji, ca. 50-60 stron. Oczywiście za darmo.
3) Ze względu na rosnące ceny metalu, Mantic będzie się starał przechodzić na swoją plstikożywicę dla elitarnych regimentów, w metalu będą się pojawiać głównie bohaterowie
4) Trzy nadchodzące rasy:
- Gobliny
- 'Twilight Kin': hybrydowe metalowo-plastikowe 'złe elfy'. Mantic chce zrobić złe elfy w pełnym plastiku jak inne rasy, ale do tego czasu Twilight Kin będzie armią hybrydową a'la Abyssal Dwarfs. Ronnie wspomniał też o pracy nad metalową czarodziejką do tejże rasy.
- Ludzie
5) Po wyjściu tych trzech nacji mają się pojawić 2-3 mniej popularne w settingach fantasy nacje - oczywiście wszyscy liczą na ryboludzi :P Osobiście trzymam kciuki za jakieś gnolle, centaury, cyklopy, ludzi-węże, takie rzeczy.
6) Pojawi się specjalny zestaw reguł turniejowo-ligowych
7) Metalowi bohaterowie będą sprzedawani pojedynczo w blistrach, a nie tylko w zestawach pudełkowych
8) Niewykluczone są konkursy 'wymyśl jednostkę', najfajniejsze pomysły Mantic wyda w formie lalek
9) Są plany, by w 2012, w ramach 'fazy trzeciej' wydać pełny, ekskluzywny 100-200 stronicowy rulebook
10) Nakład Dwarf King's Hold wyprzedał się całkowicie, w najbliższych kilku miesiącach planowany jest dodruk. Wraz z nim pojawi się druga część (bodajże Green Menace czy jakoś tak), w której znajdą się elfy i orkowie. Będzie to samodzielna gra z opcją połączenia z poprzedniczką. W planach na przyszłość jest też dodatek wprowadzający bohaterów oraz umożliwiający granie kampanii i levelowanie wojów a'la Warhammer Quest.

Awatar użytkownika
Loizok
Falubaz

Post autor: Loizok »

Czekam z ciekawością jak to dalej będzie:) Mam nadzieje, że szybko wyjdzie ten dodatek przypominający Warhammer questa!

eddie
Chuck Norris

Post autor: eddie »

Mam nadzieje że GW zacznie patrzeć na Mantica jak to konkurencje z prawdziwego zdarzenia która może odebrać im część rynku.

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Nie byłbym takim optymistą...

Awatar użytkownika
likaon
Kretozord

Post autor: likaon »

Nie wtedy GW na pewno nie obniży cen czy polepszy kotankty z klientami
Wyprowadzi im sprawę sądową, straci trochę ale skasuje mantic na dobre.
A potem dumne z siebie zrobi podwyżkę cenową.
"Księga Armii Nocnych Goblinów"( 09.11.2011
http://www.docstoc.com/docs/94525591/No ... 99ga-Armii

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

Post autor: Vallarr »

Jestem przekonany, ze tworcy Mantica przeanalizowali sprawe pod katem ewentualnego procesu i tego nie maja powodu sie bac.

Awatar użytkownika
Jacobs
Falubaz

Post autor: Jacobs »

Vallarr pisze:Jestem przekonany, ze tworcy Mantica przeanalizowali sprawe pod katem ewentualnego procesu i tego nie maja powodu sie bac.
+1
wenanty pisze: Anioł zagłady przerzuca się na budżetową kawę? Koniec świata (sic!).
Turniejowo nowe WE

12/4/5

Awatar użytkownika
wru
Chuck Norris

Post autor: wru »

No bo za co mieli im proces wytoczyć? Że robią tańsze i wcale nie gorsze figurki? Może się mylę, ale GW ma tylko prawa do takich nazw ras jak skaveny i fimiry. Elfy, ghule, krasnoludy itp. nie są ich patentem.
Come crawling faster, obey your Master...

szeszej
Falubaz

Post autor: szeszej »

Modele są raczej niepodobne do siebie, a że robią też krasnali/elfy/ludzi/ich złe wersje to raczej Tolkien by mógł pozwać obie firmy, nie inaczej ;)

Co do nazw to wystarczy nazwy zmienić Skaven -> Ratmen (coś podobnego już chyba widziałem innej firmy Verminmen albo podobnie) i wątpię, żeby ktoś miał prawa autorskie do zantropomorfizowanych szczurów ;)

Awatar użytkownika
likaon
Kretozord

Post autor: likaon »

wru pisze:No bo za co mieli im proces wytoczyć? Że robią tańsze i wcale nie gorsze figurki? Może się mylę, ale GW ma tylko prawa do takich nazw ras jak skaveny i fimiry. Elfy, ghule, krasnoludy itp. nie są ich patentem.
fimirów też nie wymśliło GW, na siłę każdy powód się znajdzie patrzcie Wizard opantowali "gry karciane" w zeszłym roku, teraz każda firma sprzedajaca karty w boosterach i posiadająca cyferki na kartach musi rozliczać się z Wizardem...
"Księga Armii Nocnych Goblinów"( 09.11.2011
http://www.docstoc.com/docs/94525591/No ... 99ga-Armii

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

Kiepawy deal, powinni byli opatentować np. nazwę "Ziemia". Kto by się wtedy przejmował takimi pierdołami jak "gry karciane" :roll: . Pewnie nie zrobili tego, bo by w urzędzie patentowym ich wyśmiali. Ale nie zaszkodzi spróbować. To jak, challenge accepted? :wink:
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

ODPOWIEDZ