HE 2000 (euro) takie tam rozmyślania...

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

HE 2000 (euro) takie tam rozmyślania...

Post autor: PiotrB »

W związku ze zbliżającym się turniejem w Kraku na 2000 pkt z ograniczeniami Euro takie coś mi przyszło do głowy....

2000 Pts - High Elves Roster

Total Roster Cost: 1995

Archmage (1#, 360 pts) (SHADOW)
1 Archmage, 260 pts = (base cost 225 + Level 4 Upgrade 35)
1 Annulian Crystal, 40 pts
1 Talisman of Preservation, 45 pts
1 The Amulet of Light, 15 pts

Noble (1#, 168 pts)
1 Noble (Battle Standard Bearer), 118 pts = (base cost 85 + Great Weapon 8 + Battle Standard Bearer 25)
1 Armour of Caledor, 25 pts
1 Dawnstone, 25 pts

Spearmen (40#, 395 pts)
39 Spearmen, 366 pts = 39 * 9 (base cost 9) + Musician Mus 5 + Standard Bearer Std 10
1 Sentinel, 19 pts
1 Banner of Eternal Flame, 10 pts

Archers (12#, 132 pts)
12 Archers, 132 pts = 12 * 11

Great Eagle (1#, 50 pts)
1 Great Eagle, 50 pts

Great Eagle (1#, 50 pts)
1 Great Eagle, 50 pts

White Lions of Chrace (28#, 500 pts)
27 White Lions of Chrace, 423 pts = 27 * 15 (base cost 15) + Musician Mus 6 + Standard Bearer Std 12
1 Guardian, 27 pts
1 Banner of Sorcery, 50 pts

Dragon Princes (5#, 170 pts)
4 Dragon Princes of Caledor, 120 pts = 4 * 30
1 Drakemaster, 50 pts

Dragon Princes (5#, 170 pts)
4 Dragon Princes of Caledor, 120 pts = 4 * 30
1 Drakemaster, 50 pts

Validation Report:
Edition: 8th Edition; Game Type: Normal Game; Army Subtype: High Elf Army
Roster satisfies all enforced validation rules

Composition Report:
Points of Lords: 360 (0 - 500)
Points of Heroes: 168 (0 - 500)
Points of Core: 527 (500 - Unlimited)
Points of Special: 840 (0 - 1000)
Points of Rare: 100 (0 - 500)

Created with Army Builder® - Try it for free at http://www.wolflair.com

Ostatnio grałem dużą bitwę przeciw krasnoludom i byłem pod wrażeniem moich DP. Dwa oddziały po 5 szt trzymały mi przez moment całą flankę. Dałem magowi warda bo będzie z WL maszerował bo nie bardzo ma się gdzie schować . Zawsze mogę wyrzucić DP i wsadzić dodatkowe 20 wl - ostatnio testowałem takie odziały:

White Lions of Chrace (10#, 168 pts)
9 White Lions of Chrace, 141 pts = 9 * 15 (base cost 15) + Musician Mus 6
1 Guardian, 27 pts

... i mi się sprawdzały. Generalnie WL ciężko jest zastrzelić a stubborn powoduję ,że jak już dojdą do walki to bardziej można się skupić na waleniu w mordę niż na bonusie za szeregi. 5xDP z championem kosztują tyle co 10 WL z championem i muzykiem....i co tu wybrać?? Osiołkowi w żłoby dano... :D (za 170 pkt mogę też wystawić 2 rydwany- nie chcę nic mówić ale też mi się ostatnio sprawdzały - możliwe ,że w końcu nauczyłem się trochę lepiej ogarniać kawalerie i rydwany 8) )

Można też pomyśleć o BoH. Tylko ,że trzeba by wywalić Bos i resztę z maga....
Czekam na opinie i uwagi :roll:
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

diuk
Falubaz

Post autor: diuk »

Nie wiem po co Ci DrakeMasterzy na Dragonach, i zastanawiam się czemu nie masz małego Maga, lub jakiegoś bound spella

Osobiście nie liczyłbym też na brzytwę na Spearach i wymieniłbym ich na łuczników, na których brzytwa działa podobnie, a strzelanie z 45 łuków jest jendak lepsze.

Poza tym ja bym chyba inaczej złożył dużego maga.

Na 2k pkt, zrezgynowałbym z jednego oddziału DP i zamienił go na małe Lwy x 10 z BoSem np. a duże bym pchał bardziej do przodu nie bojąc się że ci ten cenny sztandar zejdzie w jakimś comacie/strzelaniu jeśli w niego wjedziesz szybciej niż myślałeś. Dopchnij też jeszcze jednego orła. Możesz uciąć duży koleck Lwów do 25 wtedy. Szczególnie że z Shadowem to oni jakoś super nie współżyją.

Zastanów się też czy nie będziesz miał problemu ze śmieciami przeciwnika.

Tak tylko mówię, co mi się wydaje, sam jakiś pro nie jestem.

Chodzi o to żebyś na rozpiski mega ofensywne mógł stać, strzelać i czarować. A kto dojdzie to szarża Lwów na twarz i łucznicy z brzytwą.

A jak się nastawiasz żeby samumu przeć do przodu to chyba dwa kloce WL są lepsze - tylko z inną magią.

Pzdr.
Szukam: zamienników do Silver Helmsów

Kontakt PM

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

rozpiska w sumie OK, wyrzuć tylko tych championów z DP (to aż 40 pkt), wywal jeszcze jednego spearmana i masz na kolejnego orła.
2x5 DP mi się całkiem dobrze spisywało - szybko ogarniało śmietnik przeciwnika.

Ja nie jestem tylko przekonany do tego Shadow'a, bo zaczyna on działać dopiero wtedy gdy dojdziesz do combatu (czyli przez 2-3 tury Twoja magia może nie mieć sensownych celi).
Obrazek

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

Co do championów w DP to oczywiście święte słowa - wyrzucone punkty. Co do magii też mam wątpliwości ale jak biorę spermenów to shadow by się naprawdę przydał bo w sprzyjających okolicznościach ten oddział jest w stanie zabić wszystko. Oczywiście jednak brzytwa bez BoH to rzadka sprawa bo każdy wie co robi ten czar.Dlatego bardzo kusi mnie książka- a z drugiej strony się jej boje :D .Mały mag kosztuje około 180pkt a bierze się go tylko po to ,żeby wykorzystać limity DD na Euro. Uważam ,że na te punkty nie ma sensu. Widzę też oczywiście ,że jest teraz tendencja do brania pocisku za 40 pkt (bound spell) i oczywiście ma to sens .

Ja oczywiście doskonale zdaję sobie sprawę ,że łucznicy i WL to są optymalne oddziały HE i w zasadzie powinno się tylko nimi grać.Mam takiego kolegę który mówi ,że mogę zrobić dowolną rozpiskę byle było tam 45 łuczników i przynajmniej 50 WL :D Ale to jest nudne. 8) Przynajmniej dla mnie.

Nie zgodzę się natomiast ,że łucznicy to samo co spermeni. Chodzi o to ,że zupełnie inaczej ustawia się te oddziały i zupełnie inaczej się nimi gra. Dla mnie to zupełnie różne oddziały....
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

diuk
Falubaz

Post autor: diuk »

Dla mnie to też różne oddziały.

Rozpa "funowa".

Jest brzytwa na Spearach. Zapominasz o antymagii i tym, że taki klocek to cel numer jeden dla katapek i pocisków.

Jest Duży klocek Lwów i dwa razy Dragoni czyli coś co ma się klepać.

W sumie daje różnorodność. Ale Magi i strzelania masz mało, klepiesz się zupełnie normalnie, bez żadnych boostów, fajny pomysł z tymi Dragonami, to popieram, ale.. hmm Czegoś tu brakuje. Spójności.

Ja bym na coś twardo postawił i się tego trzymał.

I zgadzam się, że rozpiski typu 45 łuków 50 WL są nudne. W tym momencie widzę, że ludzie robią tylko jakieś drobne zmiany w Lorach. BSB to jest zawsze klasyka AoC i Dawnstone. Różni się tylko lorem na dużym i lorem na małym i przedmiotami magicznymi. Nuda, ale bardzo uniwersalna nuda.

Całe szczęście, że gram na innej rozpie i też jakoś już powoli osiągam jakieś normalne wyniki.
Szukam: zamienników do Silver Helmsów

Kontakt PM

ODPOWIEDZ