Gniewkowa Bretonnia

Każdy może się pochwalić swoim dziełem i wystawić na pochwały lub krytykę. Oceniają zdobywcy Golden Daemona - przeszli, przyszli i niedoszli.

Moderatorzy: Ziemko, wind_sower

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Gniewkowa Bretonnia

Post autor: Gniewko »

Hejka,
w końcu nadeszła pora żeby swoje wypociny pokazać publicznie. Na pierwszy ogień idzie dzisiaj metalowy dowódca do łuczników ze złotego czasu bretońskich modeli, czyli V edycji.
Teraz mały komentarz co do tego jak maluję armię. W Bretonnii podoba mi się to, że można bez najmniejszego problemu znaleźć inspiracje do malowania w zasadzie w każdym muzeum historycznym czy na stronach książek poświęconych śrendniowieczu. Nie lubię schematyczności i w moim odczuciu do Bretonnii nie pasuje jednolite, "mundurowe" malowanie", dlatego też do każdego chłopa czy rycerza podchodzę indywidualnie. Nie lubię też kalek dołączanych do bretońskich modeli, więc herby rycerzom staram się robić w formie freehandów (czy efekt jest zadowalający - sami niedługo ocenicie jak wrzucę fotkę pełnej lancy realmów). Staram się też, o ile to możliwe, trzymać kanonów historyczności, w tym reguł poprawności heraldycznej. Chłopi raczej nie gonią w jaskrawych barwach, dominują beże, brązy i zielenie, a intensywne kolory rezerwuję dla szlachetnie urodzonych :)

Obrazek
Obrazek
Lepiej doma iść za pługiem, niż na wojnie szlakiem długiem.

InkubPendragon
Oszukista

Post autor: InkubPendragon »

Ha, najfajniejsze figurki bretonskie, moze za wyjatkiem 2-3 edycji, kiedy w sumie w ogole nie roznily sie od historycznych:) Pokazuj wiecej, pokazuj, maja potencjal:)
http://www.miniwojna.blogspot.com - gry bitewne i malowanie figurek

http://polskiefigurki.blogspot.com/ - wiadomości o polskich grach bitewnych, figurkach i akcesoriach do nich

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Post autor: Lazur »

Fajnie wyszedł ale zmieniłbym ten fiolet na jakiś brąz. Sam napisałeś, że jaskrawe kolory są dla szlachetnie urodzonych.
Obrazek

Awatar użytkownika
Szczur22
Oszukista

Post autor: Szczur22 »

No, średnio pasuje fiolet. Ja malowałem znajomemu łuczników bretońskich to sprawę załatwiły brązy/beże obficie zwashowane, do tego nieogolone zakazane mordy i chłopi średniowieczni tak jak każdy sobie ich wyobraża jak żywi :D

Awatar użytkownika
Legion
Kradziej

Post autor: Legion »

Kolorowe barwniki do tkanin chyba były w średniowieczu powszechne? Nie ma potrzeby malować wszystkiego na sraczkowato by uzyskać efekt mhroku :D

Przyjemny delikwent.
Vae victis!

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Fiolet był jednym z łatwiejszych i tańszych kolorów do uzyskania w średniowieczu. Mowa rzecz jasna o takim stonowanym, śliwkowym, nie o biskupiej purpurze :) Stwierdziłem, że dowódca łuczników może sobie pozwolić na ciut bardziej barwną tunikę niż reszta kumpli.

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Post autor: Jagal »

A przypadkiem to własnie nie zielony był kolorem najłatwiejszym do uzyskania?

pzdr!

EDIT : nie zauwazyłem ''jeden z najłatwiejszych'' :P
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.

Snot Fanpage <<--- , klikać! ;)

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Według znalezisk archeologicznych i badań na podstawie rachunków i spisów cechowych, ustalono mniej więcej następującą powszechność kolorów ubrań w średniowiecznej Europie:

A - kolory naturalne wełny, tzn. takie, które nie potrzebują barwienia: brąz, ecru, szary
B - kolory wymagające barwienia, ale przy użyciu powszechnie dostępnych barwników, np. jasne zielenie, fioletowy, malinowy, beż, róż, blady żółty
C - kolory wymagające trudnych do przygotowania barwników: niebieski, intensywny czerwony, granatowy, purpura.

Awatar użytkownika
Kefas
Masakrator

Post autor: Kefas »

Podoba mi się Twoje profesjonalne podejście do sprawy. Malowanie też mi się podoba i czekam na więcej. Pozd

nindza77
Wodzirej

Post autor: nindza77 »

Pokaż biskupa :)
Natomiast wszystkim prawicowym purystom ideologicznym, co to rehabilitują nacjonalizm, moge powiedziec że odróżanianie nacjonalizmu od faszyzmu, przypomina poznawanie rodzajów gówna po zapachu;-)).

Awatar użytkownika
ARBAL
Kretozord

Post autor: ARBAL »

Podejście do pomalowania tej armii bardzo ok. Masz zamysł i pomysł na całość to duży plus.
Czekam na zdjęcia bo na razie nie ma czego więcej oceniać po jednym modelu bez wykończonej podstawki.
Obrazek

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Tak jak napisałem wcześniej - muszę zjechać do domu i dorwać kolegę z aparatem. Po weekendzie na bank wrzucę całą lancę realmów.

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Zwieź resztę figurek, to zrobimy zdjęcia projektu plus biskupa plus np. innych herosów (ale to już pisz Ty, nie chcę spoilerować tutaj czytającym ;-) ).
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Post autor: smiejagreg »

Widzę, że profesjonalnie i "historycznie" podchodzisz do tematu. To się chwali, ale w sumie idzie o malowanie. Połączenie zieleni z fioletem ryzykowne, ale wyszło całkiem fajnie, niewiele można powiedzieć o metalikach, bo niewiele widać... przede wszystkim - MORE , PLEASE !!!

Grabz
Kretozord

Post autor: Grabz »

Naturalnie profesjonalne podejście do sprawy zasługuje na szacunek, fiolet jednak wybitnie mi nie leży.
Gniewko pisze:B - kolory wymagające barwienia, ale przy użyciu powszechnie dostępnych barwników, np. jasne zielenie, fioletowy, malinowy, beż, róż, blady żółty
Cieszy że Twój wybór nie padł na malinowy czy róż :wink: .
Czekam na resztę towarzystwa.

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Nie moja wina, że w średniowieczu moda była na takie, a nie inne kolory ;)

Awatar użytkownika
pepe
Mudżahedin

Post autor: pepe »

Gniewko pisze:Nie moja wina, że w średniowieczu moda była na takie, a nie inne kolory ;)
Ale twoją winą jest to, że nie ma jeszcze zdjęć lancy R. którą zapowiadałeś :lol2:

ODPOWIEDZ