8 edycja- pytania 2

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista

Re: 8 edycja- pytania 2

Post autor: LuciusII »

To zależy. Maszyna nie ma stron, więc możesz wlecieć jej na bok jeśli jest miejsce na dostawienie się, zrobisz max 90st. wheela. Jeśli chcesz się wcisnąć między maszyną a piechotą tak jak powiedział Waldi.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro. :wink:

Awatar użytkownika
Legion
Kradziej

Post autor: Legion »

Taka głupia sytuacja:
Grupa moich rycerzy szarżuje na jakiś oddział przeciwników. Dodatkowo, w fazie magii rzucam na rycerzy czar "shield of thorns" (4 z magii życia), dzięki dobrym rzutom czar wybija wszystkich nieprzyjaciół, zanim doszło do walki.

Czy moi rycerze mogą teraz cokolwiek zrobić? Overruna? Reformę? Czy też będą stali w miejscu, jak te ostatnie sieroty, bo mieli "szczęście" i przeciwnik zginął wcześniej? :wink:
Vae victis!

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów

Post autor: krystian1wielki »

reform albo overrun możesz zrobić po walce do której w zasadzie nie doszło więc raczej stoisz i sie cieszysz

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Legion pisze:Taka głupia sytuacja:
Grupa moich rycerzy szarżuje na jakiś oddział przeciwników. Dodatkowo, w fazie magii rzucam na rycerzy czar "shield of thorns" (4 z magii życia), dzięki dobrym rzutom czar wybija wszystkich nieprzyjaciół, zanim doszło do walki.

Czy moi rycerze mogą teraz cokolwiek zrobić? Overruna? Reformę? Czy też będą stali w miejscu, jak te ostatnie sieroty, bo mieli "szczęście" i przeciwnik zginął wcześniej? :wink:

Q: If I charge an enemy and they are wiped out before the
Close Combat phase, can I choose to either Overrun or Reform
From Victory? If I can, when does this occur? (p58)
A: Yes. This occurs at the start of the Close Combat phase
before any blows have been struck.

Awatar użytkownika
Legion
Kradziej

Post autor: Legion »

Waldi pisze:
Q: If I charge an enemy and they are wiped out before the
Close Combat phase, can I choose to either Overrun or Reform
From Victory? If I can, when does this occur? (p58)
A: Yes. This occurs at the start of the Close Combat phase
before any blows have been struck.
O super, dzięki, przyda się na przyszłość, bo niestety dziś moi rycerze zostali w miejscu (jak te ostatnie sieroty ;) ) wystawieni na szarżę regimentu białych lwów... od flanki :D
Vae victis!

Korgor
Plewa

Post autor: Korgor »

Cześć mam kilka pytań
1.Czy można maszerować przez lasy piechotą? 2. Czy jaki to las kulamy raz na bitwę w momencie gdy pierwszy oddział wkroczy (czy zostanie rozstawiony w lesie) czy każdy oddział który wejdzie do lasu kula jaki efekt ma na niego las? 3. Las nie blokuje LOS?

Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista

Post autor: LuciusII »

1. Można maszerować przez las wszystkimi jednostkami które mogą maszerować.
2. 3x tak - choć najczęściej podczas gry przyjmuje się że wszystkie lasy są zwykłe lub ustala się 1 z 6 typów lasów - i nie zmieniają się to przez całą grę.
3. Nie, daje tylko soft cover.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro. :wink:

Korgor
Plewa

Post autor: Korgor »

dzięki za szybką odpowiedź
Pozdrawiam

Rabsp
Masakrator

Post autor: Rabsp »

.......................8) 8) 8) 8) 8) 8) 8)
........................................ :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

biją się dwa oddziały, po CC mozna wykonać reform. Trzeba przy tym zachowywać środek oddziału?
Może to wyglądać tak zeby poprostu :mrgreen: zmaksymalizowali walczących??

................ :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Post autor: cahir »

Reforma możesz zrobić tylko po to, żeby maksymalizować.
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Można zrobić reforma tylko po to by nie zmniejszyć ilości walczących, nie masz obowiązku maxymalizacji.

Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Post autor: X.Maciek »

Czy pojedynczy poitwór może się reformować w walce? Chodzi o taką sytuację że styka się rogiem z oddziałem, a po walce chciałby się przesunąć i stykać z 4 modelami oddziału.

Mamy kreskę szkieletów z championem. Wpada w to kohorta z kroksami. Jest pojedynek championów. Skink zabija szkieleta. Czy kroksy mogą bić po szkieletach? Czy coś w tej sytuacji zmieniłby brak pojedynku?

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

Kroxy mogą bić bo pojedynek rozgrywany był na innej inicjatywie.
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Krzysiek_312
Oszukista

Post autor: Krzysiek_312 »

Witam mam prośbę mógłby mi ktoś wyjaśnić czym jest reform? Podczas mojej ostatniej gry doszło do małej sprzeczki, a chodziło mniej więcej o coś takiego:

:twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:..........................:mrgreen: :mrgreen:

To nie jest combat, pegazy stoją po prostu za flagellantami.

:twisted: - Flagellanci (stoją tyłem do pegazów i chcą się obrócić frontem)
:mrgreen: -dwa oddziały pegazów
Pegazy stały tak, że reform (obrót wokół środka oddziału, zachowując go w tym samym miejscu) nie byłby możliwy bo Flagellanci 'przeszliby' po pegazach, natomiast kolega twierdził, że może zrobić reform ponieważ to jest obrót każdego pojedynczego modelu, a nie jednostki jako całości. W podręczniku nie jest to moim zdaniem dobrze wyjaśnione. Prosiłbym o odpowiedź osobę która dobrze zna zasady, ponieważ nie chciałbym mieć wątpliwości w tej kwestii w przyszłości.
Ostatnio zmieniony 13 lip 2011, o 12:33 przez Krzysiek_312, łącznie zmieniany 4 razy.
Obrazek

Rabsp
Masakrator

cahir pisze:Reforma możesz zrobić tylko po to, żeby maksymalizować.
ale podczas reformu w CC trzeba zachować srodek oddziału czy można przesunąć tak jak na schemacie?

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

W combat reformie nie trzeba zachować środka (inaczej byłby on niemożliwy do wykonania), jedyne co to należy nie wyjmować z walki tylu modeli tego samego typu co już walczyło, aczkolwiek mogą się one stykać z innymi modelami lub inną ich ilością (czyli mag może iść do rogu by miał szansę przeżyć). Przyjmuje się ze to jednak reform a nie move, więc chociaż jeden model powinien się nie ruszać, tak więc samotny monster się wedle tej interpretacji nie zreformuje, co nie zmienia faktu że na chamskim RAW nic mu tego nie zabrania.

szeszej
Falubaz

Post autor: szeszej »

Rabsp pisze:.......................8) 8) 8) 8) 8) 8) 8)
........................................ :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

biją się dwa oddziały, po CC mozna wykonać reform. Trzeba przy tym zachowywać środek oddziału?
Może to wyglądać tak zeby poprostu :mrgreen: zmaksymalizowali walczących??

................ :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
O ile wiem reform po walce nie zależy od środka oddziału. Jest po to, żeby przesunąć jednostkę w lewo lub w prawo, więc zachowanie środka oddziału niezmiennie uniemożliwiałoby to.

ALE nie możesz zrobić tak jak na schemacie, gdyż jest ograniczenie, któro mówi, że model, który był w btb z przeciwnikiem nie może wyjść z btb po reformie, a twój model najbardziej po lewo wyszedł.

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

Post autor: Vallarr »

Jesli ten model jest R&F, a ze schematu jasno wynika, ze jest, to nie ma problemu - wyobraz sobie, ze nie "przesuwasz" traya w bok i model ucieka, tylko przekladasz modele z prawej na lewo wlaczajac nowe do walki. Jako, ze jest R&F, to sie dla wygody przesuwa, bo wychodzi dokladnie na to samo.

Rabsp
Masakrator

szeszej pisze:
Rabsp pisze: ALE nie możesz zrobić tak jak na schemacie, gdyż jest ograniczenie, któro mówi, że model, który był w btb z przeciwnikiem nie może wyjść z btb po reformie, a twój model najbardziej po lewo wyszedł.
chodzilo mi ogólnie o zmaksymalizowanie modeli walczących i zachowywanie środka oddziału :)
właśnie tak myslałem ze nie trzeba zachowywać srodka oddziału przy tym reformie, ale chciałem sie upewnić :) dzieki

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Rabsp pisze:chodzilo mi ogólnie o zmaksymalizowanie modeli walczących i zachowywanie środka oddziału właśnie tak myslałem ze nie trzeba zachowywać srodka oddziału przy tym reformie, ale chciałem sie upewnić dzieki
... a wynika to z FAQ'a do Rulebooka.

Zablokowany