Skaven Mathhammer

Skaven

Moderator: Hoax

ODPOWIEDZ
szeszej
Falubaz

Skaven Mathhammer

Post autor: szeszej »

Jeśli ktoś ma jakieś ciekawe formułki matematyczne (na ilu kościach rzucać jaki czar, gdzie kłaść początek lotu kuli z WLC etc.) proszę się dzielić :)

Na początek ogólna tabelka rzutów 2k6:

Roll ________ Probability _____ Roll ________ Probability
-- 2 ---- 1/36, or 2.78% _____ -- 8 ---- 5/36, or 13.89%
-- 3 ---- 1/18, or 5.56% _____ -- 9 ---- 1/9, or 11.11%
-- 4 ---- 1/12, or 8.33% _____ - 10 ---- 1/12, or 8.33%
-- 5 ---- 1/9, or 11.11% _____ - 11 ---- 1/18, or 5.56%
-- 6 ---- 5/36, or 13.89% ____ - 12 ---- 1/36, or 2.78%
-- 7 ---- 1/6, or 16.67% _____

I bardziej przydatna Skavenom tabelka prawdopodobienstwa nie zdania testu LD z i bez bsb na kolejnych wartościach LD:

2D6 Leadership [% FAIL]:......2D6 Leadership with BSB Reroll [% FAIL]:
2 2.7%.....[97.3%].......................5.3%...[94.7%]
3 8.3%.....[91.7%].......................15.9%..[84.1%]
4 16.6%...[83.4%].......................30.5%..[69.5%]
5 27.7%...[72.3%].......................47.7%..[52.3%]
6 41.6%...[58.4%].......................65.9%..[34.1%]
7 58.3%...[41.7%].......................82.6%..[17.4%]
8 72.2%...[27.8%].......................92.2%..[7.8%]
9 83.3%...[16.7%].......................97.2%..[2.8%]
10 91.6%.[8.4%].........................99.3%..[0.7%]

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

szeszej
Falubaz

Post autor: szeszej »

Tylko, że:

a) jak coś tam napiszę to nazwą mnie nekromantą
b) dużo z tych wyliczeń jest na poprzednią edycję i są już nieaktualne

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów

Post autor: krystian1wielki »

czyli wynika po trzykrotnym pod rząd nie zdaniu paniki na 9LD z BSB mogę śmiało stwierdzić że matka statystyka stanowczo mnie nie kocha eh...

Awatar użytkownika
vocal
Masakrator
Kontakt:

Post autor: vocal »

to daj coś na tą ed dla myszy a nie wszystkim znaną tabelkę zdawania ld...

a żeby było coś na temat:

kiedyś liczyłem że mortar zabija średnio 2 (podstawki 20mm) modele na turę.

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

A skąd Vocal wzięło Ci się takie wyliczenie? Licząc piechotę na małych podstawkach ustawioną 5x5 masz z centralnego trafienia 21 hitów, jedno rani na 4+, 20 na 5+ bez AS, czyli 6 kolesi powinno spaść minimum. Jeśli ta sama piechota stoi w hordzie 3x10 modeli, to trafień jest 15, statystycznie 5 ran wbijasz. No chyba że wliczasz w to jakoś rozrzut na kościach artyleryjskich?
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

Awatar użytkownika
vocal
Masakrator
Kontakt:

oczywiście że z rozrzutem.. w czasie gry średnio na 1 hit masz 2 rozrzuty w których mało zabijasz albo nic nie zabijasz i z 5-6 robi się 1.5-2:/
więc w czasie gry teoretycznie zabijamy 12 modeli (małych).. ale to trzeba żyć 6 tur a zazwyczaj strzelania mamy jednak 1-2 bo po pierwsze mortary lubią być zabijane i ławo to zrobić nawet z 5 łuczników a po drugie strzelanie koło combatów (które teraz są dość szybko) przy misfirerach może okazać się dla nas tragiczne w skutkach jak wróg nam sieknie templata w unit:/
można oczywiście traktować mortar jak wsparcie łuczników które też zabija 1.5-2 modele (jakieś lekko opancerzone elfy) na 10 łuczników. ale mortar to nie unit 10 strzelców (a cena podobna do łuczników bretońskich) który ma 10A jeśli potrzeba powalczyć i którym 1 hit nie szkodzi i których można ustawić w już cięższy do zabicia 20-30 osobowy klocek który dodatkowo może mieć banner na potrzeby scenariusza. wolałbym mieć 20 łuczników bretońskich niż 2 mortary w zbliżonej cenie. a w bretce nie biorę łuczników na turnieje bo uważam że i tak się totalnie nie opłacają:D

szkoda że warpfirer nie ma move&fire/możliwości teleportu, byłby sensowny w miarę.

grinder mi ostatnio ZNOWU grę położył bo wypadli za stół (co prawda była mała szansa, musiałem rzucić 10" i rozrzut i to w kierunku tak na 1/6 stopni czyli jakieś 2% szans) na imperium strzelającym... nie wiem, wam się to spłaca? zazwyczaj wychodzi z nocnikami mi w 3-4 turze i zazwyczaj ich mocno znosi i albo nie dojdzie albo jest pozamiatane albo nie ma to już znaczenia:/ a prawie bez 200p gram... teoretycznie są zarąbiści jako mogący nieźle namieszać CORE ale w praktyce mi się jeszcze ani razu nie spłacili:D to nie to co starzy gutterzy, w tej cenie mieliśmy 2 unity, duża szansa że choć jeden wyjdzie od razu, w nocnikach jesteśmy praktycznie ograniczeni do 0-1 i albo wychodzą i jest jupi albo gramy bez 200p...

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

vocal pisze:szkoda że warpfirer nie ma move&fire/możliwości teleportu, byłby sensowny w miarę.
Wtedy byłby przegięty :D
vocal pisze:w nocnikach jesteśmy praktycznie ograniczeni do 0-1 i albo wychodzą i jest jupi albo gramy bez 200p...
Taki już urok szczurów, gdyby wszystkie nasze zabawki były niezawodne to byśmy mieli najmocniejszą armię w battlu.

Jak dla mnie Grinder to fajna zabawka, ale nie można opierać taktyki tylko na tym bo można się mocno rozczarować, zawsze trzeba mieć plan B (w przypadku naszej armi to jeszcze C i D by się przydał :P ). A co do tego że ci przy 2% szansie uciekł za stół to po prostu miałeś pecha, taki lajf 8)
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
vocal
Masakrator
Kontakt:

Arbiter Elegancji pisze:
vocal pisze:szkoda że warpfirer nie ma move&fire/możliwości teleportu, byłby sensowny w miarę.
Wtedy byłby przegięty :D
na ravening hodach można go było teleportować shadowem, było cudnie:D ale to dalej 1w t3 i misfirery go mordują:P
Arbiter Elegancji pisze:
vocal pisze:w nocnikach jesteśmy praktycznie ograniczeni do 0-1 i albo wychodzą i jest jupi albo gramy bez 200p...
Taki już urok szczurów, gdyby wszystkie nasze zabawki były niezawodne to byśmy mieli najmocniejszą armię w battlu.
no właśnie coraz mniej tych niesamowitych możliwości maszyn u myszy;) wlc jest fajne ale poza tym to miałem tylko epic faile na doomwheelu, dzwonku czy weapon teamach, żadnych sukcesów które to powinny rekompensować:/ klopa z S2 obejmie masę ale mortar imperialny dużo lepszy a taniej..

ODPOWIEDZ