Temat filmowy
Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo
- smiejagreg
- Ciśnieniowiec
Re: Temat filmowy
Właśnie skończyłem oglądać "Szalone serce" z J.Bridgesem na Canalu+. Film o starzejącym się gwiazdorze country, mającym problemy alkoholowe. Rola Bridgesa imho genialna. Prosty film o życiu. Warto obejrzeć.
Ja lubie filmy, które do końca trzymają w napięciu do końca a na końcu szok, że nie jest tak jak człowiek przewidział. Ostatni taki film to Wyspa Tajemnic więc można powiedzieć, że ostatnio takich filmów nie ma.
Ostatnio zmieniony 29 lip 2011, o 19:10 przez Lazur, łącznie zmieniany 1 raz.

Wkurzajaca i zgrzytajaca muzyka, rozjezdzajaca sie fabula, ktorej nie da sie wytlumaczyc przewidywalnym zakonczeniem, bo nadal sie nie trzyma kupy, tempo akcji siada blyskawicznie i na koniec schematyczne, przewidywalne odwrocenie. Wspominalem cos o denerwujacej muzyce?
Nie rozumiem zadnych zachwytow nad tym "dzielem", chyba komus metka rezysera i buzka di Caprio przeslonily film.
Nie rozumiem zadnych zachwytow nad tym "dzielem", chyba komus metka rezysera i buzka di Caprio przeslonily film.
Za parę dni zacznie się festiwal Nowe Horyzonty, a tam jednym z tematów będzie współczesne kino norweskie. Jeden film już zaliczyłem - "Łowca trolli". Polecam wszystkim miłośnikom tych stworów jak i norweskich krajobrazów. Można podziwiać jedno i drugie. Wystarczy wkręcić się w dość prostą konwencję i na festiwalu powinno smakować podwójnie.
Przypadkowo wpadł mi w ręce bardzo ciekawy film, który zrobił na mnie ogromne wrażenie. Mówię o filmie "Droga" (The Road, film z 2009 r. w rolach głownych Charlize Theron, Viggo Mortensen, Robert Duvall), jesli ktoś lubi kino postapokaliptyczne + rozważania o istocie człowieczeństwa, to ten film z pewnością przypadnie mu do gustu.
Trudno jest ten film porównać z jakimkolwiek innym dziełami, bo przeważnie filmy w tej kategorii skupiają sie na tzw. "akcji", a nie na dylematach moralnych postaci.
Trudno jest ten film porównać z jakimkolwiek innym dziełami, bo przeważnie filmy w tej kategorii skupiają sie na tzw. "akcji", a nie na dylematach moralnych postaci.
- swieta_barbara
- habydysz
Najlepsze w tym filmie jest to, ze nikt nawet nie usiluje wyjasnic co sie stalo, ze mamy nagle apokalipse - to tylko studium upadku ludzkosci w obliczu ciezkich warunkow.
- Naviedzony
- Wielki Nieczysty Spamer
Również polecam książkę o tym samym tytule, autorstwa McCarthy'ego. Film w przytłaczającej części nie oddaje klimatu powieści.
- Naviedzony
- Wielki Nieczysty Spamer
Miałem na myśli to, że część nieoddająca przytłacza część oddającą. 

Albo że brak nieoddawania przytłacza widza
A film mi się podobał, nie wiem co Wy chcecie od niego:)

A film mi się podobał, nie wiem co Wy chcecie od niego:)
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
A ja ostatnio wyniosłem bardzo pozytywne wrażenia z Black Death...film w zasadzie historyczny (pod względem settingu, niekoniecznie fabuły), ale ocieka wprost klimatem rodem z warhammera. Dawno nie widziałem nic tak warhammerowego, pozytywnie mnie nastroił do ponownego poprowadzenia WFRP 

"There is a pervasive attitude in Warhammer that "one shouldn't bring a knife to a gunfight." The whole reason that Rambo is a badass is because he indeed brings a knife to a gunfight, and still wins." 

Mnie ciekawi zapowiedź komedii Johny English 2, z Jasiem Fasolom w roli głównej. http://www.youtube.com/watch?v=lP7Agpp372k Sam trajler wydaje mi się dosyć słaby, a pierwsza część strasznie mi się podobała. Co o tym sądzicie?