8 edycja- pytania 2
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: 8 edycja- pytania 2
Czy jeśli wroga jednostką deklaruję szarżę w uciekającą jednostkę w odległości 3 cali to wówczas niszczy ja automatczynie czy może jednostka uciekającą w rekacji na szarże ucieka nadal na 2d6 ?
Proszę podać konkretny akapit wczoraj sprawdzałem w polskim podeczniku i są dwie sprzeczne zapisy w jednym miejscu pisze ze ucieka a w innym że jest automatycznie niszczony. Nie ukrywam że to wczoraj przesądził los bitwa a chciałbym wiedzieć jak to działa następnym razem. W 7 edycji zawsze taka jednostka uciekała a w 8 edycji nie wiem.
w tym wypadku uciekłeś normalnie, gdybyś w sumie miał mniej niż te 3" plus kości, to wtedy oddział byłby zniszczony.
Taki zapis był w poprzedniej edycji, teraz uciekająca jednostka w odpowiedzi na każdą kolejną szarżę ucieka dalej.
Taki zapis był w poprzedniej edycji, teraz uciekająca jednostka w odpowiedzi na każdą kolejną szarżę ucieka dalej.
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"
Pomyliła Wam się ucieczka w wyniku reakcji na szarżę (1) z ucieczką po złamaniu się (2). W 1 przypadku uciekająca jednostka porusza się o 2d6" a szarżująca jednostka, by ją zniszczyć, musi wyrzucić 2d6" + M - 3" - jeśli dogoni to niszczy, w 2 przypadku wystarczy że szarżujący rzuci tyle samo lub więcej niż złamana jednostka.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro.
Ja wiem. Z tego co Raamiel napisał, jego przeciwnik powołał się na zapisy ucieczki takie jak przy ucieczce po oblanym break test. Jak będzie wiedział że to są 2 różne ucieczki to następnym razem przy podobnej sytuacji nie da sobie wmówić że jego jednostka zostaje ściągnięta za stół - podpierając się przy tym argumentami z RB
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro.
W poprzedniej turze po przegranym komabcie uciekłem i tyle. W następnej turze przeciwnik szarżował na ta uciekająca jednostkę będąc w momencie deklaracji szarzy 3 cale ode mnie. Powiedział że automatycznie jestem zniszczonych na tych 3 calach. a moim zdaniem należy rzucić i jak ucieknę z jego dystansu szary moja jednostka nie jest zniszczona. Może teraz bardziej przejrzyście ? Odpowiecie mi teraz ?
- krystian1wielki
- Niszczyciel Światów
Jeżeli on szarżuje to ty wykonujesz ucieczkę po czym w momencie przesuwania szarży on rzuca na zasięg i jeżeli wtedy cie sięga to cie zjada, takto uciekłes
Jeśli uciekasz przed szarżą a on Cię dogoni to zatrzymuje się w tym miejscu i może się zreformować.
Wydaje mi się że przy overrunie jest zapis że jeśli wpadnie się w uciekający oddział to on ginie. Ale nie mam przy sobie rulebooka.
Wydaje mi się że przy overrunie jest zapis że jeśli wpadnie się w uciekający oddział to on ginie. Ale nie mam przy sobie rulebooka.
Mam takie pytanie o worsta.
Czy deklarowanie strzału moździeżem w FellBata który znajduje między moimi oddziałami które są w walce jest traktowane jako worst-play? Nadmienię tylko, że jakioś po 1 calu w dwie strony tamplatka miała luzu i nie zahaczała oddziałów walczących ale wiadomo że jest ponad 66%, że zniesie i ponad 70%, że templatka wleci w moje ghule które są w CC...
Jak możecie mi na to pytanie odpowiedzieć?
Czy deklarowanie strzału moździeżem w FellBata który znajduje między moimi oddziałami które są w walce jest traktowane jako worst-play? Nadmienię tylko, że jakioś po 1 calu w dwie strony tamplatka miała luzu i nie zahaczała oddziałów walczących ale wiadomo że jest ponad 66%, że zniesie i ponad 70%, że templatka wleci w moje ghule które są w CC...
Jeszcze Polska nie zginęła / Isten, áldd meg a magyart
w momencie przed scatterem template nie moze byc na oddzialach walczacych po scatterze mozeDaw pisze:Mam takie pytanie o worsta.
- Barbarossa
- Mniejsze zło
Nie, to jakaś brednia.Drwal pisze:Ja mam pytanie czy obowiązuje 1" odstępu od impossibli w momencie szarży? Słyszałem ostatnio, że tak ale chciałem się upewnić
Dzięki Shino za odpowiedź ale to, że może zadeklarować to wiem - ale czy na turnieju można za takie coś dostać worst playa?Shino pisze:w momencie przed scatterem template nie moze byc na oddzialach walczacych po scatterze mozeDaw pisze:Mam takie pytanie o worsta.
Jeszcze Polska nie zginęła / Isten, áldd meg a magyart