Pytania krótkobrodego - zasady

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Re: Pytania krótkobrodego - zasady

Post autor: Slayer Zabójców »

Jeżeli gramy z kolegami 2vs2 bitwę, to rozumiem, że krasnoludy tracą swój bonus +2 do dispella, lecz co z zasadą euro, która pozwala krasnoludom generować max +4 kostki dispella?
Obrazek

Awatar użytkownika
Grichalk
Masakrator

Post autor: Grichalk »

Zasady euro nie były robione z myślą o parówkach.
Jeżeli już to umówcie się, że sojusz z krasiami pozwala generować tylko 4 , lub połączcie limity w przypadku obu sojuszy.

Awatar użytkownika
Jacobs
Falubaz

Post autor: Jacobs »

wenanty pisze: Anioł zagłady przerzuca się na budżetową kawę? Koniec świata (sic!).
Turniejowo nowe WE

12/4/5

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Post autor: cahir »

Abaddon, no offence, ale jak sztandarowy Minerów ma robić za BSB... Moim zdaniem nie za bardzo się nadaje.
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

Slayer Zabójców pisze:Jeżeli gramy z kolegami 2vs2 bitwę, to rozumiem, że krasnoludy tracą swój bonus +2 do dispella (...)?
dodatkowe +2 do dispella traca tylko w momencie gdy w sojuszniczej armii znajduje sie mag.
jesli nie gracie na magii (badz tez mag/magowie wspolgracza umarli) to gracz dowodzacy krasnoludami owy bonus do rozpraszania czaru posiada.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: crovaxus »

pytanko. Goblińskie fanole umierają w momencie gdy ginie ich macierzysty oddział. Stoją w CC moje longi a przed niminocniki za którymi stoją fanole. Nocniki uciekają ja gonie i łapię ale zatrzymac bym sie musiał za fanolami czyli dostać masę hitów. Co jest pierwsze. Czy najpierw wbiegam w fanole i one giną czy gina najpierw fanole z zasady że ich oddział zginął w łapance?
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
- The tale of Crovax the Cursed

Awatar użytkownika
Jacobs
Falubaz

Post autor: Jacobs »

cahir pisze:Abaddon, no offence, ale jak sztandarowy Minerów ma robić za BSB... Moim zdaniem nie za bardzo się nadaje.
A czemu nie ? Ma duży fajny sztandar i wygląda dużo fajniej niż standardowy BSB od GW. A przecież na tyłku nie pisze mu że jest sztandarowym akurat Minerów, wiec co za problem :P ?
wenanty pisze: Anioł zagłady przerzuca się na budżetową kawę? Koniec świata (sic!).
Turniejowo nowe WE

12/4/5

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Ale ma świeczkę na hełmie, z którą wartałoby się pobawić... za bardzo minerowy imo jest i tyle.
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

crovaxus pisze:pytanko. Goblińskie fanole umierają w momencie gdy ginie ich macierzysty oddział. Stoją w CC moje longi a przed niminocniki za którymi stoją fanole. Nocniki uciekają ja gonie i łapię ale zatrzymac bym sie musiał za fanolami czyli dostać masę hitów. Co jest pierwsze. Czy najpierw wbiegam w fanole i one giną czy gina najpierw fanole z zasady że ich oddział zginął w łapance?
fanole nie gina w momencie gdy zginie oddzial z ktorego wyszly.
gina w momencie gdy:
- nie zostaly wypuszczone a nocniki uciekaja - czy to w reakcji na szarze czy po nie zdanej panice,
- gdy sie z nimi zetknie oddzial - nie pamietam czy musi to byc oddzial przeciwnika ale chyba nie. zdaje sie, ze w poprzedniej edycji trzeba sie byklo na goblinskim fanatyku zatrzymac, w tej trzeba sie p oprostu z nim zetknac.

wprawdzie moge sie mylic gdyz teraz za dokladnie nie pamietam ale wydaje mi sie, ze masz punkty za fanatykow w momencie gdy zabijesz ich i oddzial z ktorego wyszly. samo zabicie fanatykow bez poskladania oddzialu nie daje za nich punktow. jednak tutaj moge sie mylic, gdyz za dokladnie tego nie pamietam.
crovacsus to co napisales przypomina mi wlasnie sytuacje ktora napisalem wyzej, tak wiec wyglada mi to na blad w tlumaczeniu ;)

w tym momencie nawet nie mam jak tego sprawdzic, jednak wieczorem bede w domu a tam mam AB do o&g. skontaktuje sie tez z kumplem w celach weryfikacji napisanych przezemnie slow.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Post autor: Smh »

giną jeszcze, gdy:
- wpadną w trudny teren
- gracz rzuci na ich ruch dubla na kościach
- wpadną na siebie (giną oboje)
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

Misiek40k
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Misiek40k »

Co sądzicie o sztandarowym ze scibor minatures - http://sciborminiatures.com/en_,shop.php?art=1046

Czy będzie się dobrze komponował z resztą armii tzn. 28-30mm więc czy nie będzie za duży??

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Wg opisu ma 22mm, więc będzie trochę mała.

Misiek40k
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Misiek40k »

From feet to eyeline - 22mm. Właśnie zmierzyłem Warriora plastikowego i ma od podstawki do linii oczu około 19-20mm, a cała figurka około 22-24mm, więc wydaje mi się, że będzie właśnie na odwrót. Dzięki za zwrócenie uwagi na opis.

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Słuszna uwaga z tym eye-line. W sumie co za człowiek tak pisze, nie prościej from feet to top of head? Przez ten fakt bym nie kupił figsa.

Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

pytanko. niedawno postawnowiłem nieco odświezyć informację z AB i zauważyłem iż oddział uciekający który ma wleżć w teren niemozliwy jak góra skalna czy lawa NIE ginie jak w 7 edycji tylko podejmuje impossible terrain test i staje zaraz za a oddział goniący zatrzymuje się przed terenem (jeśli nie dogonił)? nie zdarzyło mi sie w tej edycji bym miał taka sytuację stąd moje zdziwienie.
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

zgadza się.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

więc warto stawać przed terenem niemożliwym bo ty uciekniesz za niego a on nie pobiegnie za niego. dla mnie trochę głupia zasada bo można szybko i z malymi stratami ucieć bardzo daleko wrogowi i zreformować sie za terenem.

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Głupie czy nie takie są zasady. Ma to swoje plusy i minusy.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

dla pewności tylko. Oddział goniący lub robiący overrun przechodzi przez impossible tak samo jak uciekający czy zatrzymuje sie cal przed terenem?

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

zatrzymuje sie cal przed terenem
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

ODPOWIEDZ