Kila pytan poczatkujacego :P
Moderator: Gremlin
-
- Warzywo
Re: Kila pytan poczatkujacego :P
Kiedy wychodzi nowy armybook WE ? Albo który jest w kolejcę i za kim ?
W teorii:McKentucky pisze:Kiedy wychodzi nowy armybook WE ? Albo który jest w kolejcę i za kim ?
- Bretonia końcówka 2011
- Wood Elves początek 2012
- Dwarfs wiosna 2012
Ale bardzo prawdopodobne, że dwarfy będą przed WE, a może jeszcze coś wcisną przed nami ?
Co osoba to inna plotka i czasami ciężko się połapać.
Na początku się wkurzałem, że WE są strasznie słabe... ale zmieniłem zdanie.
Mimo, że są słabe można nimi wygrywać (ciężko bo ciężko) ale satysfakcja ze zwycięstwa jest potrójna
Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill
kudłaty pisze:80+ siekier dwuręcznych to odkryta opcja ofensywna.
Łuki (ok.30-40)Entombet pisze:Witam, mam zamiar wrocic do wfb po nastu latach przerwy i ponownie chce pobawic sie WE. Wiem ze do 8mej edycji ksiazki jeszcze nie ma i chcialbym sie spytac co jest obecnie wystawialne zeby ograniczyc wydatki.
Dryady (3x8 styknie)
Treeman (1 styknie)
Tancerze (10 styknie)
Orły (2)
Konnica (5-6 powinno być ok)
Bohater (mag,łucznik,tancerz)
To tak w telegraficznym skrócie
Najlepszą opcją jest zakup batalionu i dokupienie tancerzy + Treeman jako początek.
Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill
Bow of Loren (Łuk z Loren)Wolfgar pisze:Czy można stosować połaczenie, zaklęte szpile i Łuk z Loren? sorry za polskie nazwy ale polski podrecznik. Czy magiczna ochrona Kamienia odrodzenia to jest do śmierci bohatera czy na 1 ture?
Arcane Bodkins (Zaklęte szpile)
To mega genialne połączenie i świetnie się sprawdza, trzeba uważać grając takim Lordem ale frajda jest nieziemska (uwielbiam straszyć konnice WoCHu nim )
Stone of Rebirth (Kamień Odrodzenia) - ward 2+ aż do śmierci od momentu zjechania do poziomu 1 wounda (HP)
już chyba zamiast konika lub jelenia dać mu altar kindred i wtedy hełm of the hunti zwykłą tarczę. ewentualnie od konia chyba lepszy orzełek bo jest innym typem i latai wtedy można zrobić puszeczkę dać mu ciężką magiczną zbrojęitarczę
@luc kiedy ostatnio widziałeś kawalerię wochu na stole??.
No nie wiem czy orzeł jest innym typem,bo i tak chyba walisz w model, a nie orzeł i jeździec osobno ??? Zresztą chciałbym sam dowiedzieć się w końcu jak jest z naszym noblem na orle i trafianiem w niego ? Czy ktoś obcykany może mi w końcu odpowiedzieć ? Laik ? Pasiak ? Runepriest ?oczko pisze:już chyba zamiast konika lub jelenia dać mu altar kindred i wtedy hełm of the hunti zwykłą tarczę. ewentualnie od konia chyba lepszy orzełek bo jest innym typem i latai wtedy można zrobić puszeczkę dać mu ciężką magiczną zbrojęitarczę
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek
Najczęściej na stole gram przeciwko WoChowi i powiem Ci szczerze, że dość często trafiam na konnice (głównie ciężką).oczko pisze:@luc kiedy ostatnio widziałeś kawalerię wochu na stole??.
Ze 2x trafiłem na lekką i kilka gier bez konnicy.
Powiem Ci lepszą ciekawostkę.
Tylko raz na stole widziałem Hellcanon przy 3x wystawieniu lekkiej konnicy wochu i 2x Lord Klepacz na mouncie (raz na smoku na większe pkt i raz na manticorze).... widocznie gram z psychopatami
Mój kuzyn, który gra WoCHem również uparł się na NIEgranie na chosenach (według niego są zbyt przegięci i ich nie wystawia bo psują mu frajdę z gry)mój kolega uparł się że nie będzie grał na chousenach i męczy mnie kawą z savem na jeden+ i wardem na trójkach
PS. Skąd WARD 3+ na konnicy ???????????????????
ZapomniałemMegido pisze:Cztery plus z warshrine'a i plus jeden za mark tzeencha
Głupio się przyznawać ale faktycznie czasami można fajne rzeczy tam doczytaćLaik pisze:rulebook?
bez urazy ale na sporo pytań można tam uzyskać odpowiedź
Mimo, że RB czytałem kilka razy(ok 6-8) to i tak WCIĄŻ znajduje tam ciekawe i nowe rzeczy o których nie pamiętałem, albo nie miałem styczności
- Infernal Puppet
- Masakrator
Przeczytać to jeszcze żadna sztuka. ZAPAMIĘTAĆ CAŁEGO RB - To jest sztuka .
Ach te uroki bycia ciągle głodnym .Mad Mike pisze:To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezarakwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
O dzięki "miszczowie" ! Na taką właśnie odpowiedź czekałemLaik pisze:rulebook?Heptun pisze: Laik ? Pasiak ? Runepriest ?
bez urazy ale na sporo pytań można tam uzyskać odpowiedź .
Dobra sprawdzę sobie sam i później odpowiem !
Wiem, że nie jestem ani Laikiem (przez duże "L" bo przez małe to może bym się zakwalifikował ), ani Pasiakiem ani Runepriest'em ale może moja odpowiedź na Twoje pytanie zadane w wątku Rozpiski trochę Ci pomoże.Heptun pisze:No nie wiem czy orzeł jest innym typem,bo i tak chyba walisz w model, a nie orzeł i jeździec osobno ??? Zresztą chciałbym sam dowiedzieć się w końcu jak jest z naszym noblem na orle i trafianiem w niego ? Czy ktoś obcykany może mi w końcu odpowiedzieć ? Laik ? Pasiak ? Runepriest ?
ithilnaur pisze:Orzeł to monstrous beast a nie monster - czyli do herosa na orle mają zastosowanie zasady dot. monstrous cavalry troop type. Zasada ridden monster nie ma tu zastosowania. Hero na orle korzysta tylko z ilości Woundów orła (jeśli orzeł ma więcej) - reszta zasad tak jakby siedział na koniu + oczywiście stomp od orła i możliwość lataniaHeptun pisze:Doczytam, ale coś mi tu nie pasi Przecież podobnie jest w DE ze smokiem i jeźdźcem, że rozpatrujemy ich oddzielnie. Nie kłócę się i doczytam dziś w RB.
polecam fragmenty RB na stronie 105 i 83
Nie chodziło mi o uszczypliwość, tylko o częst pytania o podstawowe zasady - które jasno pokazują że znajomośc rulebooka kuleje.
Ja przeczytałem podręcznik tylko 1 raz, to za mało ale coś już można grać. Wiadomo że w battlu jest milion zasad i wszystkich się nie pamięta ale te podstawoe trzeba znać.
Ja przeczytałem podręcznik tylko 1 raz, to za mało ale coś już można grać. Wiadomo że w battlu jest milion zasad i wszystkich się nie pamięta ale te podstawoe trzeba znać.
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.
OK i teraz pytanie - jak strzelają do mnie jako modelu to warda/savea biorę od jeźdźca jeśli większy i mam 3 woundy (chodzi o nobla na orle) ? A mogą mi zdjąć orła ze snajperki ? Czy tylko można z czegokolwiek walić po "modelu" ?
Nie chcę być zwałowanym, a w RB jakoś tak jasno nie widzę na to odpowiedzi
Nie chcę być zwałowanym, a w RB jakoś tak jasno nie widzę na to odpowiedzi