DoCh na 2400 (z euro)

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ghaz
"Nie jestem powergamerem"

Re: DoCh na 2400 (z euro)

Post autor: Ghaz »

Biorac pod uwage ze na 2400pts oddzial ~28 plagusow + herald to jeden z dwoch duzych klockow do wystawienia, sadze iz kazdy przeciwnik rzucac bedzie pitke (shadow mimo wszystko popularniejszy od deatha) na 6 kosciach. 5/6 oddzialu znika.. i spooora szansa na to ze herald tez. Slonko orkow o ile dobrze pamietam, przynajmniej dopuszcza wardy/regenke wiec sporo wiecej sie uratuje.
BLOOD FOR THE BLOOD GOD! SKULLS FOR THE SKULL THRONE!

Awatar użytkownika
Shadar
Kradziej

Post autor: Shadar »

Szczerze: plagusy są lepszym wyborem od demonetek, nawet pomimo pitki. Na pitę, zawsze możesz wystawić plagusów w kresce, ale i tak przy light'cie zawsze możesz cisnąć speed of light i już masz 10 inki. Następny fakt: w drugiej/trzeciej turze blokujesz/zabijasz magów przeciwnika.
Wieszkto pisze:
Szaman pisze:wieszkto - zabawny jestes...
Wiesz gdybyś mnie nie traktował poważnie i nie czuł się winny to byś się tym postem nie tłumaczył tylko byś mnie olał a ty odpisałeś.

Awatar użytkownika
Cauliflower
Ciśnieniowiec

Post autor: Cauliflower »

Szczerze: nie są ;)

Ja mam cały oddział i grałem na nich kawałek czasu.
Ich plusy to to, że fajnie działają z lightem, który też dobrze działa na blodki.
Są twarde i całkiem długo znoszą i combat i ostrzał.
Ich minus jest taki, że są wolne jak na demony 4M to bardzo malutko. Demonetki mają 6, a to serio robi różnicę.
Inicjatywa do bani przez co często ginie herald zanim te zdążą uderzyć.
A jak uderzają to też bez pierdolnięcie 1 atak z siłą 4 i marnym ws to niestety mało.

Reasumując, IMO jest to bardzo fajny klocek na przetrzymanie kogoś i trzymanie czegoś w stylu magicznej icony np despair. Do walki trzeba to boostować i niestety klocek przez swoją prędkość nie jest najlepszy taktycznie.

W alternatywie mamy demonetki, które dla odmiany dobrze kombują się z shadowem i są szybkie. Dostają straszny wpierdziel od strzelania, ale po to mamy furię, żeby coverować, a jak strzelasz w demonetki to Ci nie starczy na blodki itd.

Dla mnie przesądzające było jednak wykorzystanie taktyczne oddziału. Plagusy jak już mówiłem twardo stoją i w zasadzie tyle. Demonetki mogą mieć syreniarza, który dobrze wykorzystany wygrywa bitwy oraz siren standard, które również jest taktyczną perełką. Do tego asf i 2 ataki robią z nich maszyny do ścianania elfów czy flagellantów, a z brzytwą nie boją się niczego.

tyle mojego
malfoj pisze:Ty to zawsze musisz kogos upokorzyc przy stole
Obrazek

Awatar użytkownika
Shadar
Kradziej

Zgadzam się z tobą w każdym z punktów, który opisałeś, ale jest jeden podstawowy problem: bloodletterzy bez lighta są imo słabi, a z demonetkami lighta nie weźmiesz. Jeśli wyprowadzisz mnie z błędu, to będę się nawet cieszył, bo nie czeka mnie w takim wypadku konwersja, ale wtedy jest kolejny problem: nie mam w rozpisce ognistych ataków, bo herald khorna trzyma sztandar.

Edit:
Co myślicie, o grze na dwóch klocach bloodków? Jeden nie miałby wtedy herlaka, ale po to mam light. Widzę to wtedy tak:
L&H:

Lord of Change @ 590 Pts
Level 4 Wizard; Lore of Light
Power Vortex; Master of Sorcery

Herald of Nurgle @ 215 Pts
BSB; Great Icon of Despair

Herald of Khorne @ 140 Pts
Firestorm Blade; Armour of Khorne

Core:

28 Plaguebearers of Nurgle @ 391 Pts
FCG; Standard of Seeping Decay

2x28 Bloodletters of Khorne @ 2x366 Pts
FCG

2x5 Chaos Furies @ 2x60 Pts

Rare:

6 Flamers of Tzeentch @ 210 Pts

Total army cost: 2398
Total models in army: 103
Wieszkto pisze:
Wiesz gdybyś mnie nie traktował poważnie i nie czuł się winny to byś się tym postem nie tłumaczył tylko byś mnie olał a ty odpisałeś.

Marian
Chuck Norris

Post autor: Marian »

spoko rozpa, podoba mi sie. tylko koniecznie wciśnij sztandar +d6 do pierwszej szarży na jedne blodki. tak to bardzo fajna rozpiska :)

Awatar użytkownika
Cauliflower
Ciśnieniowiec

Post autor: Cauliflower »

Mi też się nawet podoba ;) Inna i może uderzyć ;) Szkoda braku scrolla.
Zetnij 2 plagusów, ich nie musi być aż tyle i dorzuć sztandar.

Odpowiadając.
Nie prawda, że blodki bez lighta są słabe.
4 I jest wystarczające żeby z większością oddziałów walnąć symultanicznie, a przed wieloma jednak wcześniej. Czasem, żeby uderzyć wczęsniej wystarczy komuś zmniejszyć inicjatywę o 1.
Do tego po to mamy demonetki, żeby na oddział z większą inicjatywą wystawić właśnie je, a blodki po ewentualnie rzuconej a) miaśmie b) obniżaniu S

Do tego nie zapominaj, że chcesz grać na despair, a wtedy już dużo łatwiej uwalić feara i z ws 1 z blodkami już nie powalczysz.

Z doświadczenia zauważyłem, że jakikolwiek boost z magii rzucony na blodki daje im ostrego kopa, tylko trzeba tym dobrze pograć ;)

Ale potestuj. Ja nie jestem broń boże przeciwnikiem lighta, imo świetny lore i oprócz boostów ma pociski, co jest bardzo przydatne ;)
malfoj pisze:Ty to zawsze musisz kogos upokorzyc przy stole
Obrazek

Robson
Niszczyciel Światów

Post autor: Robson »

IMO ta wrona za 600p to ma sens tylko z tzeench will + lore of death. niestety będzie miała tylko 3. poziom :|

plagusy nie dość że M4 to są najsłabsze w walce z całej demonicznej piechoty, a moim osobistym zdaniem najlepsze są demonetki :)
RIP
Ziemko pisze:Ja Robert Mrozek kajam się przed Wami wszystkimi, zrobiłem błąd, chcemy bardzo wygrać, ale nie zrobiliśmy tego umyślnie, padamy na kolana - WYBACZCIE

Awatar użytkownika
Shadar
Kradziej

Nie będę zakładał osobnego tematu, więc rozpiski na Strategicon wrzucę tu:
Daemons of Chaos

L&H:

Herald of Tzeentch @ 165 Pts
General; Level 2 Wizard; Lore of Light
Master of Sorcery; Spell Breaker

Herald of Khorne @ 230 Pts
BSB; Great Icon of Despair
Collar of Khorne; Armour of Khorne

Core:

37 Bloodletters of Khorne @ 499 Pts
Full Command; Icon of Endless War

18 Pink Horrors of Tzeentch @ 234 Pts
Musician; Standard

2x5 Chaos Furies @ 2x60 Pts

Rare:

2x5 Flamers of Tzeentch @ 2x175 Pts

Total army cost: 1598
Total models in army: 77
Vampire Counts

L&H:

Vampire @ 175 Pts
General; Level 1 Wizard; Lore of Vampires
The Arkayne: Forbidden Lore [35]
Helm of Commandment [30]
Charmed Shield [5]
Dragonbane Gem [5]

Wight King @ 225 Pts
Battle standard Bearer
The Drakenhoff Banner [125]

Core:

40 Crypt Ghouls @ 328 Pts
Champion

20 Crypt Ghouls @ 168 Pts
Champion

Special:

29 Grave Guard @ 452 Pts
Full Command; Great Weapon
Banner of the Barrows [45]

Rare:

5 Cairn Wraiths @ 250 Pts

Total army cost: 1598
Total models in army: 96
Co myślicie?
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2011, o 09:37 przez Shadar, łącznie zmieniany 3 razy.
Wieszkto pisze:

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

27*12+30+25 =/= 499 :)

wywal 3 horrory i wrzuć 3 bloodlettery :)

na wight kingu drakenhoff jest z dupy bo w kombacie z boostem z lighta gwardia raczej zmiażdzy przeciwnika i odda ich moze 5 :) a większość strzelania jest ognistego wiec nic to nam nie daje. DAłbym warda na 4+ (flag of the blood keep), i dorzucił np. summon ghuls na vampira.

wraithy imo tylko 2+1 albo 3 bo to nie ma sensu bo jak komuś już wejdzie jakiś czar w nie to raczej czy to 6 czy 10 woundów i tak ściągniesz oddział... a w cholere pkt na to idzie.

szkielety do bani bo przypominam rozpe dimitra T3, a T4 robi różnice...
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

wraty w libczie 5 to swietna opcja na małe punkty! wiekszosc armii sie z nimi bedzie meczyc
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
Shadar
Kradziej

Sorry pomyliłem się przy bludkach. Ma ich być 37, ale już to poprawiłem. Szkiele są dlatego, że na strategu ma być Blood and Glory, a ten sztandar się tam przyda. Jeśli chcesz zmniejszyć wraciaki, to od biedy możemy wystawić dwie trójki, kosztem zmniejszenia szkieli.
Wieszkto pisze:

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

nie masz hełmu na vampirze i to boli

a tak to tym gramy tylko ten hełm trza wcisnąć

Awatar użytkownika
Shadar
Kradziej

Wyedytowałem :wink: Mam nadzieję, że już nie masz zastrzeżeń. Szkoda, że nie dałeś się namówić na wzięcie staff of damnation zamiast helm of commandment, mimo, że ja mam light, ale mówi się trudno. Na gieniu jest ostrze, bo zostało mi perfidne 7 pkt, a nie było gdzie ich upchać, więc dostał magiczną broń.
Wieszkto pisze:

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

to za te perfidne 7 pkt daj vampirowi dragon gem (ward na 2+ od ognistych)

ODPOWIEDZ