kilka pytań początkującego 2

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Andrzej
Pan Spamu

Re: kilka pytań początkującego 2

Post autor: Andrzej »

A taka sytuacja. Orzeł stoi 21 cali od skinków. Pali szarże. Czy skinki strzelają?
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

tak
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

szeszej
Falubaz

Post autor: szeszej »

Wszystko w podręczniku w dziale S&S ;)

Andrzej
Pan Spamu

Nawet jak spali na 2 cale?
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Andrzej pisze:Dokładnie. Wskrzeszasz tylko swoją armię.
wg. zasad sojusz jest jedna armia. A nie 2 oddzielnymi (jeden rzut na wiatry itp.) wiec mozna.

Choc tylko w jedna strone (tk sa undead ale vc nie sa nekeharan undead)

@andrzej tak

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

Andrzej pisze:Nawet jak spali na 2 cale?
Tak, bo s&s robisz od razu po deklaracji szarży, więc odległość nie ma znaczenia.
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Idąc za RB, przyjmuje się, że szarżujący podbiega w zasięg, dostaje ostrzał i wraca :)
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Marek15
Mudżahedin

Post autor: Marek15 »

A zapis że strzelają na najkrótszy zasięg broni w oddziale? (Wiem że taki jest, ale nie mam RB pod ręką) I myk z krasnoludzkim czempionem z pistoletem i imperialnym niestety bohaterem (bo czempion strzelców tak nie może) też z pistoletem: Deklaracja szarży, deklaracja S&S i strzał w momencie gdy szarżujący podchodzi na 12 cal, dzięki czemu oddział strzelców nie ma -1 za daleki zasięg.
Więc (IMO) jak spali szarżę nie dochodząc do maksymalnego zasięgu najkrótszej broni nie zostanie ostrzelany.

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Primo, champion strzelców imperialnych może pistolety.
Secundo, str 17 z RB. Jak byk jest opisane, że robisz S&S na maksymalnym zasięgu broni o najkrótszym zasięgu w oddziale w sytuacji gdy szarżujący zaczyna poza zasięgiem broni. I w wypadku spalenia szarży przyjmuje się, że dobiegli w ten zasięg i potem cofnęli.

Andrzej
Pan Spamu

OK, czyli myk z czempionem działa?

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

O ile żaden FAQ tego jakoś nie zmienia, no to idąc za RB - chyba tak. A przynajmniej w wypadkach, gdy szarża zaczyna poza zasięgiem. Nie wczytywałem się w zwykłym wypadku, czy też taki zapisek jest.

-Błażej-
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: -Błażej- »

Ktoś mi wytłumaczy jak teraz jest z breath weapon - kiedyś czytaj 7 ed. można było zionąć ile się chce a teraz wyczytałem coś takiego bez wzmianki czy chodzi o close combat czy wszystko - " A model with Breath Weapon can use it to make a special attack once per game." ????

Andrzej
Pan Spamu

No tak, może zionąć raz na grę. Coś nie tak?

-Błażej-

Post autor: -Błażej- »

Andrzej pisze:No tak, może zionąć raz na grę. Coś nie tak?
No wydawało mi się że we wcześniejszych edycjach taki smok mógł ziać co turę. Czy coś nie tak :) ??

Andrzej
Pan Spamu

No kiedyś mógł, teraz już nie :)

Awatar użytkownika
rob
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: rob »

jak teraz pivotuje czołg? czy wydaje punkty pary za każde 90 stopni pivotu? czy ma darmowy pivot jak w chariocie?
Emp/DoCh

"Je­dynym do­wodem na to, że is­tnieje ja­kaś po­zaziem­ska in­te­ligen­cja, jest to, że się z na­mi nie kontaktują" A.E.

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów

Post autor: krystian1wielki »

jest darmowy pod warunkiem że zużyjesz chociaż 1 pary na ruch (nie możesz się priwotować tylko dla strzału musisz użyć pary żeby się odpalić :D ) Przynajmniej tak to zrozumiałem czytając FAQu

ugh

Post autor: ugh »

pytanie dotyczące bad moon baner i czaru little waaagh Night Shroud

zapis jest taki: "...Any enemy model that charges into base contact with the shaman or the unit he is with while the spell is in effect must take a Danggerous Terrian test..." podbny jest zapis przy bannerze.

pytanie: czy Dan. Test wrogi model musi zdawać tylko kiedy szarżuje czy może w każdej następnej turze bedac w base contact. ?

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

Jaki jest dokładny opis tego przedmiotu? Bo chyba zionięcie z jajka nie jest magiczne i to z tej przyczyny, że model po prostu uzyskuje zasadę zionięcia, podobnie jest z potion of strength, model otrzymuje bonus do siły i to wszystko.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

ugh

Post autor: ugh »

ugh pisze:pytanie dotyczące bad moon baner i czaru little waaagh Night Shroud

zapis jest taki: "...Any enemy model that charges into base contact with the shaman or the unit he is with while the spell is in effect must take a Danggerous Terrian test..." podbny jest zapis przy bannerze.

pytanie: czy Dan. Test wrogi model musi zdawać tylko kiedy szarżuje czy może w każdej następnej turze bedac w base contact. ?
ktoś pomoże ? :)

Zablokowany