Pytania wszelakie ... ;)
Moderator: JarekK
Re: Pytania wszelakie ... ;)
Panowie chciałbym usystematyzować zasady blessowania chosenów.
- czy jeśli jeden ołtarz da im 7 to drugi ołtarz przerzuca 7 w tej samej turze?
- czy jeśli dostaną głupotę to każdy następny ołtarz będzie przerzucał 2?
- czy jeśli mam po pierwszej turze blessy 3,6,8, sztandar z terrorem i favorkę to w następnej przy pierwszym blessie z ołtarza mam automatycznie albo 2 albo 12(oczywiście zakładamy przesuwanie favorką tak żeby było najkorzystniej)?
- czy jeśli mam po pierwszej turze blessy 3,6,8, sztandar z terrorem i favorkę to w następnej przy pierwszym blessie z ołtarza mam automatycznie albo 2 albo 12(oczywiście zakładamy przesuwanie favorką tak żeby było najkorzystniej)?
Odpowiem wg mojego zdania (czyt. mojego "widzimisię"):
Nie.X.Maciek pisze:Panowie chciałbym usystematyzować zasady blessowania chosenów.
Nie.X.Maciek pisze:- czy jeśli dostaną głupotę to każdy następny ołtarz będzie przerzucał 2?
Niekoniecznie. Jeśli np pierwszy ołtarz dał blessa "8" to rzucając z niego kolejne błogosławieństwo zdejmujesz ósemkę wcześniejszą i możesz ją wylosować ponownie. Musisz notować, który ołtarz jakie dał błogosławieństwo.X.Maciek pisze:- czy jeśli mam po pierwszej turze blessy 3,6,8, sztandar z terrorem i favorkę to w następnej przy pierwszym blessie z ołtarza mam automatycznie albo 2 albo 12(oczywiście zakładamy przesuwanie favorką tak żeby było najkorzystniej)?
Blessy z Ołtarzy nie mogą się powtarzać/boostować na jednym oddziale.
Welcome to the Tower of Rising Sun.
Moja galeria: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=28122
Kupię RÓŻNE RÓŻNOŚCI: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=42454
Moja galeria: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=28122
Kupię RÓŻNE RÓŻNOŚCI: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=42454
X.Maciek pisze:Waldi szkoda że nie masz nic na poparcie swojej tezy. Bo mnie zastanawia to dlaczego pozytywne zdublowane blessy się przerzuca a negatywnych nie? Może ktoś znalazł coś na ten temat w zasadach?
Q. Is the ‘Eye is Closed’ (nothing happens) considered a gift,X.Maciek pisze: - czy jeśli jeden ołtarz da im 7 to drugi ołtarz przerzuca 7 w tej samej turze?
therefore you re-roll it if you get it for the second time? (p43)
A. No.
Odpowiedź na to pytanie jest trudniejsza. Ja bym optował, że bless z głupotą może się powtarzać. A wzoruje się na tej odpowiedzi:X.Maciek pisze: - czy jeśli dostaną głupotę to każdy następny ołtarz będzie przerzucał 2?
Q. If you already have Stupidity from a spell or the Helm of Many
Eyes, can you get it again from the Eye of the Gods roll? (p43)
A. Yes, but this will have no additional effects.
Aczkolwiek nie jest tu poruszona kwestia powtarzania tego blessa. Niemniej jednak można równie dobrze oprzeć się na tym cytacie:
"Q. If a model or unit re-rolls on the Eye of the Gods table, and
the second result is also a duplicate of a gift, can/must it be re-rolled?
In other words can a re-roll be re-rolled in this case? (p43)
A. Yes.
I stwierdzić że każda kolejna "2" jest duplikacją, którą należy przerzucić.
Jako, że nie mam przy sobie księgi armijnej (a nie pamiętam dokładnego opisu blessa z głupotą) to więcej w stanie wyjaśnić nie jestem.
Glupote sie przerzuca nie mozna tego efektu uzyskac ponownie
Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.
1. Wynik 7 - oko jest zamkniete jest nieprzerzucalny (chyba ze masz Valkie albo talizman - wtety przerzucasz lub przy talizmanie wybierasz np "odp na magie"X.Maciek pisze:Panowie chciałbym usystematyzować zasady blessowania chosenów.
zamiast "zamknietego oka".
2. Jesli dostaniesz głupote z ołtarza to w nastepnej turze mozesz ja przerzucic. Jednak lepiej wpierw naładowac sie z innych ołtarzy.
W takiej kolejnosci glupote przerzucasz bo to takrze jest dar chaosu i nie wiem czemu niektorzy nie moga tego ciegle zrozumiec.
A najlepiej miej talizman u championa to o głupote martwic sie nie bedziesz musiał nigdy.
Natomiast jesli uzyskasz głupote podczas pojedynku lub zabicia duzego celu to niestety nie mozesz tego zmienic.
3. Statystycznie jesli masz 5 blesow (lub sztandar z terrorem i 4 blesy) + łaske bogow to masz 12tke z automatu i kulanie to strata czasu.
Ja zawsze z przeciwnikiem to ustalam bo mozna kulac nawet poł godziny.
To muszę przyznać że nie jest tak źle jeszcze. Tylko ciągle nie mogę się przekonać do tego co powiedział Durin o bohaterze ze strachem w chosenach. Bo nie mogę nigdzie w rulebooku znaleźć zapisu że jeśli jeden model w oddziale ma strach to cały oddział go ma. Oczywiście ta opcja mi się podoba żeby dawać miecz za 10pkt zamiast sztandaru za 50pkt tylko czy na pewno na masterach tak będzie sędziowane?
daje sie szmate lub maske zeby miec terror, ten fear z herosa to polsrodek, ale dziala. Lidder dzisiaj nawet tak gral
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.
To w koncu na arenie zobacze forumowa twarz. Dla pewnosci mozna wyskac pw do butana bo lidder gra a nie sedziuje zeby nie bylo kwasu
ot takie glupie pytanie
http://www.games-workshop.com/gws/catal ... rod1550007
te modele są metalowe czy plastikowe?
http://www.games-workshop.com/gws/catal ... rod1550007
te modele są metalowe czy plastikowe?
Mam takie pytania 2
1. Doszła do mnie dzisiaj helenka, składam na sucho i problemy z lufą. Mianowicie spora dziura się tworzy przy próbie złożenia. Albo przedziałka spora pomiędzy wszystkim, albo spora na dole/górze w zależności jak docisnę.
Zawsze tak jest przy tym modelu?
2. Gdy ze Szkapą grałem na Kohortexie to stwierdził on ,że wybrańcy przerzucają buffa 2 i 7 z warshrine'a.
Teraz tak pomyślałem i chyba nie do końca tak jest. Wytłumaczycie ?
1. Doszła do mnie dzisiaj helenka, składam na sucho i problemy z lufą. Mianowicie spora dziura się tworzy przy próbie złożenia. Albo przedziałka spora pomiędzy wszystkim, albo spora na dole/górze w zależności jak docisnę.
2. Gdy ze Szkapą grałem na Kohortexie to stwierdził on ,że wybrańcy przerzucają buffa 2 i 7 z warshrine'a.
Ja tak mam. Myślę, że odrobina GS załatwi sprawę.Fumijako pisze:Mam takie pytania 2
Nie jest tak. Wybrańcy mogą przerzucić wynik "2" i "7" tylko podczas bonusowego rzutu przed rozpoczęciem gry.Fumijako pisze:2. Gdy ze Szkapą grałem na Kohortexie to stwierdził on ,że wybrańcy przerzucają buffa 2 i 7 z warshrine'a.
Witam serdecznie,
Dopiero zaczynam przygodę z WFB. Dostałem od szwagra małą armię. Są to figurki staroedycyjne i nie jestem wstanie wszystkich zidentyfikować - dlatego proszę Was o pomoc przy tym.
https://picasaweb.google.com/maacieej/W ... directlink
Z góry wielkie dzięki i pozdrawiam
Dopiero zaczynam przygodę z WFB. Dostałem od szwagra małą armię. Są to figurki staroedycyjne i nie jestem wstanie wszystkich zidentyfikować - dlatego proszę Was o pomoc przy tym.
https://picasaweb.google.com/maacieej/W ... directlink
Z góry wielkie dzięki i pozdrawiam
Foty 1-3 warriorzy
4: pierwszy z lewej Bray Shaman, teraz część armi Beastmenów, w WoChu go nie ma. Pozostali trzej to zwykli warriorzy/czempioni, może ten 2 z lewej to jakiś stary hero.
5: Knighci.
Niezłe antyki, sam ostatnio zbieram takie cuda, pogratulować
4: pierwszy z lewej Bray Shaman, teraz część armi Beastmenów, w WoChu go nie ma. Pozostali trzej to zwykli warriorzy/czempioni, może ten 2 z lewej to jakiś stary hero.
5: Knighci.
Niezłe antyki, sam ostatnio zbieram takie cuda, pogratulować