HELLCANNON

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

HELLCANNON

Post autor: thurion »

takie pytania mi sie nasunely po dokladnej analizei helenki, na poczatek link do zasad:

http://ca.games-workshop.com/CommunityN ... _horde.pdf

no i teraz:

1) rampage, dziala podobnie jak ruch spawnow, czy tez szarza z frenzy... moje pytanie brzmi, czy jak rzuce tyle ze wpadam we wroga, ale zastawie helke np psami.. klasyczny myk dla frenzy, to czy musze szarzowac? w zsadzach jest napisane 'if possobile ', wiec wynika z tego ze szarzy nie ma, ale moje pytanie brzmi czy wykonywany jest jakikolwiek ruch.. tj czy bede mogl strzelic z big momy... czy tez nie, IMO jesli zastawie helke czyms tak zeby to cos stalo w btb to nie ma ruchu i moge strzlic, a jesli ustawie cos na drodze szarzy ale np 4 cale od heleny to ruch jest (co moge uzyc do przeluzenia zasiegu pluniecia w to cos co cchialo odginac :twisted: ) ( czy tez kompletne sie myle, i moge strzelic helka z duzeo dziala nawet po ruchu... nigdzie zabronienia w sumie ni znalazlem :twisted: )

2) moze warto by wprowadzic zapisa o podstawce pod helke? ja ja zmiescilem na Gwowy wyklejony podstawkami movement tray, czyli cos troszke ponad 80x100 mm, i wydaje mi sie ze jest to wymiar akurat, mi sie zmiescila i helka i wszsytkie dodatki na podstawke z boxa, wiec moze by wart o uscislic wkoncu zapis o podstawce, tak zeby minimalny wymair wynosil 80x100mm

3) jesli mi cos rozpizdzi helke, to ma za nia calosc pkt (faq gw z wd do soc), ale na nowa edycje zaloga dziala jak normalny skirmish, takze po smierci helki zaloga zostaje na stole i dziala jak normalny 3 osobowy skirmish? tak? nie musze zdejmowac figurek razem z helka?

4)na nowa edycje zasieg widzenia war machina mierzony jest od maszyny, w zwiazku z tym ze helka jest LT to widzi wszystko przez gorke, czy musze stawiac zaloganta na gorce zeby moc strzleac? czy starczy ze calosc stoi za gorka a sama helka 'widzi' cel? (to pytaie w zasadzie tylko dla upewnienia ;) )

5) czy helka ma minimalny zasieg? w booku jest tylko treat as a catapult, max 60", czy to oznacza ze strzela sie jak z kapy ale zasieg to po prostu 60" bez minimalnego, czy dochodzi do tego 12" minimalnego?

(jak mi sie jakies pytania przypomna to bede je tutaj pisal)

pzdr

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

1) nie szarzujesz

2) ...

3) tak

4) tak. do tego mierzysz od punktu strzelniczego a nie od dowolnej krawedzi helki :> chyba to pytanie jest oczywiste nie? :>

Ja tez mam pytanie ktore mi wyszlo wczoraj :> czy mozna wyjsc zaloga z helki? i jesli tak to ta zaloga na koniec bitwy moze do niej wrocic? ;]

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Shino pisze: Ja tez mam pytanie ktore mi wyszlo wczoraj :> czy mozna wyjsc zaloga z helki? i jesli tak to ta zaloga na koniec bitwy moze do niej wrocic? ;]
<lol>

w sumie dobre pytanie dajace dodatkowa opcje taktyczna :twisted:
Shino pisze: 4) tak. do tego mierzysz od punktu strzelniczego a nie od dowolnej krawedzi helki :> chyba to pytanie jest oczywiste nie? :>
no oczywiste ;) ale wole sie upewnic zanim zaczne walowac obcokrajowcow :twisted:

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

<lol>

w sumie dobre pytanie dajace dodatkowa opcje taktyczna Twisted Evil
mowilem dziopowi zeby sei zaloga schowal do domku a helka zwariuje i bedzie po oddzialach napierac ale nie wiedzial czy to jest legalne i nie poszedl na to xD

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Shino pisze:
<lol>

mowilem dziopowi zeby sei zaloga schowal do domku a helka zwariuje i bedzie po oddzialach napierac ale nie wiedzial czy to jest legalne i nie poszedl na to xD
ja bym mimo wszystko po analizie powiedzial ze nie, z tego wzgledu ze helka jest unbreakable, zapis w booku jest po prostu w special rules, nie ma ze helka a przy okazji zaloga tylko po prostu unbreakable, wiec jesli zaloga by sie odlaczyla to bylaby tez unbreakable.. taki mini skirmish slayerow... troche przegiete :) i nie wiem czy zasady unbreakable jakos na to nie wplywaja...

a co sadzisz z tym zasiegiem minimalnym?

Awatar użytkownika
Szczur6
Mudżahedin

Post autor: Szczur6 »

Na moje rozumienie zasad to ma minimalny 12"

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

Załoga nie może opuścić maszyny, chyba, że chce obsadzić inną maszynę.
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

może opuscić zawsze . W RB pisze że może opuścić np. żeby iść do innej maszyny a nie pod warunkiem żeby iść .

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

thurion pisze:
Shino pisze:
<lol>

ja bym mimo wszystko po analizie powiedzial ze nie, z tego wzgledu ze helka jest unbreakable, zapis w booku jest po prostu w special rules, nie ma ze helka a przy okazji zaloga tylko po prostu unbreakable, wiec jesli zaloga by sie odlaczyla to bylaby tez unbreakable.. taki mini skirmish slayerow... troche przegiete :) i nie wiem czy zasady unbreakable jakos na to nie wplywaja...

Dobry temat do "Kwestii Zasad".
Ale jak ktoś mi zacznie tak na Euro posuwać, pod batogami po śniegu przegonię.
Że śniegu w Sierpniu nie ma?
To Bieg Przez Pokrzywy można zrobić.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Jedy Knight pisze:
thurion pisze:
Shino pisze:mowilem dziopowi zeby sei zaloga schowal do domku a helka zwariuje i bedzie po oddzialach napierac ale nie wiedzial czy to jest legalne i nie poszedl na to xD
Dobry temat do "Kwestii Zasad".
Ale jak ktoś mi zacznie tak na Euro posuwać, pod batogami po śniegu przegonię.
Że śniegu w Sierpniu nie ma?
To Bieg Przez Pokrzywy można zrobić.
to moze niech powstanie uscislenie o nieopuszczaniu maszyn przez zalogi... chyba ze tak ajk scimi napisal do innej maszyny, bo IMO to troche glupie, w przypadku takiej zalogi helki staje sie to niezwykle turbo mega oplacalne ;)

p.s.
na euro oczywiscie takich rzeczy robil nie bede :)
Szczur6 pisze:Na moje rozumienie zasad to ma minimalny 12"
no na moje niekoniecznie :) bowiem dopisali w SoC zaiegi 60 cali, a przeciez klopa i tak ma 60 cali, wiec po co dopisywali... fakt ze helka jest VI ed, a wtedy minimalnego klopy nie mialy.. ale IMO jest t analogia do frenzy z mark of khorne... GW wyraznie sie wypowiedzial oze zapis bookowy jest ponad, i ze mounty nie maja ataku, IMO tutaj powinno byc tak samo, zapis bookowy helki jest ponad, wiec ma zasieg 60 cali, bez minimalnego... cala reszta zasad czyli mierzenie kladzenie template itp tak jak w RB...

@Shino, nie szarzuje w wyzej opisanej sytacji, ale czy moge strzelic helka po ruchu? bo w sumie nie wiem... a njesli tak to czy z obu rodzajow czy tylko z pluniecia? (jezeli bym spalil szarze w cos np)

pzdr

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

thurion pisze:
to moze niech powstanie uscislenie o nieopuszczaniu maszyn przez zalogi... chyba ze tak ajk scimi napisal do innej maszyny, bo IMO to troche glupie, w przypadku takiej zalogi helki staje sie to niezwykle turbo mega oplacalne ;) [
1 - Takie uściślenie nie powstanie, bo nie może. Może powstać uściślenie konkretnie do Helki.
thurion pisze:
p.s.
na euro oczywiscie takich rzeczy robil nie bede :)

[
Wiadomo. :)
Zmartwiłęm się, że niewłaściwy rodzaj treningu odchodzi. :wink:

3 - 12 cali, nie świrujcie. :!:

4 - Nie szarżuje więc nIe rusza się, więc może strzelać ze wszystkiego.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Jedy Knight pisze:
4 - Nie szarżuje więc nIe rusza się, więc może strzelać ze wszystkiego.
ale tu chodzi o taka sytuacje ze ja w cos szarzuje, to cos daje flee, mam wtedy spalona szarze tak? czy wogle nie mam szarzy... i stoje nadal w miejscu? bo sie sfilmowalem...

edit:
czytanie nie boli, juz sobie to znalazlem :)

a zbierajac to do kupy:

jezeli sobie zablokuje szarze, terenem nieprzekraczalnym czy swoim unitem, to po prostu szarza jest niewynonywana, stoje w miejscu i moge strzelac jak chce

jezeli musze zaszarzowac, ktos da flee, to ruszam sie pelne 2k6 cali i moge jedynie pluć

:)

pzdr
Jedy Knight pisze:
thurion pisze:
to moze niech powstanie uscislenie o nieopuszczaniu maszyn przez zalogi... chyba ze tak ajk scimi napisal do innej maszyny, bo IMO to troche glupie, w przypadku takiej zalogi helki staje sie to niezwykle turbo mega oplacalne ;) [
1 - Takie uściślenie nie powstanie, bo nie może. Może powstać uściślenie konkretnie do Helki.
a czemusz to helka ma byc poszkodowana :> ?

zreszta jakbym sie uparl... to:

Q. How are Victory Points worked out for the Hellcannon?

A. The Hellcannon is a war machine. However, for such an expensive
model that can continue to cause damage after its crew has been
destroyed (albeit sometimes to its own side), we decided that Victory
Points should be awarded in a slightly different way than normal.
If all the crewmen are destroyed, the enemy gets half the Victory
Points for the unit. If the Hellcannon itself is destroyed, then the
enemy gets the full Victory Points for the unit, even if the crewmen
are still alive.
S. October 2004 Issue of White Dwarf Magazine (US #297 / UK #298

wiec mimo odlaczenia zalogi od helki, przeciwnik nie ma za nia zadnych pkt :twisted: bo zgodnie z faqiem zaloga MUSI byc zabita do polowy, a do pelnych helka MUSI byc zabita :twisted:

mocno intensywnie zastanawiam sie nad zalegalizowaniem tego myku na turniejach :twisted: takze lepiej niech ktos to uscisli..
Ostatnio zmieniony 14 lip 2007, o 09:25 przez thurion, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Zgadza się.

Chryste, odnosiłem się to twojego tekstu przed zmianami.
Nie mam czasu.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Jedy Knight pisze:
Chryste, odnosiłem się to twojego tekstu przed zmianami.
Nie mam czasu.
wiem wiem ;)
pomyslcie nad tym :P bo tak wynika z rb, soc i uscislenia.. IMO mimo ze dla mnie bloby to zajebiste.... nalezy to uscislic, ale poki to nie zostanie zrobione, na chwile obecna nie widze zadnych obiekcji co do stosowania tego myku :twisted:

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

na euro oczywiscie takich rzeczy robil nie bede
czyli na Euro " nie" a na innych turniejach juz zamierzasz?

Awatar użytkownika
pingus
Oszukista

Post autor: pingus »

quas pisze:
na euro oczywiscie takich rzeczy robil nie bede
czyli na Euro " nie" a na innych turniejach juz zamierzasz?
To przecież oczywiste.. wyraźnie Thurion to zaznaczył. ;)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Q. How are Victory Points worked out for the Hellcannon?

A. The Hellcannon is a war machine. However, for such an expensive
model that can continue to cause damage after its crew has been
destroyed (albeit sometimes to its own side), we decided that Victory
Points should be awarded in a slightly different way than normal.
If all the crewmen are destroyed, the enemy gets half the Victory
Points for the unit. If the Hellcannon itself is destroyed, then the
enemy gets the full Victory Points for the unit, even if the crewmen
are still alive.
S. October 2004 Issue of White Dwarf Magazine (US #297 / UK #298

Q: czy jesli zaloga ucieknie z maszyny z terroru to sa liczone punkty za maszyne?

a: oczywiscie, ze nie. Jest wyraznie napisane, ze zaloga musi dac reakcje flee na szarze, zostac zabita lub uciec z breaka zeby byly liczone punkty za maszyne :roll:

jak nie masz zaloganta PRZY maszynie to wtedy jest liczona jako abandonned...

a zaloga jej gdyby ci zostala to nie ma unbreakable tylko helka ma. Jest to wpisane w JEJ i tylko jej zasady. podobnie jak deamonic aura czy mozliwosc wykupienia giftow

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

a czemu jak załoga ucieknie od terrora to nie ma mieć punktów za maszynę ?? Nie ma przy maszynie na koniec bitwy to jest opuszczona i tyle.
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

pewnie dla tegop, ze nie ma emotki na sarkazm.... poczytaj sobie co tam thurion wymyslil sobie... poczytaj sobie co thurion wymyslil i zrozumiesz o co mi chodzilo...

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

czyli ze moge czy nie moge?

ODPOWIEDZ