Khemri na równe 2000

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Khemri na równe 2000

Post autor: Fluffy »

Po licznych bojach stworzyłem taką rozpiskę khemri na 2000 pkt.. Myslę że prezentuje się ładnie i będzie skuteczna:

Screaming scull catapult
Screaming scull catapult

3x ushabti
3x carrion
tomb scorpion
tomb scorpion

3x chariots
3x chariots
5x light cavalry
19x skeleton warriors, bows, banner
19x skeleton warriors, shield, l.armour, FCG, Banner of Undying Legion

Tomb Prince, CO 1, GW, Cloak of Dunes
Tomb King, CO 2, GW, Crown of Kings, Brooch of the Great Desert
Liche Priest, CO 3, Staff of Ravening,
Liche Priest, CO 4, Hierophant, Dispel Scroll, Dispel Scroll

Dispel Pool: 4
Dispel Scrolls: 3
Models in Army: 69

Myslę że armia jest liczna, szybka, mocna w strzelaniu, magii i kombacie. Mam nadzieję że okaże się uniwersalną. Jak Wam się widzi?

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

Post autor: szczurek »

Mnie sie nie podoba :wink: Pomijam już brak przedmiotów (brak warda na kingu [i ta klimatyczna ;) korona ....] nie ma Jar-a .....) .
Brak czach na klopach jakoś mi nie leży ,no i tylko 3 carriony ...... Jak już to piąteczka .Nie wiem ale ja jakoś wolę TG zamiast szkieletów do walki (nie aż tak duża różnica pkt. ,a jakość ...... :D ) .
Malowanie figurek ---> szczurek1903@wp.pl
Coolminiornot ---> LINK

Awatar użytkownika
Kharnan
Mudżahedin

Post autor: Kharnan »

Hmm używam szkieletów "do walki" praktycznie zawsze i jak dotąd się sprawdzają. Jeśli jednak już chcesz ich mieć- daj 25, 20 to naprawdę za mało.
And he did say "War", and the world did tremble...
Obrazek

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

Ja wiem? Korona naprawdę daje kopa ładnego w magii, Tomb King ma wtedy mżliwosci wieksze niz szeregowy liche priest.. Dwie inkantacje, każda średnio na poziomie 5 brzmią ładnie.. Zżeraja dwie kosci kazda - taki król zzera przeciwnikowi 4 kosci dispela.. Princ dodatkową jedną.. I zostaja 4 kosci inkantacji na dwóch liczach plus boundspell :) Imo nie jest źle :)
Brak warda na królu - T5 i 4W sprawia, że niezwykle mało jest chętnych do walki z tym panem stojącym z reguły w klocku. Każdy woli tłuc po szeregowych szkielach, chyba ze mamy do czynena z ultrawypasionym panem na smoku - ale wtedy rzuca się challenge championem szkielich. Dlatego imo ward jest zbędny.
Jar - świetny przedmiot, niestety, trzeci dispel scroll jest potrzebniejszy. Gdybym miał jeszcze mozliwosc upchnięcia słoika wziałbym z pewnoscia, ale nie mam gdzie go dac..
Słoik działa w jednej turze, natomiast rożdzka umozliwi mi zdjecie dowolnego fasta i jest boundem na 4 działajacym w kazdej. Teoretycznie leprzy przedmiot, chce go po prostu ograc.
Brak czach - brak punktów. Gdybym miał wolne dwadziescia dalbym na jednej klopie (najwyzej na jednej - na dwóch to juz strata pkt) ale kłóci się to z moja tendencja do ciecia punktów gdzie jest to tylko możliwe.. Na czym dobrze wychodzę :)
No i na koniec kwestia gwardia/szkiele.. Szacunek jest prosty, gwardia z ikoną to ponad 310 pkt, szkiele z banner of undying to 220.. wiem, że Gwardia z ikona i princem/kingiem potrafi sporo, ale to 500 pkt!! To jedna czwarta armii!! Zresztą uważam, że szkiele z bannerkiem na wskrzeszanie i save 4+ w combacie zrobia dokładnie to co gwardia, a poświecic będzie znacznie łatwiej i mniej boleśnie. Nie chce mi się tu dokladnie tego przeliczac, ale i gwardia i szkiele wygrywaja starcia CRem, gwardia ginie dokladnie tak samo jak szkielety (tylko 1 pkt T wiecej, ale nie ma to znaczenia przy szarzy praktycznie dowolnej kawalerii), roznica jest tylko w przypadku piechoty, a i to nieznaczna. Gwardia tez trafia niemalze wszystko na 4+. Ma taki sam save, a umiejętnosci walki i osławiony KB.. Przy 6 atakach sprzedajemy jednego KB raz na dwie rundy walki.. Nawet mniej jezeli weźmiemy poprawkę na ginące po naszej stronie modele, atakujace z reguły ostatnie i ginące wcześniej.
To ja jednak wole oszczędzic te 100 pkt :) i wziąśc dodatkowego skorpiona czy klopę.
Jedyne dylematy to własnie wyższośc rożdzki nad zestawem jar + scroll oraz kwestia małej mobilnosci kinga - który w tej rozpisce ma napędzac katapulty i łuczników przez dwie - trzy tury, w krytycznym momencie w klocku szkielich rzucic sie do walki i przeważyc szale bitwy na moją korzysc. Czy to się sprawdzi?
Rozważam jeszcze kupno konika dla licza z różdzką.. Większa mobilnosc w przypadku tego przediotu może okazac się bardzo cenna.

Pozdrawiam!

Ps: Szkielich bym powiększył, ale znowu - za co? :D

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

Post autor: szczurek »

Korona byłaby fajna gdyby rzucał wtedy na 2 kościach ,a tak jest za droga . No i zabiera nam warda .
TG vs. Szkiele hmmm jakoś mnie nie przekonujesz ;):P .Istotnie tańsze ale maja ws2 ,t3 ,brak KB ..... można by tak wyliczać .....;) .TG natomiast (szczególnie) z Icona są super (i jakby nie patrzyć dzięki banerkowi nadrabiają małą mobilność króla) .
Może na równe 2K te 100 pkt. różnicy to dużo ale na 2200+ gwardia DUŻO lepsza imho oczywiście .... :wink:
Malowanie figurek ---> szczurek1903@wp.pl
Coolminiornot ---> LINK

ODPOWIEDZ