Jak zostać Generałem - czyli początkującego pytań kilka

High Elves

Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello

Zablokowany
Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Re: Jak zostać Generałem - czyli początkującego pytań kilka

Post autor: PiotrB »

Warhammer to nałóg na wiele lat :)... Najpierw trochę kasy ,potem setki godzin spędzonych na malowaniu a potem samo granie na stole. Jeśli chcesz wygrywać wybierz Dark Elfy - też mają klimat - a według mnie gra się nimi zdecydowanie łatwiej. Co do He to nie wątpliwie jest to jedna z ładniejszych armii. Mają dużo różnych jednostek a więc zbieranie ich zajmie Ci trochę czasu. Zdarzają się dziewczyny które lubią grać i malować. Ja spotkałem klika. Tobie życzę aby Twoje zainteresowanie nie okazało się słomianym zapałem :D
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Rapsodia
Plewa

Post autor: Rapsodia »

Ojj, widzę, że żeby udowodnić, że to nie słomiany zapał będę musiała wrzucać co jakiś czas efekty mojej pracy (czytaj: poddać moje pomalowane już figurki rygorystycznej ocenie forumowiczów :) Co do mrocznych elfów, to się nad nimi zastanawiałam, ale chyba nie pasują do mojego charakteru - zbyt mroczne. Z figurkami trzeba się utożsamiać! :)

Awatar użytkownika
Pixel
Wodzirej

Post autor: Pixel »

KayolPixel pisze:czar 2. z lore of fire (rhuin sword of CośTam) można rzucić na naszego bolta?
Ponawiam, bo jak wyszło, że jest kobieta na forum to o wszystkim innym już chłopaki zapominacie :wink:
Witaj Rapsodia na pokładzie :D
- W życiu nie zobaczysz dwóch rzeczy: pierwszego stołu i cycków.

chomik
Mudżahedin

Post autor: chomik »

:) odpowiedź brzmi: Tak, można rzucić

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

sam zaczynam zbierać HE od nowa (poprzednią, całą armie sprzedałem :( ), po rocznej przerwie.
rozpoczełem od kupna batalionu.
Wszystko w batalionie jest grywalne i wystawialne (może bolec trochę mniej, ale i tak myślę, ze powinien dać radę).

Za niewielką kasę dostajesz:
20 łuczników (z odrobiną chęci zrobisz i 25 bo jest 5 dodatkowych nóżek)
20 spearelfów/lothernów (masz zamienny oddział, koksy to nie są, ale na zasady euro, przynajmniej ostatniego lsg byli bardzo popularni, kołczany robisz na pinach i masz albo speary albo marynarzy)
10 White lionów, tzn rydwan ale z tego rydwanu zrobisz filer, jako 10 WL, po pózniejszym kupnie boxa/dwóch WL.
1 bolec.
Batalion brać w ciemno! :D
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

diuk
Falubaz

Post autor: diuk »

Rapsodia pisze:Z figurkami trzeba się utożsamiać! :)
No jasne, w końcu - Ours is the superior way.

Ja się ostatnio z tym utożsamiam :

Obrazek

Pogarda Wysokich Elfów :P
Action: Cancel a tactic just played.

Przykłady:

1) Przeciwnik kończy ruchy i chce przejść do magii, Ty mówisz: Pogarda Wysokich Elfów - Vortex Shard. :twisted:

2) Rzucasz czar w kluczowym momencie, przeciwnik chce dispellować, Ty mówisz: Pogarda Wysokich Elfów - Book of Hoeth 8)

3) Korsarze z tryliardem ataków atakują ci klocek Lionów, kolega już liczy milion kostek, a Ty mówisz: Pogarda Wysokich Elfów - ASF :lol2:

itd...

A co Twojego chłopaka i Ogrów to akurat HE mają całkiem do przodu z Ogrami - Pit of Shades w Mournfangi, Vauls Unmaking w Lodowy Banner, strzelanie na pieski i osłabianie Ironów/ManEaterów i turbo klocki WL do ich finalnego rozkręcania ;)

Tylko Arcego musisz chronić przed Sniperem. Żeby twój chłopak miał pod górkę to możesz dać mu eteryczność w ustawionym paringu, to już w ogóle ci nie zagrozi.

W ogóle w Ograch zawsze najbardziej niebezpieczną jednostką były dla mnie Gorgery - wychodzą z tyłu i zjadają mi łuki, T - 5 za 85 punktów i wuchta ataków + Unbreakable. -.-
Szukam: zamienników do Silver Helmsów

Kontakt PM

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Teoryhammer ! :P Owszem Vortex rządzi a BoH to solidny iteam. Ale same przedmioty gier nie wygrywają więc z tą pogardą to trochę przesada.Co do korsarzy to tylko jest to corowa piechota za 10 pkt a więc półtora raza tańsza od WL. Tylko idiota za atakuje nią od przodu. Nawet w Inwazji HE są cienkie.Wiem co mówię bo co tydzień gramy turniej :D
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

diuk
Falubaz

Post autor: diuk »

Piotrze!

Mimo nazwy tematu, ta częśc mojego posta miała charakter humorystyczny - nie doszukuj się tutaj taktyki.

A na marginesie nie mów mi, że nie jest fajnie walnąć Ifki z BoHa w kluczowym momencie ;)
Szukam: zamienników do Silver Helmsów

Kontakt PM

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

Post autor: Vallarr »

A jeszcze fajniej powiedziec "shard" gdy przeciwnik kulnie 5/5 na magie i ma ze 2 darmowe. Niestety ostatnio prawie wszyscy przed rzutem pytaja mnie teraz "shard?" :<

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

No pewnie ,że fajnie. Zwłaszcza jak to jest np.Brzytwa na speary które właśnie weszły w CC z klocem chaos warriorów za 1000 pkt. Problem ,z HE jak dla mnie jest taki ,że jest to armia za droga punktowo i kompletnie bez obrony i odpowiedzi na niektóre popularne turniejowo rozpiski. Ja na prawdę sercem jestem z HE ale nie jestem na tyle twardy ,żeby grać tym na turniejach. Grałem przez ostatni rok z mizernymi skutkami. Zasadniczo nie jest to chyba tylko mój problem ,jak patrzą na miejsca HE na masterach. Pociesza mnie to ,że moje słabe wyniki to nie moja wina lecz przywara HE :mrgreen: :mrgreen:
Przesiadłem się na DE i właściwie od 2 msc nie dostałem maski - jeden lokal wygrałem a w innym byłem drugi....ot skromna różnica. DE też nie mają obrony ale mają odpowiedź na wszystko. Nieśmiertelnego lorda na duże przegięte kloce ,shadów na maszyny (świetna jednostka) wcale nie słabszą magię od HE, doskonałe lekkie strzelanie - etc.etc....
Obrazek

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

pfff, ale DE mają gorsze sukienki od HE :mrgreen:
F.N.

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

Dlatego bitchki sa polnagie, a kogo obchodza sukienki facetow? :mrgreen:

Awatar użytkownika
Mortipher
"Nie po to jadę"

Post autor: Mortipher »

jak teraz jest z Vortex Shard'em odpalamy go po rzucie przeciwnika na ilość kostek czy zaraz na początku fazy magii?
wiem że to gdzies było ale nie znalazłem.

- Kosa i było sprzedawać figurki :-) WFB to nie koka z tego się nie wychodzi :-)

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Mortipher pisze:
- Kosa i było sprzedawać figurki :-) WFB to nie koka z tego się nie wychodzi :-)
nie miałem własnie na koke, musiałem ją za coś kupić :P
padło na elfy, ale to i dobrze, bo przynajmniej sobie od nowa skompletuje armie małymi kroczkami aby była ładnie pomalowana :)
F.N.

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

Mortipher pisze:jak teraz jest z Vortex Shard'em odpalamy go po rzucie przeciwnika na ilość kostek czy zaraz na początku fazy magii?
wiem że to gdzies było ale nie znalazłem.
Oba sa "@start", wiec ten ktorego jest tura decyduje o kolejnosci - czyli przeciwnik. Gra sie tak, ze jesli spyta czy uzywasz sharda przed rzutem, to nie mozesz uzyc po rzucie (bo taka kolejnosc przyjal :P), jesli nie spyta - jak najbardziej.

Rapsodia
Plewa

Post autor: Rapsodia »

Czy opłaca się łączyć zakup batalionu z wyspą krwi? Pytam, gdyż wyspa krwi to głównie specjale i herosi, a batalion to sporo core. Niby fajnie, ale czytałam, że lepiej kupić albo dwa bataliony albo parę zestawów iob - dylemat między strażą morską vs łucznicy i spearmani.

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

zalezy na czym chcesz grac... ogolnie tendencja jest taka aby wystawiac lucznikow i WL w ilosciach hurtowych, ale jesli masz inna koncepcje rozpiski to kupuj co ci pasuje, i tak na 2 batalionach twoje zakupy sie nie skoncza, bo to hobby wciaga niemilosierni wiec tak naprawde nie ma znaczenia co kupisz :P
Obrazek
Highborn Elves Only!

Awatar użytkownika
Matysz
Mudżahedin

Post autor: Matysz »

Wg. kolejności faz ruchu szarże są przed ruchami, czyli jeśli mam np. maga w oddziale 10 łuczników, to nie moge w jednej turze maga przesieść/odłączyć i szarżować tym oddziałem, tak?

Caledor19
Oszukista

Post autor: Caledor19 »

Moja kobieta tez chciala grac w warhammera ale niestety nie zlapala bakcyla, a szkoda:P ja osobiscie jako pierwszy zestaw kupilem batalion, potem regiment 10Phoenix Guardow, pozniej 10 White Lionow i 5 Dragon Princesow i smoka.
Warhammer to nie jest sport

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda