Lepienie modeli

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Matijjos
Wodzirej

Lepienie modeli

Post autor: Matijjos »

Witam wszystkich,
doszedłem do takiego etapu mojego hobby, że samo malowanie, ew. drobne konwertowanie nie mi nie wystarcza :P. Chciałbym po prosty zacząć sam lepić modele. Z tym że nigdy poważnie za lepienie się nie brałem, gs używałem pare razy do drobnych rzeczy. "Klimat" figurek, jakie chciałbym lepić to klimat mafii włoskiej w nowym Jorku. Każdy chyba wie o co chodzi. Pogrzebałem trochę w internecie i znalazłem wzory, którymi się będę kierować:

http://www.copplestonecastings.co.uk/ra ... ?range=GAN

dokładnie coś takiego chciałbym stworzyć- bez szczególnych jakiś detali, za o z klasą i charakterem. No i właśnie. Tu się zaczynają schody, cała gama pytań. Po pierwsze, jak się za to zabrać. W co się na początek zaopatrzyć, czy muszą być specjalne jakieś urządzenia, czy wykałaczka, scyzoryk i coś tym stylu wystarczy? Robić figurkom szkielet z drutu? Bronie lepić osobno? Wogóle czy poszczególne części osobno lepić? Ile czasu sobie przygotować na lepienie jednego modelu? Tych pytań mam całą kupę, więc proszę rzeźbiarzy, czy może lepiaczów, bo nie wiem jak to określić, żeby się wypowiedzieli. Jak to na początku idzie?

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Matijjos
Wodzirej

a poza tą masą miliput to ktoś coś poleca? może coś jest takiego, tyle że tańszego, albo lepszego i tylko troszkę droższego?

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Ja tam jadę i modeluję modele, konwersje i wszystko inne używając tańszego odpowiednika oryginalnego GS-u polskiej produkcji WAMODu. Polecam. Niebo a ziemia dla kogoś, kto zaczynał z poxiliną(czyt. ja :)).
Do oryginalnego GS'u trochę mu brakuje, jest bardziej "kruchy" i nie taki "gumiasty", jednak daje radę. Taka zwykła masa modelarska z czasem pracy ~1-2h.

Awatar użytkownika
Aron_Banalny
Masakrator

Post autor: Aron_Banalny »

procreate

najlepsza na rynku
Obrazek

Awatar użytkownika
Matijjos
Wodzirej

a da gdzieś to we wrocku dostać? bo na alledrogo chyba tego nie ma, przynajmniej pod nazwą procreate

Awatar użytkownika
BoB miniatures
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: BoB miniatures »

Matijjos pisze:Czy wykałaczka, scyzoryk i coś tym stylu wystarczy?
Na początek na pewno się nadadzą, chociaż lepszą opcją są różne grubości igieł i coś do wygładzania masy imo...
Matijjos pisze:Robić figurkom szkielet z drutu?
Ja zawsze robię, dzięki temu dużo trudniej skopać proporcje modelu ;)
Matijjos pisze:Wogóle czy poszczególne części osobno lepić?
Najpierw szkielet z drutu, później zarys człowieka tak z 1-2 mm chudszy niż chceż go na końcu, a później cieńkimi warstwami nakładać "ekwipunek".
Matijjos pisze:Ile czasu sobie przygotować na lepienie jednego modelu?
Niecałe dwa tygodnie, jak się sprężysz to nawet w kilka dni zrobisz.
Matijjos pisze:a poza tą masą miliput to ktoś coś poleca? może coś jest takiego, tyle że tańszego, albo lepszego i tylko troszkę droższego?
Generalnie milliputa nie polecam zwłaszcza na początek, bo można się łatwo zniechęcić. Lepi się do wszystkiego, kruszy się, jest grubo ziarnisty i generalnie jest z nim dużo bałaganu.
A green stuff nie jest aż taki drogi jak kupuje się go w tym opakowaniu:
http://jotte.istore.pl/pl,product,31827 ... ,tube.html
Matijjos pisze:a da gdzieś to we wrocku dostać? bo na alledrogo chyba tego nie ma, przynajmniej pod nazwą procreate
We wrocku to nie wiem, ale tu można kupić w miarę tanio ;)
http://jotte.istore.pl/pl,product,31857 ... putty.html

Mam nadzieję że pomogłem, mistrzem może nie jestem ale jakiś czas już się tym bawię i w razie problemów z lepieniem możesz pisać PM, może będę w stanie pomóc :mrgreen:

Pozdrawiam
BoB

Awatar użytkownika
Matijjos
Wodzirej

a czy w tej masie procreate można zrobić coś takiego, że damy np więcej utwardzacza i potem profesjonalnie cieniutkim papierem ściernym wyszlifujemy na bardzo przyzwoitą gładkość?

Awatar użytkownika
Cookie Monster
Łysy oszukista

Post autor: Cookie Monster »

Ja nie mam problemów z gruboziarnistością milliputa, może miałeś kawałek zaschnięty. Najlepiej on się nadaję do zrobienia ogólnego zarysu modelu, a wykończenie i inne pierdółki lepiej zrobic z green stuffu albo procreate. A co do pytania to da się jego tak wygładzic;]
Komentuję to co widzę na zdjęciach. Jeśli chcesz żeby ludzie oceniali Twoje prace to licz się z krytyką.
Więcej wszystkiego:http://lysymaluje.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Matijjos
Wodzirej

jak to jest z kruchością mas, tzn. czy dużej siły trzeba, by rozwalić dajmy na to figurkę z procreate cy miliputa? czy jak np spadnie z 1 metra to nie ma co zbierać?

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Przeżyje, jak niekorzystnie zadziała fizyka to najwyżej jakaś wystająca ręka może odpaść w miejscu łączenia.

Awatar użytkownika
Adam
Chuck Norris

Post autor: Adam »

Co do narzędzi to świetne są narzędzia dentystyczne (hurtownia medyczna jest super) i tak zwane precyzyjne clay sharpery (najtwardsze). To wszystko + jakiś cienki szpikulec w obsadce i w zasadzie możesz zrobić wszystko (przynajmniej mi nigdy więcej nie było trzeba a całą armię mam zrobioną prawie od 0).

Dobrą radą jest, przynajmniej jeśli chcesz mieć więcej modeli to najlepiej zrobić po parę wzorów i dać komuś do odlania w żywicy.

Co do czasu pracy nad figurką to bardzo mocno zależy od wprawy np takie łuki jak mam na dole tej strony robiłem po ok 20min jeden + jakieś 2 min jak wszystko zaschło to okucie obok ręki http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... wrapheader

Awatar użytkownika
Matijjos
Wodzirej

a do robienia szkieletu modelu ta jaki drut polecacie?

Awatar użytkownika
BoB miniatures
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: BoB miniatures »

To zależy, generalnie stalowy albo miedziany. Stalowy się trudniej gnie ale później się nie wygina podczas lepienia, a miedziany gnie się łatwiej ale później się trochę odkształca. Ja osobiście używam miedzianego a żeby się nie wyginał to po prostu robię z masy jakby zaczątki mięśni na szkielecie przez co się ni wygina aż tak a nadal można dokonać jakichś poprawek w trakcie rzeźbienia.

a odnośnie
Matijjos pisze:jak to jest z kruchością mas, tzn. czy dużej siły trzeba, by rozwalić dajmy na to figurkę z procreate cy miliputa? czy jak np spadnie z 1 metra to nie ma co zbierać?
to jeszcze nigdy mi nic nie odpadło mimo częstego spadania :mrgreen:

Awatar użytkownika
Matijjos
Wodzirej

jak wysoka powinna być figurka wyprostowanego człowieka w skali 28 mm?

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

28mm od podeszwy do linii oczu lub czubka głowy. Różni producenci różnie interpretują 28mm, dodatkowo jest różnica między 28mm a 28mm Heroic.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Matijjos
Wodzirej

dzięki za odpowiedzi na moje pytania, dziś wziąłem się za robotę, jak na razie zrobiłem szkielet, a potem buty i spodnie gangstera, idzie mi całkiem przyjemnie (oprócz robinia szkieletu-masakra). Figurka teraz odpoczywa w "piekarniku" (puszka ze sreberkiem oświetlana lampką), no i może wieczorem wezmę się za garnitur. I następne pytanie. Czy głowę lepić osobno, czy na figurce. zrobić w głowie jakiś bolec, czy nie będzie się odklejać od tułowiu, jeżeli tylko będzie przyklejona green stuffem? a może osobno głowę i potem ją kropelką? Ale czy tak będzie wygodnie?

Awatar użytkownika
Kefas
Masakrator

Post autor: Kefas »

Ja Ci polecam poradniki rzeźbienia ze stronki Masive Voodoo albo CMoN. Zresztą nietrudno znaleźć na necie tutki o rzeźbieniu. Bo lepi... to się ciasto. :P

ODPOWIEDZ