Jaki zasięg ma pit of shades?

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Re: Jaki zasięg ma pit of shades?

Post autor: kudłaty »

Furion pisze:
bigpasiak pisze: Cel ma być w zasięgu czaru... Jaki jest zatem jego zasięg? Jeśli nie 24" to czym są te cyferki...? Takimi tylko poglądowymi żeby było wiadomo... no właśnie co...?
określają maksymalny zasięg położenia środka templatki, co nie jest tożsame z zasięgiem czaru.

pozdrawiam
Furion
Owszem określają maksymalny zasięg położenia środka, ale wedle FAQ to środek musi być w zasięgu, zatem zasięgiem jest owo 24.
Furion pisze:
kudłaty pisze:

Kod: Zaznacz cały

FAQ napisał(a):
Q: When targeting a unit with a small or large round 
template, must the whole template be within the maximum range 
of the spell? (p31) 
A: No, the hole in the centre of the template must be within 
range.
Przeczytaj jeszcze raz to pytanie, i zwróć uwagę na słowo range. Skoro range to jest to do środka to i ten sam range jest w DD.
Absolutnie nie. To Twoja dość frywolna interpretacja. Nie widzę żadnego powodu by scalać w jedno wyrażenia "spell range" oraz "pick a point within 24".
Nie scalasz spell range i pick a point tylko spell range i maximum range.

pozdro poćwicz

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

kudłaty pisze:
Furion pisze:
bigpasiak pisze: Cel ma być w zasięgu czaru... Jaki jest zatem jego zasięg? Jeśli nie 24" to czym są te cyferki...? Takimi tylko poglądowymi żeby było wiadomo... no właśnie co...?
określają maksymalny zasięg położenia środka templatki, co nie jest tożsame z zasięgiem czaru.

pozdrawiam
Furion
Owszem określają maksymalny zasięg położenia środka, ale wedle FAQ to środek musi być w zasięgu, zatem zasięgiem jest owo 24.
Powyższe zdanie nie jest ciągiem przyczynowo skutkowym, więc nie ma sensu.

A jak już się zniżamy do pozdro poćwicz, to polecam krople żołądkowe.

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Powyższe zdanie nie jest ciągiem przyczynowo skutkowym, więc nie ma sensu.
jesli ciag przyczyowo skutkowy jest jedyna mozliwa forma korelacji to dalsza dyskusja z toba jest bez sensu, gdyz nie bedziesz w stanie zrozumiec wszystkich argumentow.

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

@Furion. Wyładuj swoją frustrację gdzie indziej jak możesz. Podłapałeś agresję na tym temacie na masterze bo zwróciłem Ci słusznie uwagę, ale od tego turnieju minął już tydzień i normalna osoba potrafi ochłonąć po takim czasie. Co do kropli dziękuję za radę, po podwieczorku u babci jest dobry pomysł.

Sam fakt że zdanie nie jest ciągiem przyczynowo-skutkowym nie świadczy o tym że nie ma sensu. Większość zdań takimi ciągami nie jest (np. to).

Masz jasno zadane pytanie która część templeta musi być w zasięgu, masz odpowiedź że środek. Jest to direct damage, czyli cel musi być w zasięgu, zasięgu czyli jeżeli położysz templete najdalej jak możesz to cel musi być nie dalej niż na środku. Wiadomo że można trafić modele będące po za 24 calem, aczkolwiek nie mając legalnego celu do 24 cala nie rzucisz czaru.

Remo
Falubaz

Post autor: Remo »

Przecież to jest proste:
-Pit of shades to Direct Damage więc jego cel musi się znajdować w zasięgu czaru (24'')
-W FAQ wyjaśniono, że nie cała templatka musi być w zasięgu czaru ale przynajmniej "kółeczko"
-Więc jeśli cel czaru musi być w zasięgu 24" i kółeczko na nim również to nie ma fizycznie możliwości położyć "kółeczko" w zasięgu czaru wyznaczając za cel oddział wroga będący poza kółeczkiem-czyli zasięgiem czaru (mimo, że pod resztą templatki) bo nie są spełnione wtedy zasady rzucania czaru Direct Damage i nie można go rzucić.

Finito jak dla mnie.

Awatar użytkownika
Duderson
Kretozord

Post autor: Duderson »

Właśnie spuściłeś Faq do klozetu
Lidder pisze:
-There's something large & nurgle-y coming first
To akurat proste - chodzi o podwyżki cen.

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

Post autor: Quaki »

Duderson pisze:Właśnie spuściłeś Faq do klozetu
A to dlaczego?

"Q: When targeting a unit with a small or large round template, must the whole template be within the maximum range of the spell?
(p31)
A: No, the hole in the centre of the template must be within range."

Dzięki FAQ-owi wiemy, że możemy przykładowo celować w typa na 24 calu, mimo że część templatki jest wtedy siłą rzeczy dalej niż te 24 cale.
Nie widzę tam nic innego, jakkolwiek bym tego nie czytał.

Remo
Falubaz

Post autor: Remo »

Quaki pisze: Dzięki FAQ-owi wiemy, że możemy przykładowo celować w typa na 24 calu, mimo że część templatki jest wtedy siłą rzeczy dalej niż te 24 cale.
Nie widzę tam nic innego, jakkolwiek bym tego nie czytał.
Dokładnie. Zarówno cel jak i kółeczko muszą być do 24'' od maga bo wg. FAQ "targetujemy" kółeczkiem a wg. RB nie możemy czarem DD targetować celu dalszego niż zasięg czaru więc jak juz napisałem cel czaru jak i kółeczko muszą być w 24'' od rzucającego czar.

Awatar użytkownika
Cauliflower
Ciśnieniowiec

Post autor: Cauliflower »

Assur,
w tym co podtrzymuje mnie przy moim zdaniu mam w dupie templatki, bo to nie templatka jest problemem.

Problemem jest to, że direct damage ma swój zasięg - jest to zasięg czaru, czyli jeżeli oddział znajduje się POZA tym zasięgiem to ja zadaję proste pytanie. Na co Ty rzucasz swój czar??

Ułatwię Ci.
Gracz X grający bretką gra w sojuszu z graczem Y grającym DE.
Gracz Tomek gra przeciwko nimi sojuszem demony wampiry.
Rzuca kości magii 4 i 4. Nikt nic nie channeluje i nie ma żadnych przedmiotów.
Gracz X i Y mają po 2 kostki dispella, a gracz Tomek rzuca czar pit of shades "docelowo" na kocioł, tak aby go zahaczyć pitką na 25". Czar rzuca niby na kocioł, ale w sumie to nie ma do niego zasięgu, więc na co go rzuca?
Czy gracz x (bretka) mający scrolla może go zużyć na czar rzucany niby na przeciwnika, a jednak nie wiadomo na co, bo aby przeciwnik był celem, to powinien być do niego zasięg???

Proste pytanie, na co Tomku rzucasz czar direct damage?

Jeśli rzucasz go na przeciwnika, to sorry, ale nie masz zasięgu.

Jeśli rzucasz go na stół, to proszę wymyśl teraz tego konsekwencję. Ja wymyśliłem już sporo i wierz mi, zrobią z kolejnej zasady karykaturę.

[Edit] Zgadzam się z przedmówcami i jest to jasno wyjaśnione. Cel musi się znajdować w 24 calach licząc tym śmiesznym małym kółeczkiem, punkcikiem, gwiazdeczką czy czym inym co sobie wytniesz na środku templatki.
malfoj pisze:Ty to zawsze musisz kogos upokorzyc przy stole
Obrazek

Awatar użytkownika
Cauliflower
Ciśnieniowiec

Post autor: Cauliflower »

Właśnie Twoje pytanie Lohost moim zdaniem jest kluczowe.
Co tutaj jest celem?

Moim zdaniem możesz zahaczyć dowolną ilość oddziałów, ale tylko w sytuacji gdy początkowo masz jeden wybrany cel i to na niego rzucasz czar, ergo w momencie deklaracji środkowy punkt templatki jesteś w stanie umieścić nad jednym oddziałem, to że potem zahaczasz więcej oddziałów jest konsekwencją takiego ustawienia oddziałów przez przeciwnika i Twojego wykorzystania jego błędu.

Mam też nadzieję, że powyższe rozważania będą prowadzić do wybrania jednego stanowiska przez LS i rozstrzygnięcie sprawy we właściwym uściśleniu.
malfoj pisze:Ty to zawsze musisz kogos upokorzyc przy stole
Obrazek

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Deklarujesz dowolną ilość celów i przykładasz templatkę, ważne żeby były w zasięgu, jak celujesz w krasnoludzką górkę z maszynami (jestem praktykiem po drugiej stronie) to bardzo często jest tak że nie deklarujesz punktu na maszynę, natomiast wszystkie unity który trafiasz powinny być w zasięgu.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

kudłaty pisze:Deklarujesz dowolną ilość celów i przykładasz templatkę, ważne żeby były w zasięgu, jak celujesz w krasnoludzką górkę z maszynami (jestem praktykiem po drugiej stronie) to bardzo często jest tak że nie deklarujesz punktu na maszynę, natomiast wszystkie unity który trafiasz powinny być w zasięgu.
Absolutnie nie. Zakładając, że taka deklaracja jest wymagana, deklarujesz jeden cel czaru. To że obejmiesz kilka różnych jednostek to już jest tylko efekt.

Uzasadnienie: strona 31, wyrażenia typu "choosing a target" z wyjaśnieniem co do "the target" oraz opis direct damage: "sometimes a dd spell will use a template to determine which models are hit"

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Tak, ponieważ jeżeli bawimy się w sztywne określenie zasięgu pitki na 24" to nie można położyć wzornika np. w taki sposób:

:P <--24.1"
:lol2: <--24"
.
.
.
.
.
.
--------- caster stoi tutaj.

Assur
Oszukista

Post autor: Assur »

kudłaty pisze:

Kod: Zaznacz cały

FAQ napisał(a):
Q: When targeting a unit with a small or large round 
template, must the whole template be within the maximum range 
of the spell? (p31) 
A: No, the hole in the centre of the template must be within 
range.
Przeczytaj jeszcze raz to pytanie, i zwróć uwagę na słowo range. Skoro range to jest to do środka to i ten sam range jest w DD.
Hmmm RAWowo nadal wydaje mi się że Furion może mieć rację, ale interpretacja tego FAQa tak jak sugerujesz rzeczywiście dość wyraźnie wskazuje na inną intencję autorów (tj. że chodziło o to że cel powinien być w 24 calach). Czuję się przekonany do zmiany dotychczasowego poglądu.

pozdrawiam

ODPOWIEDZ